Slovenija

Lani so Slovenci v davčne oaze nakazali več sto milijonov evrov

Ljubljana, 17. 07. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gre za slabih 10.000 zavezancev, ki so zdaj pod drobnogledom Dursa. "Samo sodelovanje z davčnimi oazami ni prepovedano, mora pa imeti zavezanec podlago za to v poslovni dokumentaciji, dokazilo, da je bil posel v resnici opravljen," izpostavljajo na Dursu.

Kot so pojasnili na Dursu, je v 29 davčno bolj ugodnih držav oz. območij lani denar nakazalo 9496 slovenskih rezidentov, od tega 4492 fizičnih oseb in 5004 pravne osebe.

Davčna uprava RS (Durs) pregleduje nakazila slovenskih davčnih zavezancev, ki so preko bančnih računov nakazovali sredstva v 29 izbranih, davčno bolj ugodnih območij. Slabih 10.000 zavezancev je lani v te davčne oaze nakazalo več sto milijonov evrov. Med davčno bolj ugodna območja spadajo Kajmanski, Marshallovi in Deviški otoki, Liechtenstein, Ciper in drugi.

Davčni inšpekcijski nadzori kot tudi nadaljnje analize zbranih podatkov še vedno potekajo, izvajajo se pregledi pridobljenih podatkov, zato o številkah na Dursu še ne želijo govoriti. Podatke naj bi javno predstavili jeseni. Koliko časa naj bi pregled trajal, na Dursu težko ocenijo. Poudarjajo, da bodo, če bo to potrebno, v nadzorih sodelovali tudi z davčnimi službami drugih držav. Po analizi bodo po potrebi uvedli davčni inšpekcijski nadzor.

Durs: Ukvarjali se bomo s tistim delom, za katere bomo ocenili, da obstaja nek sum, da gre za fiktivne posle in za vse te fiktivne posle bomo prejeli vsak cent!
Durs: Ukvarjali se bomo s tistim delom, za katere bomo ocenili, da obstaja nek sum, da gre za fiktivne posle in za vse te fiktivne posle bomo prejeli vsak cent! FOTO: Reuters

Na Dursu izpostavljajo, da zavezanci za davek poskušajo optimizirati svoje poslovanje ter posebej v času globalizacije ter svetovne gospodarske krize razvijajo globalne strategije optimiziranja tudi za področje plačevanja davkov. Eden izmed načinov je usmerjenost poslovanja na področja z bolj ugodnimi pogoji. V tovrstnih poskusih optimiranja bi davčna uprava rada preverila, ali je prišlo do kršitve zakonodaje.

Posebno pozornost bodo na Dursu usmerili na transakcije, za katere bodo ocenili, da gre za sum izogibanja davčnim obveznostim, s prikazovanjem fiktivnih poslov in drugih navideznih transakcij, katerih cilj je odlivanje kapitala v davčno bolj ugodna območja brez pravega ekonomskega oziroma poslovnega razloga (razen seveda zmanjšanja davčnih bremen).

"Ukvarjali se bomo s tistim delom, za katerega bomo ocenili, da obstaja nek sum, da gre za fiktivne posle in za vse te fiktivne posle bomo prejeli vsak cent! Ne trdimo, da so vsa nakazila nezakonita. Samo sodelovanje z davčnimi oazami ni prepovedano, mora pa imeti zavezanec podlago za to v poslovni dokumentaciji, dokazilo, da je bil posel v resnici opravljen," izpostavljajo na Dursu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
22. 07. 2012 16.21
+2
Če bi ta denar ostal v Sloveniji, bi država od tega imela 30 - 40 milijonov EU glede na to, da je najvišja dohodnina 41%, če upoštevaš davčno olajšavo!
blue-art
19. 07. 2011 14.26
+3
Zakaj to, vložite kazenske ovadbe zoper inšpektorje ter direktorje in to takoj. l. 2005 so trdili, da vsi to delajo DU Kranj s PU Kranj na ćelu. Od l.1997 so po mojih podatkih tako oprali preko 10 mlrd EUR slovenskega vašega premoženja, kar nekaj se ga je vrnilo kot tajkunski odkupi in sredstva za uničevanje(rast delnic) borze. Odprite "barbarin rov" Sicer so ovadbe bile podane zoper posamezne ku. državne, vendar še niso po priporih, temveč pomagajo prati in usmerjajo pisanje vašega portala zoper mene in meni podobne, ki pošteno poslujemo v teh oazah. Informacijske rešitve ponujam v njih, sem certificiran, vsi ki imate težave pač lahko kontaktirate tudi z menoj, sem certifiiciran za določene informacijske storitve v tujini kot doma, več mlrd EUR so tolerirali nekaj 10 milionov je kaplja morje. Zalnite uresničevati majniško deklaracijo, vaše premoženje bo šlo tujcem, vi ste ostali pač poceni ničvredni hlapci, javna uprava pa je glavni krivec kakšne imajo plače pa veste dobro 10 let kazensko delati zastonj je možnost, da se vrne nazaj pokradeno v teh letih.
butro
19. 07. 2011 09.44
+2
Musti Veš ti si v bistvu en velik naivnež,s spominom kot zlata ribica.Poglej si svojo ministrico Katarinco in se vprašaj od kot ji takšno premoženje. Po tvoji logiki ji je premoženje dal Janša. Ne vidiš dlje od svojega griča. Moral bi iti skozi rasvetljenstvo, vendar ti rdeči kmeri tega niso dopustili. Škoda.
pikador
22. 07. 2012 13.36
+2
bravo, zadel si bistvo. Sicer pa to L(opovi) (D)ržave (S)lovenije počnejo že od osamosvojitve. Rdečkarji jim pa zraven svetijo.
Tonček Balonček
18. 07. 2011 20.12
-1
To so nakazovali več ali manj iz Murgel!
comment123
18. 07. 2011 18.44
+2
GREŠ DO ODVETNIKA, KER GA NUJNO POTREBUJEŠ, ZA KAKŠEN UGOVOR DENIMO, KI PO CENIKU NI TAKO DRAG, A ODVETNIK TE ,ČE GA SLUČAJNO OSEBNO NE POZNAŠ, ALI PA PO ZVEZAH SPLOH NE VZAME ZA MANJ GOT 500 EVROV. IN KO PRIDEŠ, SE POGOVORIŠ, ZAKASIRA IN SPLOH NE OMENI RAČUNA.TOREJ POKASIRA NA ČRNO. IN ČE POSTOPEK GRE NAPREJ SE DOGAJA ISTO. ENAKO JE PRI ZOBOZDRAVNIKIH V PRIVATNI PRAKSI, JAZ GA POTREBUJEM A SI GA NE MOREM PRIVOŠČITI, VEM IZ TRDITEV ZNANCEV. TEGA DENARJA SE NABERE, DA GLAVA BOLI, KAM GA SPRAVITI NA VARNO, ZATO SE ODPRE RAČUN V ZGORAJ OMENJENIH DAVČNIH OAZAH. NAŠA DAVKARIJA PA SE OBRIŠE POD NOSOM. PA NISO SAMO ODVETNIKI IN ZOBOZDRAVNIKI, TU SO ŠE VSI PAMETNI MENEŽERJI, KI IZČRPAVAJO PODJETJA... VELIKO DELA BO, ŽELIM USPEHA PREDVSEM PA POŠTENJA, DA SE BO PREGLEDALO TUDI POMEMBNE LJUDI IZ POLITIKE, DRŽAVNIH FIRM, FUNKCIONARJE, KI IMAJO VOLJO DO DELA EDINO LE ČE KAPNE KAKA PROVIZIJA.
Tonček Balonček
18. 07. 2011 18.30
Ko bo proces končan, bo treba pa sprejeti zakon, d atako ne gre več in d aje proces zaenkrat zaključen in ni več mogoč! Klasika!
tekavcminka56
18. 07. 2011 18.09
pardon admin...se oproscavam
tekavcminka56
18. 07. 2011 17.03
+1
musti se strinjam s tabo da je povprečen slovenec preveč obremenjen z levimi in desnimi, res je da vsi kradejo ampak kakšna alternativa pa nam ostane? joc pečečnik, če bi dobil glasove že, ustanovil bi tudi finančno policijo, kot je dejal ampak veš, da bodo tisti pri koritu vse naredili, da se to ne zgodi, nemara zakon katerega so sprejeli na slovaškem, dokaži od kje premoženje, jok brate odpade, pomoje se predlagatelju taksnega zakona čez noč zgodi "prometna nesreca" uglavnem sem pa hotel zakljucit s tem, da le niso povsem isti ampak da je levica pohlepnejša in bolj pokvarjena za kaksnih 70%....nekako 70% 30% je...ne rečem da so desni svetniki, daleč od tega ampak vseeno niso take barabe kot komunajzarji, ce tocno vem da imajo 2,5 na maldivih hilda, zidar, zemljic, jankovic in kucan, pa da je golobic, ki se tako lepega dela in ga je un filozof prizadet oznacil celo za poštenega človeka, ko mu je pri ultri zmanjkalo denarja iz državnega proračuna nakazal hm več miljonov evrov, to so dejstva ampak tej mafiji pač ne moreš stopiti na prste, na volitvah in v teh strankah pa se bo itak kmalu pojavila kaksna "alternativa" ki bo nastavljena od insajderjev, kot je npr v ameriki, ko so bankirji nastavli clintona, busha, obamo....narobe svet, ker se ljudstvo pač ne zbudi, da bi se združili v eno in rekli dovolj je, mafijskim parazitom, kateri nam onemogočajo lagodno življenje... admin???? zakaj brises komentar, ki ni sporen niti v eni besedi?????
botjabotja
18. 07. 2011 13.11
-1
Jožajoža 17.07.2011, 20:29 0 dvomim, da bo DURS preganjal desne,janševe,baučarjeve,peterletove...... Bavčar je bil član LDS-a,zgleda da si pozabil. davčni urad ne preganja desnih? Seveda, saj Janša obladuje vse represivne organe.
tekavcminka56
18. 07. 2011 12.17
musti se strinjam s tabo da je povprečen slovenec preveč obremenjen z levimi in desnimi, res je da vsi kradejo ampak kakšna alternativa pa nam ostane? joc pečečnik, če bi dobil glasove že, ustanovil bi tudi finančno policijo, kot je dejal ampak veš, da bodo tisti pri koritu vse naredili, da se to ne zgodi, nemara zakon katerega so sprejeli na slovaškem, dokaži od kje premoženje, jok brate odpade, pomoje se predlagatelju taksnega zakona čez noč zgodi "prometna nesreca" uglavnem sem pa hotel zakljucit s tem, da le niso povsem isti ampak da je levica pohlepnejša in bolj pokvarjena za kaksnih 70%....nekako 70% 30% je...ne rečem da so desni svetniki, daleč od tega ampak vseeno niso take barabe kot komunajzarji, ce tocno vem da imajo 2,5 na maldivih hilda, zidar, zemljic, jankovic in kucan, pa da je golobic, ki se tako lepega dela in ga je un filozof prizadet oznacil celo za poštenega človeka, ko mu je pri ultri zmanjkalo denarja iz državnega proračuna nakazal hm več miljonov evrov, to so dejstva ampak tej mafiji pač ne moreš stopiti na prste, na volitvah in v teh strankah pa se bo itak kmalu pojavila kaksna "alternativa" ki bo nastavljena od insajderjev, kot je npr v ameriki, ko so bankirji nastavli clintona, busha, obamo....narobe svet, ker se ljudstvo pač ne zbudi, da bi se združili v eno in rekli dovolj je, mafijskim parazitom, kateri nam onemogočajo lagodno življenje...
nelie
18. 07. 2011 12.13
Morda izgleda divje. Noro. Utopično … za napredek sodobne družbe bi bilo potrebno prestaviti celotno ponudbo političnih strank v levo. Stranke bi se tako nahajale le levo od današnje sredine, izkoreniniti pa bi bilo potrebno glavni prijem sodobne desnice – laži, manipulacije in okoriščanje z nevednimi ljudmi. Na ta način bi se desne stranke pomaknile proti sredini, ker bi na desni izgubile inštrument, ki jim prinaša glasove.( iz bloga Gabronkl)
Frane Šajn
18. 07. 2011 11.53
Ja in to po 21 letih, ja hitro ni kaj, upam, da ga ni med njimi ,ki naj bi jih ko bajage priskovali tako tup ,da jim bo pustil kakšno sled. Če bi bili tiho "nadpoštenjaki", bi bilo ravno tako dobro, in celo bolje, floskul smo siti banda. Starim in novim oblastnikom roko na srce:" ne sanjajte o kakšnih reformah, ker boste leteli s pjedistalov kot domine!" Vas imamo zdaj in v naprej že tri metre čez glavo! "NADPOŠTENJAKI"
resslovenka
18. 07. 2011 11.33
In to bi moralo našo vrlo politiko pošteno skrbeti. Kanaliziranje denarja drugam. Tukaj služijo, utajujejo, nakazujejo v slamnata podjetja, pa do sedaj to nikogar kaj dosti motilo. Morda, pa so bili raje tiho. Ne govorim o malih podjetnikih, ki se pošteno preživlajajo in jim naša davčna zkonodaja kravžlja živce, govorim o tistih bolj pregnanih, ki jamrajo, dobitnikih vse sorte državnih subvencij do katerih so upravičeni na podlagi sfriziranih poslovnih rezultatov. Pa saj je tako ali tako vse skupaj ena anarhija brez nadzora. Ribarjenje v kalnem se mnogim res splača.
volek
18. 07. 2011 11.26
Musti, daj, razloži kaj je alternativa? Nove stranke, novi obrazi. Če kdo prodaja demagogijo, si ti zagotovo med njimi. Mogoče Žnidaršičeva stranka? Volitve so pred vrati in kje imaš ti zmagovito novo stranko z novimi obrazi. Verjetno pa meniš, da bi bilo najbolje, da nam še naprej vladata SD in LDS? Razloži nam nevednežem.
aford
18. 07. 2011 11.00
+1
Raj za mafijo-Slovenija. Pekel za delavce-Slovenija.
Musti
18. 07. 2011 10.51
+1
Volek : recimo da je Janša rekorder po zaposlitvah za nedoločen čas v njegovem obdobju vladanja. In to absoluten rekorder. Pa recimo pri vsaki oblasti pride novih 400 firm do drzavnega denarja. Kar je nenormalno. Ali pa da se na koncu vsakega mandata podpiše pogodbe ki so v skodo proracunu. Sam seveda slovenceljnu je to prevec za razmisljat, ker indoktrinirani iz ene ali pa druge strani. Njim pa situacija ugaja ko je narod sovrazn do soseda zaradi politike. Imajo proste roke za demagoske debate in dajanje kosti ljudem, sami pa pridno to izkoriscajo plenjenje. In ce se ne boste streznili se bo plenjenje nadaljevalo. mZapomnite si Janez Jansa ni alternativa ampak navadn plenilec naivnega naroda.
dednidol
18. 07. 2011 10.41
Uboga oblast! V pasjih dnevih so začel pasje bombice metat. Tisdga dnarja v davčnih oazah živ bog ne more več nazaj potegnit,razen lastnika računa ali pooblaščenca (žlahte,mafija ). Za jajca bi jih moral sproti vlečt,sorry,zdaj je škoda davkoplačevalskega denarja za te akrobacije DURS-a,se hočejo nekaj ven vadit,da ja ne bi javno upravo krčili. Glede tega so ruski tajkuni vzorčni primer.
volek
18. 07. 2011 10.33
+1
Musti, kradli so tudi desni, vendar v mnogo manjši meri. Ker so bili rdeči na oblasti od osamosvojitve dalje skoraj 15 let, je vendar jasno, da so njihovi somišljeniki pokradli največ in najboljše firme.
Marcel Korošec
18. 07. 2011 10.32
+1
a to je blo lani ? pa ne ga lomt pa sej to je pod vlado Barbike... aj to možno ??
Musti
18. 07. 2011 10.08
Ferdox 18.07.2011, 09:29 0 Tole je spet klasika. Lovili bodo male ribe, ki poskušajo vse da rešijo svoja mala podjetja, ki jih levičarska revolucinarna oblast neusmiljeno molze. Tiste pa, ki so v državna podjetja prišli politično in odšli s kupi denarja pa veljajo za "uspešne manegerje" in celo kandidate za volitve. Kje imajo ti denar je prepovedano spraševati še posebno pa OD KOD jim toliko denarja (pa ne glede kam je nakazan). Še enkrat: slovenski levičar je borec PROTI kapitalu. Kapitalisti so za njih sužnji in tlačani, ki morajo plačevati visoko tlako. Nimajo občutka za ravnotežje med normalnim tržnim gospodarstvom in svojimi izpadi molzenja privatnih podjetij, kar imenujejo "socialna država"....... Kdaj bodo ljudje sploh spregledali. Ferdox ne postavljaj se na levo oz. desno stran. Ker so oboji nakradli ali pa pomagali firmam priti do drzavnih poslov. Tudi kadrovanje obojih je porazno, kjer po mandatu puscajo svoje kadre po ministrstvih in agencijah. tako da ne bit spet en od tistih slovenceljnev ki verjame ko tat vpije primite tatu.