Slovenija

Le vsako tretje delovno razmerje brez kršitev?

Ljubljana, 07. 08. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lani je inšpektorat za delo opravil 9.908 inšpekcijskih nadzorov, pri tem pa ugotovil skoraj 6.500 kršitev. Med odmevnejšimi primeri je bil Vegrad, ki so mu med drugim izdali 80 plačilnih nalogov.

Inšpektorat za delo je lani na področju delovnih razmerij opravil 9.908 inšpekcijskih nadzorov in pri tem ugotovil skupno 6.456 kršitev. Največ kršitev so inšpektorji ugotovili v dejavnostih gradbeništva (1.673), gostinstva (1.058) in trgovine (937). V teh dejavnostih sicer opravijo tudi največ inšpekcijskih nadzorov.

Stavka delavcev v Sloveniji
Stavka delavcev v Sloveniji FOTO: Miro Majcen

Število lani ugotovljenih kršitev je bilo znatno večje kot v letu prej, ko so jih inšpektorji ugotovili 6.013, na spletnih straneh inšpektorata v odgovorih medijem navaja v. d. glavnega inšpektorja za delo Boris Ružič.

Po številu vseh ugotovljenih kršitev v lanskem letu na področju delovnih razmerij izstopajo kršitve v zvezi s plačilom za delo, teh so inšpektorji ugotovili 2.596, število pa je precej višje od ugotovljenih 1.522 tovrstnih kršitev v letu prej.

Sledijo kršitve, povezane s pogodbo o zaposlitvi (942), na tretje mesto se uvrščajo ugotovljene kršitve v zvezi z vodenjem evidenc na področju dela (606). Sledijo še kršitve v zvezi z delovnim časom (517), zaposlovanjem na črno (495) ter prenehanjem pogodbe o zaposlitvi (328).

V gradbeništvu še več kršitev

Letos do meseca maja pa je bilo pod okriljem inšpektorata skupaj opravljenih 3.832 inšpekcijskih nadzorov s področja delovnih razmerij in ugotovljenih 2.325 kršitev. Na področju gradbeništva je bilo opravljenih 742 inšpekcijskih nadzorov in ugotovljene 503 kršitve.

Na področju varnosti in zdravja pri delu je bilo letos do konca maja skupaj opravljenih 2.790 inšpekcijskih pregledov in ugotovljenih 6.183 kršitev. Od tega je bilo na področju gradbeništva opravljenih 513 pregledov in ugotovljenih 1.039 kršitev.

Kot v pojasnilih na novinarska vprašanja navaja Ružič, so se znaki gospodarske krize najbolj odrazili na področju delovnih razmerij, pri čemer posebej izpostavlja gradbeništvo, ki so ga inšpektorji lani skozi vse leto poostreno nadzirali.

Vegradu je inšpektorat zaradi kršitev zakonodaje izdal 80 plačilnih nalogov.
Vegradu je inšpektorat zaradi kršitev zakonodaje izdal 80 plačilnih nalogov. FOTO: Špela Zupan

Vegrad eden najodmevnejših kršiteljev

Zaradi nelikvidnosti delodajalcev so se delavci soočali z neizplačilom plač, regresa, odpravnin in drugih prejemkov iz delovnega razmerja, saj so delodajalci tudi na ta način iskali možnosti za prebroditev krize in s tem neupravičeno posegli v pravice delavcev. Tovrstne kršitve so inšpektorji evidentirali tudi pri vse več delodajalcih, ki so do leta 2010 redno izpolnjevali svoje finančne obveznosti do delavcev iz naslova delovnega razmerja.

Med odmevnejše primere zagotovo spada podjetje Vegrad. Pri Vegradu in njegovih hčerinskih podjetjih so inšpektorji na področju delovnih razmerij lani opravili 34 inšpekcijskih nadzorov in v letu 2011 do maja še dva inšpekcijska nadzora. Zoper pravne in odgovorne osebe podjetij je bilo uvedenih več postopkov o prekršku. Izdano je bilo 80 plačilnih nalogov in devet odločb o prekršku.

V zvezi z Vegradom je bilo tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic z dela na okrožno državno tožilstvo podanih pet kazenskih ovadb zoper pravne osebe in njihove odgovorne osebe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
09. 08. 2011 07.39
Kar je narejeno tole odlično od inšpekcijskih služb samo nas vse zanima ta glavna rešitev teh vseh 6 456 kršiteljev v firmah ker je 80 malo odločb in plačilnih nalog o prekrških v lepi deželi------bingo x Ljubljana----
resslovenka
08. 08. 2011 11.41
To je splošno znano, ne iščite zaščite pri inšpekciji dela. Tam so zgode in nezgode ponižanih, razžaljenih, poteptanih, spravlejnih ob lastno dostojanstvo povsem običajne štorije. Sicer te poslušajo, vprašajo ali je bil delodajalec že kdaj prijavljen zaradi kršitev, pogledajo v računalnik, kaj zapišejo pa amen. Odvisno od veličine delodajalca bi rekla, vsaj tak občutek sem dobila. Inšpekciji nadzori so površni, nedosledni, spregledajo tudi marsikaj kar res ne bi smeli, če so že inšpekcija dela. Edina prava pot je k dobremu odvetniku in povem vam, ne glede na strošek se res izplača.
strogoff
08. 08. 2011 11.23
Antončič, prekleta rit inšpektorska skorumpirana !!!!!
dukenukem
07. 08. 2011 23.10
kje so inšpektorji ,delavci so postali sužnji ,inšpektorjem se pa bajte zida da so tiho ,mafija pokvarjena
Tonček Balonček
07. 08. 2011 17.40
Je razlika, plačujejo davke in prispevke! Če bodo pa penzije prejemali, ej pa seveda veliko vprašanje. Pa tudi volijo lahko, hodijo na referendume in kandidirajo za poslance in svetnike. Napredek je očiten!
gulmor
07. 08. 2011 16.51
Današnji delavci so novodobni sužnji. Le da se morajo sami prodajajati, če želijo preživeti.
Tonček Balonček
07. 08. 2011 14.44
To je pooledica demokratizacije, večstrankarstva, svobode in načela, d amora vsak človek sam skrbeti zase, ne pa da zanj skrbi družba. Pa še v Evropi smo, imamo Eurojust (Mimogrede, tja je v službo že odšla v službo hčerka od Brezigarce, čeprav je tja hotel tisti ta novi pomočnik tožilec za patrije). In goitovo tam ne bo nobene kršitve zakonodaje na delobnopravnem področju. Kam bo dala pa sina, preden s espoka s tožilstav, pa še en vem, bom poročal. Morda bo šel pa v Haag!?
izbriši mi profil admin
07. 08. 2011 14.32
halo - kaj pa slovenci po podjetjih - enako izkorišlčani --- treba je uničit kapitalizem, da bomo lahko zaživel !!!! EDINA REŠITEV !
JezekTekaTeka09
07. 08. 2011 11.49
Vse so to inkasanti v službi rdečkarjev ...
Macyy
07. 08. 2011 11.17
Slovenija je približno takole tri ubiješ leto dni in potem ti uredijo službo...ali celo odškodnino če te seveda sploh obsodijo kajti, da se prvič zberejo, ko so vsi zdravi in so zato da sploh pridejo in so vsi posamezno že porabili vse izgovore mine deset in več let.. Za milijonsko škodo dobiš kazen 500 Evrov, ki pa jop mora seveda iztožiti sodišče to pa pomeni spet naslednjih 20 let muke in gorja po nekih hodnikih z Ljudmi ki so mštudirali Rimsko pravo tako da boste vedeli da so tisti na Hodnikih Rimljani ne zombiji... Za ostali Kriminal so pa tako zadolženi prijatelji politikov z Balkana kateri se ob kriminalnemu dejanju iz države odpeljejo še z ukradenim Audijem in peti,mi tel številkami iz Parlamenta... In tako.." Tuga je Slovenačka pregolema... svugde ntuga a za krpe nema.."
Macyy
07. 08. 2011 10.58
Mislim, da največ zaslug za to da gre vse v stečaj, vsepovsod vse proti zakonu in vsepovsod sam mafijski posel ter prljava rabota, nosi Pahor in njegovi, gospodarska zbornica in ostale zbornice ter do podna skorumpiran kriminalni pravosodni sistem.
rudra
07. 08. 2011 10.51
A kar Vegradu so izdali 8o plačilnih nalogov.A te naši delovni inšpektorji računajo,da bo Hilda potegnila naropan denar iz Kajmanskih otokov,ali pa iz Cipra? Mi pa smo mojstri blefa g,inšpektorji. Ko je vse zavoženo in pokradeno,bi vi iskali pravico za delavca?