Slovenija

Lekarna Ljubljana bo ovadila Cvelbarjevo

Ljubljana, 21. 01. 2010 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lekarna Ljubljana bo kazensko ovadila direktorico agencije za zdravila. Agencija naj bi namreč opravila analize nekaterih galenskih izdelkov, rezultatov pa ni posredovala niti javnosti niti lekarni.

Proti Cvelbarjevi bo Lekarna Ljubljana podala kazensko ovadbo.
Proti Cvelbarjevi bo Lekarna Ljubljana podala kazensko ovadbo. FOTO: 24ur.com

Lekarna Ljubljana bo danes kazensko ovadila direktorico agencije za zdravila in medicinske pripomočke Martino Cvelbar, napovedujejo pa tudi odškodninsko tožbo. Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič pojasnjuje, da je agencija novembra opravila analize nekaterih galenskih izdelkov lekarne, vendar rezultatov ni posredovala niti javnosti niti lekarni.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je na podlagi anonimne prijave od Lekarne Ljubljana septembra lani zahtevala vzorce galenskih zdravil glukozamin, ascalcin plus, rhinafen in paracetamol. Čeprav je agencija analize opravila že v novembru in so bili rezultati pozitivni, agencija tega ni objavila niti ni obvestila Lekarne Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci povedal Jaklič. Analizne rezultate je tako Lekarna Ljubljana po njegovih besedah pridobila v sredo na lastno pobudo.

Zaradi skrivanja podatkov visoka poslovna škoda

Marko Jaklič
Marko Jaklič FOTO: POP TV

Jaklič opozarja, da je v Lekarni Ljubljana "zaradi skrivanja podatkov o analizi vzorcev" nastala visoka poslovna škoda. Lekarna bo o vsem tem seznanila tudi ministrstvo za zdravje in predlagala, "da se oceni, ali lahko oseba, ki pred javnostjo skriva tako pomembne podatke s področja zdravstva, sploh opravlja tako funkcijo".

Odvetnik Peter Fašun, ki zastopa Lekarno Ljubljana, poudarja, da bi direktorica v skladu s svojimi dolžnostmi, določenimi v sklepu o ustanovitvi javne agencije, morala obveščati in informirati javnost o zdravilih in medicinskih pripomočkih. Pozitivnih rezultatov analiz omenjenih galenskih zdravil pa direktorica ni posredovala niti javnosti niti lekarni sami, kljub temu da je bilo v zadnjih mesecih veliko namigovanj, da je z njimi nekaj narobe oziroma da so strupeni, je dejal.

Dvom v galenske izdelke je v interesu multinacionalk

Dejstvo je, da v Sloveniji, dokler Lekarna Ljubljana ni ponudila izdelka pod svojo blagovno znamko, sploh nismo imeli konkurenta aspirinu, pojasnjuje Jaklič. Ob tem dodaja, da je bila proizvodnja galenskih izdelkov s pogodbenimi podjetji do zdaj standard in da se polemike glede tega niso pojavile, "dokler nismo stopili v zelje velikim multinacionalkam". Govoriti o tem, da je kar koli narobe z varnostjo in kakovostjo galenskih izdelkov, je v interesu multinacionalk in ne v interesu potrošnikov.

So v ozadju spora glede galenskih zdravil res multinacionalke?
So v ozadju spora glede galenskih zdravil res multinacionalke? FOTO: POP TV

Sicer pa Jaklič dodaja, da so bili postopki proti Lekarni Ljubljana sproženi na podlagi anonimne prijave, iz njemu zanesljivih virov pa tudi ve, da je agencijo v zvezi s tem obiskala generalna direktorica farmacevtske družbe Bayer Slovenija Petra Molan.

Obvestila lekarniške zbornice o uvedbi izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem po besedah Jakliča še niso dobili, vendar, kot pravi, se nadzora veselijo in v njem ne vidi nobenih problemov. Zanje pa predstavlja problem to, da se nadzor poskuša uporabiti za negativno promocijo. Kot je dejal, tudi sami večkrat letno izvajajo enake nadzore s svetovanjem, katerih rezultati so bili do zdaj zmeraj pozitivni.

Sprašuje pa se, kam bo lekarniška zbornica prišla, če bo na podlagi anonimnih pisem vedno uvajala nadzore. Sam sicer meni, da so strokovni nadzori potrebni, vendar iz drugih razlogov. Sicer pa je očitke v anonimnem pismu, da je vodstvo Lekarne Ljubljana zaposlenim v lekarnah dalo navodilo, naj od bolnikov in svojih strank poskušajo iztržiti čim več, zanikal. Prepričan je, da avtor anonimnega pisma ni zaposlen v Lekarni Ljubljana, pač pa sumi, da je to spisala konkurenca.

Glede opozorila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) komisiji za preprečevanje korupcije, da je pospeševanje prodaje preko zdravil na recept s kartico zaupanja v Lekarni Ljubljana neprimerno, Jaklič odgovarja, da se bo Lekarna Ljubljana zmeraj borila, da bo čim več receptov za zdravila na recept vnovčenih v njihovih lekarnah. S kartico zvestobe in popusti pri nakupu zdravil brez recepta, na voljo v katalogu lekarne, ZZZS nima nič. Zavodu je namreč po mnenju Jakliča popolnoma vseeno, kje je recept za zdravilo vnovčen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 01. 2010 10.36
Še nekaj, če FDA obišče kakšno našo farmacevtsko firmo, to seveda ni privilegij, nekaj mora biti hudo narobe, njihovi inšpektorji namreč po svetu ne hodijo za hec ali kar tako!!! To pač niso politiki v klasičnem pomenu in sam tega ne bi razglašal za pomembnost podjetja, kvečjemu za težave!
Tonček Balonček
22. 01. 2010 20.01
Ne gre za teorijo, takšna je praksa!!!
bastiano
22. 01. 2010 16.43
No ja, vsak ima svoje teorije.
Tonček Balonček
22. 01. 2010 14.55
Janša bo Jakliča tožil, je prejšnji teden na Prešernovem trgu kupil eno žaubo in se zdaj počuti ogroženega, trpi tudi od skrbi, če bo sploh ostal zdrav! Vsega sta sokriva tudi Janković ter Miklavčič, posredno pa vsa vlada!
Tonček Balonček
22. 01. 2010 14.53
helenka1, popolnoma se strinjam s tabo, razna mazila, ki so tipično velikoserijski proizvod, je popolnoma nesmiselno delati v nekih 5 litrskih Stephanih UMC ali podobnih napravah. Tudi ekonomsklo ni upravičeno plačevati analiz, registracij itd. za nekaj sto kil maže in logično bi to morala biti domena tovarn, kot v vseh proizvodnjah. Žal farmaciaj ni oblačilna industrija, kjer masovne artikle delaš na Kitajskem, butične po 10x ali več višjih cenah pa doma, am pač ne rabihnobenih "odobrenj", registracij, kontrole itd. Lekarne bodo prej ali slej postale navadne prodajalne s kvalificiranimi prodajalci, kot so npr. prodajalne fitofarmacevtskih proizvodov. Tudi tam ničesar ne mešajo in varijo sami, le svetujejo. Koliko pa ej še zdravnikov, ki predpisujejo recepture za mazila, kapljice itd. Kakšen upokojen dermatolog ali okulist mogoče! Vse je pač konfekcionirano, tudi v farmaciji, Zakaj pa nihče en preganja homeopatov z njihovimi flaškami čudežnih kapljc? Nihče en ugotavlja, kakšna svinjarija čaka moerbitne naivneže v tistih flaškah, bogve kdaj napolnjenih!? Kdo bo tu napravil red? Tržna, davčna, zdravstvena inšpekcija? Zavod za preizkušanje zdravil gotovo da ne!
bnam 2707
22. 01. 2010 12.13
Kjerkoli se pojavi jaklič,je problem in nezakonitost.Zakaj ga spoh nameščajo v državne službe.Naj odpre svoje podjetje,potem pa naj dela kakor hoče. Jaklič je parazit in ne sodi v nobeno državno službo.Če bi bil res tako sposoben,bi imel svojo firmo,tako pa se pase na plečih davkoplačevalcev.
12345s
22. 01. 2010 10.16
Jaklič, Janša in drugi tožakarji, verjetno imajo Aragovo zavavarovanje, če se toliko tožarijo.
12345s
22. 01. 2010 09.54
Mislim da bi Jakliča, vsaj iz etičnih razlogov,mogli odstraniti iz zdravstva in vsega, kar je z zdravjem povezano.
resslovenka
22. 01. 2010 08.11
Jasno, da bomo odselj premislili čigava zdravila oz. galenske izdelke bomo kupovali. Vnos kemije v telo ni priporočljivo, je pa odvisno od zdravstvenega stanja posameznika. G. Jaklič pravi, da recepte pišejo zdravniki, kar je res. Si pa tudi pri zdravnikih v času ordinacije pospeševalci prodaje podajajo kljuke. Zato verjetno stvar ni tako enostavna, kot govori g. Jaklič. Slabo reklamo si je naredila Lekarna Ljubljana in prav gotovo se bo to poznalo tudi v njihovi blagajni. Ko zaseješ senco dvoma, se je težko znebiš. Groza kako eksperimentirajo z nami.
rkl
22. 01. 2010 07.28
halo,a ste sliko Cvelbarjeve popravili mislim ozadje, na originalu se zadaj za njo vidi metla...
Tonček Balonček
22. 01. 2010 07.20
Klizma, ja pa saj trženje in pravo sta vendar stroki! O stranskih učinkih in neželjenih posledicah se pa pač posvetuješ s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Darko32
22. 01. 2010 06.42
Če greš v lekarno Ljubljana ti začnejo riniti pod nos neke točke, kjer naj bi imel popust, če boš kupil zdravila pri njih. Ali ni skregano z logiko in izsiljevanje ljudi. V lekarno greš takrat ko rabiš zdravila in ne zato, da bi kupil čimveč zdravil tudi sumljivega izvora samo zato, da boš imel popust.
bastiano
22. 01. 2010 01.55
POJASNILO @kikislo Tipičen manager, ni bilo mišljeno, kot da J. predstavlja tipične managarje, ki so brez manir in etike. Ampak, J. je tipičen predstavnik managerjev, brez manir in etike. Je pa dejstvo, da je tudi število, takšnih managerjev, kar veliko. Zato je J tipičen predstavnik takšnih managerjev. Za povrh je javni uslužbenec, in njegovo bolezen kako iz zavoda napravit dobičkarsko družbo, kjer se poslanstvo zavoda zamenja s pohlepom po dobičku, poznamo že iz časov Vzajemne. Za Boga, naj že enkrat gre v privatni sektor in trži njemu primerne zadeve.
kikislo
22. 01. 2010 00.54
Aja, nekje spodaj je bil komentar, da je Jaklič tipičen manager za dviganje profita brez etike in manir...no, to je točno tako, ampak tipični manager ima občutek za ljudi, ima etiko in ima manire...ta je pa en velik d.rekač, ki misli, da je požrl znanje sveta. Zadnjič je bil zvečer v odmevih, eno in isto nakladanje, 3x je isto povedal PA SLIŠAL SMO TE ŽE TA PRVIČ!!!!! To ne morš verjet, mi je tako živc zvil, da ga skor nisem mogla več gledat. In ko se je iz Vzajemne na Lekarno preselil, je pripeljal vse svoje podrepnike s sabo..lejte, sploh ne vem kdo lahko dela zanj...groza! Aja, no, znamke Ljubljanska Lekarna ne bom kupovala več...da o tem, da obstaja "slovensko - poljski" nepreverjeni in nepotrjeni nadomestek za Aspirin sploh nisem vedela. Jst pridem tja, dajte mi to in to...in grem, boh ne dej mi ponujat kakšne neumnosti, ki sploh preverjene niso. Kokr se jst spomnem so kreme včasih sami mešali, kako je pa zdej s tem?! Pa še privatnike hočjo unicit!
kikislo
22. 01. 2010 00.44
Joooooooooooooooooooooooooooooj, kolk mi je nagravžn ta Jaklič........že iz Vzajemne..............proklet arogantnež..........nej gre delat nekam, kjer nima dost vpliva in ne bo javnosti na očeh. Prosim! Živc mi požre z njegovim govorjenjem, ki kar napade kot zver nasprotnika, nima normalnega načina govora...........neeeeeeeeeeeeee, nek spoka...prosim!
Alenka Pobirk
21. 01. 2010 23.49
Tonček Balonček se strinjam s tabo, da so galenski izdelki luknja v zakonu. Samo zdravil pa vendarle ne moremo primerjati npr. z mlekomati in ostalo hrano... če boš slučajno popil malo skisanega mleka, ti namreč skoraj sigurno ne bo nič hujšega, pri zdavilh pa to ni nujno tako. In to ravno zato, ker galenski laboratorji niso analitsko tako opremljeni kot industrijski, kot si sam napisal. Dejstvo je tudi, da gredo Krkini, Lekovi ter ostali generiki skozi vsa potrebna testriranja, v katerih je potrebno dokazati bioekvivalenco z originatorjem s kliničnimi študijami. Za galenske izdelke pa tega ni potrebno delati. Ampak potem se tudi ne more trditi, da so enako (ali bolj-kot je npr, izjavij Jaklič) kvalitetni, učinkoviti in varni! Se strinjam s tabo, da imajo generične tovarne rezerviranega nekaj denarja za morebitne tožbe originatorja. Ampak ne vem, če lahko generike kar tako označimo kot nelojano konkurenco. Dejstvo je, da lahko z generikom vstopimo na trg šele po preteku patenta. Do tožb pa prihaja zato, ker tudi originatorji poskušajo na vsemogoče načine podaljšati svoj osnovni patent (ki traja max. 20 5 let), da bi še povečali dobiček. Pred padcem osnovnega patenta generiki nikoli ne pridejo na trg. Potem pa seveda takoj, ko je možno. A multinacionalke tudi vejo, da se jim splača vložiti tožbo, tudi če že vnaprej vedo, da boto izgubili-ker v vmesnem obdobju generik ne more tržiti svojega zdravila in originator zato še vedno profitira. Tako to pač je in to vsi vemo. Je pa dejstvo, da generike rabio, ker bi bile drugače cene zdravil bistveno višje kot so. Za te kvazi galenske izdelke pa tega ne bi mogla reči. Rabimo pa galenske izdelke, ki resnično so galenski izdelki-ta `zvrst` izdelkov je namreč v osnovi namenjena tudi za to, da se npr. izdela male serije enostavnih zdravil, ki jih sicer iz dologenih razlogov ni na tržišču (npr. KI-tablete). Zdravila izdelana v velikih serijah na Poljskem in potem prepakirana v Ljubljanskih lekarnah pa to pač niso. Kot si napisal je Jaklič našel luknjo v zakonu, ampak v interesu vseh bi bilo, da bi se to luknjo sedaj tudi odpravilo!
12345s
21. 01. 2010 23.26
Lj. lekarna na našem koncu ima tudi večne probleme z blagajno, zaradi tega verjetno ker je zraven bankomat. Sem že navajena da moram imeti dovolj gotovine,če grem v tisto lekarno. T.B. Jaklič je naravno tako namazan, da mu ne pomagajo niti žavbe Lj. lekarne.
alterego
21. 01. 2010 22.51
v glavnem nas vsi lekarnarji pa farmacevtske firme strižejo ko ovce!
Klizma
21. 01. 2010 21.10
G.Jaklič - dovolite prosim, da o tako pomembnih stvareh kot so zdravila, govori stroka ?!
Tonček Balonček
21. 01. 2010 20.39
Raje občudujmo obličje gospoda Jakliča, goto ve od znotraj in odzunaj namazan z vsemi žaubami Lekarne Ljubljana! Deluje!