Slovenija

Lahko izberete sveže ribe, lahko pa poceni

Piran, 13. 08. 2014 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovensko ribištvo bije težke čase. Po evropski direktivi smo pred letoma razrezali dve največji ladji, Ribo ena in dve in s tem več kot prepolovili ulov. Ostali so manjši ribiči, ki pa se borijo z visokimi stroški, posledično je prodajna cena višja v primerjavi z ribami, ki jih uvažamo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totalka
14. 08. 2014 14.27
+5
EU uničuje našo ekonomijo,ladje,tovarna sladkorja,tobačna........
kolo1982
14. 08. 2014 10.34
+3
Nekoč rib niso loviči v času drstenja...dandanes pa ni več pomemno kdaj...samo da se polovi kar je še živega v morju.
Prassek
14. 08. 2014 10.56
+1
Je res ampak so tudi zasluzki bili drugacni
Jermen
14. 08. 2014 08.21
+8
evo vam nesposobnezi. .*bla vas evropa
antiXfashizmXeuXgso
14. 08. 2014 09.08
+5
bandit1
15. 08. 2014 16.23
+1
Ma tisti tam majo od 5 do 20 jurčkov brez da bi s k ... mignili, j.. se njim za SLO in naše ribiče
Marijan Ton?i? 1
14. 08. 2014 02.52
+18
Morda bo koga zanimala stara zgodba o ribičih: nekoč je bilo v Jadranu veliko rib. Flota ribiških ladij takratnega Delamarisa je znala biti na morju tudi po več dni. Ladje so bile situirane ob celi Yu obali kamor so hodili hladilniki iz Izole po ulov. Ko so naleteli na velike jate sardel, jih enostavno ni zmanjkalo. Ladje so bile tako polne, da so že zajemale morje na krov, vendar še jim ni bilo dovolj, predvsem pa niso želei pustiti jato, da gre naprej saj bi jih naslednji dan ulovili Italijani ali pa bi enostavno zbežale nazaj v Sredozemlje. Neovirano bi se parile, naslednje leto bi jih bilo še več in morda danes ne bi jokali, da rib ni. Kaj so delali? Do iznemoglosti so puščali mreže, jih zategnili in dvignili iz morja, d avidijo kaj vse so ulovili. Če nekaj minut, ko so bili sigurni, da je agonija pomanjkanja morja šla mimo in so se v nekaj tonski mreži dobro pomečkale so mrežo odprli da je vse popadalo v morje. Kaj menite, koliko jih je preživelo? Niti ena! In to so ponavljali, dokler so imeli moči oziroma dokler ni prišel čas, da se vrnejo v pristanišče kjer so jih čakali kamioni. Priporočam, da vprašate kakega starega ribiča, morda ga je že dosegel moralni maček in bo celo priznal ali pa dodal še kakšno tako zgodbo.... cilj pa je skoraj vedno bil samo, da jih Italijani ne ulovijo. No ja kakšen krat so celo kakšno sklldišče kar na morju prekrcali, vendar to je že čisto druga zgodba iz starih dobrih časov. ko smo še rabili kavo, cigarete, kavbojke in še marsikaj.....
murate
13. 08. 2014 21.23
+5
Za razrez dobi lastnik denar,kaj je z denarjem naredil lastnik,a je denar nekdo pobasal v žep delavce pa na zavod?
Marijan Ton?i? 1
14. 08. 2014 02.40
+20
Strokovno zelo vprašljiv prispevek. Najprej je treba vedeti, da nismo razrezali ribiški ladij Riba 1 in 2 zaradi EU direktive, ampak, ker smo se sami odločili, da jih razrežemo ter poberemo nadomestilo iz EU ribiškega sklada. EU direktiva namreč bolj priporoča, kot zahteva, da se omeji ulov rib v morjih in sicer zaradi tega, ker prihaja do prelova in je posledično vse manj rib. Vsekakor, če bi ribiči delali tako kot pametni kmetje, bi načrtno lovili ribe in ne stihijsko tako kot delajo. Načrtno bi lahko tudi pred vstopom v EU imeli veliko več ribiških ladij. Ne vem kam je izginila flota okoli 40 velikih ladij, edinih v celem Jadranu iz časov pred osamosvojitvijo. Droga je imela tako rekoč monopol nad ribištvom v Jugoslaviji. Hrvaška je v letih pred vstopom v unijo načrtno gradila velike ribiške ladje (v vsakem pristanišču jih imajo vsaj 5 in več), tudi kupovali so velike ribiške ladje in to kar z odpadov (iz Grčije, Rusije in drugje)(morebiti se kdo spomni, d aso jih celo opozorili naj ne večajo flote in so dobili državotvorni odgovor, NE MEŠAJTE SE V NAŠE NOTRANJE ZADEVE, spomnite se tudi na sporazum ulova rib v mednarodnih vodah Jadrana). Sedaj, ko so postali člani bodo skladno z EU direktivo začeli svoj arzenal ribiških ladij zmanjševati in za vsako barko, ki bo šla iz registra ribiških ladij pokasirali kakšen miljonček.... torej tudi tukaj smo se pokazali kot naivci in hinavci, hinavci do lastnega prebivalstva, tokrat do naših ribičev (nekoč mi je nek doktor ne vem katere znanosti zabrusil v obraz: "za koga se vi borite? za peščico pijancev in drogerašev?" poslušal sem še nekaj minut njegov monolog "pametovanja", se zahvalil za sprejem in odšel. Dobesedno prisiljevali so z oddelka za ribištvo ljudi, da so svoje obrti vračali in zapirali že pred vstopom v EU in tako smo leta 91 vstopili samo z 161 ribiškimi čolni ter dvema malo večjima....... Najbolj odgovorni pa so po mojem mnenju na oddelku za ribištvo pri Minsitrstvu za kmetisjtvo, kjer še danes ne ralikujejo med morskim in sladkovodnim ribičem. Tako tudi poklica ribič še ni, poiščite v bazi poklicnih standardov in poklicev ali boste našli kje ribiča!!! Ja našli boste ribiče postrvi, pa somov in še marsikaj, morskega pa ne. Morda pa imamo tajni načrt, da sploh ne bomo imeli več morja, namreč tako Hrvati kot Italijani so že večkrat izdali kakšno informativno karto kjer Slovenije sploh ni ob morju.
napakaa
13. 08. 2014 20.12
+11
lahko bi tudi ribe kdaj vprašal zajkaj tukaj ni za preživet
napakaa
13. 08. 2014 20.14
+1
telstar
13. 08. 2014 19.58
+32
če bo eu tko rekla, bomo bizgeci tud Postojnsko jamo z betonom zalil