Slovenija

Lavre bo poskušal prepričati zdravnike, naj ne zapuščajo mariborske bolnišnice

Maribor, 20. 06. 2016 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski klinični center odslej vodi Janez Lavre, ki je dejal, da bo naredil vse, da prepreči nadaljnje odhode zdravnikov iz Maribora. Najprej se bo lotil pogovorov z zdravniki, ki še želijo zapustiti UKC Maribor. Takšnih naj bilo trenutno šest, ne le na anesteziologiji, ampak tudi na drugih oddelkih.

Vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je danes kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel dosedanji direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre. Kot je ponovil ob primopredaji poslov, se bo najprej lotil reševanja kadrovskih težav. V prvi vrsti bo skušal preprečiti nadaljnje odhode zdravnikov iz UKC Maribor.

UKC Maribor ima velike težave s pomanjkanjem kadra.
UKC Maribor ima velike težave s pomanjkanjem kadra. FOTO: Kanal A

Lavre je posle prevzel potem, ko se je dolgoletnemu direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu, ki se je konec aprila po številnih očitkih na račun njegovega načina reševanja kadrovskih težav na anesteziologiji odločil za umik z direktorskega mesta, v nedeljo iztekel odpovedni rok. "Seveda ga bom prosil za pomoč pri tistih zadevah, ki jih je zelo dobro vešč in jih je vodil do sedaj, kajti 21 let je dolga doba. Menim, da bova korektno in ustrezno strokovno sodelovala," je Lavre povedal v današnji izjavi za medije po prevzemu poslov.

Pivec nasledniku obljubil pomoč

Pivec, ki se vrača na mesto kirurga, je svojemu nasledniku obljubil vso potrebno pomoč. "Hvala Bogu sem lahko dr. Lavretu predal bolnišnico v dobrem stanju. Je poslovno stabilen subjekt. Zadnjih nekaj mesecev se je bilanca po poslovnem dogodku nekoliko pokvarila, medtem ko je bila prej vedno pozitivna, sedaj pa se predvsem zaradi zmanjševanja programskih operacij izkazuje okoli 1,3 milijona evrov izgube. A to finančno ta trenutek še ne ogroža bolnišnice," je pojasnil.

Lavre je napovedal, da se bo najprej lotil pogovorov z zdravniki, ki še želijo zapustiti UKC Maribor. Takšnih naj bilo trenutno šest, ne le na anesteziologiji, ampak tudi na drugih oddelkih, kot sta na primer urologija in pediatrija. "Treba je izvedeti, kaj je vzrok in kako jim olajšati odločitev, da ostanejo. Potem je treba pripraviti ustrezne kadrovske načrte za popolnitev prostih delovnih mest ter doseči dogovor z zdravniško zbornico glede dodatnih specializacij in dogovor z ministrstvom za zdravje, da se uredi podeljevanje specializacij tako, kot je bilo pred letom 2000," je pojasnil.

Gregor Pivec je novemu v.d. direktorja obljubil vso pomoč.
Gregor Pivec je novemu v.d. direktorja obljubil vso pomoč. FOTO: Kanal A

Kirurški program je trenutno s pomočjo hrvaških anesteziologov uresničen med 90 in 95 odstotki. Pivec pričakuje, da bi se zadeve dalo urediti do jeseni. Potem ko je pred kratkim dal odpoved še en anesteziolog, so uspeli zaposliti tri nove in tako jih skupno dela 21. Osem, ki prihajajo iz držav nekdanje Jugoslavije, je še v postopku zaposlovanja, do konca leta pa naj bi končali specializacijo še štirje specializanti.

Posledično bo po njegovih ocenah mogoče zmanjšati obseg sodelovanja hrvaških anesteziologov, katerih občasen prihod v Maribor je bil deležen številnih kritik v javnosti. Pivec je danes ponovno poudaril, da pri omenjeni pogodbi ni nič nezakonitega. "Takšnih pogodb imamo v slovenskem zdravstvu več sto. Glede tega sem popolnoma miren, saj verjamem, da smo te stvari izpeljali tako, kot je potrebno," je dejal.

Lavreta, ki je veljal za favorita ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je za v. d. direktorja pred tednom dni imenoval svet zavoda, potem ko ni bil zadovoljen z nobenim od prijavljenih kandidatov na razpis za direktorja.

Nov razpis za direktorja naj bi bil objavljen proti koncu leta, 48-letni Lavre, ki je pred vodenjem slovenjgraške bolnišnice delal kot zdravnik, pa ne skriva, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. To je ponovil tudi danes: "V kolikor bo začetek dela ustrezen in bom dosegel rezultate, ki sem si jih v tem času zadal, se bom prijavil na mesto direktorja."

Zaradi odhoda Lavreta v Maribor je bilo treba najti novega šefa Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Svet zavoda je po pričakovanjih za v. d. direktorice bolnišnice za eno leto imenoval zdravnico Jasno Uranjek, ki je bila doslej pomočnica direktorja za strokovne zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
21. 06. 2016 09.26
+1
..prej je dvajset let vodil UKC Maribor Pivec iz stranke SDS, zdaj bo vodil UKC Maribor Lavre is NSi, očitno se je desnica prilepila na UKC Maribor, ..... rezultate poznamo.
martinov
20. 06. 2016 12.54
+2
Naj ta v.d. direkotorja poskuša, saj ne bo dolgo. Naj se raje spravi nad jagode in češnje, teh je v UKC Maribor tudi nekaj. Medicinske sestre naj pusti pri miru, saj je drugih dovolj. Tam bo dobil vsaj okus za ekonomijo v bolnici !!
murinar
20. 06. 2016 12.43
+4
Tistega Pivca bi morali kdaj že v rit sunit!
murinar
20. 06. 2016 12.47
+7
Pivec -mafijaš ,izdajalček naj te je sram ! Tiste hrvate si vzemi domov! POKVARJENEC ! Pa jih nauči Slovensko,kršil si zakon ;saj je uradni jezik SLOVENŠČINA !
xmp125
20. 06. 2016 11.31
+5
No, evo posledic slovenske egalitarne miselnosti. Avstrija je blizu za Mariborcane, zakaj bi si dovolili da jim raja serje po glavi in zahteva da so placani 3x vec kot cistilka, ce imajo nekaj 10 km severneje bistveno boljse pogoje za delo.
Uporabnik113189
20. 06. 2016 12.28
+1
Težave pri nas niso plače. Ljudje so pripravljeni v urejenem podjetju ali zavodu delati tudi za manj, če so odnosi dobri, plača sprejemljiva, življenje normalno. Če pa se moraš dnevno spopadati z intrigami in podleži, potem je bolje oditi. Tisti, ki so na to danes pripravljeni, so prešli že tisto obdobje cincanja,in obljub da bo bolje..Teh ne boste več prepričali. Tako da se novi direktor ukvarja z jalovim poslom. Vse kar bo dobrega je mogoče da bo izvedel kdo je v resnici baraba.( ker tisti ki odhaja nima težav povedati resnico) Bo potrebno najprej spremeniti kaj drugega..
xmp125
20. 06. 2016 15.22
No, odprem katerikoli forum in vidim samo besnenje proti prascem zdravnikom. Tudi to se steje pod razmere za delo. Mariborski primer je samo pogled v prihodnost, kam bodo sli zdravniki, raja bo pa po forumih besnela se naprej.
Mladen sir
20. 06. 2016 10.40
+3
Sam jim dam dvajsetim takojšno odpoved takoj in administraciji enako.Naj grejo zdravniki iz nevrološkega oddelek in drugi ,ki se igrajo po drugih odelkah to je plus 50 vsi takoj odpoved.
xmp125
20. 06. 2016 11.30
+2
S tem bo problem premalo zdravnikov po tvoje resen?
Mladen sir
20. 06. 2016 12.27
-1
Kakšni premalo da bo vsako tele zdravnik da bodo sosede učile ,ki delajo v zdravstvu kako ubijat in mučit ljudi ,da bojo imeli zaposlene svoje ekipe konec je vse je pri odvetnikah ali še bolše bi bilo pri mafiji.Nisem na sveti da bodo imeli sosedi mučilni stroj in vnuke učili kako me ubijat...
ena_1
20. 06. 2016 12.39
+1
Pa ti veš, da je govora o UKC Maribor in ne UKC Ljubljana?
Mladen sir
20. 06. 2016 13.53
+1
Vem nisem nor jaz sem naročil zamenjavo Piveca.
enakostzavse
20. 06. 2016 10.04
+14
Najprej naj nažene hrvatarje, katere je pokvarjen pivec angažiral za štirikratnik plačila našim anesteziologom. Seveda je pokasiral lepe dnarce tudi sam, ker baje sds potrebuje visoke vsote za obratovanje.