Slovenija

VIDEO: 'Če podjetje prosi za predujem za dobavo določenih dobrin, to pomeni, da se financira s strani kupca'

Ljubljana, 11. 10. 2017 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./N.Š./24UR
Komentarji
113

Številni se počutijo opeharjene, ker so zaradi stečaja podjetja Val marketing ostali tako brez denarja kot naročenih vrat. Lastnik podjetja je pojasnil, da ni šlo za načrtno prevaro, ko je le nekaj dni pred stečajem še pobiral naročila in predplačila. Krivdo je zvalil na dobavitelja. Razočaranim naročnikom zdaj preostane prijava terjatev v stečajno maso.

Več videovsebin
  • Odvetnik Luka Gaberščik o podjetju Val
    00:49
    Odvetnik Luka Gaberščik o podjetju Val
  • Iz 24UR: Ostali brez denarja in vrat
    02:53
    Iz 24UR: Ostali brez denarja in vrat

Lastnik podjetja Val marketing Gregor Vrhovnik zanika, da bi šlo za načrtno prevaro. Številni, ki so pri ljubljanskem podjetju še pred nekaj dnevi naročali protivlomna vhodna vrata, se v teh dneh počutijo prevarane.

Ob naročilu so namreč številni dali predplačila, nato pa je odjeknilo, da je podjetje v stečaju. Vrat tako verjetno ne bodo videli, se bodo morali pod nosom obrisati tudi za predplačilo? 

Zahtevo za stečaj je vložil prav lastnik podjetja, ki se je zavedal, da je že dlje časa v rdečih številkah. Kljub temu pa je torej pobiral naročila in predplačila, nekateri so vrata plačali v celoti. 

Slednje bi sicer moralo kupce zaskrbeti, še preden so plačali, meni odvetnik Luka Gabrščik: "Laično, že če podjetje prosi za predujem za dobavo določenih dobrin, to pomeni, da se financira s strani kupca. Če se financira s strani kupca, je že vprašanje, ali ima dovolj sredstev za financiranja svojega obrata."

Lastnik zanika, da bi kupce načrtno prevaral

Zaradi stečaja ostali brez vrat in denarja.
Zaradi stečaja ostali brez vrat in denarja. FOTO: POP TV

Lastnik podjetja se je, potem ko smo zgodbo objavili mediji, vendarle javil z daljšim elektronskim sporočilom. Zatrdil je, da ni šlo za ''načrtno prevaro, zaradi katere bi se jaz osebno ali kateri koli od mojih družinskih članov okoristil''

Opisal je, da so v preteklosti sodelovali tudi z večino večjih gradbenih podjetij, katerih usoda je danes znana. Številni gradbinci ne obstajajo več, to pa je bilo po besedah Vrhovnika že leta 2009 skoraj usodno tudi za njegovo podjetje, saj so ostali brez plačila za že vgrajena vrata, iz stečajnih mas pa naj ne bi dobili ničesar. 

''Okrog 300.000 evrov neposredne in posredne izgube in škode (okrog 500 vrat nismo dobili plačanih, če bi vse skupaj sešteli) nam je pobralo vse naše finančne rezerve, ki smo si jih ustvarili v prejšnjih letih. Če bi takoj po teh stečajih obupali, bi se zgodilo enako, kot se je zdaj – veliko strank bi ostalo brez svojih plačanih vrat,'' je zapisal. Nadaljeval je, da ni želel izpasti kot prevarant, zato so vztrajali pri ohranjanju podjetja. 

Pogoj ali lastna odločitev kupcev?

Stranke so pripovedovale, da so jim za gotovinska plačila ponujali popuste. Vrhovnik je zapisal, da je večina strank po lastni presoji vrata vplačevala vnaprej (''tega nikdar nismo postavljali kot pogoj, vedno smo imeli vedno možnost tudi le 30- ali 50-odstotna predplačila z nekoliko manj popusta''), kar je bilo ''vedno dovolj za solidno poslovanje, nismo pa mogli ustvariti toliko sredstev, da bi se naš položaj izboljšal na predkrizno raven''

Vrhovnik je še razložil, da so se spomladi v podjetju morali spopasti s skoraj 50-odstotno ''nenadno odsotnostjo monterjev zaradi bolniškega staleža''. Pojasnil je, nadomestnih monterjev za tako specifičen proizvod, kot so protivlomna vrata, na trgu ni. Tako so si do poletja po njegovih besedah nabrali zamude z dobavami in prišli na slab glas, kar je poslabšalo njihovo prodajo. 

Krivdo za stečaj prevalil na dobavitelja 

Septembra se je sicer poslovanje po besedah Vrhovnika znova izboljšalo, a nato je konec septembra njihov ključni dobavitelj vrat zadržal pošiljko, ''ki smo jo nujno potrebovali za nadaljevanje dela, saj so spremenili oziroma zaostrili že dogovorjene pogoje plačevanja''

Vrhovnik je glede glavnega razloga za stečaj s prstom pokazal na dobavitelja. ''Še v petek, 29. septembra, smo vgrajevali zadnje kose vrat iz zaloge in bili prepričani, da v začetku tedna prejmemo novo pošiljko vrat, v ponedeljek pa se je izkazalo, da je dobavitelj spremenil svoje pogoje in se odločil, da vrat ne bo dobavil.'' Sledila je vloga za stečaj. 

Vrhovnik je sklenil, da ni imel nobenega razloga, da bi podjetje načrtno izčrpaval in ga zaprl, da bi se s tem okoristil. 

Novinarki oddaje 24UR Tjaši Dogulin pa je pojasnil: "Jaz sem v ponedeljek popoldan obvestil sodelavce, da s torkom do nadaljnjega ni treba hoditi v službo. Tako da ... Zadnji dan, ko je bilo naše podjetje aktivno, je bil ponedeljek. In takrat sem bil tudi jaz osebno prisoten v podjetju in nismo prejeli nobenga plačila neposrednega z gotovino, ker bi ga zavrnil."

Kaj lahko storijo opeharjeni naročniki?

Po stečaju podjetja začne veljati stečajno pravo in tako lahko naročniki vrat, ki so ostali brez svojega denarja, svojo terjatev prijavijo v stečajnem postopku, je dejala Mirana Omerzu s Tržnega inšpektorata. 

Na spletni strani Tržnega inšpektorata so zapisali, da je ''Okrožno sodišče Ljubljana s sklepom št. St 3198/2017 pričelo stečajni postopek nad podjetjem Val marketing d.o.o., Ljubljana - v stečaju, ter postavilo stečajnega upravitelja Igorja Pirca, zato lahko v skladu z objavljenim oklicem o začetku stečajnega postopka terjatve, vašo terjatev do podjetja (vaš vplačan znesek) prijavite v roku treh mesecev od objave oklica, to je do 9. januarja 2018''.

Prijave terjatev so torej mogoče v trimesečnem roku od objave oklica o začetku stečajnega postopka na Ajpesovi spletni strani. Če ta rok zamudite, terjatev propade in nikoli ne bo poplačana. 

Terjatev prijavite na okrožno sodišče, ki vodi stečajni postopek. ''Prijava terjatve se opravi osebno na vložišču sodišča ali pa se jo pošlje po pošti na naslov sodišča. Vsebovati mora opravilno številko, identifikacijske podatke o upniku, zahtevek za priznanje terjatve, ki mora vsebovati znesek glavnice, če upnik zahteva obresti in stroške, pa tudi te, ter na koncu opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka in dokaze o njih. Prijavi terjatve je potrebno priložiti listinske dokaze o dejstvih, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka za priznanje terjatve,'' so zapisali na Tržnem inšpektoratu. 

V primeru podjetja Val marketing so to ''pogodba, predračun in dokazila o neizpolnitvi pogodbe oziroma o ne vračilu plačanega zneska''.

Seveda to še ne pomeni, da boste denar sploh še kdaj videli. Najprej se iz splošne razdelitvene mase poplačajo prednostne terjatve, potem navadne in nato še podrejene terjatve. Prednostne terjatve so: plače in nadomestila plač za zadnje tri mesece, odškodnine za poškodbe povezane z delom in poklicne bolezni, neizplačane odpravnine, plače in nadomestila plač delavcem, davki in prispevki od plač in podobno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skunk Works
11. 10. 2017 21.12
+11
Saj, saj,...da bi imeli podjetniški in gospodarski red, kot recimo v Avstriji ali Švici, bi morali imeti tudi državo in predvsem pravno državo, urejeno in odlično delujočo, kot v Avstriji ali Švici.....TAko pa, kot bi gledal dva kmeta, enega skrbnega gospodarja, vse urejeno na kmetiji, ves čas skrbno pripravljeno, obdelano, obrezano, pognojeno, itd, in na drugi strani kmeta pijanca, z zanemarjeno kmetijo, travniki, njivami, stroji, in potem pričakoval od obeh enak pridelek.....ma peljite se nekam s takimi članki.....bum.barji...
procesoid
11. 10. 2017 21.10
+8
Ko sem pred leti gradil svojo hišo, se mi privatnik ni več oglašal na gsm (zamujal z rokom dostave in montaže), ko sem na njegov TRR nakazal zajeten avans.. Zato sem se vsedel v avto in se odpeljal na naslov in tam presenetil privatnikovo mater, ki je ravno okopavala vrt, njega pa ni bilo doma. Ker mi ni hotela povedati, kje je njen sinko, sem ji na vrtni mizi pustil listek, kdaj naj mi se njen sinko nariše z opremo na mojem dvorišču, njej pa ustno sporočil, da če še kdaj hoče videti sina, naj ukrepa. Med vožnjo domov me njen sinko pokliče in mi vpije po gsm, zakaj grozim njegovi materi, jst pa njemu nazaj, če je že kdaj plaval z nogama v betonski kocki... V tednu dni je bila zadeva dostavljena in zmontirana...
medo90
11. 10. 2017 21.15
+7
Si pa korajžen...... seveda s prstki na tipkovnici.
Bme
11. 10. 2017 21.07
+8
".. to pomeni, da se financira s strani kupcev " A pa vi to resno? le ala Gospod Odvetnik ali pa kvazi državni uradnik lahk kaj takega izjavi. So kekci tako na strani strank kot podjetij, žal. In nikakor ne zagovarjam tega podjetja - to je sramota za gospodarstvo. Vendar so tudi naročniki, ki preprosto "pozabijo" plačat po opravljeni storitvi, podjetje pa nosi breme DDV-ja, ker države ne zanima, da še nismo dobili plačano - račun je bil izdan in oni bodo svoje pobrali brez skrbi (v bistvu se na ta račun potem financira stranko in državo obenem - a kako odvetnik Luka ??), to je vse kar jih zanima, za stranko zalagaš ves material in delo, ko jih greš terjat, je pa to kalvarija, en kup vloženega časa in truda, ki ti ga nihče nikdar ne povrne, na koncu si vesel, da je vsaj svoj del plačal. Zato pa - na voljo so razna orodja, kjer se lahko preveri, kako podjetje stoji, za naše podjetje lahko rečem, da nas je izučilo in da nikdar ne gremo delati brez vsaj delnega predplačila, ki pokrije vsaj material.
medo90
11. 10. 2017 21.15
+4
pufic
11. 10. 2017 21.18
-3
kaksna firma pa ste da nimate za material? Izgleda da isti kot zgoraj o. enjeni
Bme
11. 10. 2017 21.46
+3
Kakšna stranka si pa ti, da naročiš nekaj pa sploh nimaš za plačat - ali pa še slabše, imaš pa nočeš, zakaj pa bi? Isti zgoraj omenjeni! Pufic - kot bi jaz tebe zdaj obtožila da ti imaš pa vse na puf, pufic en :) Daleč od tega, da ni za material, nauči se brat - samo ni več živcev terjati naročnike za nekaj, kar smo jim dobavili in zmontirali. Še enkrat - žal so takšni gnoji kot to podjetje, ampak nas je pa veliko tudi takih, ki delamo pošteno in na dolgi rok, ob dogovorjenem terminu in po dogovorjeni ceni, ampak kaj bi ti razlagala - eni bi pa pač na puf ;) in bodo vedno vsi ostali lopovi in luzerji ;) pa naj bo tako :D
pufic
11. 10. 2017 21.56
-3
medo90
11. 10. 2017 21.06
+8
Nimam nič z njimi, vendar poznam in vem da je bilo to nalašč narejeno. Delavnica pospravljema hiša enako.......
VSEMOGO?NI1
11. 10. 2017 19.42
+8
Drugi imamo podobne težave z drugim slovenskim podjetjem za okna in vrata iz krškega. Denar pobrali , izpraznili pisarne izklopili telefone in dobit jih na telefon je misija skoraj nemogoča in enako veliko ljudi ostalo brez oken, vrat žaluzij in denarja. To je naša prečudovita Slovenija
Štefan Sobo?an
11. 10. 2017 19.58
+3
Tega, kar bom zdaj zapisal,ne jemati kot brezplačno reklamo,kajti izdelovalec oken, vrat itd AJM, pri katerem sem trikrat (v razdobju desetih let) naročil izdelke,moje reklame ne rabi.Torej: sem zadovojen z izdelavo, rokom,ceno itd. Tako je tudi zdaj,ko ustanovitelja in prvega izdelovalca v SLO g.Aljleca ni več ne tem svetu.
VSEMOGO?NI1
11. 10. 2017 20.11
+3
ko g.ajleca starejšega ni več je mislim da šlo samo navzdol. sam sem jih imel na meritvah. verjemi mi tako nezainteresiranega merilca še nisem videl. mogoče je imel samo slab dan ampak čisto razočaranje.
hansola
11. 10. 2017 19.41
+16
Predujem n financiranje s strani kupca. Zakaj so predujemi, predujemi so izključno zaradi neresnosti kupcev. Predujem se da zato, da če si stranka premisli ne dobi ne predujema in ne naročenega, predujem in naročen artikel ostane firmi. S tem se poveča resnost nakupov in prodajalcu ne ostaja neprodana roba. Da bi pa se firma napajala iz predujemov, kje to učijo, na FDV?
SEJBOBOL
11. 10. 2017 19.34
+13
Tud država dela plane in pobira vnaprej davke ...... Kar se janezek nauči to janezek zna ....
Štefan Sobo?an
11. 10. 2017 19.15
-7
OTTO IGRA LOTTO! - Avtor zgornjega članka me je skoraj prepričal v nedolžnost podjetnika,ki je zaradi objektivnih okoliščin zašev težave. Prizadeti pa so najbrž res "prizadeti", ker so naročali vrata po meri in najbrž tudi po obliki, n a m e s t o, da bi že narejena vrata kupili v trgovini, na primer v Obiju in drugje.Hoteli so unikat, zdaj pa imajo vraga.Sicer a vsaka šola nekaj stane. Izplačil iz stečajne mase za naročnike ne bo, ker imejo drugi prednost..
ZDA
11. 10. 2017 19.34
+10
to so protivlomna vrata, ki jih obi ne prodaja
RayManzarek
11. 10. 2017 19.04
+19
Glavni krivec je dežava. Zakonsko bi moral biti nujen fiduciarni račun za vsa avansna plačila. Črpanje iz tega računa je vezano na neposredno osebno kazensko odgovornost (kazen pa mora biti od 5-15 let) in je (kot sedaj) izvzet iz stečajnih postopkov in prisilne poravnave. Simpl ko pasulj, le za naše državne veleume je to raketna znanost. Lp
Hary6
11. 10. 2017 19.00
+19
to je stara tajkunska fora ki jo država potpira
arizonadream
11. 10. 2017 18.51
+7
Vidim ,da se v Slo še vedno najde veliko naivnežev,super vas bom še jaz malo okoli prinesel sam se moram spomnt kako,imam pa tle na DOBU veliko časa ,da kaj pogruntam,hahahahhah.
RayManzarek
11. 10. 2017 19.05
+0
Je že lepo @san opas napisal. Idi in naroči nekaj v Rutarju, pa da te vidimo.
Uporabnik1110355
11. 10. 2017 18.45
+8
Podjetje nikoli ne prosi za avans ampak je to pogoj da podjetje naprej naroči artikle ki so običajno po naročilu in niso na zalogi. Če imato vi veleumi to za financiranje podjetij pa pojdite malo v malo šolo financ. Pa sproti pojdite na Porsche naročit ene tri passate na lepe oči. Komaj čakajo.Pametnjakoviči!,, Pa še če ste tako zabiti da k....bam plačujete vnaprej je pa jasno kje so vaše prioritete in pamet.
Neža001
11. 10. 2017 18.49
+1
HAHAHAHA, ti še ekonomskega vrtca nis naredu, kaj šele malo šolo - pa se duvaš tle. Po moje misliš, da je bilanca nekaj za na kruh namazat....
Uporabnik1110355
11. 10. 2017 18.58
+10
Po moje pa mislim da je take model-ke kot si ti res enostavno speljat na led. Pejt po avto in reci prodajalcu da mu ne daš avansa. Pejt v merkur in naroči 10 vreč cementa da ti ga pripeljejo. Lahko pa rečeš da ne daš avansa in zidaš z glino iz dvorišča. Pejt po gradbeno dovoljenje in razloži občinarjem da koleke pa plačaš ko bo vse potrjeno in narejeno. Naroči okna po meri brez avansa. .....Če pa naročaš pri goljufih pa to nima veze z avansom. Itak bi te n...U.
Neža001
11. 10. 2017 19.52
-5
san... sanjaj dalje.... pa nehaj raztresat svojo neumnost tle...
procesoid
11. 10. 2017 18.40
+9
učash smo tko delal... k je šu model u štacuno po mlek pa zenf in je iz trgovine ven stopu, se ga je počakal za taprumu vogalom, prazn žakl od cementa na glavo, poj pa fliper špilat, dokler ni zbral vseh možnih točk pa rekord podrl...
Neža001
11. 10. 2017 18.50
+3
procesar :))))))))))))) to je taprav recept za nategune iz zgornga članka....
RayManzarek
11. 10. 2017 18.51
+2
?asjeza
11. 10. 2017 18.33
+4
če bi bil men dolžan bi bil že kdaj zaklan
Uporabnik1110355
11. 10. 2017 18.45
+2
dabra
11. 10. 2017 18.14
+12
Enako kriv kot direktor Vala je tudi njegov prodajni agent Dejan Lazarevic, ki je do zadnjega hodil okrog, opravljal meritve in jemal ljudem denar...ko bi ga le še enkrat srečal!
deus volt
11. 10. 2017 18.02
+9
pripeljes dva prijatla sabo Heckler pa Kocha in bo denar hitro nazaj !
funk
11. 10. 2017 17.56
+2
kaj jokcate, z neudeležbo oz glasom za na nedavnem referendumu ste plačali vsi tak avans, da bo še nekaj desetletij glava bolela, pravi VAL šele prihaja!!!
Absolutist 1
11. 10. 2017 17.51
+26
Medij 24ur se več ukvarja s tem malim tajkunčkom in firmo VAL kot pa z Jankovićevo Elekto oziroma njegovima tajkunčkoma,za katerimi so ostali 16 miljonski dolgovi,ki so jim organi države,katere bi morali pozapreti in odslužiti 16 mio evrov ,so jim odpisali nakradeno in izstavili račun ljudstvu.Oba primera bosta imela v glavi izrečene sodbe " V imenu ljudstva ".Prvega iz VALA bodo zaprli,lopove iz Elekte pa so že oprostili.
Transformerji
11. 10. 2017 17.56
+1
Do tja pa njihova pravica, ki jo finansirajo imenovani, ne more seči!
Transformerji
11. 10. 2017 17.50
+11
Ne glede na to, kaj boste izjavili ali pa še napisali: vse me spominja na Vegrad, pa SCT (Hilda in za vse čase zdrav oproščen Zidar, brez demence! ) Verjemite - prav ničesar, kar boste izavili , ne bom verjel! Že sedaj me vse spominja na Deja-Vu !!
Neža001
11. 10. 2017 17.50
+11
Takim lahko pomaga samo pravna služba iz Črne gore....