Slovenija

LDS poziva k interpelaciji Podobnika

Ljubljana, 17. 03. 2008 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SD in Zares predlogu niso naklonjeni. Menijo, da bi interpelacija zoper ministra najbolj koristila premierju Janši.

Poslanska skupina LDS je opozicijske poslance pozvala, da skupaj z njimi vložijo interpelacijo proti ministru za okolje in prostor Janezu Podobniku.

Janez Podobnik je še naprej "na tapeti".
Janez Podobnik je še naprej "na tapeti". FOTO: Dare Čekeliš

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je že konec februarja napovedal, da bodo začeli postopke za interpelacijo zoper Podobnika, če ga premier Janez Janša ne bo razrešil. Računsko sodišče je namreč že pred tedni pozvalo Janšo, naj sproži postopek za razrešitev ministra Podobnika.

Težko razumem, da bi obstajali tehtni razlogi proti podpori akta, ki pelje k razrešitvi, saj je nenazadnje zahteva računskega sodišča, da se ministra razreši. Jožef Školč

Računsko sodišče je ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo v primeru zaračunavanja in porabe okoljskih dajatev v letih 2002–2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Državljani smo zato v štirih letih okoljske dajatve preplačali za 8 milijonov evrov.

Danes je Školč tako pozval vse opozicijske poslanske skupine, da pristopijo k interpelaciji zoper Podobnika.

Zares: Odgovornost mora prevzeti Janša

Matej Lahovnik: "Odgovornost mora prevzeti Janez Janša."
Matej Lahovnik: "Odgovornost mora prevzeti Janez Janša." FOTO: POP TV

Prvi so se na pobudo LDS odzvali v poslanski skupini Zares, kjer ne bodo podpisali morebitne zahteve za interpelacijo. “Po našem prepričanju ima poziv Računskega sodišča predsedniku vlade bistveno večjo težo kot pa interpelacija. Odgovornost mora prevzeti Janez Janša in ustrezno ukrepati, torej DZ pOredlagati razrešitev ministra zaradi ugotovljenih nepravilnosti in kršitev zakonodaje. V kolikor tega ne bo storil, bo moral predsednik vlade nase prevzeti odgovornost za vse ugotovljene nepravilnosti.“

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik dodaja, “da Janša sicer javno govori o tem, da se bori zoper nepravilnosti v javnem sektorju, a v trenutku, ko so v te nepravilnosti vpleteni njegovi politični prijatelji in zavezniki ter njegovi ministri, ta njegov deklarativni in načelni boj postane zgolj farsa.“

SD predlaga sestanek

Miran Potrč predlaga sestanek opozicijskih poslanskih skupin.
Miran Potrč predlaga sestanek opozicijskih poslanskih skupin. FOTO: Tomaž Ungar

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je povedal, da jih je danes Jožef Školč pozval, da se pridružijo ideji o interpelaciji zoper Podobnika. “Školču smo predlagali, da se skupaj z vsemi opozicijskimi poslanskimi skupinami sestanemo in pretehtamo ali je pobuda utemeljena,“ je povedal Potrč, ki sicer ni najbolj navdušen nad idejo interpelacije Podobnika: “Z interpelacijo bi zmanjšali odgovornost, ki jo ima premier Janša, saj je dobil jasno mnenje Računskega sodišča, ki pa ga ne upošteva.“

V poslanski skupini SNS interpelaciji pod temi pogoji niso naklonjeni, v Lipi pa se še niso odločili.

V LDS so poslanskim skupinam za odločitev o tem, ali so se pripravljene pridružiti njihovi pobudi, dali čas do 25. marca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
08. 04. 2008 16.44
Interpelacija Podobnika bi bila najbolj mila kazen. Tako nesposobnega politika, kot sta brata Podobnik, svet še ni videl.
exim@t-2.net
19. 03. 2008 13.27
Vidiš, politik70, nisem samo jaz tisti, ki je ugotovil, da si možgansko totalno nag!
politik70
19. 03. 2008 11.33
bessni_m | 18.03.2008 | 14:26 Nima veze na katerem mestu je Slovenija po količini načrpanega denarja! Tudi izgovori da so krivi birokrati in tralala hopsasa..... Dejstvo je da je bilo za Slovenijo v letu 2007 prezerviranih Še 265 milijonov € ali po starem 63.5 miljard tolarjev! Kdo je kriv da nismo uspeli porabiti tega denarja? Kdo vodi to državo? Mogoče jaz? In še o pravljici da imamo čas do leta 2013.... Nič ne pomaga če nismo lani pobrali teh sredstev! Jih ni niso bila porabljena oziroma so bila vzeta drugje oziroma smo se zadolževali! Kdo je kriv če gre podjetju slabo? Delavci ali vodstvo? STM Manja Da ne razumem podatkov? Kaj je tukaj za razumeti? Ne razumeš oziroma nočeš verjeti ti! Kar se pa interpelacije tiče je pa Podobnik tako ali tako že politično mrtev!
Buena Vita
18. 03. 2008 15.21
onkološki inštitut---pediatrićno kliniko---kraje fabrik---to se je delalo pod prejšnjimi vladami,sedanja mora te spokadravščine popravlati,kar pa ni enostavno--enostavno je takrat ko nekaj začneš-končaš-izstaviš račun.zato si odgovoren,argumentiraš,--kaj pa za predhodniki?njihove spakadravščine ne razume,ne bog,ne hudič,ne vsi svetniki ,ne policija,ne država,ne lopovi ne pošteni---nihče nihče nihče---živ ne more tej zalegi priti na konec.Tako je ,in ni ga boga da to obrne-obrnili smo volilci,malo se popravlja,najmanj dva mandata pa sta še potrebna da gredo stvari na normalno kolotečino,predvsem pa je potrebno na delovna mesta pripeljat mlade neobremenjene kadre,šele to bo pripeljalo do sprememb.pa lahko ta novinarska sranja,zdraharijo koliko jih volja,če že vsaka stara babica robanti kake brezvezneže imamo,že vsaka babica na debelo razlaga kako tej zafrustrirani medijski srenji so šteti dnevi ,.ker ljudje so pač naveličani praznoglavcem nastavljat svoja ušesa,.. s katere planke pa padajo Jožajožekcki,pa politik70,in njim podobni ni pomembno-papige ponavljajo žabe regljajo vedno isto kaj pa naj počnejo če se niso ničesar naučili,le ljudi plahtat PLAHTAJO,PLAHTAJO,MA OSTANEJO NAPLAHTANI,TO ČUTI NJIHOV EGO-LIDER PAHOR-DOBRO GA RIHTAJO MI SE BOMO PA SMEJAL MISE BOMO PA SMEJAL MI SE BOMO PA SMEJAL MI SE BOMO PA SMEJAL MI SE BOMO PA SMEJAL HA HA HA HA HA
manjakranjc@hotmail.com
18. 03. 2008 14.53
Politik70, Spet brcaš v temo. Zakaj se poslužuješ podatkov, ki jih ne razumeš? Verjamem, da znajo bit določene ženske preveč stimulativne in se zato poslužuješ prijemov, ki te žal prikažejo v luči kvazi intelektualca. "V SD in Zares predlogu niso naklonjeni. Menijo, da bi interpelacija zoper ministra najbolj koristila premierju Janši." Ob tem so pozabili na dejstvo, da bi bila najbolj smotrna interpelacija ravno proti njim samim. Pozdrav M.K
Šumadinac
18. 03. 2008 14.26
politik70 | 18.03.2008 | 10:58 pa še tebi v vednost - Slovenija je na drugem po količini načrpanega denarja,časa kot vemo je do 2013 . Ob tem je potrebno vedeti, da Bruselj zahteva natančno specificirane papirje in tu je pogosto težava na strani občinskih funkcionarjev in birokratov ki teh reči še ne obvladujejo najbolje in ažurno.Napačno je misliti, da vlada vse to ureja in da pošlje enostavno TR,na katerega se kar nakaže $ brez problema. Najprej mora vsaka občina v svojih prostorskih aktivh.,gradbenih dovoljenjih, sofinanciranju itd vse to lepo opredeliti..in potem občinski svet to sprejme... Sm tudi jst ta text copypasteov, tok da ostali izvejo dejstva, kako take stvari v realnosti potekajo..in ne misliti, da bo (če bo) leva opcija zmagala, da bomo potem 150% črpali..
Šumadinac
18. 03. 2008 14.12
politik70 | 18.03.2008 | 10:58 - iz kje si to copy-paste-ov?ker nisi ekonomist in ti tele podatki bore malo pomenijo (tebi konkretno).
koroska72@mail386.com
18. 03. 2008 12.34
Korajžavelja je kar tdovraten parazit. Še Janša se ga bo težko otresel. Hvala Bogu, da bodo jeseni volitve, da bo ta gensko spremenenji mostograditelj odšel nazaj v štalo krave pa prašiče fotrat.
Foen
18. 03. 2008 12.10
Podobnik je edini pravi poštenjak v slovenski politiki. Njemu je zares za ljudi, to mu vidim v njegovih iskrenih očeh. Drži se Janez. Razlog za interpelacije je zavidanje njegovi postavnosti in šiku.
politik70
18. 03. 2008 10.58
exim -pahorček No pa da vaju vidim kaj bosza odgovorila na tole: "Slovenija je lani iz proračuna Evropske unije prejela 348 milijonov evrov, vanj pa vplačala skoraj 356 milijonov evrov, torej okoli osem milijonov evrov več, je razvidno iz podatkov ministrstva za finance. Izplen naše države, ki jo aktualna evropska finančna perspektiva do leta 2013 uvršča med neto prejemnice sredstev iz Bruslja, je torej že lani močno zaostal za predvidenimi načrti. V državnem proračunu bi se namreč moralo nabrati dobrih 582 milijonov evrov prihodkov iz evropskega proračuna, vanj pa bi morala Slovenija nakazati 317 milijonov evrov. To pomeni, da bi morala biti Slovenija glede na Bruselj v pozitivnem stanju za natančno 265 milijonov evrov. Dejstvu, da je Slovenija v evropski proračun lani vplačala več denarja, kot ga je prejela, lahko pripišemo dvema vzrokoma. Prvič, Slovenija je v Bruselj nakazala skoraj 39 milijonov evrov več od predvidenih 317 milijonov evrov, ker je pobrala več carin in posebnih davščin pri uvozu kmetijskih izdelkov in živil, kot jih je prvotno predvidela. In drugič, naša država je uspela lani načrpati le manj kot 60 odstotkov evropskega denarja, ki ga je imela na voljo. Ob tem velja poudariti, da je Slovenija skoraj 250 od skupaj 348 milijonov evrov prejela iz naslova skupne kmetijske politike, pri kateri je imela lani 94-odstotno uspešnost realizacije, in iz naslova prejetih sredstev EU za izvajanje notranje politike. Pri črpanju sredstev za schengensko mejo je imela Slovenija celo rekordno, kar 137-odstotno realizacijo. Na drugi strani so zelo zaskrbljujoči odstotki uspešnosti pri črpanju denarja iz proračuna EU za strukturno in kohezijsko politiko. Od predvidenih 233 milijonov "strukturnih" evrov je Slovenija pridobila le slabih 57 milijonov evrov, torej manj kot četrtino. Iz evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF), ki je med drugim namenjen za gradnjo javne infrastrukture, razvoj šolstva, zdravstva in spodbujanje podjetništva, je naša država načrpala le manj kot 33 milijonov evrov oziroma dobro petino od predvidenih 150 milijonov evrov. Manj uspešne od Slovenije so bile lani le še Romunija, Bolgarija in Poljska. Še manj, skromnih 16 odstotkov sredstev je naša država prejela iz evropskega socialnega sklada (ESS), ki je glavno bruseljsko orožje za odpravo neskladij na trgu dela. Slovenija je tako lani namesto predvidenih 83 milijonov evrov iz tega naslova prejela le 13,8 milijona evrov, po odstotku uspešnosti pa je na zadnjem mestu med 27 članicami EU. Ob tem velja spomniti, da so revizorji evropske komisije že ob jesenskem obisku ugotovili, da ima Slovenija "zelo zapleten" sistem upravljanja s sredstvi ESS, evropska komisija pa je slovenski operativni program, ki je osnova za črpanje sredstev iz omenjenega sklada do leta 2013, zaradi pomanjkljivosti s polletno zamudo potrdila šele decembra. Tudi od načrtovanih 97 milijonov "kohezijskih" evrov, ki jih Bruselj namenja varovanju okolja in vlaganjem v panevropske prometne koridorje, je Slovenija prejela le slabo tretjino, natančneje 30,6 milijona, pri čemer je imela pri pridobivanju sredstev za področje okolja le 18-odstotno realizacijo. Tako tudi na ministrstvu za finance priznavajo, da je "realizacija črpanja sredstev strukturnih in kohezijskega sklada veliko slabša od načrtovane". " Seveda so to za vaju čisto nepomembni podatki....
pahor?ek
18. 03. 2008 09.31
exim, sam pa mislim, da jim je zmanjkalo lažnivega! gradiva in ga zbirajo oz. pišejo kar sami!! Kajti vsem v Sloveniji je znano, da slovenski mediji ustvarjajo politiko, ne pa o njej poročajo... Da sploh ne omenjam, kakšni strokovnjaki so, ko morajo speljati temo drugam. Poglejmo si samo primer aretacije zidarjev. Najprej so zgodbo prikazali na holivudski način, kasneje so poročali, da Zidarja ne bi smeli tako pripeljati (kdo pa je on?!), nazadnje pa so njihova dejanja celo upravičili... Nič čudnega, da v primeru Meltal in vseh ostalih ne dobijo več informacij. Tako je prav!!! Že je čas, da se naučijo dobre medijske obrti, saj članek ve napisati vsak.
baltbaltazar@email.si
18. 03. 2008 09.23
LDS poziva k protiustavnosti. Absolutno je potrebno počakati na razlago Ustavnega sodišča, ki bo nekaterim razjasnil razmerja in dileme med neodvisnimi vejami oblastmi. Sorodstvene vezi s Kardeljem nikakor niso opravičilo, da bi nekateri zaobšli demokratično in ustavno ureditev v državi in se povrnili v totalitarizem, čeprav verjamem da jih geni in vzorci njihovih očetov k temu močno priganjajo.
humanist
18. 03. 2008 09.22
Ne vem, kaj je smisel interpelacije tik pred koncem mandata vlade. Mnogi bi lahko sami odstopili, če bi imeli kaj vesti in priznali, da niso sposobni za zahtevne funkcije. Najbolje, da vprašamo za nasvet EU---ha-ha-ha--ha
exim@t-2.net
18. 03. 2008 09.09
Vse manj je komentarjev, ki mečejo slabo luč na JJ in vlado. Preprosto: tudi najbolj zakrknjeni barabini z mediji na čelu so se upehali. Če bi namreč imeli kaj oprijemljivega, NE sprevrženo lažnivega, proti Podobniku in posledično proti Janši, bi to uporabili že "VČERAJ". Tako je to, dragi nagci, tako!
pahor?ek
18. 03. 2008 08.48
Nesmiselno je zahtevati interpelacijo zoper Podobnika za vse tisto, kar ni storil on. V primeru interpelacije, pa bodo seveda dobili možnost LDS-ovci, da bodo izvedeli kakšne svinjarije so počeli ministri pod njihovo vlado. Nekateri na tem forumu so se naučili računati in zdaj nam to želijo pokazati. Res lepo, da vam je pri sedemdesetih to končno uspelo....
politik70
18. 03. 2008 07.26
Samo delček uspeha ministra za okolje pri črpanju evropskih sredstev! Ko bi tole speljal tako kot bi moral bi mu tudi tisti drobiž za PUH spregledali! "Tudi od načrtovanih 97 milijonov "kohezijskih" evrov, ki jih Bruselj namenja varovanju okolja in vlaganjem v panevropske prometne koridorje, je Slovenija prejela le slabo tretjino, natančneje 30,6 milijona, pri čemer je imela pri pridobivanju sredstev za področje okolja le 18-odstotno realizacijo. Tako tudi na ministrstvu za finance priznavajo, da je "realizacija črpanja sredstev strukturnih in kohezijskega sklada veliko slabša od načrtovane". " Al so sposobni a ? Tlele ga drkamo za milijon po drugi strani pa je zaj***l kar 60 miljonov evrov!
goso
18. 03. 2008 01.04
Res je, Kopaču nikol več odgovornih funkcij. Ampak zakaj ni Podobnik za njim stvari spravil v red, pa ni razumljivo. Ima pa to odgovornost. Mogoče je mislu, de je prišel na počitnice na ministrski položaj. Moral bi zahtevat od uslužbencev, de ga opozorijo na vsa gnila jajca, ki jih je Kopač pustu na ministrstvu. Preveč je plaval po zraku.
sd_rasica@yahoo.com
17. 03. 2008 22.02
Sramota, levi bedaki nas imajo res za tako zaplankane, da bomo vsako bedarijo kupili. Naj bo interpelacija, da bo imal Podobnik šest ur časa, da bo razlagal vse grehe, ki sta jih naredila Kopač in Gantar. To je presedan na svetu, še v banana republikah ni kaj takega. Najbolj žalostno je brati vpise nekaterih, ki vejamejo takim bedakom tipa Šoltes, Frutek.......
Jožajoža
17. 03. 2008 21.04
vsaka banana republika bi si želela imeti tako primitivne volilce, kot so slovenci.toda drugodi, v normalnih deželah politiki nimajo te sreče , ker jih volijo normalni in osveščeni državljani.
pahor?ek
17. 03. 2008 19.43
Ne samo to, da je vsa zgodba s Podobnikom za lase privlečena. Šrotovo t.i. soliranje je zanimivo med drugim zaradi poziva Šoltesa premierju, da sproži postopek za odstavitev Podobnika in sicer zaradi grehov, ki jih je storil njegov predhodnik. To, da je Podobnik samo sredstvo za napadnje našega premierja JJ dokazujejo zgornji komentarji Za-hec Lahovnika-Fruteka in essdejevca Potrča, saj mu pripisujeta neupoštevanje slovenskega pravnega reda. Zanimivo pri vsem tem je, da računsko sodišče še nikoli doslej ni nastopilo s podobnim pozivom. Niti to ni v njeni pristojnosti. Res pa je, da to ustanovo obvladujejo kadri, ki so blizu tovarišema Antonu Ropu in Janezu Kopaču. Zato je nepoziv v preteklosti in poziv v sedanjosti tudi razumljiv. Nenazadnje pa sem do sedaj bil prepričan, da imamo v Sloveniji oblast deljeno, toda po tem intermecu Računskega sodišča oz. Šoltesa, močno dvomim v to...