Slovenija

'Lekarne mimo zakona'

Ljubljana, 02. 02. 2007 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna je prejela tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe, s katero Celjske lekarne za izdajo računov zahtevajo provizijo.

Javni zavod Celjske lekarne zahteva provizijo v višini 4,36 odstotka. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju namreč dovoljuje provizijo do največ 0,75 odstotka, pravilnik ministrstva za zdravje pa je natančno opredelil, katere podatke morajo vsebovati računi, ki jih lekarne pošiljajo zavarovalnicam, poudarjajo v Vzajemni.

Celjske lekarne želijo višjo provizijo utemeljiti z dodatnim delom, ki pa ga v resnici ni, saj vse poteka avtomatizirano. Poleg tega jim je še sodišče v začasni odredbi naročilo, da morajo posredovati vse podatke.
Celjske lekarne želijo višjo provizijo utemeljiti z dodatnim delom, ki pa ga v resnici ni, saj vse poteka avtomatizirano. Poleg tega jim je še sodišče v začasni odredbi naročilo, da morajo posredovati vse podatke. FOTO: POP TV

Lekarne mimo zakona?

Vzajemna od Javnega zavoda Celjske lekarne pričakuje le pravilno izstavljene račune, ki jih bo lahko sproti kontrolirala. Ta lekarna pa izdajanje pravilnih računov, h čemur jo zavezuje že zakon o DDV, pogojuje s plačilom višje provizije, češ da gre za dodatno delo, kar ne drži. Tudi zato je zdravstvena zakonodaja omejila provizijo na 0,75 odstotka, še trdijo v Vzajemni.

V Vzajmeni poudarjajo, da je tudi Okrožno sodišče v Celju z začasno odredbo odredilo, da morajo Celjske lekarne Vzajemni posredovati vse podatke
V Vzajmeni poudarjajo, da je tudi Okrožno sodišče v Celju z začasno odredbo odredilo, da morajo Celjske lekarne Vzajemni posredovati vse podatke FOTO: POP TV

Ministrstvo je zaradi nezakonitih zahtev lekarn s posebnim pravilnikom opredelilo, katere podatke morajo lekarne posredovati zdravstvenim zavarovalnicam. Ne glede na to so se danes v Javnem zavodu Celjske lekarne odločili ravnati mimo zakona in pravilnika in v tožbi zahtevajo kar 4,36 odstotka provizije od vseh stroškov za zdravila, ki jih Vzajemna plača tej lekarni.

Odredba sodišča je jasna

V Vzajemni so prepričani, da izstavitev pravilnega računa ne predstavlja nobenega dodatnega dela, da bi morale zavarovalnice kot plačnice to poravnavati s tako visokimi in nezakonitimi provizijami. Podatki se namreč posredujejo zavarovalnicam popolnoma avtomatizirano v elektronski obliki, saj gre za podatke, ki nastanejo že ob vsakem nakupu/obisku zavarovanca v lekarni.

Za elektronsko-samodejno pošiljanje podatkov, ki že obstajajo v elektronski obliki, lekarne ne morejo zahtevati šestkrat višje provizije, kot je določena z zakonom. V zvezi s tem je Vzajemna lekarnam že večkrat ponudila tudi možnost financiranja računalniške programske opreme, s pomočjo katere je postopek avtomatiziran, prenos podatkov pa varen.

Ne nazadnje lekarne tudi od bolnikov, ki niso zavarovani in zdravila sami plačajo v lekarni, za izstavitev računa ne terjajo plačila provizije. Poleg tega bolniki pogosto zdravila plačajo s plačilno-kreditnimi karticami, za kar mora lekarna plačati provizijo upravitelju kartice in ne obratno.

Sicer pa je tudi Okrožno sodišče v Celju z začasno odredbo odredilo, da morajo Celjske lekarne Vzajemni posredovati vse tiste podatke, ki jih plačnik potrebuje za kontrolo računa. Sodišče je v začasni odredbi navedlo, da lekarno v primeru kakršne koli kršitve te odredbe čaka kazen, in sicer za vsako kršitev v višini 25.000 evrov. Ker Vzajemna podatkov od te lekarne ni dobila, je sodišče obvestila o tem, da direktorica Javnega zavoda Celjske lekarne Lilijana Grosek ne spoštuje začasne odredbe sodišča, so že zapisali v Vzajemni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
02. 02. 2007 14.04
Barabe pokvarjene navajene na jemanje nezasluženega denarja in počitnikovanje na tuji račun.