Slovenija

Lekarna Ljubljana pred sodiščem

Ljubljana, 15. 03. 2010 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarna Ljubljana se bo zaradi galenskih izdelkov znašla tudi pred sodiščem, ki bo ugotavljalo, ali je bila pri prodaji nekaterih izdelkov pridobljena protipravna premoženjska korist.

Agencija za zdravila je v odločbi po prekrškovnem postopku, ki ga je Lekarni Ljubljana izdala februarja, poleg globe izrekla odvzem premoženjske koristi, ki naj bi nastala iz prodaje spornih izdelkov, so danes sporočili z agencije. V lekarni so potrdili, da bo v kratkem proti njim glede tega stekel postopek pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani.

Tablete
Tablete FOTO: POP TV

Sodišče bo tako po pojasnilih pravnice v Lekarni Ljubljana Janje Kadunc Mezek ugotavljalo, ali je bila pri prodaji nekaterih galenskih izdelkov, ki bi jih morala lekarna po mnenju agencije tržiti kot zdravila, pridobljena protipravna premoženjska korist.

V lekarni ob tem pojasnjujejo, da so omenjene galenske izdelke začeli prodajati v začetku septembra lani, njihova prodaja pa je trajala pet mesecev. Kot so poudarili, je lekarna v razvoj in prodajo teh izdelkov vložila precej sredstev, ki se v tako kratkem obdobju prodaje niso mogla povrniti, tako da o pridobljeni premoženjski koristi ne bi mogli govoriti.

Zdravila bi morala biti registrirana

Sporne galenske izdelke – metafen, ascalcin, ascalcin plus z okusom grenivke, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C – so v Lekarni Ljubljana tržili kot galenske izdelke, medtem pa je agencija ugotovila, da bi jih za prodajo morali registrirati kot zdravila.

Poleg tega so v odločbi po upravnem postopku, ki je bila izdana konec januarja, odredili tudi prepoved nadaljnje izdelave teh izdelkov v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, v katerem je sicer potekal samo končni del proizvodnje, to je polnjenje in pakiranje.

Konec februarja je javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke lekarni izdala tudi odločbo po prekrškovnem postopku ter lekarno oglobila z 8000 evri, odgovorno osebo, vodjo galenskega laboratorija Lilijano Zwittnig Čop, pa s 400 evri.
Prodajo omenjenih izdelkov je obravnavala tudi protikorupcijska komisija in ugotovila, da je lekarna s prodajo "zdravila brez dovoljenja za promet z namenom pridobitve neupravičene premoženjske koristi" ravnala koruptivno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 03. 2010 18.46
Buena Vita
16. 03. 2010 18.46
POČASI IN VZTRAJNO---TUDI OPANKARJEM ŠTEJE SLOVENIJA URE PREVEČ KORUPCIJE IMAJO ZA VRATOM
LazniviZares
15. 03. 2010 19.47
Bo ze g.opankar porihtal ,saj veze dobro delujejo v slovenistanu.
primmik
15. 03. 2010 19.15
bravo stroške naj pa JJ plačata (janković, jaklič)
Brus123
15. 03. 2010 19.04
S tem se kažejo skromni rezultati protikorupcijske komisije. Potrgali bodo cvetke, stebla in korenine (in to globoke) pa bodo ostala. Na koncu se jim bo smejal Jaklič z Jankovičevo navezo in celi svet. Kos pejt doma!!
cromanjac
15. 03. 2010 17.24
Zakaj ne dovolite pisanja o skorumpiranosti farmacije in Lekarne !? Dejstvo je, da velik kos pogače zdravstvenega zavarovanja požre farmacija . Ker je zato manj senarja so daljše čakalne dobe in težje pridemo do specialističnih storitev! To je moj drugi komentar !!!
rajak
15. 03. 2010 17.21