Slovenija

Le še nekaj dni do 'informativcev'. Ti so zato, da dobite odgovore na vaša vprašanja, zato sprašujte

Ljubljana/Maribor/Koper, 06. 02. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L./N.Š.K.
Komentarji
47

Univerzitetna mesta bodo konec tedna preplavili bodoči študentje, saj bodo potekali tradicionalni informativni dnevi. Na spoznavanje srednjih šol se bodo odpravili tudi bodoči dijaki. Da bi se izognili gneči, so prevozniki organizirali dodatne prevoze, mi pa vam prilagamo praktična navodila, kako do izbrane fakultete.

V petek in soboto, 10. in 11. februarja 2017, bodoče srednješolce in študente čakajo informativni dnevi, na katerih bodo dobili vse potrebne informacije o šolanju, za katerega se zanimajo. To pa pomeni, da bo v teh dneh v večjih mestih, še posebej v bližini šol in fakultet, močno povečan promet, na kar so pripravljeni tudi policisti.

Informativni dnevi so zadnje 'sito', da pridobite celovito informacijo za nadaljevanje šolanja oziroma študija na različnih izobraževalnih ustanovah.
Informativni dnevi so zadnje 'sito', da pridobite celovito informacijo za nadaljevanje šolanja oziroma študija na različnih izobraževalnih ustanovah. FOTO: Miro Majcen

Med informativnimi dnevi bodo aktivnosti policistov v prvi vrsti usmerjene v nadzor in urejanje prometa. "Skladno s pričakovanim povečanjem prometa bo tudi organizirano delo v središčih mest in okolicah izobraževalnih ustanov. Iz izkušenj preteklih let večjih zastojev ni pričakovati, povečan promet pa bo v okolici avtobusne in železniške postaje ter v okolicah izobraževalnih ustanov," pojasnjujejo na PU Ljubljana.

Da bi se izognili zastojem in drugim nevšečnostim, policija poziva vse, da v petek in soboto, če je le mogoče, uporabljajo javna prevozna sredstva, racionalno in pravočasno načrtujejo pot ter upoštevajo cestnoprometne predpise oziroma navodila policistov.

LPP bo okrepil avtobuse na najbolj obremenjenih linijah

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo med informativnimi dnevi na izbranih mestnih linijah, kjer se pričakuje več potnikov, namesto solo avtobusov v promet vključil zgibna vozila, sicer pa bo kot vsako leto svetoval dijakom in študentom na LPP informativnih točkah. Te bodo letos na železniški postaji, avtobusni postaji in njihovem potniškem centru. Še preden se šolarji in srednješolci podajo v Ljubljano na informativne dneve, je priporočljivo, da obiščejo spletno stran LPP, kjer boste dobili podatke o voznih redih avtobusov, sheme linij in druge informacije, tudi o tem, kako plačati vožnjo, ki vam bodo v pomoč, da boste pravočasno na želenem cilju.

Dodatni avtobus v Mariboru

Iz Marproma so sporočili, da bodo avtobusi mariborskega mestnega potniškega prometa med informativnimi dnevi, tako kot vsako leto, vozili po ustaljenem voznem redu. Bo pa v petek, 10. februarja, v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru v dopoldanskih urah vozil tudi dodatni mestni avtobus na relaciji med Železniško postajo Maribor in lokacijami mariborskih fakultet.

Bodočim študentom v pomoč študentje informatorji

Vsem bodočim študentom bo na pomoč priskočil tudi ŠOU Ljubljana. Izdal bo brošuro, v kateri bodo lahko našli vse potrebne informacije o fakultetah, akademijah in drugih visokošolskih zavodih v Ljubljani. Brošura vsebuje tako splošne podatke o programih, ki jih ti ponujajo, kot tudi logistične informacije, kot so naslovi fakultet in kako najlažje priti do njih. "Zavedamo se, da prihod v novo okolje ni lahek, zato se bodo naši študentje informatorji oba dneva nahajali na več lokacijah v Ljubljani, kjer bodo bodoče bruce usmerjali in informirali, jim delili brošure ter uporabne nasvete, kot so ure predstavitvenih predavanj, odgovore na vprašanja v zvezi s študijem, vpisom in podobno," pojasnjujejo na ŠOU Ljubljana in dodajajo, da se bodo študentje informatorji nahajali na lokacijah glavne avtobusne in železniške postaje Ljubljana, na Bavarskem dvoru, na postajah v bližini fakultet, pa tudi v samem centru Ljubljane. Vsi pa se lahko po nasvet obrnejo tudi na ŠOUinfo telefon 01/4380-253.

Postavljajte čim več vprašanj in zahtevajte jasne odgovore. Za vašo prihodnost gre!
Postavljajte čim več vprašanj in zahtevajte jasne odgovore. Za vašo prihodnost gre! FOTO: Miro Majcen

 

Sprašujte! Informativni dnevi so zato, da dobite vse odgovore na vaša vprašanja

Prav informativni dnevi so tisti prvi stik s fakulteto in tako odlična ter velikokrat odločilna priložnost, da kot bodoči študenti začutijo vzdušje, ki vlada na fakulteti. Oba dneva bodo na fakultetah dijakom na voljo tudi profesorji in študentje, ki jim lahko iz prve roke zaupajo njihove lastne izkušnje s študijem. ŠOU Ljubljana

"Bodočim brucem svetujemo, da priložnost dobro izkoristijo in postavljajo čim več vprašanj, saj bo tako pomembna odločitev o za njih najbolj optimalni izbiri študija precej lažja," pravijo na ŠOU Ljubljana in na vprašanje, kaj naj bodoči študentje vprašajo na samih informativnih dnevih, odgovarjajo, da je v prvi vrsti seveda pomembno, da dijaki izberejo študij, ki jih zanima, saj je to najmočnejša motivacija za njegov uspešen zaključek. Eden izmed pomembnih dejavnikov pri odločitvi je zagotovo tudi kakovost programa in študijskega procesa na želeni fakulteti, saj se včasih zgodi, da več fakultet ponuja podobne programe, vendar se kakovost med njimi bistveno razlikuje. Koristno je preveriti, kakšne so napovedi in možnosti zaposlitve na določenem področju po končanem študiju. Pomembno pa je tudi, da se dijaki o omejitvah in pogojih za vpis dodobra pozanimajo, saj na nekaterih fakultetah obstajajo specifični pogoji vpisa ali obvezno opravljanje sprejemnih izpitov.

Slovenske železnice bodo v petek in soboto bodočim dijakom in študentom ponudile okrepljene garniture rednih vlakov, vozila pa bosta tudi dodatna vlaka. Več informacij najdete na njihovi spletni strani. So pa v času informativnih dni za vse prevoze iz Kopra in Postojne uvedli postanke še na postajališču Ljubljana Tivoli. Tako bodo potniki lahko izstopili bliže izobraževalnih središč, na primer bliže Aškerčevi ali Tržaški cesti.
Na informativnih dnevih je dobro, da povprašate tudi o urniku, načinu izvedbe programa, pa tudi čim več glede ocenjevanja in tega, kakšno izobrazbo oziroma stopnjo izobrazbe boste dosegli po končanem študiju in kje se lahko po njem zaposlite. Pozanimajte se tudi o pogojih za napredovanje v višji letnik, kako je z možnostjo prepisa med študijskimi programi, kateri izbirni predmeti so vam na voljo, ali ima smer obvezno prakso oziroma pripravništvo in tako dalje. Pozorni bodite tudi na predmetnik in možnost študijskih izmenjav v tujini ali praktičnega dela med študijem ter na različne možnosti ob študijskega udejstvovanja.

Na prihod bodočih brucev pripravljeni tudi v Mariboru

Tudi v Mariboru bodo študentom v pomoč študenti informatorji, in sicer na vseh mariborskih fakultetah. Poskrbeli bodo, da bodoči študentje najdejo prave in predvsem potrebne informacije za odločitev o študiju. "Dijaki so ob prihodu na informativne dneve predvsem zmedeni, zato jim bodo informatorji priskočili na pomoč pri usmeritvah po samem mestu Maribor, hkrati pa jim bodo iz lastnih izkušenj podali informacije o študiju na posameznih fakultetah in študijskih smereh," pojasnjujejo na ŠOU Maribor.

ŠOUM vsem dijakom svetuje, da se pred odločitvijo o študiju dobro pozanimajo o podrobnostih pri svojih starejših kolegih, saj se informacije od študentov lahko razlikujejo od informacij, ki jih podajajo fakultete. Tudi oni opozarjajo bodoče študente, da naj se na informativnih dnevih ne bojijo zastaviti čim več vprašanj.

Na Primorskem svetovali že pred informativnimi dnevi

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je letos bodočim študentom še pred informativnimi dnevi pomagala pri odločanju glede študija na Primorskem. Za dijake obalnih srednjih šol so v sodelovanju z Obalno dijaško skupnostjo in Primorskim svetovalnim središčem organizirali dogodek Dijaški BLUZ: Kam naprej po srednji šoli?, kjer so dijakom predstavili študij ter izpostavili pomembne dejavnike pri izbiri študija. Verjamejo namreč, da je ključno, da imajo dijaki čim več informacij, da se lahko na njihovi podlagi kritično odločijo, kam naprej. Koristne informacije o študentskem življenju na Univerzi na Primorskem in ob študijskih dejavnostih lahko bodoči študentje najdejo tudi na njihovi spletni strani.

"Bodočim študentom svetujemo, naj si na informativnih dnevih kot tudi na vseh spremljevalnih aktivnostih organiziranih pred in po informativnih dnevih pridobijo čim več informacij o samem študiju in akreditiranosti programov. Pomembni dejavniki so predvsem še zaposljivost po končanem študiju, kraj bivanja med študijem, možnosti za udejstvovanje v raznih ob študijskih dejavnostih, krožkih, organizacijah ter ponudba športne aktivnosti izbranega okolja. Pomembno je, da se posameznik med študijem dobro počuti in vsi zgoraj omenjeni dejavniki ključno vplivajo nanj," še pojasnjujejo na ŠOU Primorska.

Predstavitvene kartice fakultet, ki vam bodo v pomoč

Na tej povezavi si lahko naložite predstavitvene kartice posamezne fakultete Univerze v Ljubljani, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju informativnega dne. 

Na tej povezavi pa lahko naložite predstavitvene kartice posamezne fakultete Univerze v Mariboru. 

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
07. 02. 2017 17.28
-2
Kako dolgo še bo v neposredni okolici šol dovoljeno kajenje??! Po šoli in po razredih smrdi tako, kot je to nekoč smrdelo v zadnji beznici na vasi.
pop greznica
07. 02. 2017 20.00
+2
mi smo kadili kar na wc-ju v šoli, take kot si ti pa smo zaklenili v garderobno omarico :)
estelle.r
07. 02. 2017 15.32
+2
Informativni dnevi nimajo smisla. Vsepovprek se hvalijo kako so oni ta pravi in najboljši in kako je služb malo morje. Ko sem se jaz vpisovala na faks, sem naredila eno, na žalost ne tako pogosto stvar - šla sem na spletno stran zavoda za zaposlovanje in pregledala aktualno ponudbo. Sem kaj hitro dojela, kaj je iskano in kaj ne. Tako nisem postala niti novinarka, niti socialna delavka, niti učiteljica zgodovine. Še dobro...
Jožajoža
07. 02. 2017 13.45
+0
priporočam vam gimnazijo, kajti nedokončano šolanje na gimnazijah je uspeh , ki vam prinese službo v javni upravi. po moje ni javnega uslužbenca ki nima druge izobrazbe kot je gimnazijski maturant. ali pa dvoletna administrativna šola.
FesterAdams
07. 02. 2017 17.13
Ampak potem si v zloglasni J skupini in prejemaš dodatek do zajamčene plače...
bebo3
07. 02. 2017 10.34
+4
ali jaz to prav vidim na prvi sliki da so v zadnji vrsti starši študentov? lol.
Madeni
07. 02. 2017 08.15
+6
Spet bodo vpisali 90 let stare, tiste iz doma ostarelih umrle dva tisoč več kot je rodna generacija tako kot že 25 let..pa ene tri tisoč nezakonitih..Glavarina na pohodu kot živinski sejem..
hotchilipoper
07. 02. 2017 08.04
+8
Rabimo vodovodarje,keramičarje,električarje,a kaj, ko noče nobeden fizično delat,raje doma životarjijo pri mama hotel
FesterAdams
07. 02. 2017 17.20
-2
V 30 letih je zahtevnost šolanja padla na polovico. Instruktorjev praktično več ni. Zakaj? Zato, ker so zastonjkarske instrukcije v šoli organizirane kar s strani države. Tako imenovana DSP (dodatna strokovna pomoč). Vse lepo in prav, a profesor mora opraviti 3 ure, da dobi eno priznano in plačano. Pri vsem tem pa še se zelo pogosto godi, da dijaka enostavno ni na DSP. Takrat se tudi profesorju, ki dijaka čaka denimo ob 7. uri zjutraj, ne prizna nič. Govorim iz prve roke.
Ana Sols
07. 02. 2017 21.07
+1
ah daj, ne bluzi o tem da so ucitelji bogi :)
David Zupan 1
06. 02. 2017 20.15
+2
newem, kaj je tukaj fora, da se usi pizdite, da mladi večinoma gredo na FDV in ekonomijo, primanjkuje pa naravoslovcev, sami potem kej naredite proti temu, seveda v živo, ne na računalniku
Principat
06. 02. 2017 18.10
+5
eno pa ne pozabte ,, to so vpisi - ampak na preži bodo tudi tisti , ki vas bodo s svojimi dilerji vpisali v pogubo življenja ,, čuvajte se jih in vso srečo vam želim v izobraževanju
AxisDei
06. 02. 2017 14.54
+17
Sam sem inženir kemije, starejša sestra se bo letos vpisala na matematiko, mlajši pa naravoslovje sploh ne leži in jo trenutno najbolj zanimajo mednarodni odnosi. Kdaj boste nekateri ugotovili, da ni problem v tem, da ne rabimo družboslovcev, ampak v tem, da niti ti nimajo veselja do svojega dela, delajo, ker so za to pač plačani, a raje ponavljajo floskule, kot pa da bi s svojim (bojda dobrim, socialnim umom) iskali rešitve, skrbeli, da družbeni red še vedno plava in funkcionira, pomagali tam, kjer je treba, opolnomočili ljudi. V takih primerih je to problem. Moja sestra, ki pa pač ni ''alfa in omega naravoslovec'' (srčno upam, da tega ne bo brala), pa je vzgojena v kritičnosti, spoštovanju sebe in drugih in samostojnosti, in to je pravilno! Moja prijateljica, sicer po izobrazbi sociologinja, dela v društvu in je že več kot 50 otrokom omogočila brezplačna kosila (čeprav se je morala ubadat s pravom in birokracijo vse do frustracije), pritiskala na ministrstva, da so starejši ljudje dobili pomočnike ... A nje ne rabimo? A ne prispeva? Ljubi bog, ljudje, razširite obzorja! Mene starši niso silili v nič, študiral sem kemijo, ker sem jo imel rad in zato še danes uživam v službi, spodbujali so me, pa da razmišljam! Razmišljam!? In spravim koga v zadrego in ne sklonim glave kar tako! In pa da verjamem vase, da imam vizijo! To je poslanica, ki jo je treba dat otroku!
7Scythe7
06. 02. 2017 21.35
+3
Saj večina jamračev na 24ur verjetno sploh ni študirala, samo jokajo kakšna krivica se jim dela, ker se študentom v Sloveniji ni treba zapufat za 20k da lahko študirajo
FesterAdams
07. 02. 2017 17.27
V vsaki koloniji čebel je število matic in trotov strogo prilagojeno številu delavk. Delavke namreč hranijo vse. Če delež ne štima, potem ne štima več nič. In Slovenija je tipični primer povedanega.
emilzapata
06. 02. 2017 13.59
+12
imam vrstnika sošolca, ki je končal šolsko izobraževanje v 7. razredu osemletke, sedaj pa ima podjetje s 150 zaposlenimi, med njimi imasta dva celo doktorat. Se pritožuje, da ga je polomil, ker jih je sprejel v službo, sta bolj statista kot neka uporabna zadeva.
macro
06. 02. 2017 14.49
+6
Jaz pa enga, ki preko javnih del poucuje matematiko. Tudi on bi raje ploscice polagal.
Janezek1a
07. 02. 2017 11.58
-1
Če delaš tisto, kar ti je v veselje, delaš dobro in si tudi uspešen. Denar pa rad pride k uspehu... Vedeti pa je tudi treba, da je pot do uspeha dolga in da Bog ne plačuje vsako soboto...
sanotact
06. 02. 2017 09.38
+18
Jaz pa vsem želim vse dobro in da izberete poklic, ki vam je všeč :) srečno! :)
emilzapata
06. 02. 2017 14.01
+7
samo ko zmanjka ata in mame, da bi plačevala položnice, ti je tudi všečnost lastnega poklica bolj slabo v tolažbo.
?asjeza
06. 02. 2017 09.06
+13
poznam enga ki polaga keramiko ima končano univrzitetno strojno školo.........je reku da je moral odprt sp ker drugač ni dobil dela
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 09.10
-9
To pa lažeš.... univ. dipl. Ing. Str. sam določi kako plačo bo imel, kaj šelenkje bo delal.
expost
06. 02. 2017 09.18
+16
Valjhun, ni res; na žalost drži, kar trdi @časjeza. Moj brat ima 7 let diplomo ljubljanske FS (uni), in dela v večji proizvodni firmi (100+ zaposlenih) na delovnem mestu vzdrževalec, kjer večinoma švasa, menja žarnice, dela remonte itd. plača pa znaša 800€ neto.
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 09.47
-6
Glej.... iz osebnih izkušenj ti znam povedati, da je nekaj narobe s to tvojo zgodbo ali bratom. Zato kr na plano; kaj?
McLarnovc
06. 02. 2017 10.10
-1
Ce univ. dipl. inz. str. polaga ploscice ali pa dela kot navaden mehanik za 800€ je to dokaz, da je nesposoben oz nasploh ne ve kaj bi sam s sabo.
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 10.23
-2
Po vsej verjetnosti Časjeza prikriva dejstvo, da je njehov brat le vpisal se na ta fax in ni prišel dlje od tam.
expost
06. 02. 2017 10.24
+11
McLarnovc, no, no. Morda pa je FS daleč od tistega, kar je nekoč bila, kajne? In tudi trg strojnih inž. je že kar nasičen. Nimamo vsi ljudje VIP do boljših položajev.
McLarnovc
06. 02. 2017 11.28
-5
@expost, ne mesaj megle. Trg strojnih inz. sploh univerzitetnih je dalec od zasicenega.
expost
06. 02. 2017 12.22
+3
emilzapata
06. 02. 2017 13.52
+8
voljhuna pozivam, naj obelodani delodajalce v sloveniji, ki zaposlujejo tovrstne kadre. Jih bo stalo pred vrati kadrovske službe na stotine, ne desetine. Samo z besedo na dan. Saj slovenske strojne industrije ni več, ostala je samo še šrafenciger industrija za tuje multinacionalke.
expost
06. 02. 2017 09.02
+12
Preden gredo ti otroci na informativce, naj vprašajo na ZRSZZ, diplomanti katerih fakultet predstavljajo strukturo brezposelnih. Predstavitve fakultet/SŠ so že vrhunske, a bistvo je možnost zaposlitve.
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 08.53
+10
Vsi na FDV! To je najboljša (gostinjska) škola v regiji!
expost
06. 02. 2017 08.59
+0
No, no. Včasih so šli na FDV tisti, ki jim ni šlo naravoslovje. Danes sta tudi tam matematika in statistika precej selektivna predmeta. Tako da bo treba najti kakšen drug faks za pljuvat.
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 09.11
-2
Matematika in statistika sta tam le simbolno... tvoja diploma je še vedno ničvredna in sam si si jriv za to.
expost
06. 02. 2017 09.22
-2
Simbolna?? Hahaha. Za crknit. Simbolna :)))) dobro si me nasmejal. Vprašaj kolege iz FAMNIT, FF-Psihologije in Statističnega društva kaj o tej simbolnosti... pa se boš načudil. Kar zadeva ničevist diplome iz FDV: kaj ne bi šel poskusit pisat izpita iz mat in statistike? Morda programiranje? Tako simbolno... hahaha :)))
valjhunsinkajtimara
06. 02. 2017 09.50
-3
Ne vem kaj to FDVjevci sploh rabte. Za dobro vzdušje strank ob kavi rabiš vedit le nekaj citatov Engelsa.... Fant, nikar si ne domnevaj, da na FDV dobiš kske uporabne veščine in si pol celo usposobljen za kako vodrnhe ali upravljanje.
Against
06. 02. 2017 10.23
-1
@espost: ti si pismen? Ker tvoji stavki so ena čisto navadna skropucala. Logični sicer smislu zagovarjanja FDV-ja, kaj več pa ne.
expost
06. 02. 2017 10.32
+3
Valjhun, sine, daj se umirit s temi humoreskami. :)))) Resnici na ljubo, te je očitno čas povozil... jah, pa tudi ne rabiš žaliti vsakega, ki pride mimo. Mimogrede, saj se ne pritožujem čez svojo diplomo :) niti življenje. Mi je pa znano, da številnim inž. in naravoslovcem manjkajo vodstvene izkušnje, drži.
expost
06. 02. 2017 10.32
Against
06. 02. 2017 11.02
+0
Samo to zmoreš? Napad s preslikavo? Skromno.... sem pričakoval več, recimo kaj vsebinskega. Vendar od FDV-jevcev to pričakovati.....
expost
06. 02. 2017 11.08
estelle.r
07. 02. 2017 15.35
+1
Ali si vedel, da je bil lani izbran poklic prihodnosti - Big data analyst - kar postaneš s študijem Družboslovne informatike na FDVju? ;) Da diplomanti družboslovne informatike nimajo težav z iskanjem službe, saj jo dobijo pogosto že med študijem? :) Je pa res, da je ravno ta smer najmanj zaželena, saj 4 leta statistike, programiranja itd. ni po srcu marsikomu.. Skratka, moj point je, da ne moreš metat vseh v isti koš, pa niti smeri na FDVju ne...
hotchilipoper
06. 02. 2017 08.51
+13
Boga mladina,kaj jih vse še čaka,in to nč dobrega
keved
06. 02. 2017 08.50
+33
Zavedeni bodoči študentje bi jih lahko vprašali, kje bojo dobili službe. Vprašajo naj jih še, če je res, da bojo delali s končanim faksom za kakšnih 700 - 800 neto, če. Vprašajo naj jih še, če je res že zdavnaj na par desettisoče ljudi z enako izobrazbo končalo čisto drugje, ker niso zaposljivi. Vprašajo naj jih, če gospodarstvo lahko teče ob predpostavki, da je 90% generacije direktorjev in raznih pisarnarjev, ostalih 10% pa dejansko ustvarja denar z delom, da unih 90% sploh lahko ima službo. Mimogrede je vaš sošolec z osnovne, ki je šel za mehanika, ličarja, kleparja, lesarja..že zdavnaj zaposlen, mogoče bo pa v roku treh let, preden končate nesmiseln faks, odprl svojo delavnico in vam bo mahal z denarjem, vi pa njemu z enim kosom papirja. To je realnost, ostalo so sanje z žalostnim koncem.
SirNoxy
06. 02. 2017 08.33
+12
"10 ur programa za 10 Svetovih let!"... so raj kr izklopl komentarje :D
pop greznica
06. 02. 2017 10.40
+3
bb5a
06. 02. 2017 08.15
+26
Od kar so uvedli Bolonjski študij, je univerza postala smešna... Se pa že več let pojavlja trend, da je pravzaprav vseeno kaj si po izobrazbi, sam da dnar prnašaš firmi... Le javna uprava ima sistem več izobrazbe- večja plača in pa seveda manj dela, kaj se naredi za državo je vseeno...