Slovenija

Lani več kot 2500 otrok žrtev kaznivih dejanj, dobra polovica teh deležna nasilja

Ljubljana, 04. 06. 2014 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji je bilo lani več kot 2500 otrok žrtev kaznivih dejanj. Kot kažejo statistični podatki policije, se največ kaznivih dejanj nad otroki nanaša na zanemarjanje in surovo ravnanje ter na nasilje v družini. Teh oblik nasilja je bilo lani deležnih skoraj 1000 otrok.

zloraba
zloraba FOTO: Thinkstock

Danes obeležujemo mednarodni dan otrok, žrtev nasilja. V Sloveniji je bilo lani več kot 2500 otrok žrtev kaznivih dejanj, od tega jih je bila dobra polovica deležnih nasilja, kažejo podatki policije. Odrasli z izvajanjem nasilja otroke izrabljajo, da nanje prenašajo lastne stiske, je pojasnila terapevtka Zavoda Iskreni.net Janja Grilc.

Kot kažejo statistični podatki policije, se največ kaznivih dejanj nad otroki nanaša na zanemarjanje in surovo ravnanje ter na nasilje v družini. Teh oblik nasilja je bilo lani deležnih skoraj 1000 otrok. Število kaznivih dejanj nad otroci se sicer iz leta v leto zmanjšuje, naraščajo pa kazniva dejanja spolnega napada na otroke mlajše od 15. let, ki jih je bilo lani 149, ter število posilstev, teh je bilo 13.

Otrok je ranljivo in nemočno bitje, ki potrebuje pomoč in sočuten odziv staršev, da se lahko sooča z izzivi sveta, pravi zakonska in družinska terapevtka Grilčeva. Kadar je nad otrokom izvršeno nasilje, naj si bo telesno, spolno ali psihično, doživlja strah, ki ga nato skupaj z bolečimi občutji zatre, da lahko preživi. Tako postaja nasilen, jezen ali pa vedno znova ostaja žrtev zlorabe.

Telesno nasilje pomeni, da otroka telesno napadejo s tepeži, brcami in drugimi udarci, medtem ko je psihično nasilje izvajanje psihičnega pritiska nad otrokom z manipulacijo, ignoriranjem, zanemarjanjem, kričanjem, poniževanjem in zatiranjem. Kot poudarja Grilčeva, gre za primere, ko starši ne najdejo stika z otrokom in se nanj ne odzivajo ustrezno. Ob tem izrabljajo otroka, da nanj prenašajo svojo stisko.

Nasilje nad otrokom povzroča negativne posledice na njegove razvijajoče se možgane. Višje funkcije možganov, kot so moralnost, sposobnost reševanja težav, sočutje in zavest o sebi, se težje razvijejo, saj otrok nima čustvene stabilnosti in občutka varnosti, ki je pogoj za razvoj teh sposobnosti. Svoje stiske izraža preko neprimernega vedenja, agresije ali depresije.

Posledično bo otrok, ki je žrtev nasilja, kasneje kot odrasel imel težave v medosebnih odnosih. Po njenih besedah bi morali odrasli, ki so bili kot otroci deležni nasilja, spregovoriti o svojih stiskah, jih ovrednotili v sočutnih odnosih ter tako ne prenašati nasilja na naslednje generacije. Nasilje se prečiščuje tudi do pet generacij, poudarja Grilčeva in dodaja, da je naloga družbe, da nasilje prepozna, je do njega kritična in ga nemudoma ustavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kritik19
05. 06. 2014 07.57
+1
To je pač ena od nelogičnih dejanj, najbolj primitivnih bitij na tem planetu, ki jih imenujemo ljudje.
odpisan2x
04. 06. 2014 18.43
+1
zakaj imate otroke.će jih ne marate.mogoče za to,da okolica ne reče ,da jih ne morete imet.imam 25 let staro hči ,nikoli v življenju nisem zavpil nad njo kaj šele,da bi jo udaril.vedno sem jo vzgajal tako,pa tud ko je bila 5 let stara je izrazila svoje mnenje
dejgateprat3
04. 06. 2014 17.17
+1
...a ,če bi govorili direkt o pedofilih,bi bila stran zaklenjena za komentiranje?...ponavadi je!!
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 14.02
2500 otrok, največ je nasilja v družini. Rad bi vedel, kako pridete do te cifre. Gledate skoz okna in štejete. Sem mislil, da imajo sobe štiri stene.
Space Voyager
04. 06. 2014 14.55
+0
Ramzess
04. 06. 2014 15.11
+1
Vprašanje je koliko je dejanskih teh primerov, koliko pa ti. napihnjenih, ...
bananko80
05. 06. 2014 13.15
jj so posvoili pa vidmo kaj je nastalo iz totga otroka lopov in kriminalec
scuka
04. 06. 2014 12.41
-3
nasilja je ogromno,sploh v krogu družine! takšni otročki ne upajo spregovorit,ker jih nasilneži ustrahujejo,da jih bodo še bolj,če komu kaj povejo.poznam primer,ko jih je še majhen otroček dobil po prstih za banalne zadeve,kot so: hotel vzet piškot iz mize,si vzet igračko,pa recimo za kosilo dobil poglodane kosti,če ni hotel česa jesti,... to se večinoma dogaja na vaseh,kjer imajo zelo zaplankano mišljenje in tretirajo otroke kot goveda v štali. neke vrste nasilje je tudi,ko se otroku ne dovoli biti otrok in početi otroške zadeve,ter se ga sili v delo na njivi in v štali. ja ja delovne navade,ampak delovne navade so tudi šolanje! ni čudno,da po vaseh je uspeh sploh imeti srednjo šolo.
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 14.06
-2
scuka. Opisuješ kot da bi sama to doživela, potem pa posplošuješ Tu nekaj ni v redu! Ko jaz opazujem otroke, povsod vidim ljubezen otrok do staršev in staršev do otrok. Celo v mojih očeh starši pretiravajo pri kupovanju. Kar se tiče doma, pa nevem kako to vidite, čez stene?
jesen?ica
04. 06. 2014 10.30
+0
Nasilje naša družba izredno tolelira, tako fizično kot psihično. Tako učitelji, kot okolica. Kaj je to drugega kot nasilje, če premožni starši otroku ne dovolijo, da se druži s svojimi vrstniki v prostem času, mu ne dovolijo iti na zaključni piknik, mu ne dovolijo opravljati kolesarksega izpita, mu ne dovolijo iti na kopanje, ki je v sklopu športne vzgoje, mu ne dovolijo jesti šolske hrane (ta isti otrok potem išče ostanke hrane sošolcev in jih s slastjo poje, spije ostanke kakava in poliže kozarec nuttele, ker mu drugeče ni dostopna) in nosi s sabo korenčke, mandelje, črn kruh itd. Da ne bo pomote, ok zdrava prehrana. Vendar ni zdravega telesa brez zdrave duše.
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 14.11
-2
Ne vem kako prideš do tega, da družba nasilje tolerira? Zato imamo policijo, da se slučaj prijavi in koliko vem gre tudi do sodnika. V slučaju nasilja če ga vidiš, se pokliče policija. Mislim da je po zkonu to vse urejeno. Problem je, da policija nekje ne vidi "dobro" in nekje pretirava.
ffet
04. 06. 2014 08.48
+0
In potem višek ministrstva za soc, družino, itd je ta pavšalna številka 2500? Ha
flojdi
04. 06. 2014 09.21
-1
bananko80
05. 06. 2014 13.10
flowerca
04. 06. 2014 08.42
+1
Ljudje,kdaj bomo organizirali kakšen protest v Sloveniji proti nasilju nad otroki? in proti nasilju nasploh? STOP NASILJU NAD NIKOMUR IN NIKJER !!
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 14.17
Kaj bi se vam lahko pridružili tudi tisti, ki smo proti nasilju otrok tudi proti nasilju nad starejšimi, proti umoru, tatvini in ropu? Proti brezobrazni vožnji na cesti, ki je tudi nasilje proti drugim itd...
Artefakt Rambaldi
04. 06. 2014 08.37
+1
lepo ! kaj ces pricakovat bolsega ???? taksna kot je drzava, taki so njeni prebivalci, in tko tudi njihovi otroci, se premalo je nasilja, čakite zdej ko se šiberji razmnožijo, pol bo sele nasilje ........
pravres
04. 06. 2014 08.35
+3
socialna služba posreduje tam kjer ni treba ne pa tam kjer bi morala, čeprav je to teško ločiti, je pa vsekakor lažje za njih-izberejo lažjo pot: resničen primer ko se mladoletnica drogira, starši jo skušajo postaviti na pravo pot, pa ne gre. Oče jo malček bolj stisne za roko seveda se pozna, ta mala sm,... da ne napišem do konca jih prijavi socialni in policiji. Konec: starši plačujejo kazen (ker jo baje da zlorabljajo kar je čista laž) ta mala pa naprej svojo narkomansko pot fura.No me zanima kaj bo rekla sodnica čez par let,pa ne vem če ji dam toliko ko ji bodo punco v trugi pripeljal-vzgoja bo kriva to bo ja .
ffet
04. 06. 2014 08.44
+1
Ja, dobro si napisal. Potem pa ta "punca" rodi otroka, ki ga skoraj dve leti zlorablja za dilanje pod vozički in vse možne socialne dodatke, botrstva, itd... vse gre pa samo za drogo in to dela vizavi vseh ministrstev za scilano varstvo, družino, itd. Vsi magistri, ki so tam zapoleni pa mirno pijejo kavice pri sosedni mizi v kavarni, ter gledajo vstran. Živela Slovenija.
tantadruj1
04. 06. 2014 08.48
-2
ČE SE MLADOLETNICA DROGIRA JE ZATO, KER SE STARŠI Z NJO NE UKVARJAJO. Sploh se ne bi čudil, če so to prezaposleni za denarjem slinajoči starši, ki so ji vedno vse ustregli, mali je dolgčas in nima cilja v življenju. PA STARŠEVSKE LJUBEZNI IN POZORNOSTI TUDI NE. otroka vzgojiš do 6 leta, če to zamudiš je samo slabše.
pravres
04. 06. 2014 08.52
+2
.tantadruj1 žal v tem primeru ni tako nikakor imela je vse ljubeča starša, ki sta se z njo ukvarjala, ji omogočala šolanje, varstvo, topel obrok, žal moram razočarati da v tem primeru ni tako in poznam še 2 taka iz našega kraja, ko so starše dilerji spravili ob zadnji košček kruha zaradi dolgov ki so jim naredili lastni otroci. In to niso slabi starši 100% ne. Ni nasilja, ne pijače, ne pretepanja. tukaj se zelooo motite pa je vseeno tako. :((
tantadruj1
04. 06. 2014 09.03
+1
mogoče je psihično nasilje, ali pa preprosto razvajenost. vse so ji nudili, a so ji kdaj postavili meje? jaz ne verjamem, da se narkoman rodiš, ampak da te naredi okolje. so že testirali z enojajčnimi dvojčki, ki so jih dali v dve različni družini, in ven dobili dva popolnoma različna človeka. karakter je stvar vzgoje. ne horoskopa. poznam narkomana, iz družine skrbnih staršev, mama doma, oče na barki. ko je postal narkoman mu je oče rekel: si me zahebal. on mu je pa odvrnil: mene je sosed naučil si zavezat vezalke. razumeš? oče pa misli, da če je domov nosil miliarde je bil dober oče. v bistvu ga pa sploh ni bilo.
pravres
04. 06. 2014 09.21
-2
ko bi le bilo tako preprosto, včasih še taka vzgoja pač ne pomaga, vsaka oseba je svoj individuum in vsaka se v istem okolju pod istimi pogoji drugače obnaša, staši se trudimo po svojih najboljših močeh in delamo tudi napake kar je normalno, želim povedati le to, da je tudi sistem tisti ki onemogoča zdravo vzgojo, pri nas jih dobijo po riti (če je res skrajno) drugače kani in tudi od doma so grozili da bodo šli, ni problema tule so vrata in idi...čeprav se ti srce zraven trga in tega ne smešpokazati. Da meje je treba postaviti katere so prave in do kam se učimo vsi in meje morajo bit za vsakega otroka drugačne. Naš sovražnik je sistem ki uči otroke pravic ne pa dolžnosti. Tu nastane težava postavljanja mej: kako naj postavim meje če pa je vsaka že zloraba ali omejevanje prostosti,... Tile naši pametnjakoviči vse preveč prebirajo knjige in hodijo na predavanja: človek ni knjiga ali predavanja ki ga lahko daš v kalup je individuum. Krivim sistem ki to narkomansko družbo- oreprodajalce ne kaznuje ampak so ugotovili da jih je lažje pustiti na miru kot se z njimi ukvarjati.
Natalia1981
04. 06. 2014 07.56
+10
ni hujšega kot se spravt na otroka...
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 13.44
+1
jaz sem jo tudi včasih dobil, ni bilo napak! Sem res vesel!
pomlaq1
04. 06. 2014 07.35
+2
Vsega bo še več,ljudje ostajajo brez služb,ali minimalno plačo, pokojnino, ki ne moreš preživeti.Je pa nasilje tudi v bogatih krogih,ko pa imajo vsega preveč.
tantadruj1
04. 06. 2014 07.45
+6
ljudje delajo otroke iz napačnih razlogov. v šoli bi morali učiti tudi to, da če narediš otroka je potem življenje drugačno, to ni igračka. da ne govorimo o tem, da je staršem vse dovoljeno, ker so starši. ko v reviji Jana prebereš članek: Tudi narkomanka ima pravico biti mati. ti gre pa na *. kakšno pravico neki, če je autodestruktivna? bedno res.
tantadruj1
04. 06. 2014 08.08
+6
pomlaq1 vidiš, to je točno to... sem nasilen ker nimam službe... kakšna je to neumnost. moj dedek je bil rojen med vojno, nič niso imeli, nihče ni bil v družini nasilen. otroke so imeli radi in so jih vzgajali v ljubezni, danes jih delajo zaradi sistema, stanovanj, dodatkov, dopusta, ker MI imamo otroke in potem furajo neko usmiljenje in izsiljujejo. itd...
VsakoPraseRijeZase
04. 06. 2014 11.31
+2
pa to ni razlog da svojega otroka zlorabiš no
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 13.46
+1
Pomlad. Če ni denarja, ni službe itd, ni opravdano, da zato kaznuješ otroka! Če jo pa otrok zasluži, si jo pa zasuži ! Dvakrat te neumnosti ne bo več napravil!
Verbena
04. 06. 2014 07.34
+9
2.500 otrok zlorabljenih in to na tako malem koščku ozemlja, ki ga zavzema naša država!!!!....pa kje so vse socialne službe, šole, vzgojni zavodi, kje so vsi ljudje, ki opazijo in ne poročajo dalje???
tantadruj1
04. 06. 2014 07.46
+10
briga socialne službe. socialna služba je samo državna sigurna služba, čut za ljudi je nekaj drugega. tudi pri tem zaposlovanju bi lahko kakšne teste uvajali, pa psihologi bi morali delati tam, ne tajnice.
VsakoPraseRijeZase
04. 06. 2014 11.33
+1
*se socialni službi , šolskim pedagogom in ravnateljem , važno da imajo lepo plačo , če od kakega očeta ali mame kaj takega vedo ga lepo izsiljujejo pa je....otrok pa *
civitasstain@gmail.com
04. 06. 2014 13.48
Ne vem točno kaj misliš, ampak šola ne sme v našem času NIČ!