Slovenija

Ledena sladica, ki je obnorela svet: celo inšpektorji so zadovoljni s sladoledom, ki ga prodajamo v Sloveniji

Ljubljana, 14. 07. 2015 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
42

Sladoled je v teh vročih dneh priročna ohladitev, a če nismo previdni, se lahko z njim kaj hitro tudi zastrupimo. Je namreč zelo občutljivo živilo. Preverili smo, kako varen sladoled prodajajo v Sloveniji in kateri so tisti glavni napotki, ki se jih moramo držati, če želimo preprečiti morebitne zastrupitve s sladoledom.

Sladoled je lahko odlična osvežitev, še posebej se ga bodo razveselili otroci.
Sladoled je lahko odlična osvežitev, še posebej se ga bodo razveselili otroci. FOTO: Thinkstock

Sladoled, zmrzlina, sorbet, zmrznjeni jogurt, kasata in parfe. Vse to so izrazi za sladoledne dobrote, ki so lahko odlična ohladitev v teh vročih dneh. Za kulinarične poznavalce so razlike med temi sladicami jasne, za nas, ki smo bolj uživači dobrega sladoleda in ne kulinarični mojstri, pa je pomembno le, da v njih uživamo. A dejstvo je, da se lahko s sladoledom kaj hitro tudi zastrupimo. Je namreč zelo občutljivo živilo. Preverili smo, kako varen sladoled prodajajo v Sloveniji in kateri so tisti glavni napotki, ki se jih moramo držati, če želimo preprečiti morebitne zastrupitve s sladoledom.

Ljubitelji sladoleda, kateri je vaš najljubši okus?

Najprej pa preverimo, kaj o vas pove okus sladoleda, ki ga imate najraje. Leta 2013 je ameriško podjetje Baskin-Robbins najelo ekipo psihologov iz Chicaga, ki so opravili raziskavo, kakšen karakter se skriva za določenim okusom sladoleda, žal pa so oceno pripravili le za nekaj okusov sladoleda. Strokovnjaki so namreč prepričani, da najljubši okus sladoleda razkriva posameznikov značaj.

Nekateri trdijo, da lahko vaš najljubši okus sladoleda razkrije, kakšna oseba ste. Kaj pa, če imate več najljubših okusov?
Nekateri trdijo, da lahko vaš najljubši okus sladoleda razkrije, kakšna oseba ste. Kaj pa, če imate več najljubših okusov? FOTO: Thinkstock

Ljubitelji vanilje v nasprotju s pričakovanji (vanilja velja za osnovni okus sladoleda) veljate za bolj impulzivno osebo, ki rada tvega in ima velika pričakovanja. Ste oseba, ki hitro pade pod vpliv drugih, ljubitelj družinskih vrednot in velik idealist. Drugi osnovni okus sladoleda je čokolada. Ljubitelji čokolade ste ljubitelji drame in napetosti. Ste živahni, šarmantni in radi flirtate. Uživate v pozornosti in ne marate vsakdanjih opravil. Če je vaš najljubši sladoled jagodni okus, potem naj bi za vas veljalo, da ste tolerantna, zelo predana in umirjena oseba. Ste sramežljivi, a pod to sramežljivostjo čustva kar kipijo. Ljubitelji sladoleda s koščki čokolade ste tekmovalne in zahtevne osebe. Točno veste, kaj si želite in to običajno tudi dobite. Ste tudi zelo radodarni in zato v družbi priljubljeni. Če ste ljubitelj mentola, potem naj bi za vas veljalo, da ste pogosto prepirljivi, a znate svoja stališča dobro argumentirati. Ste tudi previdni in se znate napeti situaciji še pravi čas izogniti. Ljubitelji lešnikovega sladoleda ste ljubeči in zadržani. Na vas se ljudje lahko zanesejo, prijatelji pa bodo pri vas zagotovo našli tolažbo in razumevanje, saj ste tudi zelo sočutni. Za vse ljubitelje kislih okusov psihologi ugotavljajo, da so to zelo iskreni in zvesti ljudje. Stojijo trdno na tleh in z jasnimi načrti za prihodnost. Ker so zelo ambiciozni in ne skrivajo svojega mnenja, so pogosto v konfliktih, njihovi prijatelji pa zaradi tega včasih s kislim izrazom na obrazu.

Če tega do sedaj še niste vedeli, zdaj veste, kakšna oseba ste. Šalo na stran. Sladoled je odlična sladica in mojstri slaščičarstva kar tekmujejo, kdo bo imel boljšega, bolj odbitega, bolj naravnega, nekaj manj pa jih tekmuje v tem, kdo bo imel cenejšega. Cene so namreč zelo različne, odvisno je tudi od tega, ali kupujete sladoled v večjih količinah ali le na kos. Prav tako se cene za kepico sladoleda gibljejo od enega pa celo do 1,6 evra, a naj vas ne preseneti, če ga boste kje kupili celo za dva evra in več. Sladolednic je v prestolnici Ljubljane vsako leto več, tako da imate izbire dovolj, vedno več pa je tudi naravnih sladoledov.

Anketa Arhiv
Kateri je vaš najljubši okus sladoleda?

Inšpektorji niso odkrili nevarnih vzorcev sladoleda

Osvežitev s sladoledom - 5
Osvežitev s sladoledom - 5 FOTO: Thinkstock

In ker je izbira velika, smo preverili, ali je tudi kakovost sladoledov ustrezna? Kot so sporočili z Uprave za varno hrano, ki opravlja nadzor, ne lani ne letos niso odkrili nepravilnosti. Nadzor izvajajo v okviru rednih, izrednih in kontrolnih inšpekcijskih pregledov, redni nadzor pa se izvaja po uradni dolžnosti v okviru letnega programa nadzora. Inšpektorji pri zavezancih nadzirajo spoštovanje živilske zakonodaje, v okviru inšpekcijskega pregleda pa inšpektor preveri izvajanje postopkov na načelih HACCP ter spoštovanje splošnih in posebnih higienskih zahtev (ustreznost prostorov in opreme, skladnost temperatur, usposobljenost osebja za ravnanje z živili in osebno higieno zaposlenih). Preverja se tudi skladnost označevanja sladoledov glede na zahteve uredbe in pravilna uporaba aditivov. Izvajajo tudi izredne inšpekcijske preglede, ko dobijo prijavo, dodatno pa se nadzor izvaja tudi z vzorčenjem, da se preveri skladnost proizvodov s predpisi. Vzorce sladoleda analizirajo v uradnih laboratorijih na mikrobiološke parametre, kot so salmonella, listeria in enterobakterije ter na vsebnost aditivov (na primer barvil).

Za leto 2014 je bilo tekom celotne sezone proizvodnje sladoleda odvzetih 51 vzorcev sladoledov. Vzorci so bili pregledani na prisotnost bakterij salmonella v 5 enotah, listeria monocytogenes v 5 enotah in enterobakterije v 5 enotah. Preverjanje vsebnosti umetnih barvil je bilo opravljeno pri 5 vzorcih. Dobra novica je, da so bili vsi vzorci ocenjeni kot varni. V 17 vzorcih so sicer odkrili povišano število enterobakterij, kar pa ne predstavlja neposrednega tveganja, nakazuje pa nekoliko slabšo higieno, navajajo na upravi. V letu 2015 je planiranih 30 vzorcev sladoledov za pregled prisotnosti zgoraj navedenih bakterij in 13 za preverjanje vsebnosti umetnih barvil. Doslej je bilo na mikrobiološke parametre odvzetih 13 vzorcev, vsi vzorci pa so bili ocenjeni kot varni. V treh vzorcih so inšpektorji ugotovili preseženo vrednost enterobakterij, kar pa ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje ljudi, nakazuje pa nekoliko slabšo higieno. Inšpektorji so letos odvzeli še 8 vzorcev, da preverijo vsebnost umetnih barvil in ugotovili, da so vsi vzorci skladni z zakonodajo.

Sladoled je občutljivo živilo, zatrupitev z njim pa je lahko tudi usodna

Sladoled je odlična ohladitev, a hkrati živilo, ki je zelo občutljivo. Pri prenosu sladoleda iz trgovine domov se kaj hitro zgodi, da se sladoled začne tajati. Takšen sladoled pa je lahko pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh. Kot opozarjajao na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je zastrupitev s sladoledom lahko resna, včasih celo usodna. Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so salmonella, lysteria monocytogenes, staphylococcus aureus, enterobacteriaceae.

Sladoled zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda, so: slabost, bruhanje, tope bolečine v trebuhu, driska in glavobol.

Za porcioniranje naj se uporablja le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki se jih pred vsako uporabo sproti spira pod hladno tekočo vodo. Priporočena je uporaba lopatk ločeno za vsako vrsto sladoleda.
Za porcioniranje naj se uporablja le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki se jih pred vsako uporabo sproti spira pod hladno tekočo vodo. Priporočena je uporaba lopatk ločeno za vsako vrsto sladoleda. FOTO: Thinkstock

Da bi se vsemu temu izognili in se varno hladili s sladoledom, je pomembno, da upoštevate nekaj nasvetov. Ko v trgovini kupujete predpakirane sladolede upoštevajte naslednje:

- obisk trgovine, kjer boste kupovali sladoled, naj bo zadnji postanek na poti domov, da ne bo sladoled izpostavljen previsoki temperaturi
- sladoled naj bo zadnje živilo v trgovini, ki ga položite v nakupovalno košarico
- preverite rok uporabe in kupujte le sladoled, ki nima pretečenega roka uporabe
- ustrezno hlajen sladoled je na dotik trd in zamrznjen. Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi, v tem primeru opozorite prodajalca
- sladoledi v odprtih zamrzovalnih vitrinah morajo biti zloženi pod označeno linijo (kratka rdeča črta)
- sladoled shranjujte v košari ločeno od ostalih živil oziroma na vrhu živil
- za transport domov sladoled dobro zaščitite. Priporočljivo ga je shraniti v izolirne vrečke oziroma torbe s hladilnimi vložki, ali vsaj v papir, da bo temperatura v času transporta čim nižja.

Ko pridete domov, pa upoštevajte naslednje:

- sladoled dajte takoj v zamrzovalnik
- preverite, da v sladoledu ni večjih kristalov ali drugih znakov odtajanja. Odtajanega sladoleda ponovno ne zamrzujte!
- sladoled shranjujte v originalni embalaži in ga ne prestavljajte iz ene embalaže (škatle) v drugo
- shranjujte ga v zamrzovalniku na temperaturi, ki je označena na embalaži, prav tako sladoled shranjujte v zamrzovalniku tako, da nanj ne bi vplivala višja temperatura pri pogostem odpiranju vrat zamrzovalnika
- embalaža sladoleda mora biti med shranjevanjem v zamrzovalniku dobro zaprta
- sladoleda ne shranjujte v zamrzovalniku ob živilih, ki bi lahko vplivala na njegov okus ali vonj
- pri serviranju uporabljajte čist pribor in upoštevajte druga pravila osebne higiene, predvsem higieno rok
- ne uporabljajte sladoleda, ki ima pretečen rok uporabe.

Sladoled zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje.
Sladoled zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje. FOTO: Thinkstock

Še nekaj nasvetov, na katere bodite pozorni, ko naročate sladoled v lokalu. Pri serviranju na kornet oziroma porcijskem serviranju morajo prodajalci upoštevati pravila osebne higiene, ki jih morajo poznati vsi zaposleni v živilski dejavnosti.

- odsvetovano je okraševanje sladoleda v hladilni vitrini s sadjem ali drugimi dekoracijami, ki so lahko vir mikroorganizmov ali drugega onesnaženja.
- za porcioniranje naj se uporablja le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki se jih pred vsako uporabo sproti spira pod hladno tekočo vodo ali shranjuje med porcioniranjem v posodi s stalnim dotokom čiste sveže vode. Tega verjetno ne doživite pogosto, pač pa pogosteje doživite, da prodajalec zajemalko pomoči v liter hladne vode.
- prav tako velja, da se mokrih zajemalk za sladoled nikoli ne otresa ob gobe ali krpe, ki so idealno gojišče za razvoj mikroorganizmov. Za porcioniranje sladoleda zato NIJZ priporoča uporabo plastičnih lopatk, ki se uporabljajo ločeno za vsako vrsto sladoleda
- za porcioniranje sladoleda se lahko uporablja le kornete z ustreznim rokom uporabe, ki se morajo shranjevati tako, da ne pride do zunanjega onesnaženja (plastični tulci), prav tako se lahko za porcioniranje sladoleda uporablja le posodice (papirnati ali plastični lončki za enkratno uporabo s plastično žličko, servirne steklene posodice …), ki so čiste
- bodite pozorni, da se prodajalec pri porcioniranju sladoleda ne dotika korneta z golo roko. Zato mora kornet predhodno oviti s papirnato servieto
- v sladoledu, ki vam ga postreže, ne sme biti sledi tajanja (ledenih kristalčkov)
- sladoleda v banjicah v hladilni vitrini pa se ne sme nikoli dopolnjevati s svežim sladoledom, temveč se banjico vedno zamenja v celoti

Še nekaj malega iz zgodovine

O zgodovini sladoleda je veliko napisanega, a nihče točno ne ve, kdaj se je prvič pojavil sladoled in kdo si je izmislil to odlično sladico. Prve omembe sladoleda oziroma sladoledu podobnih sladic segajo v drugo stoletje pred Kristusom. V sladolednih sladicah je užival že veliki antični vojskovodja Aleksander Veliki, ki si je menda zelo rad privoščil ohlajene sladice prelite z medom in sadnimi nektarji. Ljubitelj ledenih napitkov je bil tudi kralj Salomon, pa rimski cesar Nero, ki je svoje najboljše tekače pošiljal v gore po sneg in led, ki so mu ga postregli okrašenega s sadjem in oreščki.

Menda naj bi se raziskovalec Marco Polo z enega svojih potovanj na daljnem vzhodu vrnil z receptom za jed, ki zelo spominja na današnji sorbet. Prav ta recept naj bi nato nekje v 16. stoletju predelali in spremenili v sedanji recept za sladoled. Morda tudi zaradi tega veljajo Italijani za velike mojstre sladoledarstva. Če so ga do leta 1660 uživali v glavnem tisti, ki so imeli veliko pod palcem in so si sladoled lahko privoščili, pa je konec 17. stoletja sladoled postal sladica tudi za 'navadne' Zemljane.

da se izognete težavam pri transportu sladoleda, ga izdelajte kar doma!
da se izognete težavam pri transportu sladoleda, ga izdelajte kar doma! FOTO: Thinkstock

Danes si lahko sladoled privošči že vsak. Okusov je dovolj, cenovno je dostopen, kar pa je najpomembnejše, lahko si ga izdelate kar doma. Prilagamo nekaj povezav do receptov za sladoled, med njimi so tudi takšni, pri katerih za izdelavo ne potrebujemo strojčka.

Kavni sladoled

Bananin sladoled

Mangov sladoled

Sadne sladoledne lučke (za otroke)

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cambi7
15. 07. 2015 07.54
+3
Kepica sladoleda, štruca kruha!! Za kepico še nikoli nisem dobil računa, za kruh vsakodnevno???? Kar tako,, inšpektorji!!!!!?
Gyuhgevfin
15. 07. 2015 06.36
+5
Inšpektori???? Se nikdar nisi dobil pri sladoledarju računa. Imajo pa kolono in smo ba Grke jezni..;) ista golaxen smo samo pobiramo davke samo od tistih ki jih plačujejo hofer.... Banana rapublika
gongash
15. 07. 2015 00.14
+1
cacao najboljši
BMWmunja
14. 07. 2015 22.40
+2
Najboljši sladoled ima kiosk KREMKO v Dvorjanah pri mariborskem Dupleku. Od njega se ni mogoče prehladiti. Žmahov ima malo morje, so pa vsi naravni in v sadnih sladoledih so tudi koščki erstklasičnega sadja. Skratka mega!!! Pa tudi postrežba je na nivoju ter v brezhibni slovenščini.
Sputnik
14. 07. 2015 19.41
+5
naši inšpektorji so vedno zadovoljni. če niso ga pa na sladoled povabiš
no9
14. 07. 2015 18.07
+4
sladoled, po deset, kdor ga kupi se zastrupi, kdor pa ne pa umre.
Antipolitik
14. 07. 2015 16.48
+1
Ni ga čez Planico. Počakaš da se malce otopi, in nato vse 3 okuse zmešaš v pasto. MMMMM
no9
14. 07. 2015 18.05
+2
točno tako. jst ga vedno zmešam. pol ga lahko jem s šeflo.
Našvasan_zob
14. 07. 2015 16.43
+1
Če ni sladek ni sladica...
yokerxdinterfan
14. 07. 2015 15.52
-1
nič posebnega, raje kaj dobrega spijem
kiboko
14. 07. 2015 15.25
+1
Zame je najboljši sladoled Indy&Pippa, ki ga proizvaja Proorganika Alena Kobilice. Resnično na svetovni ravni.
reike
14. 07. 2015 15.13
+17
pri šipcu kupim stračatelo in fašem še salmonelo
tomjaz
14. 07. 2015 20.10
+2
stračatelo se spomniš na zrneca, ko reče bonus slamonela. :)
Blue19
15. 07. 2015 06.14
minnied
14. 07. 2015 14.39
+18
delam v baru, ki streže tudi sladoled. kako se zvečer sladoled zaključi, očisti in zmeša v nove okuse.. nočete vedt.
ssecnik
14. 07. 2015 15.03
+24
Ti ne boš nobenega prijavil,ker si nepismen.
Pa kaj
14. 07. 2015 15.51
+26
moralizator, ne piskej. sploh pa ne rabiš grozit. če bi imeli sposobno državo in inšpektorat, bi bila večina slaščičarn in pekarn zaprta.
CastrumFF
14. 07. 2015 16.10
+14
Ne sprasuj niti kaj se dogaja v kuhinjah slovenskih restavracij.....
Pa kaj
14. 07. 2015 21.04
+3
spodaj si mbhudourniku neki pametoval... prjav ga... prov beden si s temi forami. itak vemo, da zadeve ne štimajo, sam take špec kahle pa tud ne rabmo
Pa kaj
14. 07. 2015 21.06
+2
lohk pa prijaviš naše politike, leve in desne
Mungos2
15. 07. 2015 07.16
korintos23
14. 07. 2015 13.52
+6
Naš sladoled, a ni najboljši nemški?
matej1111
14. 07. 2015 13.14
+11
Navodila za jest sladoled. :)))))))))))))))))) Jaz vam povem ne, mi smo adijo.
Mirkoca
14. 07. 2015 13.01
+2
Ne kupujte sladoleda povsod. Pegida Slovenia.
Sodnik_Kriv
14. 07. 2015 13.09
-2
Pegida se je ze us...r...ala ne duha ne sluha vec
Mirkoca
14. 07. 2015 13.13
+2
Sodnik_Kriv
14. 07. 2015 18.34
Našvasan_zob
14. 07. 2015 12.37
+62
Skoraj 50% člankov ni dovoljeno komentirat... Dejte vseh 100% zaklenit pa boste videli kolk folka hodi na tole stran zaradi vaših člankov in koliko zaradi komentiranja... Boste presenečeni kako nizko boste padli..
Neutrino
14. 07. 2015 12.26
+23
Moj najljubši sladoled je bil lučka Mandarina ki je iz ne vem katerakoli razloga že nekaj let ne delajo Lj Mlekarne več.
Našvasan_zob
14. 07. 2015 12.38
+19
Francoze vpraš.. Oni so kupil LJ Mlekarne, kokr vem..
Neutrino
14. 07. 2015 13.06
+5
Bo treba kar bivšo slovensko vodstvo in tehnologe vprašat ker tega sladoleda vsaj 20 let ni več
derus
15. 07. 2015 05.14
+1
tedo9GWTSmedo
14. 07. 2015 12.24
+10
Spet članek reklama.
mbhudournik
14. 07. 2015 12.11
-8
LEONE je ŠTEVILKA ENA še tujci ga izredno hvalijo
CastrumFF
14. 07. 2015 12.03
-3
Sladoled je ITALIJA! Vse ostalo je drobiz ali prah,kot v Sloveniji!