Slovenija

Lastniki nepremičnin razočarani nad obremenjenim Gursom, ta povečuje število referentov

Ljubljana, 21. 02. 2014 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Oviran vpogled v register nepremičnin in trajna zasedenost edine telefonske številke za kontakt Slovence uvršča na Balkan," se glasi ena od izjav jeznih lastnikov nepremičnin, ki te dni urejajo podatke. Sprašujejo se, kdo bo kriv, če zamudijo rok.

Gneča na hodnikih Gursa
Gneča na hodnikih Gursa FOTO: POP TV

"Ne le velika netočnost obstoječih evidenc, njihova neusklajenost z zemljiško knjigo, pravno zelo sporne zahteve, da so stranke same dolžne usklajevati oziroma urejati evidence v registru nepremičnin in poskrbeti za njihovo usklajenost z zemljiško knjigo, marveč tudi ves čas oviran oziroma nemogoč vpogled v register nepremičnin ter trajna zasedenost ene in edine telefonske številke za kontakt z geodetsko upravo, nas slovenske državljane in slovensko državo v najslabšem pomenu besede neposredno uvršča oziroma vrača na Balkan," je v sporočilu, ki je priromalo tudi na naš naslov, zapisal eden od slovenskih državljanov, ki se te dni po prispelem informativnem izračunu trudi urediti podatke o nepremičninah.

Ker na navedeni brezplačni telefonski številki ni mogel vzpostaviti kontakta, se je tako kot številni drugi podal na Geodetsko upravo in presenečen ugotovil, da ob četrtkih ni uradnih ur. "Enako se je dogajalo tudi številnim drugim strankam, ki so seveda enako kot jaz več dni popolnoma neuspešno skušale doseči kontakt prek ves čas zasedene telefonske številke," je še zapisal ogorčeni bralec. Številni lastniki nepremičnin, ki bi radi uredili podatke, a tega zaradi omenjenih težav še niso storili, se zdaj bojijo, da jim do 31. marca ne bo uspelo urediti vseh podatkov. Dodajajo, da je rok vsekakor prekratek in da določenih podatkov za izračun zaradi pretečenih rokov že zdaj ne morejo več spremeniti. "Gre za "ho-ruk" poslovanje Gursa, ki je ob številnih nejasnostih in netočnih evidencah dejansko popolnoma nedostopen ogromni večini državljanov," pravijo.

Gneča na Gursu
Gneča na Gursu FOTO: POP TV

GURS: Na brezplačni številki je odprtih 10 linij, prav vse so obremenjene

Na Gursu so za 24ur.com dejali, da na telefonski številki 080 22 15, ki je namenjena naročanju lastnikov za obisk na geodetski upravi, klice sprejema povečano število oseb. "Telefonske linije so obremenjene. Na brezplačni telefonski številki je odprtih vzporedno 10 linij. Naročanje izvaja klicni center in tudi vse lokacije geodetskih uprav po celi Sloveniji," pravijo in dodajajo, da so linije odprte od ponedeljka do četrtka od 7.30 do 15.30, v petek pa od 7.30 do 14.30. Do danes do 9.00 ure je bilo preko sistema naročanja naročenih 17.834 strank, od tega pa so pomagali 8.914 strankam.

Kaj pa obisk brez naročila?

Kot še pravijo, je v času uradnih ur, ki so objavljene na njihovi spletni strani, obisk brez naročila mogoč, vendar taka oseba čaka na prostega referenta in to lahko traja dlje časa. Državljane, ki jih skrbi, da zaradi gneče in težkega dostopa do referentov ne bodo pravočasno uredili podatkov, prosijo za strpnost in razumevanje. Prejemnikom obvestil svetujejo, naj obvestilo najprej dobro pregledajo. V pomoč so jim pojasnila objavljena na spletni strani http://www.gu.gov.si, kjer bodo dobili tudi nasvete, kje in kako spremeniti posamezne podatke, če ne odražajo dejanskega stanja. "Podatki pa se popravljajo pri posameznem organu, ki je zadolžen za vodenje tega podatka," še pravijo.

Dnevno dodajajo nove referente, zaposleni podaljšujejo svoje delovnike

Kot še pravijo, se z nastalo gnečo na vseh večjih centrih borijo tako, da na vseh lokacijah geodetske uprave dnevno dodajajo nove referente za namene pomoči lastnikom pri urejanju podatkov registra nepremičnin. "Tudi v Ljubljani smo danes že dodali nove referente in so termini rezervacij že možni. Lokacija Ljubljana, Cankarjeva 1 je najbolj zasedena, zato lastnikom priporočamo obisk sosednjih geodetskih uprav," še pravijo.

GURS - 6
GURS - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Na vprašanje o morebitni začasni spremembi uradnih ur odgovarjajo, da so sicer objavljene uradne ure geodetske uprave še nespremenjene, a da so v praksi že podaljšane, saj da geodetska uprava pomaga vsem lastnikom, ki se na lokaciji zglasijo v času do končanja uradnih ur. "In ker je teh kar nekaj, so uradne ure v praksi podaljšane za uro ali dve," pravijo. Podaljšanje uradnih ur oziroma prerazporeditev uslužbencev bo geodetska uprava izvajala glede na izkazane potrebe.

Lastniki lahko podatke, ki ne odražajo dejanskega stanja, uredijo do 31.3.2014. Poleg tega, da pokličejo na omenjeno telefonsko številko, se lahko naročijo tudi preko spletne aplikacije za 'Spreminjanje podatkov v registru nepremičnin' na http://www.gu.gov.si/, do katere dostopajo preko kode, ki so jo prejeli na obvestilu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AJOJ_SI
26. 02. 2014 20.39
Brabusednet Ukrajinci so naredili štalo in dokončen propad države ki drvi v "demokracijo" samo vprašajte se v kako in v čigavem interesu, tega si verjetno marsikdo v civilizirani EU ne želi !!!!
AJOJ_SI
26. 02. 2014 20.36
Gospod Janez Novak vi bi to zagotovo naredili bolje, zakaj potem niste bili zraven,ko se je to pripravljalo !!!!
AJOJ_SI
26. 02. 2014 20.34
Sami slavni "Slovenski kontrabantarji", ki niso hoteli pravočasno, ko je bil še dovolj časa, da bi popravili podatke a tega niso storili namenoma.Jaz bi jim še dodatno zaračunala kazen za neresnost in izigravanje zakonodaje, koliko časa bomo v tej državi še podpirali lumparije ??!!!
prpa24
24. 02. 2014 02.40
Saj ni res, na GURS prosijo za strpnost in razumevanje. Me zanima, če lahko tudi jaz DURS prosim za razumevanje, da mi ne zaračuna davka dokler GURS ne popravi napak v podatkih, izračunih,.. Banana republika! Sramota. Vsaj 10-20 uradnikov, ki so delali na tem projektu bi morali zapreti za nekaj let, njihove politične vodje, ki so to vodili pa za dvojna leta, oziroma v razmerju plač do uradnikov.
nocomment1
22. 02. 2014 19.31
+6
Informativni izračun, ki sem ga prejel, me je vrgel na r.., saj sem videl kako banditsko kopico nesposobnežov imamo. Vzet si bom mogu dopust, da se zglasim pri butalcih. OMG, OMG, kaj in koga mi plačujemo????!!!!!!! Glava me boli, ker se spet zgovarjajo, češ krivi smo mi,......pa take budaleštine,......LOL, LOL,......Ko človek vidi SAD DELA SVOJE DRŽAVE IN URADNIKOV MI JE SLABO. V ponedeljek grem u hribe, da se zdiham pa mal ohladim,.......
JanezNovakJohn
22. 02. 2014 19.19
+5
Popis so organizirali nesposobneži, delali amaterji, ki jih nihče ni kontroliral. Tudi vnos podatkov so opravljali neodgovorno, zlasti pa brez nadzora. Dragi programi niso bili povezano z zemljiško knjigo, matično knjigo, socialnim registrom, dursom in Gursom. Izdelek je nerazumljiv, nepregleden in le 10% ga je v celoti uporabnega. DIREKTOR DURSA MORA ODSTOPITI ALI PA GA JE POTREBNO RAZREŠITI ZARADI MALOMARNEGA DELA, POVZROČITVE VEČJE ŠKODE.....
korencek3
22. 02. 2014 17.13
+6
Nesposobneži na odgovornih mestih so naredili gnečo, nekaj so obdavčili na približno za njihove malomarne napake pa so zakonsko uredili da odgovarja vsak zase , banda pokvARJENA
brabusednet
22. 02. 2014 16.46
+3
Ukrajinci so naredili red,Slovenci tega nismo sposobni.Nekateri so poskusili,a so naredili mnogo slabše.Sedaj so pa dobili davek za uslugo.
brabusednet
22. 02. 2014 16.06
-3
Na srečo je fašizem trajal par let, komunizem traja že desetletja saj pri nas še vedno tovariši nesposobni vladajo.
roten
22. 02. 2014 16.10
+3
edino pod komunizmom ni bilo davka na nepremičnine
brabusednet
22. 02. 2014 16.42
-2
To imaš pa prav,a ga je tvoja socijal kapitalistična vlada uvedla.Pa tudi kafeta,bencina,elektrike in še mnogo stvari ni bilo.
brabusednet
22. 02. 2014 16.47
-3
Pa tudi kofeta,bencina,elektrike in še marsičesa ni bilo.Davek je pa naredila tvoja socijalno rdeča vlada.
roten
23. 02. 2014 08.37
+1
tudi tvoji beli kleri so bili oproščeni davka ki so sedaj v totalne sesulu kiso pošteno lagali ljudem o poštenju in ne vtikanju v politiko ekonomije
JanezNovakJohn
22. 02. 2014 14.49
+4
ODGOVORNOST, ODGOVORNOST, ODGOVORNOST za ta sr.... in za zapravljen denar. S tem zapravljenim denarjem bi imele vse fizične osebe za 5. let plačan davek. !
brabusednet
22. 02. 2014 14.25
+0
Mene pa zanima,kje in kako uredit služnos stanovanja.Namreč imam eno hišo v kateri že tri leta živi hči z družimo.Da sem že jaz rešil stanovanjski problem hčere,sem za zahvalo dobil davek,kot da je hiša prazna.Pa še to načrti za hišo so za stanovanjsko hišo.V tem izračuno piše,da se uporablja za vikend.Res,da je bila ob popisu prazna a to stvar ne menja.Davek je tri krat večji,kot je bilo prej stavbno zemljišče.Čeprav je plagijatorska šivilja govorila o par evrih večjem davku.Lažnivka pokvarjena skorumpirana ne boš srečna v življenju.Ta javna uprava je pa tako nesposobna,da še pojma nimajo o podatkih,ki so dostopni prek računalniškega sistema.Stvari sem že poskusil popravit prek spletne strani pa se ne da.
Repinclpatatis
22. 02. 2014 14.14
+2
DAJTE OBRAZLOŽIT, ali na osnovi teh zavržnih dokumentov, naj bi plačali davek, HALO ????
simple_mind
22. 02. 2014 13.51
+2
Le vkup, le vkup, uboga gmajna, ... kolikor nas sploh še je.
simple_mind
22. 02. 2014 13.41
+2
Hehe, ne Balkan, to so pozitivne zdraharske roparske butale, kjer ne zmanjka sprenevedanja.
abigail
22. 02. 2014 13.45
+1
rajak
22. 02. 2014 12.55
+5
KRIVI BODO ŠTUDENTJE KER SO NAPAČNO VNAŠALI PODATKE KAKOR VEDNO-----SRAMOTA----ODGOVORNOST BI MORALI SPREJETI DEJANSKI NOSILCI DEJANJA
simple_mind
22. 02. 2014 13.40
+4
Besede "sramota" državni aparat v getu RS ne pozna.
Anja Mesaric
22. 02. 2014 12.19
-10
ja gužva je pa zato, ker ljudje nimajo pošlihtanih stvari na zemljiški knjigi......... vse je na razpolago ljudjem na internetu, tako da bi si lahko že zdajvnaj stvari porihtali, tudi pri nas je bila napaka pa sem jo videla, smo porihtali že zdavnaj......kaj pa čakajo do zadnjega..........
simple_mind
22. 02. 2014 13.42
+0
Ja to je pa res tragikomična izjava pripadnika "vodilnih".
resslovenka
22. 02. 2014 11.32
+13
Sem gledala neko kontaktno oddajo v kateri se je "mlela" prav ta tematika. Predstavnik GURS-a, je krivdo stoično za vse kar se dogaja lastnikom nepremičnin , prevalil na slednje, Pri tem je bilo zanemarjeno dejstvo, da smo miljon ali celo več (se ne spomnim točnega zneska) poslali v maloro pri popisu dejanskega (?) lastništva in stanja napremičnin, ki so ga izvajali vsesorte popisovalci. Kako je sam popis potekal je brezpredmetna razlaga, tako na oko in ne po resničnem oz dejanskem stanju. Je tudi res, da še danes nimamo vpisanih lastnin v zemljiško knjigo za kar smo krivi tudi sami in to je treba priznati. Ni tudi zanemarljivo, da vodijo državne inštitucije o nas neke svoje evidence, kar se je izkazalo pri upravičenosti do prejemanja socialnih transferjev. Je pa žalostno, da je povezava med njimi katastrofalno slaba , navkljub informacijski dobi. Upam si trditi, da sta bila svinčnik in papir, pa natančen (dostikrat starejši) uradnik, ko še ni bilo vseh teh novodobnih povezav dosti bolj verodostojna. Danes se za kratek čas najema študente in v okviru javnih del ljudi, ki o zadevah , ki so ključnega pomena za pravilnost podatkov in za davkoplačevalski žep , nimajo pojma kaj počno in sledijo zgolj navodilom ki jih niti ne razumejo v celoti. Pravilnosti opravljenega dela in s tem verodostojnih podatkov (po stanju sodeč) ne preverja nihče. Na kratko bi lahko rekli - "mojškra Klara ponoči šiva, podnevi para"-. Sedaj bom ponovno zapravili nenormalno veliko časa, energije in denarja, da bomo vsaj za silo pokrpali nepravilnosti. In zanesemo se lahko zgolj nase.
JanezNovakJohn
22. 02. 2014 11.51
+5
felix58
22. 02. 2014 13.23
+2
kot vedno bo tudi tokrat krivdo moral prevzeti slovenski narod
simple_mind
22. 02. 2014 13.44
+2
Tako je to v taborišču RS, zakurilo se je milione za podatke, ki jih pa moramo državljani potem zastonj popravljat.
BULDOH
22. 02. 2014 15.02
+5
Že 22 let pokojna mati je dobila za razpadajočo hišo-vpisali so jo kot prodajni prostor 266 evrov davka.....
JanezNovakJohn
22. 02. 2014 11.21
+7
Tak način urejanja podatkov je sicer možen, vendar je nepravičen, finančno ubijalski, neodgovoren.....Kaj takega je možno le v Butalah.
simple_mind
22. 02. 2014 13.46
+1
Že na primer ena plat je zanimiva: seveda nihče sam ne popravlja svojih podatkov, če so za njega ugodnješi, četudi napačni.
Jaka Planinc
22. 02. 2014 09.16
+16
GLAVNO DA NAS BODO OKRADLI, OBDAVČILI IN OSIROMAŠILI,SPRAVILI V BEDO IN REVŠČINO. TO JE NALOGA VLADE IN NJENIH ZAKONOV.
simple_mind
22. 02. 2014 13.47
+0
Folk, ne se pustit, ne dovolit, da nas bodo obkradli, rajši vse poskrit, pa v ilegalo in guerilo.
JanezNovakJohn
22. 02. 2014 09.03
+13
Popis je bil slab. Vnos še slabši. Povezanost programov v zemljiški in matični knjigi nikakršna. Programska potpora katastrofalna. Tisti, ki je vse to vodil je za v zapor. Jugoslavija je po drugi svet. vojni uvedla kontni sistem v knjigovodstvu. Za neizvajanje tega je bila v samem začetku predvidena smrtna kazen. Kontni sistem so kopirali od Nemcev, narodu so rekli da so ga kopirali pri Sovjetih, kateri so te isto kopirali pri Nemcih. Kontni sistem je še danes živ.