Slovenija

Lanska zgodba se ponavlja

Ljubljana, 02. 05. 2009 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Ana Bučar
Komentarji
93

V nekaj dneh sta brez čebeljega zaroda ostala dva velika čebelarja s primorskega in štajerskega konca. Na kmetijskem inšpektoratu napovedujejo ostrejši nadzor pri uporabi pesticidov.

V nekaj dneh sta brez čebeljega zaroda ostala dva velika čebelarja s primorskega in štajerskega konca. Na kmetijskem inšpektoratu napovedujejo ostrejši nadzor pri uporabi pesticidov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha.123
04. 05. 2009 06.50
Tmt, se strinjam, da se vedno ob nastanku raznih škod v kmetijstvu mnogo premalo omenja velik finančni interes oškodovanca ! Hec je, ker tudi če ni zavarovan pri zavarovalnici, absolutno pričakuje od družbe, da mu vsako (tudi pretirano ocenjeno) škodo solidarnostno povrne,... Ampak seveda spodaj omenjena "resnica" in "poštenost" in "odgovornost" tele ekofanatike eno figo brigata,... ;-) Oni VEDO ! Oni so illuminirani !!!
vetlan
04. 05. 2009 05.27
tmt, dober nasvet "vzet v roke kako knjigo in se malo poučit". Mu slediš? Sicer, če zraven ne uporabljaš možgančke, nič ne pomaga.
tmt
03. 05. 2009 23.36
Za konec, naj še enkrat povem, meni je vseeno, kaj kdo verjame. Dejstvo je da so škropiva danes v primerjavi s prejšnjimi desetletji ne vem kolikokrat blažja in se dela na tem, da se še blažijo, kar naj bi v prihodnosti pripeljalo, do popolne minimalizacije. Dejstvo je tudi, da se pojavlja problem povečanja števila insektov. Dejstvo je tudi, da čebelarji velikokrat lažejo o povzročeni škodi, in, da so največkrat sami krivi. Ne vem, če je dejstvo, ampak iz prepirov sodeč med čebelarji je v Sloveniji čebel preveč in imajo čebelarji med sabo hude konflikte. Dejstvo je tudi, da je lažje pljuvat po vsem in vse označit za strupeno in za zastrupljevalce, kot pa vzet v roke kako knjigo in se malo poučit. Pa mirno noč in sanje brez strupov vsem, ki ste še prisotni
tmt
03. 05. 2009 23.07
Brez skrbi, da ne bo nič izumrlo, medtem, ko se vi tu nepoučeni prepirate o izumrtju čebel, se čebelarji med sabo prepirajo o čebelarjih na črno, ki jim kradejo pašo in ker je čebel preveč. Bi vam dal bližnjico od njihovega foruma, pa je dostopen le članom čebelarjem, razen, če kdo slučajno noter pokuka tako na črno kot jaz, pa prebere tudi o čebelarju, ki ga imenujejo kar KEMIČNI ALI. Očitno jih kmetje in sadjarji ne bodo nikoli dohiteli v mešanju zvarkov :))
vetlan
03. 05. 2009 22.58
Brez čebel se bomo tudi od življenja počasi poslovili.
illuminati
03. 05. 2009 22.58
....Čebele so najpomembnejše žuželke na svetu, kar se tiče pridelave hrane. Sodelujejo namreč pri nastanku več kot 90 vrst sadja in zelenjave. Po nekaterih podatkih naj bi bil najmanj vsak tretji proizvod, ki ga zaužijemo, pridelan z njihovo pomočjo. Pri tem ne gre zgolj za prehranske proizvode rastlinskega izvora, ampak tudi za meso. Če bi čebele izumrle, bi hitro ostali tudi brez mesnih izdelkov, saj bi zmanjkalo krme za živali. Glede na to, da oprašujejo tudi bombaževec, pa bi zmanjkalo tudi bombaža in oblačil, narejenih iz te tkanine,.......... ......pa se malo zamislite...
janžo
03. 05. 2009 22.57
NAMESTO DA BI JIH UKINILI!!!
vetlan
03. 05. 2009 22.55
tmt, če bo šlo tako naprej se nam ne bo treba osreči hrane, ker se bo ona nam odrekla.
nefretete
03. 05. 2009 22.51
tmt 03.05.2009, 21:27 Popolnoma razumem kaj mi hočeš povedati. Gre za to, da se vsi ti strupi že zlorabljajo, namesto da bi jih uporabljali zmerno. Kolikor vem obstaja evidenca uporabe pesticidov in ko je bila pri nas neka prepoved, so jih pač nabavljali v tujini. Če pa že ona babi za dve kobilci kupi podganji strup pa itak. Onega na dveh nogah pa se pazi da ne bo iz njega kakšno sito ratalo.
tmt
03. 05. 2009 22.50
Denis212 Obstaja samo hrana...kako je pa zastrupljena, pa presodi sam, ko je bila po tvojem le ta zdrava, je človek živel 40 let, zdaj ko je pa zastrupljena pa živi 80 ali več. Želje so pa najbrž da bi živel kar nekaj sto, pa še to, ko ne bi bil nikoli bolan, a ne?
illuminati
03. 05. 2009 22.39
....kazni za take butlne , ki se ne zavedajo , da jim čebele oprašujejo pridelek - bo morale biti bolj drastične - in večji bi moral biti tudi nadzor nad prodajo teh strupov,....
Denis212
03. 05. 2009 22.30
Zagovarjam napredek, ne zagovrjam pa IDIOTIZEM. tmt Torej obstaja samo zastrupljena hrana. Priznaš? In kje je tu PRIHODNOST?
tmt
03. 05. 2009 22.12
Denis212 Torej se odreci hrani, pa ne boš več BUTEC.
Denis212
03. 05. 2009 22.06
Strokovnost je v RAZUMEVANJU, v SPOŠTOVANJU, v RAZISKOVANJU bolj prijaznih metod, v PRIZNANJU, da nekaj ni prav, v ODGOVORNOSTI do bodočih generacij, v RESNICI, ... Industrija, ki temelji na načelu maksimiranja dobička, je BOLANA industrija - vsi njeni zagovorniki pa BUTCI BREZ MOŽGAN. Nažalost!
manco-capac
03. 05. 2009 21.40
Okej, malo bolj resno: veliki Buda je vedno učil, da je prava pot srednja pot, ekstremzmi vseh vrst so največja nevarnost. Menim, da res ne moremo čez noč prenehati z uporabo vseh t.i. fitofarmacevtskih sredstev, gnojil in škropil, bomo pa nujno morali še enkrat temeljito pretehtati njihovo nujnost in način uporabe. Predvsem pa, kot v energetiki, začeti iskati alternativo, ki bo ekološko sprejemljiva.
miha.123
03. 05. 2009 21.34
Hi Manco-capac: Seveda - pa veš kako dobra plača je :-)))
tmt
03. 05. 2009 21.27
nefretete Saj se hecam, vinograd je pač treba škropiti, le, da jaz vedno hodim nekje po robu, dokler me enkrat ne bo speklo in bom ostal brez pridelka, pa ne vina, ker imam samo jedilne sorte. Sadje poškropim le z bakrom spomladi, da mi drevesa, kot so breskve in nektarine ne propadejo in, da tudi imam nekaj od njih. Z ostalimi črvički, gosenicami, sovkami, škržatki, kobilicami, voluharji, krtki, poljskimi mišmi..... se ne ukvarjam. Vendar hočem povedat, da taki, kot sva midva se lahko hecava, ne vem, pa, če se lahko resni pridelovalci. Meni tudi marsikaj ni všeč, vendar nisem ekofanatik, ker razumem in sem pripravljen prisluhnit ljudem, ki se profesionalno ukvarjajo s tem in skušajo zagotoviti enormne količine hrane, ki so danes potrebne. Pa še to, če pogledamo, je le delček zagotovljen s Slovensko pridelavo, ostalo se pa vse uvaža. In potem bi taki kot je missyca z ekološko pridelavo, kjer pridela 5 paradižnikov in dve jajci na 8. hektarjih površine zagotovili potrebe na trgu. Je pa res, da sem ravno lani bil v trgovini, ko je ena starejša gospa hotela kupiti škropivo , ker ima baje gredo solate in je videla dve kobilici kako jo jesta.(prisežem, živa resnica)
tmt
03. 05. 2009 20.58
nefretete Tistih na dve nogi kar z dvocevko, za ostale manjše leteče in plazeče pa kar sosed poskrbi popolnoma nehote in brezplačno s svojo ekstra močno škropilnico :)
manco-capac
03. 05. 2009 19.29
Miha123 in tmt sta v službi pri Monsantu.
nefretete
03. 05. 2009 19.20
tmt 03.05.2009, 18:10 živio, glede na to, da se ne morete sporazumeti, kako bi uničili na črno priseljeno prebivalstvo na vrtovih in drevesih, predlagam da se sporazumete s prebivalci na vrtu, kako živeti v sožitju. Predlagam, da v zameno za eno njivico, kjer naj se pasejo uške, gosenice, strigalice, polžki, voluharčki itd...podpišeju sporazum o nenapadanju ostalih kmetijskih površin. he he, če bi pri nas dogovori in pogodbe kaj veljale, bi jih zagotovo najprej upoštevale živalce. Ker sama nimam nekih velikih obdelovalnih površin, se jih tudi lotevam na bolj domač način, da zaščitim tistih pet paradižnikov, gostoljubje in zavetje pa nudim tudi ježku, ki se ponoči pase med solato in se masti z polžki. Glede na to, da so očitno nepismeni, saj ne razumejo, da je valjanje in uničevanje po tuji lastnini prepovedano, sem se dogovorila še z zakonskim parom žab iz bližnje mlake, da mi razen večernih serenad, očistijo še moj mali rajček na zemlji. Razni ptički pa so itak zakon, skozi okno opazujem "bojno letalstvo", kako si postrežejo z raznimi zajedalci na zelju in ohrovtu in nabrano veselo nosijo v svoja gnezdeca, kjer neutrudno hranijo svoj neprestano lačni podmladek. Edino resno težavo doslej mi predstavljajo sosedovi muci, ki prav z veseljem hodijo na sveže zrahljano zemljo in jo uporabijo kot stranišče. Očitno so naglušni, ker niti ne trznejo in ne reagirajo na tiste visokofrekvenčne kao neke oddajnike, ki naj bi jih motili. Smo pa ugotovili, da jih je manj, odkar tašča dežura na balkonu. Ne vem zakaj, saj niti ne zgleda tako slabo. Tiste par krtkov, ki pa mi rahljajo zemljo pod sadnimi drevesi pa smo kar pustili neprijavljene, saj redno pobiram njihove krtinice in presejano semljo uporabljam za balkonske rože, kjer pa se spet pojavijo novi obiskovalci, o tem pa drugič. Lep pozdrav. Vprašanje: kako pa se ti lotevaš obiskovalcev v vinogradu? (ne v zidanici, he he)