Slovenija

Laki za nohte in šminke na testu: se res posušijo v sekundi in ali so res obstojne osem ur?

Ljubljana, 08. 12. 2015 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potrošniške organizacije so preverile, kako resnične so navedbe o lakih za nohte, ki se posušijo v sekundi, o lakih, obstojnih sedem dni, šminkah, ki so na ustnicah tudi po osmih urah ...

Lak za nohte
Lak za nohte FOTO: Thinkstock

Laki za nohte

Na primerjalnem testu so potrošniške organizacije preizkusile lake za nohte, tako klasične, kot tiste, ki obljubljajo dolgotrajno obstojnost. Obstojnost so preverili po enem dnevu, nato pa še tretji, peti in sedmi dan po nanosu (če je proizvajalec obljubljal dolgo obstojnost). Lake so testirali tako v laboratoriju, kjer so obstojnost preizkušali s kremenčevim peskom kot tudi v vsakdanjem življenju ženske. Ugotovili so, da so tisti laki, za katere proizvajalec obljublja daljšo obstojnost, dejansko res obstojnejši, a obljube o sedemdnevni obstojnosti so pretirane, je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Dodal je, da je treba lak obnoviti na tri dni, peti dan pa ga je treba odstraniti in nohte polakirati na novo.

Na obljube, da bo lak suh v sekundi, pa lahko preprosto pozabite, so poudarili na ZPS, saj se nobena od trditev ni izkazala za resnično. ''Obljube o hitrem sušenju gor ali dol, pri hitro sušečih lakih bo treba počakati približno 5 minut in še enkrat več pri "normalnih", da bo en nanos barve suh. Za dva nanosa in t. i. "podlak" (osnovni nanos) potrebujete torej približno pol ure,'' je poudarila Urša Šmid Božičevič.

Največ dobrih ocen so si prislužili lahki iz cenovnega razreda med sedem in 16 evrov za stekleničko. Najdražji lak si je prislužil le oceno "povprečno", enako skupno oceno pa so pripisali tudi najcenejšemu laku izmed preizkušenih. Dodali so, da je tik pod zmagovalcem lak, za katerega so odšteli pet evrov.

Kaj pa odstranjevalci laka za nohte?

Na testu, na katerem so soočili osem odstranjevalcev, pet tekočih, enega v obliki blazinic in dva v obliki gobice, so se klasični odstranjevalci izkazali za najboljše. ''Na vrhu je odstranjevalec trgovske znamke, ki je edini prejel oceno dobro. Zanj bi odšteli 0,58 evra/125 ml''. Dodali so, da so z njim relativno hitro odstranili rdeči lak (po sedmih drgnjenjih) in da so bili nohti po tem v dobrem stanju, neposredno po odstranitvi laka pa so nohte brez težav znova lakirali.

Pri ZPS so še pojasnili, da boste ''lak najlažje odstranili tako, da na nohtu za nekaj trenutkov podržite vato, natopljeno z odstranjevalcem, nato pa raztopljeni lak pobrišete z nohta''. Najtežje gredo z nohta laki z bleščicami. ''In tudi pri tem se je zmagovalec odrezal najbolje, vendar pa je bilo treba nohte podrgniti kar 26-krat, preden smo odstranili vse sledi laka''.

Z ali brez acetona?

Lak za nohte z bleščicami
Lak za nohte z bleščicami FOTO: Thinkstock

Na testu so preizkusili izdelke, ki vsebujejo aceton, pa tudi tiste, pri katerih so za odstranjevanje uporabljene druge kemikalije. Aceton je že vrsto let na slabem glasu, saj naj bi bili nohti po njegovi uporabi izsušeni, krhkejši in bolj lomljivi. ''Na spletu lahko preberemo marsikaj, a dejstvo je, da tudi druge kemikalije pri odstranjevanju poleg laka odstranijo z nohtov tudi maščobo. Nobenih dokazov ni, da bi aceton nohte bolj razmastil kot alternativne kemikalije, najpogosteje je to etilacetat,'' je izpostavila Urša Šmid Božičevič.

''Velika koncentracija acetona lahko škoduje jetrom, neprijeten stranski učinek etilacetata pa je draženje dihalnih poti. V kozmetičnih izdelkih lahko proizvajalci seveda uporabljajo le tako koncentracijo obeh kemikalij, ki je za uporabnike varna. Zato na ZPS poudarjajo, odstranjevalci laka – z acetonom ali brez - ne sodijo med negovalno kozmetiko. Vsebujejo topila, ki dražijo kožo in nohte. Tudi dodane snovi, ki naj bi kožo (in nohte) negovale, kot so npr. različna olja ali `vlažilne sestavine´, ne morejo kaj prida pomagati. Po odstranjevanju laka vedno dobro prezračite sobo, roke in nohte pa namažite s kremo. Dobro je, če vsebuje sečnino (ureo), ki kožo pomiri.''

Šminke

Rdeča šminka
Rdeča šminka FOTO: Thinkstock
Strokovnjaki so izračunali, da povprečna ženska v svojem življenju "poje" približno dva kilograma šminke, zato so preverjali tudi prisotnost nevarnih kemikalij (antimona, arzena, kadmija, niklja, svinca in živega srebra). Rezultat je razveseljiv, saj v nobenem izdelku niso odkrili težkih kovin. Na testu so se praviloma bolje izkazale šminke iz višjega cenovnega razreda, a med dobrimi je tudi tista, za katero boste odšteli približno sedem evrov.

Med klasične kozmetične izdelke spada rdeča šminka. Potrošniške organizacije so preizkusile šminke, za katere proizvajalci obljubljajo dolgo obstojnost, ''in sicer tiste klasične, v tulcu, in tiste, ki jih nanašamo s čopičem in so sestavljene iz barve in vrhnjega premaza (glosa)''. Ugotovili so, da so slednji izdelki brez težav zdržali osem ur. Trije so bili celo tako dobri, da so za obstojnost dobili najvišjo testno oceno. Več težav je osemurni preizkus povzročal klasičnim šminkam, saj sta test obstojnosti za oceno "dobro" prestali le dve, druge so v poprečju na ustnicah ostale štiri ure, kaj dlje pa ne.

''V laboratoriju smo ugotavljali, kako šminke prenesejo mastno hrano (krompirček) in poljube - ne čisto prave, ampak takšne laboratorijske s papirnatim robčkom. Te preizkuse so kombinirani izdelki zlahka opravili, saj za te šminke pitje vroče kave in masten krompirček ne predstavljajo težave, še posebej za najboljše tri na testu,'' je o rezultatih povedala Urša Šmid Božičevič.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
08. 12. 2015 14.36
+1
cista namjestaljka pa to