Slovenija

Kresalova bo tožila protikorupcijsko komisijo

Ljubljana, 24. 08. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica LDS Katarina Kresal je na zasedanju sveta stranke prejela absolutno podporo. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče. Kresalova pa se je odločila, da vloži tožbo zoper protikorupcijsko komisijo.

Kresalova z LDS kljub številnim odstopom ministrov in odhodu dveh strank v koaliciji še vedno vztraja.
Kresalova z LDS kljub številnim odstopom ministrov in odhodu dveh strank v koaliciji še vedno vztraja. FOTO: Dare Čekeliš
Na protikorupcijski komisiji je prvi odziv na napovedano tožbo Katarine Kresal zoper njihovo načelno mnenje o najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad kratek, poročajo na 24UR ZVEČER. "Če bo prišlo do sprožitve upravnega spora, bo komisija v tem postopku preprosto argumentirala svoje odločitve," so povedali.

Predsednica LDS Katarina Kresal je po večurni razpravi prejela absolutno podporo članov sveta stranke. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče. Kresalova je po seji izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta in tudi napovedala, da bo vložila tožbo zoper odločbo Komisije za preprečevanje korupcije. Več o napovedani tožbi ni želela povedati.

Podpore članov sveta je Kresalova vesela, hkrati je zadovoljna, da ji kolegi in kolegice v stranki zaupajo in si želijo, da gredo skupaj naprej. ''Današnji dogodek je dobra osnova za naše delo naprej'', je dejala Kresalova in napovedala, da se bo morala stranka dobro pripraviti za prihodnje volitve.

Na teh nameravajo staviti na vrednote, "v okviru katerih LDS vedno dela", to so po besedah Kresalove pravna država, človekove pravice, učinkovito gospodarstvo in načelnost.

Na vprašanje, ali podpora sveta LDS pomeni istočasno nezaupnico nadzornim organom, kot sta Računsko sodišče RS in Komisija za preprečevanje korupcije, je Kresalova odgovorila, da to, kakšen odnos ima LDS do omenjenih institucij, dokazuje njen "takojšen odstop z mesta ministrice za notranje zadeve brez kakršnega koli komentarja o tem, kaj so omenjene institucije odločile".

"V LDS pravno državo postavljamo na prvo mesto, ampak tako kot vsaka druga institucija se lahko tudi institucije pravne države motijo ali zadeve naredijo drugače, kot bi ocenjevali, da je pravilno in primerno," je dodala.

Glede iskanja novih ministrov je Kresalova povedala, da o tem tečejo pogovori med dvema koalicijskima strankama, da pa končne odločitve še niso sprejeli.

Kavčič napovedal, da bo svet podprl Kresalovo

Blaž Kavčič, ki je konec maja s Kresalovo izgubil tekmo za predsedniško mesto stranke in je zaradi obveznosti sejo predčasno zapustil, je povedal, da razprava teče v smeri, ki bo najverjetneje pripeljala do vsebinske odločitve, da je bila odločitev računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije sporna.

Kot je povedal Kavčič, so se člani na začetku seje strinjali, da ne morejo razpravljati o nezaupnici Kresalovi, saj strankin statut česa takega na svetu stranke ne predvideva, zato so člani sveta bolj vsebinsko razpravljali o samem najemu prostorov z NPU in odločitvah obeh omenjenih organov.

Člani sveta v podrobnosti obravnavajo poslovanje ministrstva za notranje zadeve, "kar se v zgodovini še ni zgodilo", je dejal. Ob tem pa dodal, da bo Kresalova na koncu najverjetneje dobila podporo.

Kavčič je sicer zanikal nekatere informacije, da ustanavlja svojo stranko. Poudaril je, da do tega trenutka ne. Drži pa po njegovih besedah informacija, da že nekaj let kot predsednik DS skupaj s strokovno-civilno družbo deluje na oblikovanju elementov nove družbeno-gospodarske paradigme, ki temelji na srednjem razredu in na nasprotovanju neoliberalnim principom družbeno-gospodarske ureditve.

Upanje je, pravi, da bo to nekoč preraslo in dobilo neko potrditev v slovenskem realnem življenju. Še vedno goji tudi nekaj upanja, da bi liberalna demokracija lahko bila tista stranka, ki bi tu prevzela vodilno vlogo, čeprav Kavčič pri tem ni več velik optimist.

V LDS so Kresalovi sicer maja letos podelili nov mandata za vodenje stranke, a se je zaradi omenjenih ugotovitev sama odločila, da znova preveri zaupanje v stranki.
V LDS so Kresalovi sicer maja letos podelili nov mandata za vodenje stranke, a se je zaradi omenjenih ugotovitev sama odločila, da znova preveri zaupanje v stranki. FOTO: Damjan Žibert

Gibanje, ki ga vodi, pripravlja tudi program, za katerega so po Kavčičevih besedah mislili, da bi ga katera politična stranka prevzela za svoj program. Kaj se bo iz tega razvilo, bomo videli v prihodnjih tednih in mesecih, dodaja. Po Kavčičevih besedah je namreč položaj živahen, razgovorov je veliko, tudi obstoječe parlamentarne stranke "so v dilemah, kako naprej, pogledi niso poenoteni". Kavčič zato meni, da utegne priti do povezovanja, ki bo zajelo tudi progresivne dele sedanjih političnih strank.

Zalar bo resor prevzel, če bo tako hotel Pahor

Resor Katarine Kresal utegne prevzeti minister za pravosodje Aleš Zalar.

Po oceni Zalarja je Kresalova dobra predsednica, ki dobro vodi stranko, kar da dokazujejo tudi javnomnenjske ankete. "Je dobra političarka, ena redkih, ki zna sprejeti politično odgovornost, ko je to potrebno," je dejal in izrazil upanje, da bodo istega mnenja tudi ostali člani sveta.

Na vprašanje, koliko lahko stranki škodi to, da je ostala v manjšinski vladi, Zalar odgovarja z besedami, da je stranka LDS ostala v vladi zato, ker je ocenila, da lahko izpolni programske prioritete stranke: "Zaenkrat nič ne kaže, da se tak proces ne bi nadaljeval."

Zalar je danes odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali bo za 14 dni res prevzel resor notranjega ministrstva: "Če se bo tako odločil predsednik vlade."

Pred sejo sveta so podporo Kresalovi v izjavi novinarjem izrekli nekateri vidnejši člani LDS, med drugim Zalar, evropski poslanec LDS Jelko Kacin in Aleš Gulič.

Jelko Kacin je na vprašanje, ali ne bi bilo vseeno bolj higienično, da Kresalova glede na obtožbe odstopi in odide iz politike, odgovoril z besedami: "Včasih sem bil minister za obrambo. Če kdo misli, da lokacije za radarje zbirajo z javnimi razpisi, se pač moti. Vojska izmeri in ugotovi optimalne lokacije in se dogovarja. Nikoli o tem ne odločajo ministri."

Tudi Aleš Gulič ocenjuje, da vztrajanje Katarine Kresal na mestu predsednice stranki dolgoročno ne more škoditi, kar da so pokazale že prve ankete po odstopu z mesta ministrice. Po njegovem bo sicer šele čez čas povsem jasno, za kaj je šlo pri najemu prostorov za NPU in kako se je zadeva odvijala. To, da LDS do konca vztraja v vladi, pa Gulič podpira.

Poslanec LDS Ljubo Germič, ki je bil eden od možnih kandidatov za predsednika DZ, je pojasnil, da se bo o podpori Kresalovi izrekel, ko bo slišal njene argumente.

Predsednik sveta LDS Anton Anderlič je pričakoval argumente Kresalove, čeprav osebno ni videl razlogov za to, da bi morala oditi z mesta predsednice LDS. V stranki so prepričani, tako je Anderlič dejal ob odstopu Kresalove, da njena poteza "prihodnosti LDS ne bo zamajala".

Kresalovo podpira tudi podpredsednik LDS Borut Cink. Ta je danes pričakoval živahno razpravo o položaju, v katerem so se znašli, saj imajo člani sveta številna vprašanja, povezana z odstopom Kresalove z mesta ministrice.

Kresalova se je za odstop z ministrskega mesta odločila, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (612)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
26. 08. 2011 16.11
+1
Odločil sem se, da bom tudi jaz tožil državo, ker mi je že toliko pokradla in še mi krade! Nimam izbire! Mogoče mi bo Sinička zdaj manj računal, ker bo tožbo samo fotokopiral...
Jeanus1
26. 08. 2011 16.09
Odločil sem se, da bom tudi jaz tožil državo, ker mi je že toliko pokradla in še mi krade! Nimam izbire! Mogoče mi bo Sinička zdaj manj računal, ker bo tožbo samo fotokopiral...
prehlad
25. 08. 2011 21.59
JA SEVEDA SKORUMPIRANCI MORAJO ŠE POKASIRAT KAR SE ŠE DA.
robba
25. 08. 2011 21.26
bezina 25.08.2011, 11:31 0 RE: srebrnibreg 24.08.2011, 20:37 (Malo se pozanimaj o izvozu po asamosvojitvi in pod katero vlado se je rodilo največ tajkunov.) Glede izvoza še Kučan ni povedal svoje vpletonti v trgovino. Za razkrinkanje tajkunov, pa je bil glavni dejavnik strah, da jim Janša ne bi dovolil prevzema, podobno kot v primeru Janković-Mercator. V Drnovškovem in Ropovem obdobju, so se sprenevedali, da niti ne vedo, kaj beseda tajkun pomeni! japs, pa kaj ni borči s šrotom pil tajkuna? pa se nič več ne smeje...
pujca
25. 08. 2011 15.21
Kdo bo odvetnik?Senica ali Zidar-Klemenčič,haha...Vojna Elit 1...
rakasam
25. 08. 2011 14.12
men je prow use en za kresalovo, sds, parlamentarce.... pejte se poprat pa puste folk pr mir... djte drugim šanso da popravjo če se da še sploh kj popravt...
korintos1
25. 08. 2011 13.19
zek Kdo si pa ti, da vsiljuješ ljudem koga naj volijo. Vsak se odloča sam. Pa moram te razočarati, nisem še nikoli volil LDS. So še druge stranke na "levici". Levičarjev v tujini sodišča ne obravnavajo kot tvojega "apostola". Tudi to nekaj šteje.
crnkamn
25. 08. 2011 12.40
Predsednica LDS Katarina Kresal je na zasedanju sveta stranke prejela absolutno podporo. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče. Kresalova pa se je odločila, da vloži tožbo zoper protikorupcijsko komisijo. Lahko noc LDS, lahko se poslovite od glasov ljudi, za vas bodo glasovali le se tisti ki podpirajo kriminal!
pkorosec
25. 08. 2011 12.37
zek, nisem volil nobene leve stranke. Na zadnjih sem volil Lipo ( pa mi je danes zal da sem jo). Na naslednjih ne bom pa nobene, ker ne priznavam volitev strank, kjer mi nobena ne odgovarja na vljudna in resna vprasanja, ki jih naslovim preko uradnega naslova. Se pa drugace strinjam. LDS zame ni niti malo leva stranka, ceprav ta stranka zna zelo dobro igrati na te strune. Ne verjamem pa, da vodstvo LDS dejansko podpira NOB vrednote. Samo zato, ker se pri LDS zavzemajo za izenacitev vseh pravic homotov, to zame se ni leva stranka.
pehtateta
25. 08. 2011 12.11
ZAKAJ SMO RDEČI, KO NAM JE VROČE? Ne skrbite, samo naslov članka sem prepisal.
pehtateta
25. 08. 2011 12.09
Katarina Kresal se tudi boji za malega človeka, če pride JANEZ!
pehtateta
25. 08. 2011 12.04
ŠE MAL PA JANEZ PRIDE! kaj si ti nor, kaj bo pa z nami?
bezina
25. 08. 2011 11.31
RE: srebrnibreg 24.08.2011, 20:37 (Malo se pozanimaj o izvozu po asamosvojitvi in pod katero vlado se je rodilo največ tajkunov.) Glede izvoza še Kučan ni povedal svoje vpletonti v trgovino. Za razkrinkanje tajkunov, pa je bil glavni dejavnik strah, da jim Janša ne bi dovolil prevzema, podobno kot v primeru Janković-Mercator. V Drnovškovem in Ropovem obdobju, so se sprenevedali, da niti ne vedo, kaj beseda tajkun pomeni!
zek
25. 08. 2011 11.14
pkorosec Rad bi slišal katero LEVO stranko si volil? Po čemu ti sklepš katera stranka je prinas LEV ali DESNA? Tudi sam sem po prepričanju bolj naklonjen strankm,ki imajo večji posluh za mlega človeka (to naj bi bila LEVICA) VENDAR ZAME NI APRIORI LEVA STRANKA SAMO ZATO KER GOJI SIMPATIJE DO PREJŠNJEG SISTEMA IN BREZ VSAKE KRITIKE ZAGOVARJA VODITELJE NOB IN ZAME NI APRIORI DESNA STRNKA TISTA KI NIKRITIČNA DO CERKVE IN KI JE KRITIČNA DO VODSTVA NOB IN VSAJ ZA MENE STA ŠE NAJBOLJ LEVO USMERJENE STRNKE V SLO SDS IN SD (vendar sta tudi ti dve stranke šedaleč od prave leve stranke)
pkorosec
25. 08. 2011 10.53
PODPISEM!!! Bi pa vseeno opozoril na nekaj tule. Katarina Kresal ima vseeno 100% podporo svoje stranke, to me pa ze zelo spominja na desni sindrom ovcereje. "Problem desničarjev, ki samo ponavljate za velikim vodjo je ta, da ne dojamete, da miselnost, ki jo označujemo kot leva, ne bo nikoli umrla in zamrla. je preveč želje po osebni svobodi in liberalizmu v njej. Težava nastopi pri predstavnikih, ki so izvoljeni na položaje zato, da bi uresničili, kar so napovedovali v svojih predvolilnih obljubah pa se obljub ne držijo ali jih niso izpolnili, s svojim zasebnim življenjem pa tudi niso vzgled ali pa jim politični nasprotniki pomagajo umazati tisto, kar naj bi predstavljali. Desni imate težavo s poosebljanjem, saj se poosebljate z Vodjo in mu polagate svoje upe v naročje, saj je v vas zbudil misel, da edini pozna Pot in edini uporablja možgane. Levi nimamo teh težav, ne poosebljamo se s predstavniki v vladi in zaradi njihovih zasebnih fijaskov ne doživljamo nočnih mor. "
Travar
25. 08. 2011 10.39
Ovadbe Kresnice ne bo nikoli... direktor policije je njena marioneta, pravosodni minister pa osebni prijatelj.
zek
25. 08. 2011 10.30
KORINTOS Torej praviš,da si ti eden tistih,ki bodo na naslednjih volitvah dali glas LDS? Po prebiranju tvojih komentarjev bi dejal,da si pač eden tistih,ki imajo tako oprane možgane,da bi zagovarjali svojo opcijo tudi če bi pred tvojimi očmi iz TVOJE DENARNICE KRADLI TVOJE EVRE. Vidim pa tudi da nemoreš iz svoje kože da nebi pri kakterikoli temi upletel JANŠO in PATRIJE Nočem biti JANŠEV odvetnik vendar se čudim kako zlahkoto trosiš laži -- Praviš,da je proti JANŠI vloženih nevem koliko obtožnic (kolikor je meni znano je vložena samo ena ) TI PA MI NAŠTEJ OB VSEJ TEJ MNOŽICI VLOŽENIH OBTOŽNIC VSAJ TRI (povej za tri konkretne obtožnice in nepiši kakšnjih domišliskih spisov) Edina obtožnica za ktero vem se glasi -- OB NEZNANEM ČASU NA NEZNANEM KRAJU NA NEUGOTOVLJEN NAČIN JE g JANEZ JANŠA PREJEL NEUGOTOVLJENO VSOTO PODKUPNINE In sedaj primerjaj zgodpo KRESALOVE za katero seveda še ni obtožnega predloga ,ki pa bi se lahko glasil takole -- NA ZNANEM KRAJU STOJI STAVBA KI JO JE KRESALOVA ZA ZNANO VSOTO HOTELA KUPITI SVOJEMU PRIJATELJU Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM (oziroma jo zaenkrat še kupuje ker pogodba še velja)
nefretete
25. 08. 2011 10.26
korintos 25.08.2011, 10:14 ... očitno še vse deluje.
SLOHaider
25. 08. 2011 10.26
Tomy_the_great 25.08.2011, 10:05 2 :) ŠE MAL PA JANEZ PRIDE HAHAHAH NAJ LE PRIDE , VSAJ NEGDO BO UDARIL PO MIZI
nefretete
25. 08. 2011 10.25
Tomy_the_great 25.08.2011, 10:07 0 MEN JE ČIST VREDU,K VIDIM VSAKI DAN KAK LEVICA BOL UMIRA :) Problem desničarjev, ki samo ponavljate za velikim vodjo je ta, da ne dojamete, da miselnost, ki jo označujemo kot leva, ne bo nikoli umrla in zamrla. je preveč želje po osebni svobodi in liberalizmu v njej. Težava nastopi pri predstavnikih, ki so izvoljeni na položaje zato, da bi uresničili, kar so napovedovali v svojih predvolilnih obljubah pa se obljub ne držijo ali jih niso izpolnili, s svojim zasebnim življenjem pa tudi niso vzgled ali pa jim politični nasprotniki pomagajo umazati tisto, kar naj bi predstavljali. Desni imate težavo s poosebljanjem, saj se poosebljate z Vodjo in mu polagate svoje upe v naročje, saj je v vas zbudil misel, da edini pozna Pot in edini uporablja možgane. Levi nimamo teh težav, ne poosebljamo se s predstavniki v vladi in zaradi njihovih zasebnih fijaskov ne doživljamo nočnih mor. Vi pa jih še boste, če se ne boste znali distancirati in se nehali poosebljati z liki iz desnice. Ne zavidam vam.