Slovenija

Lansko leto je bilo toplo in sončno

Ljubljana, 12. 01. 2010 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leto 2009 se uvršča med deset najtoplejših, odkar v Sloveniji merimo temperaturo zraka. Tudi sonca je bilo več. Letos se novih sončnih žarkov lahko nadejate v soboto.

Sončnice se nastavljajo soncu.
Sončnice se nastavljajo soncu. FOTO: Špela Zupan

Leto 2009 je bilo po podatkih Agencije za okolje in prostor v Sloveniji opazno toplejše od povprečja obdobja 1951–1991. Obala si s povprečno temperaturo 14,1 stopinje Celzija deli drugo mesto z leti 1994, 2000 in 2002. V Ljubljani je bila povprečna temperatura 11,7 stopinje Celzija, kar pomeni, da je to peto najtoplejše leto, odkar v prestolnici merimo temperaturo. Povprečna letna temperatura se povsod v nižinskem svetu nedvomno uvršča med deset najtoplejših, kljub temu pa rekordna povprečna letna temperatura ni bila dosežena.

Večina mesecev v letu 2009 je bila nadpovprečno toplih. Najbolj so izstopali april, maj in avgust, na Primorskem in v visokogorju pa tudi september. Glede na dolgoletno povprečje med mesece z opazno višjo temperaturo prav tako spada tudi november. V osrednji Sloveniji in na Dolenjskem je januar nekoliko zaostajal za dolgoletnim povprečjem, v visokogorju so bili hladnejši kot običajno februar, marec, oktober in december.

Decembra največ padavin v Posočju in malo sonca

Največ padavin je bilo lani v Julijcih, najmanj pa na Obali, v Beli krajini, Spodnji Štajerski in Pomurju. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem je v južni polovici države padavin primanjkovalo, največji presežek pa je bil v Prekmurju, saj so dolgoletno povprečje presegli za dobro petino. Na Dolenjskem in v Prekmurju so padavine močno presegle dolgoletno povprečje januarja, na Goriškem pa je bil velik presežek marca. Manj padavin kot običajno je bilo v obdobju od aprila do oktobra na Obali, podobno je bilo tudi na Goriškem. Decembra je bilo največ padavin v Posočju, kjer so namerili nad 600, na vzhodu in severovzhodu države pa niso dosegli niti 100 milimetrov.

Ob dežju in soncu nastane mavrica.
Ob dežju in soncu nastane mavrica. FOTO: Špela Zupan

Tudi sonca smo imeli več kot običajno. Januar je bil na Primorskem nadpovprečno sončen, na Dolenjskem in v Prekmurju pa je sončnega vremena opazno primanjkovalo. Večji primanjkljaj se je predvsem v visokogorju pokazal tudi junija. Na Primorskem je bil največji odmik od običajnih razmer novembra, ko so zabeležili manj kot polovico običajnega trajanja sončnega obsevanja. Decembra je sončnih žarkov primanjkovalo povsod po državi, najbolj pa na Dolenjskem, kjer niso dosegli niti polovice dolgoletnega povprečja. V visokogorju je maja osončenost močno presegla dolgoletno povprečje, opazen presežek pa je bil tudi avgusta.

Leto 2010 se je začelo drugače. Predvsem je bilo veliko snežnih padavin in malo sonca. Tudi napoved za naprej ni rožnata: večinoma bo oblačno in megleno, nekaj sonca bo lahko v četrtek na Primorskem in v gorah. V petek bo v notranjosti Slovenije ponekod naletaval sneg. Nekaj sončnih žarkov lahko razveseli v soboto. Več o vremenski napovedi ...

Pred dvema letoma karavanški fen v Ljubljanski kotlini

Zanimivo je bilo tudi na današnji dan pred dvema letoma, ko je v višinah pihal orkanski severozahodnik, ki je v Ljubljansko kotlino segel kot karavanški fen. V Ljubljani so izmerili najvišjo januarsko temperaturo od začetka meritev na sedanji lokaciji leta 1948, ko se je ogrelo do 15,8 stopinje Celzija. Tudi ponekod drugje je bilo za januar nenavadno toplo: v Metliki se je živo srebro povzpelo do 18, v Preddvoru in na letališču Brnik do 15,1 ter v Bohinjski Češnjici do 15 stopinj Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bosko111
07. 10. 2010 12.38
ce pa je pol poletja dezevalo!!! vi 24 ur in mi drzavljani verjetno zivimo na razlicnih kontinentih!
think_twice
12. 01. 2010 13.59
In zakaj primerjati ravno 1951–1991? Zakaj pa ne recimo 1931-1951?
Mr.Somebody
12. 01. 2010 13.19
Ja seveda pa koga vi zaje*avate? Do konca Maja smo imeli v Ljubljani mraz. Nato smo imeli Junija malo bolj nadpovprečno vroče dni (vsega skupaj 1 teden) nato pa dež in mraz. Nihče več ne verjame v to globalno segrevanje razen vas novinarjev in tistih kvazi-znanstvenikov, ki to zagovarjajo.
jurjur
12. 01. 2010 13.18
"Letos se novih sončnih žarkov lahko nadejate v soboto." Katero soboto letos?