Slovenija

'Lahko se zaposlimo na fiktivna mesta'

Maribor, 19. 06. 2013 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
5

Študenti mariborskega oddelka za glasbo ob koncu četrtega letnika ne morejo nadaljevati študija, s katerim bi lahko poučevali glasbo. Da bi dobili želeno izobrazbo, so prisiljeni izkoristiti absolventski status.

Želimo biti učitelji, ne asistenti profesorjev glasbe, animatorji. Ta pravica nam je trenutno odvzeta. Študenti oddelka za glasbo

Študenti mariborske Pedagoške fakultete na oddelku za glasbo so v nezavidljivem položaju. Na fakulteto so se vpisali "v dobri veri, da bomo lahko učitelji glasbe".

Po štirih letih dodiplomskega študija bodo dobili naziv profesor glasbe, s katerim pa ne bodo mogli samostojno poučevati v šoli. Morali bi namreč nujno končati še en letnik, ki ga zahtevajo v razpisih pri zaposlovanju profesorjev glasbe v osnovnih, srednjih in glasbenih šolah.

''S končanim dodiplomskim študijem se lahko zaposlimo na fiktivna mesta, na primer glasbeni animator ali asistent profesorja glasbe, kar pa v Sloveniji ni praksa v zaposlovanju. Praktično smo nezaposljivi,'' so opozorili. Počutijo se prevarane.

Zahtevali so dopolnitev vloge za razpis programa

Študenti bodo morali počakati, da bodo lahko samostojno poučevali glasbo.
Študenti bodo morali počakati, da bodo lahko samostojno poučevali glasbo. FOTO: Thinkstock

Zataknilo se je pri razpisu programa. Po pojasnilih prodekanice za dodiplomski študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru Milene Ivanuš Grmek so vlogo za razpis poslali novembra lani, vendar so na Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu zahtevali dopolnitve.

''Študijski program je bil ob pripravi razpisa za vpis v podiplomske študijske programe v študijskem letu 2013/2014 uvrščen pogojno, kar pomeni, da bi bil razpisan, če bi pravočasno pridobil akreditacijo in s tem javno veljavnost. Ker se to ni zgodilo, je bil pred potrditvijo razpisa za vpis na vladi umaknjen iz predloga razpisa,'' je dodala.

Potrdila je, da razpisa študijskega programa druge stopnje glasbena pedagogika v naslednjem letu ne bo, ''kar pa ne bo vplivalo na prihajajoče generacije študentov''. Po njenih podatkih je v zadnji letnik univerzitetnega študijskega programa prve stopnje letos vpisanih 15 študentov, ''ki bodo pa lahko kot večina njihovih kolegov izkoristili absolventsko leto na prvi stopnji''.

Po njenih besedah se lahko študenti, ki končajo univerzitetni študijski program prve stopnje glasbena pedagogika, zaposlijo kot kulturni animatorji, vodje glasbenih delavnic in tečajev, glasbeni pedagogi v raznih zavodih, v domovih s posebnimi programi, bolnišničnih šolah, v različnih oblikah samozaposlovanja in podobno. Delo lahko najdejo v glasbenih šolah in umetniških institucijah kot korepetitorji, zborovodje, zborovski pevci, vodje predstav, šepetalci, organizatorji ter kot sodelavci in organizatorji v domačih medijskih hišah.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macay
19. 06. 2013 10.11
-6
Vsako visokošolsko ustanovo, ki proizvaja kader, ki potem riguli izsiljuje vse okol sebe in ni sposoben preižvet na trgu dela takoj zapret.
pacifik12
19. 06. 2013 12.47
+12
Kaj t sploh delaš Macay, a ti je veliki vodja zrihtal službo v SDS. Trg dela je v zelo slabem stanju, kaj ne bereš nič novic na 24ur, sej si zmeraj tu gor komentiraš-
ziroRacun
19. 06. 2013 10.03
+25
Mene samo zanima, kdo bo za to odgovarjal? Imeli so 4 leta časa, pa niso skupaj spravili enega programa? Se pravi, pod črto ne delajo nič. Apeliram, da s svojega mesta odstopita dekan in predstojnik katedre (osebna in moralna odgovornost)...
ana1618
19. 06. 2013 14.15
+4
Macay
19. 06. 2013 09.29
-6