Slovenija

LDS: Naš cilj je enostavna država

Ljubljana, 04. 10. 2011 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V LDS so za zmanjšanje števila ministrstev na osem, in sicer na ministrstvo za življenjsko okolje, gospodarske zadeve, svobodo in varnost, znanje, promocijo in identiteto, kakovost življenja, obrambo in zunanje zadeve.

Predsednica stranke LDS Katarina Kresal je na blogu zapisala, da so si v stranki za temeljni cilj naslednjega mandata postavili cilj enostavne države. Za dosego cilja sta po njenih besedah ključna poenostavitev in racionalizacija procesa odločanja. Med drugim se zavzemajo za zmanjšanje števila ministrstev in vladnih služb ter reformo javnega sektorja.

Ključno je zmanjšanje števila ministrstev na skupno osem, in sicer ministrstvo za življenjsko okolje, gospodarske zadeve, svobodo in varnost, znanje, promocijo in identiteto, kakovost življenja, obrambo ter zunanje zadeve. V LDS kot ključno izpostavljajo tudi zmanjšanje števila vladnih služb in obsega potrebnih sredstev za stroške dela.

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Damjan Žibert

Predlagajo še reformo javnega sektorja s poudarkom na organizacijskih in strukturnih spremembah na področju javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov ter spremembo plačnega sistema javnega sektorja v smeri večje fleksibilnosti določanja plače posameznega javnega uslužbenca.

"Za uresničitev organizacijskih in strukturnih sprememb ob hkratnem povečevanju učinkovitosti in zmanjšanju mase plač sta dovolj zdrava pamet in na realnih podatkih temelječe premišljene odločitve. Vse ostalo je izguba časa. Populistična in pavšalistična retorika ne bo rešila ničesar," je zapisala predsednica LDS.

Interventni zakon je nujen

Kresalova je še prepričana, da je interventni zakon nujen za kratkoročno ohranitev stabilnosti javnih financ, za resno ureditev področja pa so nujne reforme. V LDS menijo, da bi bilo treba "odmrzniti" najnižje pokojnine in tako pomagati socialno najšibkejšim ter da pavšalno znižanje plač javnemu sektorju ni dolgoročno dober ukrep.

Vlada in sindikati se v teh dneh usklajujejo o interventnem zakonu, s katerim bi sedanje dveletno obdobje zamrznitve plač v javnem sektorju ter pokojnin in socialnih transferjev podaljšali še za eno leto.

"Gre za ukrep, ki je z vidika stabilnosti javnih financ nujen in je neposredna posledica nesprejetih reform. Nujen je tudi zato, ker nobena dosedanja vlada ni sprejela potrebnih ukrepov za celovito reorganizacijo in modernizacijo delovanja javne uprave," je danes sporočil vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic.

Borut Sajovic
Borut Sajovic FOTO: Dare Čekeliš

Ob tem opozarja, da javnim uslužbencem že drugo leto plače realno padajo, njihov prihranek z zamrznjenimi plačami, regresi in napredovanji pa znaša že 764 milijonov evrov. "Zato so očitki o neodgovorni javni upravi, ki ne deli usode realnega sektorja, nekorektni," je poudaril.

V LDS razumejo, da sindikati nasprotujejo ločeni obravnavi ene od skupin v javnem sektorju, vendar pa ob tem po njegovih besedah ne moremo mimo dejstva, da se je o sodniških plačah že izreklo ustavno sodišče in da je njegove odločbe treba spoštovati ter plačna nesorazmerja med različnimi vejami oblasti odpraviti.

Pavšalno znižanje plač celotnemu javnemu sektorju po mnenju LDS ni ukrep, ki bi prinesel dobre dolgoročne učinke. Potrebne so sistemske rešitve v javnem sektorju s poudarkom na organizacijskih in strukturnih spremembah na področju javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov ter sprememba plačnega sistema javnega sektorja v smeri večje fleksibilnosti določanja plače posameznega javnega uslužbenca, je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
04. 10. 2011 22.41
Uh, pa ne no.
loden
04. 10. 2011 22.39
evasle 04.10.2011, 19:10 ... po moje bi kravo tok pomolzla, da bi ostala sam še koža za potleh...:=))
mice
04. 10. 2011 20.59
LDS .... ADIJO !!!!!!!!!!!!!!!!!
slos
04. 10. 2011 20.45
a ni zakon da se kresalova zapre takoj? pa kaj mora narediti še da bo odgovarjala za navedeno spodaj?
izbriši mi profil admin
04. 10. 2011 19.47
Najbolj nesposobna stranka vseh --- najprej ROP, sedaj Kresalova --- IZ NJIHOVIH VRST PRIHAJAJO NAJVEČJI TAJKUNI IN LOPOVI VSEH ČASOV !
evasle
04. 10. 2011 19.10
Na Kmetijo se naj raje prijavi.
POVOJ
04. 10. 2011 19.02
LDS ne čivkajte, ste imeli že možnost, pa ste zafurali !!!
tinetone
04. 10. 2011 18.44
v bistvu rabimo smo 4 ministrstva ministrstvo za ljubezen ministrstvo za mir ministrstvo za resnico in ministrsvo za obilje PS:bolj neumna imena bi si težko izmislili - svobodo in varnost, promocijo in identiteto, kakovost življenja
loden
04. 10. 2011 18.27
Pavšalno znižanje plač celotnemu javnemu sektorju po mnenju LDS ni ukrep, ki bi prinesel dobre dolgoročne učinke. Predvolilno blebetanje tud NE.
bca
04. 10. 2011 17.20
Naš cilj je vlada brez LDS-a in Kresalove..
PowRider
04. 10. 2011 17.03
Glavni in edini cilj LDS-a je trenutno le ta da poskušajo ostati v parlamentu. Čeprav vemo da tudi tega niso sposobni, sploh predsednica. Nekateri člani te stranke dajejo take komentarje da se upravičeno sprašujemo po njihovem zdravju.
mmickica
04. 10. 2011 16.55
Ne podpiram nikogar, ki ne bo naredil vsaj teh osnovnih stvari: 1. iNTERVENTNI ZAKON, po katerem bi se odvzelo vso nezakonito pridobljeno premoženje tajkunom in podobnim prevarantom, ki so izmolzli slovenska podjetja in napolnili lastne žepe. Pri tem pa bi bilo potrebno lastnino odvzeti tudi tistim njihovim sorodnikom, na katere so lastnino v tem času prenesli! Tudi nadzornike v NS bi bilo potrebno pretresti, saj ne moreš biti nadzornik, če dopuščaš takšno krajo državnega premoženja. Pomeni, da si enak, kot oni, ali pa nesposoben - v obeh primerih si ne zaslužiš plačila za to! 2. ZAKON, po katerem bi ukinili vse nepotrebne agencije, službe, ipd..., ki ne služijo nobenemu pravemu - koristnemu namenu! Vsi zaposleni naj grejo na zavod za zaposlovanje in ne v drugo podobno službo državnega značaja! 3. znižanje plač v javnem sektorju za cca.20%, ampak ne vsem po vrsti. Izpustiti je potrebno zdravnike in medicinsko osebje, policijo in razne inšpekcije, predvsem zato, ker so sicer lahko podkupljivi! 4. Prodati vsa državna podjetja in banke, saj država ni in nikoli ne bo dober gospodar! 5. Ukiniti vse splošne podpore in subvencije in jih dati samo določenim, težko zaposljivim ljudem (nad 50 let, invalidom, samohranilkam,...). Vsem ostalim pa omogočiti javno prehrano in prenočevanje, sicer pa nič. Me zanima, če bi še vedno Romuni jagode pobirali! 6.Upokojencem in za zdravstvene usluge bi pa bilo potrebno povečati dohodke, saj upokojenec ne more poskrbeti zase kako drugače, bolan človek pa tudi ne! Ker si niti pol od tega ne upa narediti noben politik, verjetno ne bom za nikogar!
12345s
04. 10. 2011 16.55
Mihec.pihec
04. 10. 2011 16.54
playback: Če je človek pošten, iskren, "čist" kot se reče, potem gre na pogreb svojega prijatelja in tudi prestavi dopust....V tem primeru je jasno, zakaj sta ušla, preveč je bilo vroče. Enkrat bomo že izvedeli vso resnico!
Mihec.pihec
04. 10. 2011 16.51
Kresalova se brez pomena trudi, ker bo LDS po volitvah itak gledal parlamant samo od zunaj. To je račun, ki ga bomo izstavili LDS-u in Zares-u zaradi njune odgovornosti za stanje v državi.Kresalova se je samo v treh letih vpletla v toliko afer, da verjetno ne bi mogel po spominu prav vseh našteti. Zares pa je bil zares en velik nateg volilcev. "Nova" politika s starimi obrazi...to pač ne gre....
playback
04. 10. 2011 16.32
Sama iz sebe se norčuje.Naj raje pove, zakaj sta morala s partnerjem Senico na vrat na nos odpotovati na dopust, medtem ko so pokopali njunega prijatelja dr. Baričeviča ??!! A se ne spodobi, da greš prijatelju na pogreb, namesto na dopust?? Vsi, ki smo pametni vemo zakaj sta šla, samo ona dva ne vesta!! Bodi raje tiho in zapusti politiko.
123_Zoke_vec_ni
04. 10. 2011 16.25
PREPROSTO ZA POKRAST KAJNEDA????
jejsvojkruh
04. 10. 2011 15.53
Vni nam državo in zakone kot je bila pred teboj.
MiroF
04. 10. 2011 15.36
Ja enostavno ste nas državljane izigrali in obkradli pa to sredi belega dne, enostavno ni kaj !!!
vanili
04. 10. 2011 15.36
izjava, ki zmaga je približno takole : "zdaj je pa bilo dosti heca, sedaj pa moramo zavihat rokave in začet delat" hmm...