Slovenija

Legionela v pršilkah za usta

Ljubljana, 11. 11. 2010 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
21

Pri nekaterih slovenskih zobozdravnikih so odkrili legionelo in druge bakterije, ki kažejo na slabo higieno zobozdravniških stolov. Vzorce so vzeli iz vode, ki prši pacientu v usta.

V vseslovenski akciji Zdravstvenega inšpektorata, pri kateri je strokovno sodeloval tudi Inštitut za varovanje zdravja, so preverjali ustreznost zobozdravstvene vode. ''Vzorci vode v zobozdravniških stolih so bili odvzeti pri zasebnih izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti in v ordinacijah javne zdravstvene mreže. Iz zobozdravniških stolov je bila odvzeta voda, ki med delom zobozdravnika preko turbine teče oziroma prši pacientu v usta,'' so pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu.

V Novem mestu naj bi legionelo odkrili v 70 odstotkih odvzetih vzorcev (simbolična fotografija).
V Novem mestu naj bi legionelo odkrili v 70 odstotkih odvzetih vzorcev (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Vzorce vode so odvzeli v 475 zobozdravstvenih ambulantah po vsej Sloveniji, in sicer v Celju 70, v Dravogradu 30, v Kopru 40, v Kranju 70, v Ljubljani 100, v Mariboru 80, v Murski Soboti 25, v Novi Gorici 30 in v Novem mestu tudi 30.

Laboratorijske analize vzorcev in ocene rezultatov potekajo v Zavodih za zdravstveno varstvo in na Inštitutu za varovanje zdravja. ''Analize še niso končane, rezultate dobivamo dnevno. Do danes smo prejeli rezultate in ocene za slabo polovico odvzetih vzorcev, kar je 234'', pri čemer so prisotnost legionel ugotovili v 57 vzorcih vode. Pri večini, 49 od 57, so prisotnost legionele ocenili kot nizko tveganje za okužbo, pri šestih vzorcih so tveganje ocenili kot srednje, pri dveh vzorcih pa so ocenili, da je visoko tveganje za okužbo z legionelo. V nekaterih odvzetih vodah so odkrili tudi mikroorganizme, ki kažejo na slabo higieno zobozdravniških stolov.

Poudarili so, da zavezance sproti obveščajo o rezultatih, na podlagi katerih bodo morali izvesti ukrepe za zagotovitev zdravstveno ustrezne pitne vode in s tem odpravo ugotovljenega stanja. Inšpektorji bodo zavezancem izdali odločbe, katerih izvajanje bo preverjeno. V primeru neizvršitve odločbe pa je možno kršitelju izreči globo, ki je za pravno osebo od 1500 do 2086, za odgovorno osebo pa od 208 do 500 evrov.

Zdravstveni dom: Izvedeli smo iz medijev

Po poročanju Radia Krke so legionelo odkrili tudi v 70 odstotkih odvzetih vzorcev pri novomeških zdravnikih zasebnikih. Pomočnica direktorice za zdravstveno nego Alenka Piškur je sporočila, da v Zdravstvenem domu Novo mesto o povečani prisotnosti bakterije legionela na Kandijski 4 niso bili obveščeni s strani zdravstvenega inšpektorata, ampak so za informacijo izvedeli iz medijev. ''Kot nam je znano, je zdravstveni inšpektorat preseženo mejo legionele ugotovil v sistemih zobozdravstvenih stolov pri zasebnikih,'' ki jih je pri njih šest.

Pojasnila je, da opravljajo redne kontrole kakovosti vode v vodovodnem omrežju. ''Prejšnji teden so pristojne službe tudi pri nas odvzele vzorce vode iz vodovodnega omrežja, torej pip, a rezultatov mikrobiološkega preizkusa še nismo prejeli.'' Po njenih trditvah se zaposleni ravnajo po navodilih o izvajanju programa za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb pri opravljanju zdravstvene dejavnosti in upoštevajo pravilnik o pitni vodi.

''Tako v naših zobozdravstvenih ambulantah pred začetkom ordinacijske dejavnosti odtočijo vodo iz sistema zobozdravstvenega stola in vodovodnega sistema vsaj za dve minuti, izvajamo redne servise na zobnih strojih, redno menjavamo filtre in opravljamo dezinfekcije. Na pol leta izvajamo tudi tako imenovane toplotne šoke v vodovodnem sistemu. V okviru varovalnih ukrepov smo toplotni šok izvedli tudi danes zjutraj.'' Dodala je še, da bodo po prejemu rezultatov vzorčenja ravnali skladno z navodili zdravstvenih inšpektorjev. 

Kako se lahko okužimo?

Velike nevarnosti za paciente naj sicer ne bi bilo. Običajna pot okužbe je z vdihavanjem drobnih kapljic v zraku, ki vsebuje legionele. Posebno nevarni so aerosoli z legionelami okužene vode, ki nastajajo ob tuširanju, v whirpoolu, ker voda brbota, ob izpuhih iz hladilnih stolpov, okrasnih fontanah in podobno. S pitjem onesnažene vode se ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionele uniči kisli želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Legioneloza je lahko tudi smrtna

Legionelo lahko uničimo s toplotnimi šoki.
Legionelo lahko uničimo s toplotnimi šoki. FOTO: Jani Dolinšek
Legionele so v naravnih vodnih okoljih, kot so reke, jezera in druge stoječe vode. Število bakterij v naravnem okolju je majhno, kar pomeni, da naravno okolje običajno ne predstavlja tveganja za ljudi. Iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo. Najbolj se razmnožujejo v topli vodi. V nenaravnem, umetnem okolju se ob primerni temperaturi in drugih dejavnikih okolja močno namnožijo in začnejo predstavljati nevarnost za zdravje ljudi.

Legionela povzroča bolezen, imenovano legioneloza. Poznamo dve obliki: blažjo vročinsko bolezen, tako imenovano pontiaško vročico, in težjo obliko legioneloz, ki jo imenujemo legionarska bolezen. Bolnik s pontiaško mrzlico se slabo počuti, ima bolečine v mišicah in sklepih, vročino in pokašljuje. Po dveh do petih dneh se njegovo stanje izboljša. Bolezen mine sama po sebi brez antibiotičnega zdravljenja.

Bolnik z legionarsko boleznijo pa ima pljučnico. Običajna doba od okužbe do pojava bolezenskih znakov je dva do 10 dni, izjemoma do tri tedne. Pacient prične suho pokašljevati, boli ga glava, ima vročino in drisko. Slikanje pljuč razkrije pljučnico, potrebno je antibiotično zdravljenje. Diagnozo postavijo tako, da ugotavljajo specifična protitelesa v krvi ali antigen v urinu in poskušajo osamiti bakterijo iz bolnikovega izmečka.

Od pet do 15 odstotkov bolnikov z legionarsko boleznijo umre. Bolj zapleten potek in večja umrljivost sta značilna za starejše, kadilce, pljučne bolnike, bolnike s sladkorno boleznijo, z odpovedjo ledvic, bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, kot so z rakom, presaditvijo organov, prejemniki kemoterapije). Otroci jo redko dobijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smeh-lol
11. 11. 2010 19.18
Nekateri podatki so napačni. Smrtnost legionarske bolezni je od 5% - 30% in ne 15%, pri bolnikih 50%, in ta se lahko prenese po zraku tudi do 6km od vodnega vira.
Prekmurje Slovenija
11. 11. 2010 17.57
Vse cevi po teh stanovanjih so stare že preko 50 let. To so še stare cevi katere niso iz plastike in na njih se po tolikih letih nabere marskaj. Vse cevi katere niso plastične bi bilo obvezno menjati. To so pa vse hiše ki so grajene pred letom 1990 cca To je pa skoraj večino zgradb.
Igor Hari 1
11. 11. 2010 17.45
Po vsj verjetnosti v stavbah katere je zidal SCT , al se motim ........
Klampfman
11. 11. 2010 17.17
blabla33 11.11.2010, 16:56 4 Zobarji so itak barabe, samo za tist dnar se jim gre, za varnost bo pa bog poskrbel. Izkoriščevalci ! Samo internetna gnida bo na podlagi par primerov označila celotno skupino ljudi. Ah, internet... Raj zafrustriranih "vsi so barabe, jazst sm najbulši" osebkov...
blabla33
11. 11. 2010 16.56
Zobarji so itak barabe, samo za tist dnar se jim gre, za varnost bo pa bog poskrbel. Izkoriščevalci !
sport_man
11. 11. 2010 16.56
to nastane na podobn način kot v tistih aparat za vodo, lepa akcija ni kej
tv1
11. 11. 2010 16.51
ali če žeželoiš vsa dovoljenja za gradnjo hiše gospoda Križaja, na prvo, na drugo, nemogoče, na tretjo, z vezami, na četrto, vse zakonsko dovoljeno .-))) sak ste tukaj prikazovali sliko nore narave ki je naredila škodo .-))) kot ste tukaj prikazovali slike nore narave ki je dovolila gradnjo na poplavljenem področju .-)))9 ne vem kaj še lahko kdokaj doda samo sarkazem, ogorčenje in nezaupanje tej državi, katera ni sposobna kljub svoji ultra visoki izobrazbi sprejet štafeto .-)))
tv1
11. 11. 2010 16.47
menda Komentax je vprašanje za ministerstava, ampak ti imajo vsa dovoljenja kot gradnja hiš v poplavljenih področjih .-)))
tv1
11. 11. 2010 16.45
prvo kot prvo zobozdravstveni stol je eno, vse drugao pa drugo .-)))) po kmečki logiki stol ni napeljava .-))) ali so ti nši nadzorniki res taku neumni ali se delajo neumne ker pač ustava dopušča z členi -)))
WikiX
11. 11. 2010 16.43
Dobro se je zavedati, da je zobozdravstveni poseg predvsem operacija, pri kateri "mojster" posega v živo telo. Zanimivo je, da narava sama uravnava bakterije, naše "sterilno" okolje pa je nadvse primerno za njihov razvoj. Če bi vdeli, kako zatira to zalego, bi lahko mogoče to uporabili v našem okolju. Pri nas je nekaj zares bulano, le določene živalske vrste ne mislijo isto.
Gr@bnv@ler
11. 11. 2010 16.40
no ko se bo vse privatiziral bomo vsi bili pacienti ker se ne bote in ne bomo vedl ko teleta eni do drugih....na žalost smo le številke zavarovalnic pa se vi in mi brišemo riti z recepti
tv1
11. 11. 2010 16.36
oh, no ne, no tri kratke bo spet iso zdravstvo na bogah .-))))
tv1
11. 11. 2010 16.35
kak fajn da se tam pijavlja, ne karies .-)))zdaj bo legionela v vsakem vodnem sistemu v vsakem bloku, kar tudi je, smrdljiva voda ki se v cevi pojavi, je samo skrb vzbujajoča upravnikova vest, za kar nima posluha, za lepo plačilo. menda ni naš zobozdravnik v naši prostorih bloka .-)))
dimmupero
11. 11. 2010 16.29
morte vedt da imamo kapitalizm in če je dener prioriteta pol itak vse drugo peša in sploh ne cilam samo na zdravstvo,ki bi moglo bit daleč od tega
alduri
11. 11. 2010 16.26
v bistvu je pametno po obisku zobarja ruknt ene dve domače,lahk tud tri
.::.
11. 11. 2010 16.20
ha ha ha, in potem bi dohtarji radi višje plače. 8 ur delat, dovolj velik kader, ustrezne nadzore in brez šušmarjenja. čao
darkosa
11. 11. 2010 16.17
higijena mora biti prisotna, zobozdravnika pa se vseeno bojim, ha
nelika123
11. 11. 2010 16.13
Samo, da je ZA plače
spinjel
11. 11. 2010 16.12
Lahko bi javno objavli podatke, v katerih zobozdravniških ustanovah so našli legionelo. Men nič ne pomaga, če napišejo pri nekaterih. Tako javne ustanove, kot privatnike mi plačujemo in zato imamo pravico izvedet resnico.
usko
11. 11. 2010 16.04
in kaku nej se pol ne bujimo zobozdravnika, če lohka zarad njega še zbolimo???