Slovenija

Lenarčič na poti proti Himalaji

Ajdovščina, 19. 03. 2012 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po večdnevnem premoru se je slovenski pilot Matevž Lenarčič vnovič odpravil na pot okoli sveta. Uspešno je premagal pot iz Avstralije do Indonezije, pred letalcem pa je še naporen prelet prek Himalaje.

Lenarčiča sedaj vodi pot do Džakarte in Indonezije. Po naporni poti preko Tihega oceana je sedaj pred njim polet čez Himalajo, saj želi poleteti preko najvišje gore na svetu Mount Everesta.
Lenarčiča sedaj vodi pot do Džakarte in Indonezije. Po naporni poti preko Tihega oceana je sedaj pred njim polet čez Himalajo, saj želi poleteti preko najvišje gore na svetu Mount Everesta. FOTO: Miro Majcen

Po nekajdnevnem premoru nadaljuje pilot Matevž Lenarčič svoj polet okoli sveta. Tokrat je premagal pot iz Avstralije do Indonezije, čaka pa ga še del naporne poti čez Himalajo in tvegan prelet najvišjega vrha na svetu.

Pipistrelovo letalo deluje odlično, je v sporočilu na uradni spletni strani zapisala ekipa GreenLight World Flight. Med počitkom v mestu Broome so Pipistrelovo ultralahko letalo Virus SW914 pregledali in popravili, saj je bilo na nekaj mestih nekoliko poškodovano zaradi slabega vremena. Letalo so na tla prikovali močni sunki vetra, turbolence in dež, zaradi tropske nevihte pa je Lenarčič spremenil načrtovano pot. Namesto do mesta Darwin je Lenarčič poletel do kraja Broome, za pot pa je potreboval pet ur in 15 minut.

Lenarčič je na pot okoli sveta poletel z ljubljanskega letališča 8. januarja letos. Na poti bo predvidoma šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Polet je ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.