Slovenija

Lastnik CGP se je pogodil s tožilstvom

Ljubljana, 30. 05. 2013 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik CGP se je s tožilstvom pogodil za priznanje krivde zlorabe položaja in pranja denarja. Za kakšno kazensko sankcijo je bil pripravljen priznati krivdo, pa še ni znano. S tožilstvom se je pogodil tudi predsednik uprave.

CGP
CGP FOTO: Radio Krka

Lastnik novomeškega gradbenega podjetja CGP Dari Južna se je s tožilstvom pogodil glede priznanja krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja, ki naj bi jih storil med letoma 2004 in 2006. Južna se je s tožilstvom pogodil glede priznanja krivde, ni pa še znano, za kakšno kazensko sankcijo je bil pripravljen priznati krivdo.

Današnji predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil sicer zanj prekinjen in se bo nadaljeval prihodnji teden, saj se mora sodnica najprej seznaniti z dogovorom, kazenska sankcija pa naj bi mu bila izrečena v prihodnjih tednih.

Okrožni državni tožilec Boštjan Jeglič danes sicer ni želel predstaviti podrobnosti dogovora, več pa naj bi bilo znano prihodnji teden.

Glede na to, da je Južna danes sodišču izročil tudi potrdila o nakazilih, ki naj bi bila del dogovora, gre sklepati, da se je s tožilstvom pogodil tudi glede plačila stranske denarne kazni.

S tožilstvom sta dogovor o priznanju krivde sklenila tudi predsednik uprave CGP Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar, predobravnavani narok pa se bo tudi zanju nadaljeval prihodnji teden, tako da podrobnosti obtožbe in dogovora še niso znane.

Krivde pa ni priznal nekdanji član uprave CGP Rajko Siročič. Sojenje se bo zanj nadaljevalo 1. oktobra, ko se bo začela glavna obravnava. Tožilec si je danes pridržal pravico, da bo, če bodo takrat sodbe že pravnomočne, v sojenju zaslišal preostale tri obtožence, ki so krivdo priznali.

V ospredju obtožnice naj bi bilo podjetje CGP, ki je za domnevno fiktivne svetovalne storitve plačalo 4,5 milijona evrov liechtensteinski družbi Confinvest, ki naj bi bila v lasti Južne. CGP zdaj v kazenskem postopku od Južne s premoženjsko-pravnim zahtevkom terja 4,5 milijona evrov.

CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, izdal fiktiven račun. Študije pa naj ne bi napisali tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta, s poslom pa so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein. Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic.

Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.