Slovenija

Lani Slovenci udeleženi v več kot 850 prometnih nesrečah na Hrvaškem

Obrežje, 28. 06. 2012 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška policija slovenske voznike v času dopustov poziva k previdni vožnji. Med najpogostejšimi tujimi udeleženci prometnih nesreč, ki se v času počitnic zgodijo na Hrvaškem, so ravno slovenski vozniki.

V času počitnic previdnost na cestah ne bo odveč.
V času počitnic previdnost na cestah ne bo odveč. FOTO: Aljoša Kravanja

V hrvaških prometnih nesrečah je lani umrlo šest Slovencev, letos pa dva. Med najpogostejšimi tujimi udeleženci prometnih nesreč, ki se v času počitnic zgodijo na Hrvaškem, so tako slovenski vozniki. Hrvaška policija zato slovenske voznike poziva, da v času dopustov upoštevajo prometne predpise ter da se na pot odpravijo spočiti in pripravljeni.

Kot je na današnji novinarski konferenci na mejnem prehodu Obrežje povedal vodja oddelka za varnost v cestnem prometu pri hrvaški policiji Boris Orlović, se je na Hrvaškem lani zgodilo približno 42.000 prometnih nesreč, v približno desetino teh pa so bili vpleteni tujci.

Po njegovih podatkih so bili Slovenci lani udeleženi v nekaj več kot 850 hrvaških prometnih nesrečah, v katerih jih je šest umrlo, 190 jih je bilo težje in lažje poškodovanih, stvarna škoda pa je bila povzročena 660 slovenskim državljanom.

Ker je Hrvaška turistična dežela, se je tamkajšnja policija na prihod turistov in tujih voznikov tudi letos posebej pripravila. Prisotna bo predvsem na avtocesti in državnih cestah, delovala pa bo pretežno opozorilno in preventivno, je nadaljeval predstavnik hrvaške policije.

Represivno so bo odzvala le na dejanja izstopajočih voznikov, ki bodo kršili prometne predpise, vozili prehitro, vijugali po cestišču, nepravilno prehitevali in vozili po odstavnem pasu, je dodal.

Dirkajo in preizkušajo svoja vozila

Orlović je še dejal, da del tujih voznikov na hrvaških cestah – posebej v času manjšega prometa – dirka in preizkuša svoja vozila. Te je opozoril, da jih bodo prestregli in kaznovali, kazen za prekoračitev hitrosti za več kot 50 kilometrov na uro pa po hrvaških predpisih znaša skoraj tisoč evrov in hkrati obsega enoletni odvzem vozniškega dovoljenja, je še povedal.

V času turistične sezone se razmere na cestah poslabšajo

Novinarske konference se je udeležil tudi predstavnik sektorja prometne policije v upravi uniformirane policije Matjaž Leskovar, ki je poudaril, da se v času turistične sezone prometne razmere poslabšajo. Stanje na slovenskih cestah se je sicer lani popravilo, kljub temu pa je na njih junija, julija in avgusta lani umrlo 32 ljudi, kar je za 22 odstotkov manj kot predlani.

V navedenem obdobju jih je bilo huje poškodovanih za desetino manj kot predlani oz. 264 udeležencev v prometu, lažje poškodovanih pa 2369, kar je za osem odstotkov manj kot predlani. Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče so bili prehitra vožnja oz. neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje ter izsiljevanje prednosti, je še navedel Leskovar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kukulkan
29. 06. 2012 09.21
-1
Ni res, nekdo laže, hrvati ali 24ur
scipio
29. 06. 2012 07.42
+1
na hrvaškem imam porabo vsaj 1 L/100km nižjo kot doma. pod 5. vozim obzirno. tudi po italiji in franciji, kadar sem tam. zdaj jo bom tudi doma znižal za ta litrček. ne zaradi tistega dizlovega evrain29centov , temveč zaradi spoznaje, da je tako edino prav. zaradi mene in zaradi vas vseh ostalih, ki vas srečujem in vas želim še naprej. pa tudi če se nikoli ne spoznamo, dovolj mi bo, da vidim, da vas vse več razmišlja podobno kot razmišljam sam.
labradori
29. 06. 2012 05.27
+4
Kultura se vzgaja doma in pokaže po SVETU točno to se dogaja.......Himna je naša skoraj opita kaj šele ostalo.....
GreenOasis
28. 06. 2012 23.38
-1
Koliko hrvatov pa je bilo udeleženo pri nas.
djfancy
28. 06. 2012 23.33
-6
Zakaj sploh rinete na Hrvaško??? Za ta denar dobiš All Inclusive v Grčiji,Turčiji ali Španiji.Da o gostoljubnosti ne izgubljamo besed...
labradori
29. 06. 2012 05.25
+1
lord_jure .....podpis, pa jbt politiko pojdite mozgane očistiti ne pa 365 dni zastrupljat ....
Etienko
29. 06. 2012 08.06
+3
@djfancy Lahko mi ponudiš nevem kaj,vendar ga čez Jadranskega morja,posebej Dalmacije ni in ne bo...tista kvazi šminkerska postavljena letovišča si lahko nekam vtaknejo,tu se peljem kamor želim tam pa niti prav ven v mesto ne priporočajo marsikje da greš...to si lahko vsak sam doma postavi v sloveniji,dva šleperja peska,bazen pa dve mareli iz koruznih stebel,ista fora,še bambus bi dobili brez problema. Na jadranu ne boš imel problemov če si prišel na dopust,če pa greš tja da boš nekoga mel za norca in ga žalil ter izzival,pa boš imel probleme kot vsepovsod na svetu. V teh letih sem oddelal od apartmajev,do polpenzion hotelov in all inclusive varjant,spoznal veliko prijetnih ljudi,jedel odlično in bil brez drisk kot moji pametni kolegi lani v Egiptu,ko niso imeli pojma kaj jejo in namesto piramid gledali v strop wc-ja tri dni skupaj,res nepozabne počitnice,sedaj so bolj pametni,baje NIKDAR VEČ!! Hrana je tu nam domača in odlična,nekaj posebnega na njihov tradicionalen način,boljših rib ne jem nikjer,tudi čevapov in pleskavic ne,ok najdejo se kakšni leskovački,sarajevski,srbski ali črnogorski,vendar so v istem rangu nekje,stvar okusa pač,klima pa perfektna,je**š Egipt,Tunizijo in ostalo ko pa niti dihati ne moreš pri +42 vmes.... Verjetno še sploh nisi bil nekje v apartmaju-stanovanju kjer te gazda vmes povabi za en dan na ribarjenje zgodaj zjutraj,nepozabno doživetje za marsikoga,ko se vrneš ravno ostali vstajajo,pomagaš očistiti ribe ali greš z njim na tržnico kjer prodaja ribe,malo klepetaš z domačini in komaj tedaj vidiš da so prav prijazni ljudje tam....BEDAKI pa se najdejo vsepovsod in ti imajo med sabo konflikte,neprijaznost in negostoljubnost...tudi preprosta opravila kot zgodnje vstajanje pred vsemi in odhod v trgovino po svež kruh in ostalo imajo svoj čar kot nikjer drugje,ko se sprehodiš čisto sproščeno po ulicah do najbližje trgovinice.... Ni ga All inclusiva v tujini da ga menjam,če lahko to opisano na jadranu-hrvaškem podoživim...ni ti treba v najdražje all inclusive hotele,treba je pač planirati kam iti ali pa počakati na last minute varjante,najde se kadarkoli dopust za vsak žep....če ne na hrvaškem pa v črni gori,kjer je še trenutno 1x ceneje....
Kritik30
29. 06. 2012 11.46
+0
nezaželjen
28. 06. 2012 22.58
-2
Podatek samo potrjuje, da navkljub hrvaškim statistikam na hrvaškem letuje največ Slovencev. Od njih je odvisen tako hrvaški proračun kot napredek pri razvoju prometa. Samo v članku nisem zaznal koliko slovenskih udeležencev je bilo krivih.
KlubPravilnoPretepenihŽena
28. 06. 2012 20.45
+8
pred leti sem imel nesrečo na avtocesti ko sem se ustavil zaradi zastoja je odzadaj pripeljal nihče drug kot slovenska družina na poti na morje z hitrostjo 160km/h (zavorna pot) in počil v bulgarski avto katerega je dobesedno dvignilo nad mojo glavo in pristalo pred avtom ki je bil pred mano, avtomobili so bili zmečkani kot piksne in še danes ne morem verjet, da ni bilo nobenemu nič in tudi 4 otrokom ne a na moje in naše presenečenje je bila reakcija slovenca ki je povzročil hujšo nesrečo ne normalna, saj je pritekel iz avta in začel na nas kričat, kako bo šel zdej na morje??? in krivil bolgara da je on kriv ki je bremzal, da ne nadaljujem brezvezno situacijo, ko je prišlo do sodišča so vsi udeleženi vključno z sodnico apelirali, da se obtoži bolgara da je kriv pa čeprav njegov procent krivice je 0, tako da kar se tiče karambolov z slovenci, to je situacija v kateri moraš obvezno na sodišče pa čeprav je očitno kdo je krivec in se tam polagat račune nekomu, ki ni bil priča karambolu tako da....šetam
Draža
28. 06. 2012 22.05
-2
160 km/h pa družina v avtu,pokazal se je.
Klampfman
28. 06. 2012 20.38
-1
"Topla" voda prispevek... Ljudje z zdravo pametjo ne potrebujemo novinarčkov, da nas učijo o bontonu vožnje, tisti petelinčki na cestah pa tašknih pozivov itak ne upoštevajo. Poročajte raje o čem bolj pametnem...
KlubPravilnoPretepenihŽena
28. 06. 2012 20.32
+6
itak, procentualno pride veliko več nemcev kot zaplombiranih slovencev na hrvaško in še od tega procenta jih večina razbije avto, skratka sami problemi kjerkoli so, tako da je potrebno uveljavit prisilno zdravljenje od alkoholizma in za obvezno opremo imeti prisilni jopič z slovenskim grbom...
ochi
28. 06. 2012 19.32
+3
naj raje procentualno zračunajo.
periot22
28. 06. 2012 16.25
+11
Itak največ slovencev dol rine!
FERDY
28. 06. 2012 16.35
+16
naniga
28. 06. 2012 19.37
+5