Slovenija

14 beguncev peš po pomurski avtocesti: Jih bomo napotili nazaj k Madžarom?

Ljubljana, 10. 09. 2015 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Darsovi nadzorniki so v bližini Lendave naleteli na več ljudi, ki so hodili po pomurski avtocesti. Šlo je za 14 beguncev iz Sirije, ki so v temi prestopili mejo in se peš odpravili proti Avstriji. V Postojni bodo čakali na vrnitev na Madžarsko, a v Amnesty International pravijo, da bi Slovenija s tem kršila človekove pravice.

Policija
Policija FOTO: Blaž Garbajs

Pomurski policisti so danes ob 4.04 prejeli klic Darsovih nadzornikov, ki so jim sporočili, da po avtocesti na relaciji Pince – Lendava hodi več oseb. Policisti PU Murska Sobota so odhiteli na kraj in v Dolnjem Lakošu izsledili osem, nekaj minut kasneje pa še šest oseb. "Vsi tujci so bili državljani Sirije stari od 23 do 40 let," pojasnjuje tiskovna predstavnica Suzana Rauš.

Na Madžarskem begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere. Slovenija bi s tem, ko bi begunce vrnila na Madžarsko, kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice. Amnesty International Slovenije

Ker so mejo med Madžarsko in Slovenijo prestopili nezakonito, so jih odpeljali na policijsko postajo. Tam so jih ustrezno oskrbeli, ponudili so jim hrano in pijačo. Od njih so izvedeli, da so v Pincah prestopili mejo okoli 3. ure zjutraj ter da so namenjeni v Avstrijo in Nemčijo. Zdaj jih bodo obravnavali po Zakonu o tujcih in bodo do premestitve na Madžarsko nastanjeni v centru za tujce v Postojni.

Policija: to še ne nakazuje večjega migrantskega toka preko Slovenije

"Policisti v povezavi z omenjeno problematiko izvajajo poostrene nadzore in druge operativne ukrepe ter bodo s tem tudi nadaljevali. Omenjeni primer potrjuje, da so policijske aktivnosti primerne in utemeljene, samo prijetje pa zaenkrat ne nakazuje večjega migracijskega toka v smeri preko Slovenije," še dodajajo policisti.

Amnesty se je nemudoma odzval: Slovenija jih ne sme vrniti v državo, ki ima sistemsko pomankljiv azilni sistem

Na novico so se nemudoma odzvali predstavniki organizacije Amnesty International Slovenije. Strogo nasprotujejo vračanju beguncev na Madžarsko. "Na Madžarskem begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere. Slovenija bi s tem, ko bi begunce vrnila na Madžarsko, kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice," pravijo.

Begunec z otrokom, ki ga vidite zgoraj, je bil fotografiran v bližini grško-makedonske meje. Številni pot po Evropi nadaljujejo po avtocestah zato, ker se tako težje izgubijo.
Begunec z otrokom, ki ga vidite zgoraj, je bil fotografiran v bližini grško-makedonske meje. Številni pot po Evropi nadaljujejo po avtocestah zato, ker se tako težje izgubijo. FOTO: Reuters

Navedli so načelo prepovedi vračanja, ki pravi da država ne sme begunca ali prosilca za azil izgnati oziroma prisilno vrniti v državo, kjer je njegovo življenje ali svoboda ogrožena zaradi njegove rase, vere, državljanstva, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenega političnega prepričanja. "Prav tako ga ne sme vrniti, če bi v tej državi bil v nevarnosti nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali če gre za državo s sistemsko pomanjkljivim azilnim sistemom," pravijo.  Država prav tako ne sme vračati v sicer "varno državo", če bi bil posameznik v nevarnosti nadaljnjega vračanja v državo, ki ni varna država – verižno vračanje, še dodaja Jerneja Turin, vodja kampanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni