Slovenija

Le rešitev za hišo hospic?

Ljubljana, 23. 11. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje je ponudilo kratkoročno rešitev za hišo hospic. Predlagajo, da se zdravstvena nega izvaja v dogovoru z Bolnišnico Sežana. Pravijo, da je ta rešitev ob medsebojnem sodelovanju uresničljiva v kratkem času.

Pomoč starejšim
Pomoč starejšim FOTO: Thinkstock

Zdravstveno ministrstvo je v državnem svetu hiši hospic predlagalo rešitev, in sicer, da se zdravstvena nega izvaja v dogovoru z Bolnišnico Sežana. Pravijo, da je ta rešitev ob medsebojnem sodelovanju društva Hospic in Bolnišnice Sežana uresničljiva v razmeroma kratkem času. Na ministrstvu še pravijo, da pričakujejo in verjamejo, da bodo v društvu pristali na ponujeno kratkoročno rešitev, ki jim zagotavlja sredstva za delovanje.

Končna in dolgoročna rešitev za financiranje hospic oskrbe v okviru trenutnega sistema pa je pridobitev koncesije za kratkotrajne namestitve, ki bo omogočena z Nacionalnim programom socialnega varstva predvidoma v drugi polovici leta 2013, še pravijo na ministrstvu.

Predlog sicer ni nov, saj je ministrstvo Hospicu že predlagalo sodelovanje z negovalno bolnišnico Sežana in kasneje tudi z negovalno bolnišnico v Ljubljani. A nobena od predlaganih rešitev za društvo ni bila sprejemljiva.

Bo morala hiša hospic zapreti svoja vrata?

V Slovenskem društvu hospic so namreč opozorili, da če od države ne bodo dobili nikakršnih zagotovil o financiranju v letu 2013, se lahko zgodi, da bo hiša konec leta morala zapreti svoja vrata.

Kot je pojasnila predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink, so jih z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve nazadnje obvestili, da je Nacionalni program socialnega varstva v javni razpravi. "Ko smo pogledali v dokument nacionalnega programa, ni bilo niti besede o kratkotrajnih namestitvah v hiši hospic," je opozorila in dejala, da so zaradi tega že podali pripombo.

Finkova je povedala, da si želijo, da bi jih pri delovanju s sredstvi podprli posamezniki ter z dodatnim financiranjem tudi tisti, ki jih že financirajo. S tem bi po njenih besedah omilili trenutno situacijo, šlo pa bi le za premostitveno obdobje, saj bi prihodnje leto načeloma že lahko delovali s pomočjo koncesije. Pojasnila je, da bi bilo podelitev koncesije sicer realno mogoče pričakovati jeseni prihodnje leto.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so v hiši hospic oskrbovali 89 umirajočih bolnikov, povprečno pa so bili pri njih v oskrbi 29 dni. Pri tem je bilo 63 odstotkov uporabnikov iz MOL, 32 odstotkov pa jih je bilo mlajših od 65 let. Po besedah Finkove hiša hospic od MOL dobi približno 10 odstotkov sredstev, približno 25 odstotkov dobijo od uporabnikov s prispevki za namestitev, ostalo pa so donacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fobija
23. 11. 2012 19.00
slovenija je ena velika hospic, pa če priznate ali ne - beda in blišč ni samo v zda, eu, vse bolj prisotna je tu
velesperun
23. 11. 2012 17.26
Zračunajte si malo 440.000 ojrov hočejo za leto , za 10 bolnikov, to je 120 ojrov na dan na bolnika! a ni malo preveč? res je pa da samo ena podkupnina za mamografe pride 20.000 ojrov, pejte si pogledat tisti zagrebški film!
AB2
23. 11. 2012 17.19
+2
človek enostavno ostane brez besed, vse resolucije in razni nacionalni programi so sami sebi namen, papir res vse prenese in denar je še vedno sveta vladar, najbolj žalostno ob vsem pa je to, da nobena ablast nima namena delati za blaginjo svojih državljanov, prej se bomo sprijaznili s tem, bolje bo za nas
FAUSTOS1
23. 11. 2012 17.06
+2
POD TO VLADO BOMO TAKO HITRO SHIRALI DA NEBOMO IMELI ČASA ZA HOSPIC IN VLADA TO VE ZATO NEDA DENARJA
.::VOY::
23. 11. 2012 16.01
-3
A si predstavljate da bi vsi takole državo žical?? Kdo je investitor..kdo je pregledal Finančni načrt...kakšna je študija...itd.. ps.Sploh pa lokacija..ni primerna... Vse bolj mi diš na PRANJE DENARJA !!
seba81
23. 11. 2012 16.33
+0
Upam, da ne boš nikoli pristal tam ti ali pa eden od tvojih.. verjetno bi spremenil mnenje..
wikinga
26. 11. 2012 22.04
Kaj pa ostali Slovenci? To je krasna vila, Kdo jo je sfinanciral?