Slovenija

'Naš naročnik mora vedeti, da je za to ceno dobil nekaj več. Preprosto moraš biti boljši'

Ljubljana/Lesce, 20. 01. 2015 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
48

Lasersko skeniranje in zajem podatkov lidar pri nas opravlja podjetje Flycom. ''Teren je pokrit na novo, po enotni metodologiji, kar pomeni homogenost podatkov,'' je dejal direktor podjetja Roman Bernard. Pogovarjali smo se še, kje delajo v tujini, katere so njihove konkurenčne prednosti in čemu pripisujejo svoj uspeh.

Več videovsebin
  • Flycom in projekt lidar
    01:53
    Flycom in projekt lidar
  • Iz 24UR: Mariborski inovatorji ustvarili izjemno natančen algoritem
    02:17
    Iz 24UR: Mariborski inovatorji ustvarili izjemno natančen algoritem
Flycom in lidar - 3
Flycom in lidar - 3 FOTO: 24ur.com

Lasersko skeniranje in zajem podatkov lidar pri nas opravlja podjetje Flycom, ki ravno zdaj zaključuje s snemanjem Slovenije, kar je prvi tovrstni projekt za celotno državo.

''Teren je pokrit na novo, po enotni metodologiji, kar pomeni homogenost podatkov. Takšnega projekta ni mogoče izpeljati brez tehnologije, kot jo imamo mi. Ostale do zdaj narejene meritve so se v nekaterih primerih že pokazale za problematične, pokazala so se številna odstopanja,'' je kot bistveno prednost novih meritev izpostavil izvršni direktor podjetja Flycom Roman Bernard.

Projektni vodja lidarja pri Flycomu Luka Šolar je nadaljeval, da je namen projekta sicer večplasten, a ''prvenstveno gre za izdelavo natančnega modela terena, ki bo osnova za digitalizacijo vodotokov''. Nato pa se lahko podatki uporabljajo za izdelavo kart poplavnih študij in še za vrsto drugih posegov v naravo, gradenj in podobno. ''Interpretacija podatkov je praktično neomejena. lidar omogoča, da podatke obdelamo na računalniku in so dobra podlaga za vsa orodja, ki so danes na voljo,'' je dodal Bernard.

Skenira se s helikopterja

Način lidar
Način lidar FOTO: Domen Mongus
Flycom je projekt dobil na razpisu, na katerega so se prijavili trije ponudniki. Ker so izkoristili prednost domačega terena, so lahko postavili nižjo ceno.

Meritve in snemanja opravljajo z izjemno natančnim laserjem, ki je pritrjen na helikopter. Skeniranja potekajo z višine 1400 metrov, a kljub temu dobijo zelo natančne podatke, saj so odstopanja le do 10 centimetrov, je povedal Šolar. ''Je pa to absolutna natančnost, ki je sicer odvisna tudi od drugih dejavnikov, ne le od sistema, ampak tudi od položaja satelitov, število satelitov v danem trenutku snemanja.'' Celotno območje, ki ga skenirajo, kontrolirajo tudi s kontrolnimi točkami na tleh, ki so na vsakih 5 do 10 kilometrov, to je okoli 4000 točk po Sloveniji, je še razložil.

Zbrane meritve nato posredujejo Geodetskemu inštitutu Slovenije, ki dokončno obdela podatke. Za druge naročnike pa po besedah Šolarja podatke tudi sami obdelajo, gre za ortofoto, modele površja, topografske karte in drugo.

Do zdaj so posneli že tri četrtine območja. Ko smo jih obiskali, so se odpravili na mariborski konec, lasersko skeniranje pa še čaka celjsko in ljubljansko kotlino in del Polhograjskega hribovja.

Tehnologija je močno napredovala

Bernard je nadaljeval, da je lidar relativno mlada tehnologija, stara 10, 11 let, s katero pa so pri Flycomu začeli že od samega začetka, a seveda so bila prva snemanja bistveno slabše kakovosti. ''Oprema je astronomsko napredovala, zdaj s take višine s hitrostjo helikopterja 100 km/h zagotavljamo 10 točk na m2. To je tako, kot če bi geodet na vsakem kvadratnem metru pomeril petkrat.''

V tujini so imeli takšne meritve že pred leti

Flycom in lidar - 2
Flycom in lidar - 2 FOTO: 24ur.com

Direktor Flycoma je opozoril, da se bodo morali ljudje zaradi podnebnih sprememb zagotovo prilagoditi in zato je skrajni čas, da ima Slovenija celostno zbrane podatke. ''V Nemčiji so take načrte izdelali že sedem, osem let nazaj,'' je dejal. Šolar je dodal, da je najbolj razvita na tem področju Nizozemska, ki zdaj dela že tretjo izmero površja. ''To bi se morali obnavljati na vsakih nekaj let, da bi dobili analize in trend, da bi lahko delali zaključke, katere so dobre rešitve, kje se dogaja plazenje tal, kje so deponije,'' je prepričan Bernard.

Večinoma delajo v energetiki

Pogled s helikopterja v Lescah. Na dan, ko smo jih obiskali, so se odpravili v Maribor, kjer ni bilo snega. Snemanje mora namreč potekati na nezasneženi pokrajini.
Pogled s helikopterja v Lescah. Na dan, ko smo jih obiskali, so se odpravili v Maribor, kjer ni bilo snega. Snemanje mora namreč potekati na nezasneženi pokrajini. FOTO: 24ur.com
V podjetju je zaposlenih okoli 20 ljudi. Gre za visokoizobražene in usposobljene osebe s področij aviacije, geodezije, energetike, programiranja. V floti imajo tri helikopterje, na poti je še en. V načrtu imejo tudi gradnjo novega hangarja na letališču v Lescah.

Sicer podjetje tako v Sloveniji kot tujini dela predvsem na področju energetike oziroma diagnostike daljnovodov. ''Naš trg je za naše podjetje absolutno premajhen. Že pred 13 leti smo se odpravili v tujino. Trenutno diagnostiko daljnovodov naša ekipa snema za nemški Tennet. S posebnimi kamerami ugotavljamo mehanske napake, slabe spoje, slabo izolacijo. Vzporedno delamo tudi lidar, s čimer pridobivamo podatke o razdaljah med vodniki,'' je povedal Bernard in dodal, da so zdaj za obdelavo vseh zbranih podatkov razvili tudi svojo programsko opremo GMS3. S tem lahko vse podatke uporabnik prejme neposredno na telefon. ''Je na terenu, pride do daljnovoda, vpiše številko, vidi napako,'' je prednosti programske opreme naštel Bernard.

'Preprosto moraš biti boljši'

''Naši naročniki želijo rešitve na ključ, mi jim samo sledimo. Od zajema podatkov do obdelave do končnega rezultata. In to je naša tržna prednost,'' je poudaril Bernard. ''Moramo se zavedati, da mi nismo več tako poceni, da je delovna sila vse dražja in zato se že bojujemo, denimo s cenejšimi Poljaki. Celovita rešitev je naša prednost. Naš naročnik mora vedeti, da je za to ceno dobil nekaj več. Preprosto moraš biti boljši.''

Flycom
Flycom FOTO: 24ur.com

''Ustaviti se ne smemo, če se ustavimo za tri leta nas prehitijo,'' je dejal Bernard. Šolar pa je dodal, da morajo vsaj dan delati na novih idejah, prebirati, kaj delajo drugi, predvidevati nove rešitve. ''Ko tak način razmišljanja postane način življenja, potem je to preprosto, potem je to samoumevno in tako je v Flycomu. Osnova razlika pri uspešnih je, da se ne smeš osredotočiti na Slovenijo. Vsi, ki hočejo uspeti, morajo na globalni trg,'' je povedal. Vsekakor pa njihovo delovanje ni brez ovir. Naleteli so na številne birokratske ovire, ko na mednarodnih razpisih tuje države skušajo favorizirati domača podjetja, pa do raznih letalskih predpisov, ko so morali za vsako državo iskati nova dovoljenja.

Posel v Indiji?

Podjetje je storitve opravljali skoraj v vseh evropskih državah: Armenija, Hrvaška, Srbija. Avstrija, Nemčija, Romunija, Bolgarija, delali so tudi v afriškem Kongu. Zdaj pa si nadejajo sklenitve posla v Indiji, kjer so se prijavili na razpis. ''Tam je ogromen trg, imajo pa tudi ogromne težave z energijo. Res je, da smo v tekmi z vso svetovno konkurenco, a poleg opreme imamo mi tudi znanje. Naročnik rabi poročila, izdelek, njega ne zanima, ali letiš s helikopterjem ali balonom. Pri Flycomu so helikopterji samo orodje, že dolgo niso naša primarna dejavnost,'' je bil jasen Bernard.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZatoA
20. 01. 2015 14.07
-3
Pa vi niste normalni kaksne komentarje pisete, kolko ste stari? Pet let!
CandySkull
20. 01. 2015 14.13
+4
ZatoA
20. 01. 2015 14.20
-3
Pa kaj se tebi zdi normalno kaj vse lahko preberes? Prijazno sprasujem
Darko32
20. 01. 2015 12.57
+1
Kaj ti pomaga visoka tehnologija, če b+pa imaš ljudi, ki ne znajo prebrati osnovnih geodetskih skic ali izmere prenesti v naravo. Samo poglejmo recimo nepremičninski davek in kako so dobro delali. Sam menim, da je tehnologija izredno dobra in napredna a kaj pomaga, ko se nesme uporabljati v dokazovanjo napak pri vpisih v zemljiško knjigo, ker bi potem sesuli zemljiško knjigo zaradi malomarnega dela po sodiščih, kjer namenro napačno ali površno zapisujejo samo zato, da si uredijo delo za naprej. Zato bi ta verzija bila izredno dobra, če bi bila suport pri odpravi napak, katere smo videli pri zadnjem nepremičninskem davku, kjer se je sesedla geodetska služba kakor tudi zemljiška knjiga, saj mrgoli napak, katere so povzročile škode za več kot 6 miljrad €.
janezpodre
20. 01. 2015 11.29
+1
Jes mam do gostilne po cest kilometr in pou, a bi ti lohka men skeniral kakšno krajšo pot čez gmajno in kolk bi to koštal. Več, ko za en pir jim že ne dam, nakladačem.
santamaura
20. 01. 2015 11.42
+8
No, no - Izračunali ti bodo širino denarnice pred vhodom v gostilno in potem, ko kelner reče fajrund. Pa še če boš domo prišel malo obtolčen, ti bodo poslali dokaz, da se nisi spotaknil sam, ampak, da je v gmajni krt naredil čisto novo grbino višine deste centimetrov
hondica
20. 01. 2015 11.21
+4
Vsa podjetja, ki poslujejo z državo je potrebno jemati za paradržavna in so skoraj vsa umazana s korupcijo. #givmimani
santamaura
20. 01. 2015 11.13
+5
V floti imajo tri helikopterje, na poti je še en. Škoda, da niso goski reševalci, saj bi lahko kakšnemu ponesrečencu rešili življenje. Samo to se jim ne izplača, ker je bolj važno in dobičkonosno, če se lahko izračuna natančna višina padca planinca iz točke A do točke B na reliefu
Popeye
20. 01. 2015 11.58
+12
Pred leti je bila ideja, da bi s privat helikopterji reševali ponesrečence. V igri je bil tudi Flycom, pa so bili državni uradniki proti temu. Zakonsko lahko rešuje pri nas samo policija in vojska.
Svalbard
20. 01. 2015 10.49
+2
Spet nateg. Sateliti so BS. Vse so samo oddajniki in antene, mimogrede.
santamaura
20. 01. 2015 10.48
+5
Na dan, ko smo jih obiskali, so se odpravili v Maribor, kjer ni bilo snega. To so jih banke plačale, da so šli snemat in natančno izračunat razliko v prostornini stanovanj pred deložacijo in po njej
Perkos
20. 01. 2015 10.19
+19
Ja poznam Bernarda, pa ta bi še lastno mamo prodal. Naj prvo zaposlenim da plače kot se spodob,pol pa naj se kur...či. Denarja k pečka,od njega pa ne gre, ga bo zgleda s sabo odnesu. Lump prve klase,ni vreden pogleda,kaj šele kej druzga...majku... mu... Sicer bo pa spet po kakšnih političnih poteh sforsiral da bo šlo skoz,pa mastn zaslužu...rulja naj se pa za kovančke stepe...
brownhorse
20. 01. 2015 10.16
+4
pr nas je treba 3 letne študije nardit
Popeye
20. 01. 2015 10.01
+10
En kup denarja za nič! Gledam prostorske plane za državne investicije, pa vidim da en kup načrtov za nove ceste, železniške proge in ostalo, leži na papirju že leta. Denarja pa ni niti toliko, da bi popravili dotrajane mostove, na katerih je sedaj izmenični promet in cesto v Idrijo, kjer je polovica kar zaprta. Če bo čez desetletje denar, pa bo potrebno načrtovati vse znova.
Darko32
20. 01. 2015 09.55
+2
Kaj ti pomaga visoka tehnologija, če b+pa imaš ljudi, ki ne znajo prebrati osnovnih geodetskih skic ali izmere prenesti v naravo. Samo poglejmo recimo nepremičninski davek in kako so dobro delali. Sam menim, da je tehnologija izredno dobra in napredna a kaj pomaga, ko se nesme uporabljati v dokazovanjo napak pri vpisih v zemljiško knjigo, ker bi potem sesuli zemljiško knjigo zaradi malomarnega dela po sodiščih, kjer namenro napačno ali površno zapisujejo samo zato, da si uredijo delo za naprej. Zato bi ta verzija bila izredno dobra, če bi bila suport pri odpravi napak, katere smo videli pri zadnjem nepremičninskem davku, kjer se je sesedla geodetska služba kakor tudi zemljiška knjiga, saj mrgoli napak, katere so povzročile škode za več kot 6 miljrad €.
mertseger
20. 01. 2015 09.44
-1
Lasersko skeniranje + obdelava podatkov z algoritmi ki so jih pred nedavnim razvili v mariborski fakulteti bi bila sigurno dober napredek.
Praškovarit
20. 01. 2015 09.20
-1
kaj pa je bil un širok bel 100kilometrski pas na nebu prejšn tedn??
grumman
20. 01. 2015 09.22
+1
grim3
20. 01. 2015 09.27
+2
leccamilafica 100% chemtrail, HAARP, NWO ali pa vesoljci. Druge razlage ni in preprosto ne more bit, kajne?
Popeye
20. 01. 2015 09.19
+10
Lasersko skenirajo kje so vodotoki in poplavna območja, denarja za sanacijo pa država nima. Namesto skeniranja bi bilo treba denar nameniti najprej za nasipe, potem šele za kozlarije.
skedenj
20. 01. 2015 09.37
+2
Aja, pa ko bi ti npr. gradil kanalizacijo skozi mesto bi tudi najprej začel kopat malo po svoje, šele nato bi izrisal načrte?? Ej jej jej fante, ni vse brez pomena veš, se ob boljših načrtih veliko prišpara, kot pa če gradiš malo na pamet...
Popeye
20. 01. 2015 09.49
+7
Zakaj na pamet? Tiste ki je poplavilo zelo dobro vedo kje je problem, le denarja ni za sanacijo. Kaj če meni načrt za vilo, če nimam denarja za izgradnjo.
Jume79
20. 01. 2015 09.18
+0
Bravo majstri, res super dosezek. Zdaj pa ko bi nase fakultete znale se malce trzno razmisljat bi iz tegale hitro naredili spinoff podjetje, ker jaz vidim miljardni business v telem... tko bojo pa najbrz vse skupaj prodali nekemu tujcu za kaksen miljon or so in to bo to iz tega. Upam da se motim...
Popeye
20. 01. 2015 09.23
+4
Kdo pa rabi te podatke sedaj, ko smo v ku... Podatke bo horda državnih uslužbencev analizirala, pametovala kaj je potrebno storiti, učinka pa nobenega. Čez par let pa spet novo skeniranje, ki ga bo spet plačala država.
skedenj
20. 01. 2015 09.43
+0
Mogoče se bo pa prav zaradi kvalitetnih podatkov kaj premaknilo in začelo graditi, saj bo lažje dokazljivo, da se bolj splača izvedba kakšnega 30miljonskega projekta, kot vsakoletne 100 milijonske škode in strah pred vsakoletnimi ujmami...
Popeye
20. 01. 2015 09.55
+1
V Ljubljani so zgradili gruberjev kanal brez satelitskega skeniranja. Imeli so težave z investicijo, ampak so zadevo izpeljali do konca. Če bi morali plačatiše lasersko skeniranje, bi projekt padel v vodo.
korintos23
20. 01. 2015 09.15
+4
Imam nekaj ha. zemlje, vse izmerjeno in označeno z mejniki, sporov s sosedi ni, kaj še lahko delajo in naredijo?
cirenij
20. 01. 2015 09.33
+5
Upam, da nimaš kakega vodnega izvira. Ker ti ga zna Obamova administracija v soglasju z EU sprivatizirat. Pa ECO sadovnjak in vrtnine....Da boš čez nekaj let njihova opica.............
SkokecPokec
20. 01. 2015 09.06
+6
Če mene vprašate, jim je mal dolgčas, pa d bi še mal zaslužil. Slovenija je vsake par let ortofoto posneta in potem sitnarijo kmetom za detajle, da država prišpara pri kmetijskuh subvencijah, ki se plačajo iz EU
cirenij
20. 01. 2015 09.01
+7
En velik nateg, s katerim nekateri mastno služijo. Me pa moti "natančen model terena, ki bo osnova za digitalizacijo vodotokov. " Naj nas pustijo v miru s takimi nategi. Naši politiki naj ustvarijo pogoje za domačo samooskrbo ( in naj ne prodajajo več primestnih zemljišč tujim trgovskim organizacijam), naj se uprejo diktaturi EU pod taktirko USA (kam so nas pripeljali? S tiskanjem Evrov ipd...... Huje kot v nekdanji jugi.) Naj vzpostavijo red na trgu in dobre medčloveške odnose. BOB leta pove vse. Pa 99% bogastva ima v lasti 1% svetovnega prebivalstva. A zdaj bi pa še našo vodo in naravna bogastva? Kje je en močan absolutist, ki bi se uprl temu izkoriščanju. Ga ne vidim. Ker enim je samo za svoje interese, drugi so pa tako mlahavi, da ne upajo.
Mejduš
20. 01. 2015 08.55
+6
Laserjem bodo vse prerešetali kaj se dala tako da bodo davke nabijali če te opazijo sex te bodo obdavčili ,samo bo različno če bo več minuten sex bo več davka ker bodo več časa porabili.
valjhunsinkajtimara
20. 01. 2015 08.55
-6
Komunisti!!! Vsepovsod so!!!