Slovenija

LDS Pahorju postavila ultimat

Ljubljana, 06. 04. 2010 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranka LDS je premierju Pahorju postavila ultimat. Ali ugodi njihovim zahtevam ali gredo iz koalicije. Šlo naj bi za pet zahtev, če jih Pahor do ponedeljka ne uresniči, bo LDS izstopila iz vladne koalicije.

Kresalova naj bi se strinjala s Kacinom.
Kresalova naj bi se strinjala s Kacinom. FOTO: Dare Čekeliš

LDS bo zapustila vlado, če premier Borut Pahor do ponedeljka ne bo izpolnil njihovih zahtev, je po maratonskem zasedanju organov stranke dejala predsednica LDS Katarina Kresal.

Med zahtevami je tudi tudi umik oznake zaupno z magnetograma sestanka s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in tožilko Branka Zobec Hrastar.

Pahor mora v skladu z zahtevo LDS tudi javno podpreti izpeljavo nadaljnjih reform vodenja, organizacije in delovanja državnega tožilstva z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje. Od premiera pa v LDS pričakujejo tudi odkrit in korekten partnerski odnos, je na novinarski konferenci po seji sveta stranke pojasnila Kresalova.

V kolikor Pahor teh zahtev ne bo izpolnil, LDS po besedah predsednice odhaja iz koalicije brez nadaljnje razprave. "Na takšni osnovi smo šli skupaj v vlado in samo na tej osnovi lahko skupaj v njej sodelujemo do konca," je še poudarila.

LDS razdeljena

LDS je sicer glede izstopa iz koalicije razdeljena. Na enem bregu so Aleš Gulič, Jožef Školč in Anton Anderlič, ki menijo, da se iz koalicije ne mudi in da je dolgoročno bolje, če LDS ostane v Pahorjevi koaliciji.

Na drugem bregu pa so Borut Sajovic, Jelko Kacin in Slavko Ziherl. Ti so jasni, da LDS mora iz koalicije, in prepričani, da bo njihova stranka politično preživela tudi v opoziciji.

Očitki na Pahorjev račun

Vem pa, da je letos nič kolikokrat izjavil, da se posvetuje z njim. Glede na to, da je Janša možganski vsadek v glavi Brezigarjeve, si lahko predstavljamo marsikaj Ziherl o Pahorjevih posvetovanjih z Janšo

Preden so se zaprli na seje izvršnega odbora in nato še sveta LDS, so se nekateri precej razgovorili. Tako podpredsednik stranke Slavko Ziherl ni skrival razočaranja nad Pahorjem in je dejal, da jih je ravno Pahor popeljal v politično krizo. Ziherl je bil kritičen tudi do sodelovanja Pahorja z vodjem opozicije Janezom Janšo. Na vprašanje, ali se je Pahor po njegovem mnenju tudi v primeru Brezigarjeve posvetoval s prvakom SDS, Ziherl odgovarja, da ne ve.

Jelko Kacin pa je napovedal, da bo LDS danes kolektivno razmišljala o vseh posledicah trenutnega načina vladanja, "kjer sončni kralj vsak dan preseneti slovensko in evropsko javnost z neko novo misijonarsko potezo". Na vprašanje, kaj je botrovalo Pahorjevi odločitvi o Barbari Brezigar, je Kacin odgovoril, da sonce. Ali to pomeni, da se predsednik vlade odloča tako, da vsak dan pogleda v nebo in se potem odloči? "Ja, danes je sončen dan in mislim, da je to tako," je odgovoril Kacin.

Kacin meni, da Pahor odločitve sprejema tako, da pogleda v nebo.
Kacin meni, da Pahor odločitve sprejema tako, da pogleda v nebo. FOTO: Damjan Žibert

Kot je dejal, je bil sam šest let v različnih vladah, a takih primerov še niso imeli "in čas je za zelo resen razmislek in je treba vse možnosti enakovredno in trezno presojati".

Kacin napoveduje vse možnosti, sam pa, kot pravi, Pahorju že dolgo ne zaupa več. "Stranka pa se bo morala opredeliti do tega, ali bo končno povedala, da je cesar nag ali pa še ne."

Manj oster je bil predsednik sveta LDS Aleš Gulič. Položaj LDS v koaliciji po njegovih ocenah "ravno dober ni, se pa da zdržati".

V SD zaupajo svojim partnerjem

Pahor ostrih besed iz vrst LDS ni želel komentirati. Obenem pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je Pahorjevo stališče nespremenjeno. Še vedno si namreč želi, da Zalar ostane minister, koalicija pa v zdajšnji sestavi.

Ralogov za izstop iz koalicije ne vidijo niti v poslanski skupini SD. Vodja PS SD Bojan Kontič pravi, da je vsaka napoved izstopa iz koalicije napoved novih težav, a misli, da tukaj ne gre za grožnje ali izsiljevanje. "Nismo v času, ko bi se lahko ukvarjali še s krizo v koaliciji ali krizo v parlamentu," je dejal Kontič. "Prepričan sem, da bodo naši partnerji sprejeli odgovorno odločitev in da bomo kakovostno sodelovali naprej," je dodal. Priznava, da so med poslanskimi skupinami različni pogledi na nekatera vprašanja, a pravi, da nesoglasja skozi razpravo vedno odpravijo. "Razmere v Sloveniji ne dovoljujejo političnih igric in ne vidimo razloga, da bi LDS izstopil iz koalicije," je še dejal.

SD meni, da bo LDS sprejela odgovorno odločitev.
SD meni, da bo LDS sprejela odgovorno odločitev. FOTO: Blaž Garbajs

O odstopu Zalarja zaradi celotne zgodbe okoli Brezigarjeve

Kot je znano, so za nezadovoljstvo v LDS krive besede Boruta Pahorja, ki je po četrtkovi seji vlade dejal, da ga argumenti Zalarja, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar kršila zakone in ustavo, niso prepričali. Nezadovoljstvo naj bi pripeljalo do razmišljanj o tem, ali naj stranka sploh še ostane v koaliciji.

Vlada je sicer v četrtek tudi sklenila, da bo zakon o državnem tožilstvu poslala v presojo ustavnemu sodišču. Za slednje se je odločila zato, ker po besedah Zalarja zdajšnji 41. člen zakona dopušča vsaj štiri možne poti, po katerih se lahko razreši generalnega državnega tožilca. Odločitev vlade pa tudi pomeni, da je vsaj do odločitve ustavnega sodišča prekinjen postopek za razrešitev Brezigarjeve.

Pahor podpira Zalarja, a tudi Brezigarjevo

Pahor je sicer v petek nato dejal, da odločitev za ustavno presojo omenjenega zakona ni bila odločitev proti Zalarju ter dodal, da sta minister in ministrica iz vrst LDS vedno uživala njegovo podporo.

Hkrati pa premier podpira tudi Brezigarjevo. Po njegovem ni skrivnost, da ima generalna državna tožilka svoje politično prepričanje, vendar pa sam, kot je poudaril, za zdaj nima razlogov, da bi dvomil, da so njena stališča vplivala na njeno delo. Ob tem je izrazil željo, da bi pravosodno ministrstvo in tožilstvo uspešno sodelovala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
10. 04. 2010 13.17
lds/ovci, mal si anketo oglejte, boste vedl kaj morte nardit ! ! !
chick2
08. 04. 2010 18.33
Admin ti pa si demoktatičn!!!!!!!!!!!!! KOMUNIST Ja kva ma pa Kresalka za postavlat ultimat!!!!!!!! Nej raj rešuje krizo!!!!!!!!!!!!!!!!! Al zakva je plačana???????? Najbolj bi blu če bi ble predčasne volitve.
mamica55***
07. 04. 2010 20.01
ja tle so pa kr pol dneva brisal, ja demokracija po adminsko ! ! !
Savin?an
07. 04. 2010 18.15
KOS a ni to kurupcija ????? Jelinčič je bil pod drobnogledom Kresalove policije zaradi kupčkanja z glasom. Ta blonda pa lahko kar v javnosti zahteva nekaj, da bi se znebila Barbare Brezingar. A to pa ni kurupcija !!!!! NOVE VOLITVE pa BO.......
Milan Koleznik
07. 04. 2010 17.02
Pahor je le mogoče spregledal vse tri veljake,kaj hočejo,in tega ne bo dopustil če se bo držal svojega načela in jim preprečil celotno poveljstvo v Sloveniji,mu je za čestitat,in naj gre naprej,z njimi ali brez njih,malo poštenja pa tudi pri nas mora biti,zato Pahor drži se pokončno,proti tem trem ali štirim ministrom ,ki te hočejo pohoditi.
Nov mail?
07. 04. 2010 16.33
wizeman 07.04.2010, 09:01 0 Eno je gotovo: Janša je genij. Velikanska škoda je le, da svojega genija ne zna uporabit za kaj državotvornega. Kot izprašanemu SKOJ-evskemu aktivistu in obramboslovcu so mu preverjene stalinističčez vsa trupla.ne metode podtalnega delovanja in miniranja oblasti še kako domače, in pri tem gre Večina tukaj pisočih komentatorjev vsepovprek etiketira aktualno oblast z raznimi komunističnimi obkladki, pa sploh ne pozna ideje komunizma. Sama ideja komunizma je zelo čista, v svoji biti neverjetno podobna ideji kristjanstva: pravičnost in enakost za vse. Omadeževala jo je pokvarjenost in izprijenost oblastnikov, ki so, pijani od neomejene oblasti in v strahu za svojo pozicijo postali krvoločne pošasti, iz njih je privrela najnizkotnejša nrav, ki jo premore človeško bitje - nasprotnike je treba eliminirat. Kar je pri vsej stvari najbolj parodoksalno, je to, da je tej ideji in tem metodam trenutno veliko bliže (desna) opozicija, kot pa pozicija. Zadeva je trenutno približno takšna: opozicija (beri:Janša!) s svetniškim sijem nad glavo s preverjenimi komunističnimi prijemi ruši trenutno oblast, ki se naivno trudi za pravičnost in enakost - blaginjo, pri tem pa jih obklada s komunističnimi etiketami. Neverjetno je, kako ljudi zlahka naplahtati, da gre za pravičen boj, boj za prevlado dobrega nad zlim. Nismo to nekoč že doživeli? Ene je pač (vedno znova) mogoče speljati na led, ker se ne zavedajo, da so žrtve propagande in njenih metod. Gre za iste prijeme, ki jih je nekoč uporabljala KP. In ideja, pa naj bo komunistična, socialistična, kristjanska ali kakršna koli že nima s tem nobene neposredne zveze. Propaganda je propaganda. Ljudje smo ovce - potrebujemo liderja, da gremo slepo za njim. Eni so se v to vlogo že malce preveč vživeli. Ne pozabimo, da je bil tudi Hitler lider (ali Führer, če hočete), in to presneto dober (vsaj za večino). Je že tako, da volk dlako menja - čudi nikdar. Janša je svojo čud gradil po kampih. Skojevskih kampih...... ----------------------------------- ... tak komentar pa je vedno fino fajn prebrat, palec gor
mori007
07. 04. 2010 16.02
LDS stric Drnovšek se vam obrača v grobu, kaj delate z njegovo stranko, SRAM vas je lahko!!! LP
prejca
07. 04. 2010 12.42
u, koliko komentarjev so zbrisali. spet cenzura! poglejte ure, ko so bili posti oddani.Ali vidite koliko ur ni nobenega?! Uspešni eksekutorji.
meckagalucka
07. 04. 2010 11.58
stranka SD, Pahor, pokažite kje so vrata tej zdraharski LDS navezi, ne delajte spet v rokavicah, LDS serje po vas, kaj ne vidite, odprite vrata na stežaj in še brco jim dajte, LDS-aferaši , ven !!
dule100
07. 04. 2010 09.17
Ha najmanjša koalicijska stranka daje ultimat zmagovalni. Če ima Pahor samo en jajc ne bo popustil. Nikoli ne bodo šli iz koalicije, saj dobro vejo, da povratka ni. Parlament se jim bo odaljil svetlobna leta daleč !
wizeman
07. 04. 2010 09.01
Eno je gotovo: Janša je genij. Velikanska škoda je le, da svojega genija ne zna uporabit za kaj državotvornega. Kot izprašanemu SKOJ-evskemu aktivistu in obramboslovcu so mu preverjene stalinističčez vsa trupla.ne metode podtalnega delovanja in miniranja oblasti še kako domače, in pri tem gre Večina tukaj pisočih komentatorjev vsepovprek etiketira aktualno oblast z raznimi komunističnimi obkladki, pa sploh ne pozna ideje komunizma. Sama ideja komunizma je zelo čista, v svoji biti neverjetno podobna ideji kristjanstva: pravičnost in enakost za vse. Omadeževala jo je pokvarjenost in izprijenost oblastnikov, ki so, pijani od neomejene oblasti in v strahu za svojo pozicijo postali krvoločne pošasti, iz njih je privrela najnizkotnejša nrav, ki jo premore človeško bitje - nasprotnike je treba eliminirat. Kar je pri vsej stvari najbolj parodoksalno, je to, da je tej ideji in tem metodam trenutno veliko bliže (desna) opozicija, kot pa pozicija. Zadeva je trenutno približno takšna: opozicija (beri:Janša!) s svetniškim sijem nad glavo s preverjenimi komunističnimi prijemi ruši trenutno oblast, ki se naivno trudi za pravičnost in enakost - blaginjo, pri tem pa jih obklada s komunističnimi etiketami. Neverjetno je, kako ljudi zlahka naplahtati, da gre za pravičen boj, boj za prevlado dobrega nad zlim. Nismo to nekoč že doživeli? Ene je pač (vedno znova) mogoče speljati na led, ker se ne zavedajo, da so žrtve propagande in njenih metod. Gre za iste prijeme, ki jih je nekoč uporabljala KP. In ideja, pa naj bo komunistična, socialistična, kristjanska ali kakršna koli že nima s tem nobene neposredne zveze. Propaganda je propaganda. Ljudje smo ovce - potrebujemo liderja, da gremo slepo za njim. Eni so se v to vlogo že malce preveč vživeli. Ne pozabimo, da je bil tudi Hitler lider (ali Führer, če hočete), in to presneto dober (vsaj za večino). Je že tako, da volk dlako menja - čudi nikdar. Janša je svojo čud gradil po kampih. Skojevskih kampih......
zajebant1
07. 04. 2010 08.49
JA..JA SAMI ULTIMATI OD DEJANJ PA NIČ, DA BI REŠEVALI KRIZO
kofetka
07. 04. 2010 08.33
kaj ne bodo šli, polna usta so jih, le kdo bi bil tako neumen, da bi se odpovedal taki plači in privilegijem, borut pa naj neha mencati
gospakatja
07. 04. 2010 08.27
ziherl, kresalova in kacin lahko preživijo tudi brez poslanske plače, kar pa ne velja za školča in aderliča!!!!
klicaj
07. 04. 2010 08.17
koga bi volili v tem trenutku???...mislim ,da je to največji problem...ga ni človeka in stranke kateri-ra je vreden- na zaupanja navadnih državljanov...če pustimo obsedene in zaslepljene s strankami primiru..tele tak ne vidjo druzga kot svojih pohlepnih interesov...zato pa je tak, oni gredo na volitve mi pa doma bruhamo in čakamo ,da bo tega enkrat konec...ne,ne nič samo od sebe..
klicaj
07. 04. 2010 08.10
koga bi volili v tem trenutku???...mislim ,da je to največji problem...ga ni človeka in stranke kateri-ra je vreden- na zaupanja navadnih državljanov...če pustimo obsedene in zaslepljene s strankami primiru..tele tak ne vidjo druzga kot svojih pohlepnih interesov...zato pa je tak, oni gredo na volitve mi pa doma bruhamo in čakamo ,da bo tega enkrat konec...ne,ne nič samo od sebe..
goliotok
07. 04. 2010 07.49
rdeča barva je lepa, če je rdeč pirh. Rdeča pa pomeni STOP. Rumena je barva pomladi in pravi PRIPRAVI SE! Slovenci pa smo zeleni od jeze.GREMO NAPREJ!!!
R57
07. 04. 2010 07.48
Pahor znebi se zdraharskih politikantov in formiraj vlado po volji ljudstva. Ne pozabi, da imaš oblast samo zaradi enega odstotka, ki ti ga je prinesel Erjavec z sanjami o 1000 EUR penzije.
goliotok
07. 04. 2010 07.38
volitev ne bomo rabili, ker se bodo sami med sabo zgrizli. Mam pa še nekaj za povedat: taki ministri kot so sedaj ne morejo imeti dobre plače (NE BI JE SMELI IMETI), ker samo zdrahe med narodi delajo. Pa še popravit bi bilo treba zakon, ki dovoljuje bajno plačo še toliko časa po odstopu. Kdo pa da plačo Murini delavki, ki gre na čakanje. Ne, to ni plača ampak dodatek za znamko, da bo neuspelo prošnjo poslala , ko bo službo iskala.
goliotok
07. 04. 2010 07.32
prava reč za LDS. Kdo jih bo pogrešal? Phahaha, jojojoj, trebuh me boli, hihihi.