Slovenija

Mateja toži Mateja

Celje, 14. 01. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Matej Lahovnik in Mateja Perger nista dosegla poravnave. Soočila se bosta na sodišču, kjer bodo ugotavljali, ali je bila izjava, da je Pergerjeva dobila 60.000 evrov odpravnine, res žaljiva.

Nekdanji poslanec Zaresa Matej Lahovnik naj bi razžalil nekdanjo predsednico uprave Palome Matejo Perger.
Nekdanji poslanec Zaresa Matej Lahovnik naj bi razžalil nekdanjo predsednico uprave Palome Matejo Perger. FOTO: Dare Čekeliš
Nekdanja direktorica Palome Mateja Perger se je tako odločila za civilnopravno tožbo zoper nekdanjega poslanca Zaresa, saj meni, da jo je žaljivo obtožil prejetja odpravnine, ki naj je ne bi nikoli zahtevala. Istočasno pa je tožila Palomo zaradi razrešitve z mesta članice uprave družbe in na mariborskem sodišču lani dobila tožbo. Sodišče ji je prisodilo tudi 60.000 evrov odškodnine, kolikor sicer znaša odpravnina, do katere je bila s sklepom uprave upravičena.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in nekdanja direktorica Palome Mateja Perger med ugotovitvenim narokom nista uspela doseči poravnave. Zato bo predsednik sodnega senata Milko Škoberne sklical glavno obravnavo. Pergerjeva očita Lahovniku, da jo je kot nekdanji poslanec Zaresa razžalil z izjavo, da je prejela odpravnino v višini 60.000 evrov.

Zagovornik Pergerjeve Marjan Feguš je na naroku pojasnil, da so z ministrom Lahovnikom, ki naj bi Pergerjevo razžalil v oddaji Trenja, oziroma z njegovo zagovornico Nino Zidar Klemenčič v preteklosti poskušali doseči poravnavo, vendar neuspešno, ker ni bilo prave volje in pripravljenosti na to dejanje. Lahovnika je vprašal, ali se je pripravljen javno opravičiti na novinarski konferenci, vendar je Zidar Klemenčičeva možnost zavrnila z besedami, zakaj je opravičilo, če je Pergerjeva, ki se naroka ni udeležila, odpravnino vendarle prejela. Zidar Klemenčičeva je sicer predlagala poravnavo, pod pogojem, da Pergerjeva umakne zasebno tožbo zoper Lahovnika, ki je po njeni oceni neutemeljena.

Ker med strankama ni bilo moč doseči soglasja, se je predsednik senata Škoberne odločil za razpis glavne obravnave, na kateri naj bi pričala Pergerjeva in delavec Palome Jože Korotaj, ki je prav tako sodeloval v oddaji Trenja. Slednji naj bi na obravnavi povedal, kaj so delavci vedeli o 60.000 evrov odpravnine Pergerjevi, o nameravanem menedžerskem odkupu in razmerah v podjetju.

Lahovnik: Dolžnost politika je, da opozarja na nepravilnosti

Po naroku je Lahovnik povedal, da je kot opozicijski poslanec skušal opozoriti na nepravilnosti v zvezi z dogajanjem v Palomi, informacije pa je pridobil od zaposlenih v tej družbi. "Ni le pravica, ampak je tudi dolžnost politika, da če ima podatke o nepravilnosti v podjetjih, ki so v večinski državni lasti, na to tudi opozori. Če to ni dovoljeno, potem nimam kaj več početi v politiki. Več pa bom povedal na glavni obravnavi." Zidar Klemenčičeva je dodala, da je Lahovnik v oddaji Trenja s pomenljivim naslovom 'Čiščenje hleva' opozoril na nepravilnosti v Palomi in jih predstavil takratnemu finančnemu ministru Andreju Bajuku. Prav Bajuk je v oddaji potrdil, da je Pergerjeva odpravnino prejela in jo potem vrnila, s čimer Lahovnik po zagotovilih njegove zagovornice ni nikdar polemiziral.

Pergerjeva Lahovniku očita žaljive in neresnične navedbe, da je po razrešitvi konec julija leta 2007 prejela odpravnino.
Pergerjeva Lahovniku očita žaljive in neresnične navedbe, da je po razrešitvi konec julija leta 2007 prejela odpravnino. FOTO: Tomaž Ungar

Na vprašanje, zakaj se Lahovnik javno ne opraviči Pergerjevi, je Zidar Klemenčičeva pojasnila, da Kazenski zakonik javno določa, da kadar nekdo o nekom reče nekaj, kar drugi osebi ni povsem všeč, in to stori pri opravljanju politične dejavnosti brez kakršnega koli zaničevanja, ne more biti obsojen. Po njenih besedah je to bistvo svobode izražanja in če bi Lahovnik pristal na opravičilo, bi to pomenilo konec političnega udejstvovanja in začetek enoumja. Kot je še navedla, so informacijo o prejetju odpravnine posredovali delavci, potrdil jo je tudi Bajuk, potem pa je Pergerjeva povedala, da ni nikdar zahtevala odpravnine. V izjavi za medije pa je pojasnila, da je odpravnino zahtevala, vendar se je s takratnim predsednikom uprave Palome Marinom dogovorila, da bo ostala brez odpravnine, ker družba ni bila likvidna. Na koncu pa je odpravnino le iztožila na prvi stopnji.

Pergerjeva zahteva odškodnino

Feguš je novinarjem še pojasnil, da je Pergerjeva vložila tudi odškodninski zahtevek zoper Lahovnika, koliko pa naj bi znašala zahtevana odškodnina, pa se mu ni zdelo primerno razkriti. Pergerjeva je februarja leta 2008, ko je vložila tožbo zoper ministra Lahovnika, pojasnila, da "gre v primeru navajanja neresnic Mateja Lahovnika v javnem nastopu v oddaji Trenja za namerno, grobo, zavajajočo in škodljivo obliko diskreditacije mene kot osebe in kot managerke. Lahovnik je navedel vrsto neresnic, pri katerih gre za preprosta in preverljiva dejstva, ki jih lahko kadar koli dokažem."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsakdo
20. 01. 2010 09.40
Kaj pa dejstvo da Paloma še vedno posluje in to kot pravijo z dobičkom? Nekateri preveč cenijo svoje sposobnosti argumentiranja, to je dejstvo. Dejstvo je da so dejstva lahko subjektivna. Dejstvo je da dejstva nekdo ki ni videl bilanc podjetja težko pozna. Dejstvo je da če bi jaz rekel na primer p korosec je okradel svojo mamo, bi najbrž bil p korošec užaljen, ali pa imam po drugi strani do tega veličastno in nekratljivo pravico.
pkorosec
15. 01. 2010 11.14
pajtlerbanka, tvoj nacin argumentacija pa je res zanimiv. Sodisce ni ugotavljalo, ali je govorilo resnico ali ne, ali je spravla podjetje na kant ali ne, ampak golo dejsto, da ji je odpravnina pripadala, ne glede na to ali je bila za en k ali ne. Tudi Igor Bavcar bi skoraj 100% procentno dobil odpravnino od Istrabenza na ta nacin, ne glede na to ali je zafural ali ne. V drzavnih podjetjih se ne ugotavlja krivde, ampak samo da se pobere dnar in gre drugam na isti nacin krast. Sodisce ne ugotavlja pravice (to so mi zagotovili tudi pravniki sami), ampak gre za merjenje moči in zmaga tisti, ki ima vec denarja. Kdor ma prav in kdo ne, tu nima realne teže. Pravis, da naj si pogledamo dejstva. Pa dajmo. - pod njeno upravo, je Paloma ustvarla najvec izgube - iz tega podjetja, ki komaj leze in kjer delavci komaj prezivijo mesec, je potegnila mastno odpravnino. Ali jo je iztozila ali ne, je postranskega pomena, dejsto ostaja, da je podjetje še dodatno izmolznla v smer svojega žepa. - dejstvo je, da je svet delavcev Palome zahteval že dlje časa njen odstop (J. Korotaj) zaradi katastrofalnega vodenja in zaradi nekorektnosti vodenja. - dejstvo je, da je Nova Slovenija, v Šentiljski občini najbolj osovražena stranka ravno po zaslugi gospe Pergarjeve. - dejstvo je, da si ti Primorka in nam, ki nam je Sladkogorska dajala kruh, "prepričuješ", da je Pergarjeva dobro gospodarila sladkogorsko tovarno papirja, izkljucno zato, ker je gospa članica desne stranke. Prepoznaš absurd? Če nisi naš, si ničla. Če pa si naš, pa si nad vsem. To je moto desnice.
resslovenka
15. 01. 2010 07.53
Minister Lahovnik ne dajte se, če veste da ste imeli prav.
Buena Vita
14. 01. 2010 23.04
kozarnik,,,,,sodišče ni desno,,povej zakaj je potem dobila tožbo
Buena Vita
14. 01. 2010 23.03
kozarnik poglej dejstva
komarec
14. 01. 2010 21.15
pajtlerblanka 14.01.2010, 20:26 0 odpravnino je iztožila vsa vam ni potrebe lagati Palomo pa spravila na nago rit, tudi to je resnica.
M-teorija
14. 01. 2010 20.31
pajtlerblanka14.01.2010, 20:26 odpravnino je iztožilavsa vam ni potrebe lagati. Pa kaj se razburjamo, saj imamo ja pravno državo. Papir vse prenese. Tudi na Kramrja ne vem kaj smo se spravili, saj je ja vse na papirju. Na njegovo žalost, škoda ker ni bila na pogodbi kaka ničla več. Od viška glava ne boli. Papir pa kot rečeno tako vse prenese.
Buena Vita
14. 01. 2010 20.26
odpravnino je iztožila vsa vam ni potrebe lagati
M-teorija
14. 01. 2010 20.16
V isti odaji je Bajuk izjavil (Približno):"SEM jo vprašal in mi je dejala, da ga je vzela in takoj vrnila." Pa imamo kar tri resnice, hat-tric. Mogoče bi pa BP morala tožiti še koga?!? Za laž, da ga je vzela, in še večjo, da ga je vrnila?!?
anjerd
14. 01. 2010 19.49
V demokracuji je treba paziti kaj govoriš, še posebej, če pišeš komentarje, ki adminu niso všeč ???
petdan
14. 01. 2010 18.54
Lahovnik je stopil na rep podganam izpod vhodnih parlamentarnih stopnic in sedaj cvilijo, da je joj.
Leandra
14. 01. 2010 17.40
Glede da Balkanski Klateži Srbski Koljači ter taporniki tožijo..., Je sedaj so na vrsti še tisti ki lažejo inkradejo sredi belega dneva.. Joj kje je tisti Kitajski Avtobus z Injekcijami......ter Ilovico in cipreso..
M-teorija
14. 01. 2010 17.00
Le kje so imeli oči, ko so izbirali slovenko leta.
M-teorija
14. 01. 2010 16.56
Ne vem kako še ni sporožen proces beatifikacije.
periot
14. 01. 2010 16.50
Če je tako nedolžna zakaj jo pa potem ni bilo na sodišče?
M-teorija
14. 01. 2010 16.50
Če pa ne bo v denarju pa vsaj s Palominimi proizvodi, da si čisti vse možne atputne kanale.
M-teorija
14. 01. 2010 16.47
Tonček Balonček 14.01.2010, 14:57 Govora je o odpravnini. Je pa res takrat lagal, danes pa je ta laž postala resnica. Nagrada o kateri govoriš pa še sledi.
kopalisce
14. 01. 2010 16.44
haha lopov lopova žali haha
M-teorija
14. 01. 2010 16.32
Pa kako lahko nekdo pomisli, kaj šele, da bi govoril kaj slabega o tako nedolžnem obrazu. Saj izžareva samo nedolžnost in poštenje . Še dobro, da se je že v Palomi oborožila s polkom pravnikov, ki seveda ji pomagajo voluntersko, ljubiteljsko.
Nov mail?
14. 01. 2010 16.21
ups mislil sem pred palomo ah saj vseeno v obeh je imela zraven prste tvoja opevana SDS