Slovenija

Lažni diplomiranec vlekel milijone?

Ljubljana, 15. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Kriminalisti so iz kadrovske službe Slovenskih železnic odnesli dokumentacijo generalnega sekretarja Igorja Šimenca. Med njimi tudi domnevno ponarejeno diplomo mariborske ekonomske fakultete. Z njeno pomočjo je Šimenc pred dvema letoma zasedel to dobro plačano delovno mesto.

Igor Šimenc naj bi bil kader Mirka Bandlja, generalnega sekretarja trenutne vlade
Igor Šimenc naj bi bil kader Mirka Bandlja, generalnega sekretarja trenutne vlade FOTO: POP TV

Kriminalisti so iz prostorov Slovenskih železnic na Kolodvorski ulici v Ljubljani odnesli več listin, med drugim tudi domnevno ponarejeno diplomo sekretarja Igorja Šimenca. Na prvo oko je diploma pristna, s podpisom tedanjega rektorja Ludvika Toplaka in dekana Lea Gusla. Vendar ji manjka žig. Na fakulteti pa pa pod zaporedno številko diplome najdemo ime drugega diplomanta.

Slovenske železnice bodo pregledale vse diplome

Policija že ugotavlja, ali Šimenc res neupravičeno prejema milijon 300.000 tolarjev bruto plače. Če da, potem je za ponarejanje listin zagrožena kazen do 3 leta zapora, za okoriščanje z njimi pa do osem let.

Je diploma ponaredek? (Foto: POP TV)
Je diploma ponaredek? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je povedal tiskovni predstavnik Slovenskih železnic Aleksander Salkič, se je poslovodstvo železnic odločilo, da bodo v podjetju izvedli popoln pregled vseh diplom zaposlenih, ki imajo fakultetno izobrazbo. Po njegovih besedah so s pregledom že začeli in rezultate pričakujejo v nekaj dneh. Ali v takšnem primeru lahko sledi suspenz zapolenega? Aleksander Salkič na vprašanje odgovarja pritrdilno: "Lahko pride do suspenza, prenehanja pogodbe oziroma podobnega ukrepa."

Zapravljivi protežiranec?

A Šimenc naj bi na Slovenskih železnicah imel protekcijo. Bil naj bi prav tako kot direktor Miklavčič kader Mirka Bandlja, ki je bil pred dvema letoma predsednik Nadzornega sveta Slovenskih železnic. Šimenca, člana LDS, so takrat na mesto sekretarja skušali imenovati brez javnega razpisa, čemur se je uprl direktor kadrovske službe. Da ima pri svojem delu Šimenc, znan tudi iz podkupovalne afere Rupar, precej proste roke kažejo tudi vsote, ki jih zapravi. Sekretariat naj bi letos - brez stroškov - imel 135 milijonov tolarjev izdatkov, kar za 9 milijonov presega načrtovano vsoto, stroški za prezentanco so previsoki za dobre tri milijone. Šimenc naj bi bil, vse od prve objave njegovih grehov v reviji Magu, na bolniškem dopustu. Po naših podatkih ga preživlja v luskuznem vikendu na Jezerskem, nekdanji karavli JLA, ki jo je od obrambnega ministrstva odkupil po sumljivo nizki ceni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou