Slovenija

Legionela v vseh 25 vzorcih

Ljubljana, 22. 11. 2010 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zdravstvenem inšpektoratu so potrdili, da so v vseh 25 vzorcih, ki so jih vzeli iz zobozdravniških stolov v javnih ordinacijah v Ljubljani, odkrili prisotnost legionele. Trdijo, da so opravili ponovno testiranje vode in preselili delo v druge ambulante.

Iz zdravstvenaga inšpektorata RS so danes sporočili, da so od skupaj odvzetih 122 vzorcev vode iz zobozdravniških stolov v javnih in zasebnih ordinacijah v Ljubljani v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana odvzeli 25 vzorcev. Šest vzorcev so odvzeli v ZD Šiška, šest vzorcev v ZD Center, 5 vzorcev v ZD Vič-Rudnik, štiri vzorce v ZD Bežigrad, tri vzorce v ZD Moste-Polje ter en vzorec v ZD Šentvid.

V ZD Ljubljana menijo, da redno izvajajo postopke vzdrževanja vodovodnega sistema in zobozdravstvenih stolov po navodilih stroke - redno čiščenje in servisiranje, menjava filtrov, dezinfekcija, toplotni šoki.
V ZD Ljubljana menijo, da redno izvajajo postopke vzdrževanja vodovodnega sistema in zobozdravstvenih stolov po navodilih stroke - redno čiščenje in servisiranje, menjava filtrov, dezinfekcija, toplotni šoki. FOTO:

Na inšpektoratu so potrdili, da je bila legionela najdena v vseh 25 vzorcih vode. Medtem ko je bila legionela najdena v enem vzorcu v številu, ki ga je Inštitut za varovanje zdravja RS ocenil kot srednje tveganje za okužbo z legionelo, je bilo nizko tveganje ocenjeno v 24 vzorcih.

Komentar ZD Ljubljana

V preventivni pregled vzorcev vode v sistemih zobozdravstvenih stolov, ki poteka v zdravstvenih institucijah v Sloveniji, so bile vključene tudi vse enote ZD Ljubljana. Skupno je bilo odvzetih 26 vzorcev, od tega v 11 primerih ni bila izkazana prisotnost bakterije legionele, v 14 primerih je bila ugotovljena koncentracija opredeljena kot nizko tveganje za pojav legioneloz, in le v enem primeru je bila ocena kot srednje tveganje.

V ZD Ljubljana poudarjajo, da so opravili ponovno testiranje vode, po predpisih očistili zobozdravstvene stole in preselili delo v vzporedne ambulante. Pacientov z zmanjšanim imunskim odzivom na teh stolih niso obravnavali. Čakajo pa tudi na rezultate ponovnih odvzemov vzorčenja, na osnovi katerih bodo dopolnili ukrepe skupaj z navodili stroke za nadaljnje vzdrževanje vodovodnega sistema in zobozdravstvenih stolov.

Legionela na onkologiji
Legionela na onkologiji FOTO: POP TV

Kot je znano, je zdravstveni inšpektorat v začetku novembra pričel s preverjanjem ustreznosti zobozdravstvene vode. Vzorci vode v zobozdravniških stolih so bili odvzeti pri zasebnih izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti in v ordinacijah javne zdravstvene mreže. Iz zobozdravniških stolov je bila odvzeta voda, ki med delom zobozdravnika preko turbine teče oziroma prši pacientu v usta.

Okužba z vdihavanjem kapljic v zraku

Velike nevarnosti za paciente naj sicer ne bi bilo. Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v whirpoolu, ker voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, okrasnih fontanah in podobno. S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionele uniči kisli želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Legionela povzroča bolezen, imenovano legioneloza. Poznamo dve obliki: blažjo vročinsko bolezen, tako imenovano pontiaško vročico, in težjo obliko legioneloz, ki jo imenujemo legionarska bolezen. Bolnik s pontiaško mrzlico se slabo počuti, ima bolečine v mišicah in sklepih, vročino in pokašljuje. Po dveh do petih dneh se njegovo stanje izboljša. Bolezen mine sama po sebi brez antibiotičnega zdravljenja.

Od pet do 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost sta značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, z odpovedjo ledvic, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, kot so z rakom, presaditvijo organov, prejemniki kemoterapije). Otroci jo redko dobijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
22. 11. 2010 13.15
+1
"Velike nevarnosti za paciente naj sicer ne bi bilo. Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode" Pri zobozdravniku, pa medtem, ko nam v usta prši okužena voda - seveda ne dihamo, ali pač!?
Gr@bnv@ler
22. 11. 2010 13.13
mojemnenje ne vem točn vem pa da lahko pošleš na zzv Celje mikrobiološki oddelek....sploh pa ta vlada ga sračka
proofreader
22. 11. 2010 12.46
Bo minister odstopil?
makajjezvami
22. 11. 2010 12.29
Koliko pa stane ta analiza? Bi še sam prinesel kak vzorec.
CtrlDelete
22. 11. 2010 12.26