Slovenija

Udovič: Pripravljen sem se opravičiti in povrniti škodo

Ljubljana, 11. 06. 2010 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J./Š.Z.
Komentarji
60

Ko je hotel novinar slikati podjetje Rem v Trebnjem, naj bi ga napadel lastnik in mu poskušal vzeti aparat, pri tem pa ga je poškodoval. Policisti dogodek še preiskujejo, za morebiten pregon pa mora predlog podati oškodovanec.

Novinar Delavske enotnosti Mirsad Begić
Novinar Delavske enotnosti Mirsad Begić FOTO: ZSSS

Lastnik podjetja Rem iz Trebnjega Jože Udovič naj bi v četrtek popoldan napadel novinarja tednika ZSSS Delavska enotnost Mirsada Begića in predsednika aktiva zaposlenih na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, trdijo sindikalisti. Kot so sporočili iz Zveze sindikatov Slovenije, je lastnik novinarja napadel še z dvema pomagačema. Po dogodku je novinar poiskal zdravniško pomoč, saj naj bi imel poškodovano levo oko.

Novinar se je sicer odzval na klic sindikata v podjetju, saj naj bi delavcem zaradi včlanitve v sindikat grozili z odpuščanjem, še pravijo v sindikatu. Novinar se je v lokalu blizu podjetja Rem srečal s predstavniki sindikata, ki so mu hoteli povedati o razmerah v tovarni. Takrat naj bi iz podjetja prišel lastnik Udovič še z dvema osebama in novinarja udaril v levo oko, mu zbil očala in ga poškodoval. Kako bodo ukrepali v sindikatu in ali bodo podjetje morda tudi tožili, pa je predsednik ZSSS Dušan Semolič dejal, da se bodo glede tega odločili po ugotovitvah zdravnikov.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič (desno)
Predsednik ZSSS Dušan Semolič (desno) FOTO: Blaž Garbajs

ZSSS je podjetje uvrstil na črno listo

V podjetju dela okoli 100 delavcev, od tega jih je le devet članov sindikata, ki so že pred tem skušali opozoriti na razmere v podjetju. Tako je ZSSS na inšpektorat za delo že podal prijavo, ker naj bi v podjetju kršili delovno zakonodajo, in sicer glede varnosti pri delu. Ker dialog s podjetjem ni bil mogoč, so Rem na ZSSS uvrstili na črno listo, preko Delavske enotnosti pa so želeli o tem še obvestiti javnost, je povedala predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič. Štirje člani sindikata so dobili tudi odpoved delovnega razmerja, rečeno jim je bilo, da če izstopijo iz sindikata, bi bilo možno glede te odpovedi kaj urediti.

Udovič: Begiću se bom opravičil in mu povrnil morebitno škodo

Lastnik podjetja Rem Jože Udovič pa je za 24ur.com povedal, da je Mirsad Begić slikal podjetje na posesti podjetja, čeprav ni prosil za dovoljenje. Zato je prišel do njega in mu poskusil fotoaparat iztrgati iz rok, pri tem pa se je Begić očitno poškodoval. Udovič se je Begiću pripravljen tudi opravičiti in mu poravnati nastalo škodo. Če pa bo novinar zoper njega zahteval kazenski pregon, potem pa bo tudi on proti njemu sprožil postopek zaradi motenja posesti.

Glede odpuščanja članov sindikata pa je Udovič dejal, da niso še nikogar odpustili, vedar pa je potrdil, da so sestavili spisek devetih delavcev, ki naj bi jih odpustili, če se bo negativno poslovanje podjetja nadaljevalo. Kot je dejal, podjetje že pet mesecev posluje negativno. Prav tako je Udovič potrdil, da so od teh devetih štirje člani sindikata. Sicer pa je še dejal, da je podjetje zoper predsednika sindikata Petra Sedlaja sprožilo disciplinski postopek zaradi materialne škode, ki naj bi jo povzročil.

Policija: Predlog za pregon pa mora podati oškodovanec

Zaradi incidenta so poklicali tudi policijo.
Zaradi incidenta so poklicali tudi policijo. FOTO: Dare Čekeliš

S Policijske uprave v Novem mestu so sporočili, da so bili o dogodku obveščeni včeraj ob 15 uri. Po prvih informacijah policije naj bi prišlo do spora, ko je 53-letni moški hotel 36-letniku preprečiti fotografiranje podjetja. 53-letnik naj bi ga napadel in mu skušal vzeti fotoaparat, takrat pa mu je poškodoval tudi očala. Policisti so napadenega seznanili, da ima možnost podati predlog za pregon, če želi, saj se tovrstna kazniva dejanja preganjajo le na predlog oškodovanca. Napadeni se za pregon ni takoj odločil, vendar ima za to tri mesece časa. Trebanjski policisti zadevo še raziskujejo zaradi suma storitve prekrška nedostojnega vedenja na javnem kraju.

V Društvu novinarjev in Sindikatu novinarjev so zaskrbljeni

Novinarja Begića so fizično napadli med fotografiranjem poslovne stavbe. Ni kršil nobenega zakona, ni kršil nobenih pravil, temveč opravljal svoje delo. Stanovski organizaciji bosta storili vse, da do takšnih primerov ne bi več prišlo ter nudili pomoč novinarju Begiću. Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije

V Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije so globoko zaskrbljeni zaradi napada, "do katerega je prišlo zaradi in med opravljanjem novinarskega dela. Begić je namreč pripravljal članek o omejevanju sindikalnega organiziranja v družbi Rem iz Trebnjega, se pri tem sestal z zaposlenimi in slikal zgradbo družbe. Ob tem so do njega prišli predstavniki podjetja, ga fizično in verbalno grobo napadli."

Pričakujejo, "da bosta policija in tožilstvo primer obravnavala z vso resnostjo in ne le kot izpad. Ne gre namreč le za poseg v delo novinarjev, temveč za demonstracijo odnosa do socialnih in delavskih pravic. Pričakujemo tudi, da se bosta nemudoma odzvala tako inšpekcija za delo kot ministrstvo za delo in se podrobno seznanila z razmerami v podjetju. Pravica do sindikalnega organiziranja je temeljna človekova pravica." Begiću bodo nudili vso potrebno pomoč.

Rem je bil kot eno najhitreje rastočih podjetij v regiji finalist za zlato gazelo leta 2008

Podjetje Rem je bilo leta 2008 finalist za naziv zlata gazela za najhitreje rastoče podjetje. Podjetje sicer izdeluje kovinske konstrukcije, specializirano pa je za izdelavo bivalnih zabojnikov. Podjetje je leta 2003 podpisalo pogodbo z podjetjem Trimo za izdelavo kovinskih zabojnikov in takrat se je začelo zelo hitro razvijati. Ram je v sledečih letih dosegal tudi do 40-odstotno rast prihodkov, danes zaposluje okoli 100 delavcev v tovarni, zanj pa dela okoli 50 kooperantov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 06. 2010 08.45
Po mojem je šlo za mobimg!
Tanja Udovi? 1
11. 06. 2010 21.16
-2
sindikalisti lenuhi v podjetju bo treba mal delat ne pa izgubo delat podjetju pa zdrahe
vodja
11. 06. 2010 16.52
Jaz sem enkrat branil v pretepu, pa sem dobil kazen zaradi pretepanja... tukaj pa policija ne ukrepa nič.. mene, ker sem navaden državljan. brez velikega denarja in vpliva, pa sem takoj dobil plačilni nalog...
12345s
11. 06. 2010 15.52
V redi se mi zdi to, da so prvi udarili delodajalci. Borba za preživetje je pa naravni nagon. Huuuraaa !
Tonček Balonček
11. 06. 2010 15.26
na srečo so zda očala na recept brezplana, razen če ne bo "žtev" hotela kakšnih eksotičnih okvirjev, reci takšnik, kot jih nosi Žerjavist! Ampak potem vidiš dlje in globlje!
Ivan Koren 1
11. 06. 2010 14.29
Gazele tudi tepejo, ko izčrpajo kar je možno ;)
rko
11. 06. 2010 14.25
Banana republika!
MERDE-AVE-MERDE
11. 06. 2010 14.15
" še z dvema osebama in novinarja udaril v levo oko, mu zbil očala ter ga poškodoval." 'Nisem ga udaril, poškodoval se je s fotoaparatom' - Udovič: Pripravljen sem se opravičiti in povrniti škodo
kiss_my_ass.
11. 06. 2010 14.11
hahahahah.... opravičil bi se??? za kaj pa? saj si rekel da se je sam butnil.... aha....se že začenja revolucija.....tepež bo...
fafajonka
11. 06. 2010 14.11
Dajte, ljudje božji, ne razumete naše zakonodaje, klofuta z leve, klofuta z desne, že Cerarjeva je povedala, da vsaka svinjarija ni kazniva.
kiss_my_ass.
11. 06. 2010 13.53
Upam da vam DELAVI NE PRIDE na misel sesuti ga v prah! Boste kregani!! ti, ti, ti!!!
janez20000
11. 06. 2010 13.47
vidim da je tudi nekaj dr. eko jedcev tukaj: pupsi34, če jože ni sposoben plačati delavcev, naj zapre firmo! ne pa da laže in goljufa! pennywise, nerodno bo, ko bo očetu lačnih otrok prekipelo pa se bodo buče začele kotalit po klancu...
tito-idol
11. 06. 2010 13.45
Še čudno,da ni novinar od bliskavice oslepel....
janez20000
11. 06. 2010 13.44
tega pa nisem vedel. Naslednji policist ki mi napiše kazen bo dobil kakšno klofutico. Tako ki bo naredila samo lažje poškodbe :D
carpathian
11. 06. 2010 13.29
okrog tega podjetja so zanimiva imena še đoker, pa precej istih priimkov na visokih delovnih položajih, iz vseh okoliških tovarn govorijo o podkupljeni medicini dela, da ne omenjam delavnih razmer (hrup, prah...)
MERDE-AVE-MERDE
11. 06. 2010 13.24
" še z dvema osebama in novinarja udaril v levo oko, mu zbil očala ter ga poškodoval." 'Nisem ga udaril, poškodoval se je s fotoaparatom'
ninja.subversion
11. 06. 2010 13.22
nič bat Jože, vse se povrne - se vidimo po revoluciji !
kiss_my_ass.
11. 06. 2010 13.09
Mislim da ga bodo danes pa še kakšen dan policaji morali skoz do spalnice domov spremljat!!
kiss_my_ass.
11. 06. 2010 13.07
aha... Me zanima kako bosta v en glas reagirali Kresalka pa Brezigarjeva in v korist novinarja rešile zadevo!!
AlternativeFacts
11. 06. 2010 13.03
Tonček Balonček 11.06.2010, 12:50 "...udaril v levo oko, mu zbil očala ter ga poškodoval. Po tem so poklicali policijo, ki pa napadalca ne bo preganjala, saj gre le za lažjo poškodbo".Kaj če bi s emi malo organizirali in vsaj tiste politike, ki nosijo očala, malo obdelali, saj nas ne bodo prefganjali! Paziti moramo, da bodo poškodbe samo lažje! Na piki imam kar nekaj očalarjev, npe. Gantarja, Žerjavista, Šturma itd., nekaj jih pa sumim, da nosijo leče! Tudi tiste bi lažje poškodoval! Ali pa sploh vse, ne glede na dioprijo! @ Teža poškodbe je odvisna od dioptrije policaja.Tako da se prej pozanimaj na policijski postaji ali pa kar na ministrstvu, kakšno imajo predpisano dioptrijo.