Slovenija

Glasovanje o fiskalnem pravilu šele jeseni

Ljubljana, 19. 07. 2012 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

DZ bo o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu in o vnosu fiskalnega pravila v zakonodajo znova razpravljal septembra. Do takrat naj bi skušale parlamentarne stranke uskladiti tudi novo rešitev za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada.

Vodje parlamentarnih strank - 5
Vodje parlamentarnih strank - 5 FOTO: Miro Majcen

DZ bo o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu in o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo znova razpravljal septembra, je po sestanku vodij parlamentarnih strank povedal premier Janez Janša. Do takrat naj bi skušale parlamentarne stranke uskladiti tudi novo rešitev za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada.

Janša je povedal, da so se predsedniki in vodje poslanskih skupin dogovorili, da po principu, ki je bil predlagan tudi za partnerstvo za izhod iz krize, vse parlamentarne stranke do 25. avgusta usklajujejo tri stvari, in sicer izvedbeni ustavni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o Slovenskem državnem holdingu in pa tudi zakon o agenciji ali skladu za sanacijo bank.

Oblikovana bo posebna delovna skupina, v katero bodo stranke predlagale svoje strokovnjake. Poleg tega se bodo zadeve usklajevale tudi s socialnimi partnerji.

Nekje sredi septembra naj bi bila nato sklicana najverjetneje izredna seja DZ in ta bo po Janševih besedah trenutek resnice.

"To je verjetno zadnji odlog, ki si ga Slovenija lahko privošči pri reševanju ključnih problemov," je bil jasen Janša. Na vprašanje, kako preložitev odločanja o fiskalnem pravilu in holdingu vpliva na javne finance, pa je odgovoril s pojasnilom, da pri nekaterih instrumentih "izgubljamo en mesec". To bo imelo po njegovih besedah svoje finančne posledice, "ki jih bomo lahko delno sanirali, če bodo te rešitve sprejete in ne bodo blokirane, kot se zdaj obeta".

"V tem primeru bo škoda popravljena in se je ta odlog izplačal. Če smo problem samo preložili, pa bo cena dvojna," je posvaril premier. Kot je nadaljeval, bo Slovenija v tem primeru čez en mesec pred isto težavo, pa še finančne posledice, ki jih bo pridelala v tem času, bo treba poplačati. Za koliko denarja gre zaradi tega odloga, je po njegovih besedah stvar ocene.

"Dejstvo pa je, da je naš mednarodni finančni položaj toliko boljši ali toliko slabši, kolikor večje je zaupanje v Slovenijo, da bo težave, ki jih ima, sama reševala," je dejal Janša.

O fiskalnem pravilu, ustavnem zakonu, državnem holdingu in sanaciji bank se bodo zdaj do 25. avgusta pogovarjale vse stranke in skušale doseči soglasje.
O fiskalnem pravilu, ustavnem zakonu, državnem holdingu in sanaciji bank se bodo zdaj do 25. avgusta pogovarjale vse stranke in skušale doseči soglasje. FOTO: Thinkstock

Sporočilo, da obstaja možnost političnega soglasja tudi za rešitve, pri katerih je potrebna dvotretjinska večina, je po njegovih besedah pozitiven signal, "ki pa traja toliko časa, dokler je to upanje realno". Spomnil je, da so ta signal poslali že v začetku leta, "potem pa so se nekateri premislili in je to imelo negativne posledice". Po njegovem prepričanju gre namreč za vprašanje kredibilnosti Slovenije in političnega razreda, ki ima "sedaj zadnjo možnost, da dokaže, da smo sposobni sami rešiti te težave".

"Z glavo skozi zid ne gre"

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant ocenjuje, da so na sestanku sprejeli modro odločitev, da se "ne gre z glavo skozi zid, ampak se glave ohladijo in se na začetku septembra skupaj lotimo teh projektov".

Zdaj imajo po Virantovih besedah štiri projekte, ki so postali skupni projekti vseh parlamentarnih strank, in sicer fiskalno pravilo, referendum, državni holding in inštrument za reševanje slabih bančnih terjatev. "To so zadeve, pri katerih moramo stopiti skupaj, ki so pomembne za vse Slovence in se zato ne moremo iti nekih prestižnih političnih igric," je opozoril in ocenil, da bodo te rešitve sprejete soglasno.

Optimističen pa je, ker je po njegovih besedah danes vsakdo sprejel svoj del odgovornosti. "Opozicija je na nek način dobila svoje, ker so te odločitve preložene, koalicija pa priznala, da se je z nekaterimi stvarmi preveč hitelo. Tako je na drugi strani njihova odgovornost, da do jeseni resno razmislijo, sodelujejo pri besedilih zakonov in na koncu rešitve sprejmemo skupaj," je še dejal Virant.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Aljoša Kravanja
Lukšič: Dogovor ni bil sprejet s figo v žepu

Predsednik SD Igor Lukšič pa je na vprašanje, kdo je danes "pritisnil na zavoro", da je bil dogovor dosežen, odgovoril, da "vsi". Lukšič meni, da je za Slovenijo pomemben dan, po njegovi oceni pa je tudi videti, da dogovor ni bil sprejet "s figo v žepu".

Lukšič pričakuje tudi, da se bodo udeleženci sestanka obenem držali nenapisanega dogovora, da se umiri trenutne politične napetosti in da se združi vse moči, zato da se državo spravi ven iz krize. Če se bo dogovor uresničil, potem je Slovenija na dobri poti, je prepričan.

Na vprašanje, ali je jeseni moč pričakovati podporo SD pri vnosu fiskalnega pravila v ustavo, je ponovil stališče stranke, da pravila za izpolnitev zaveze iz medvladne pogodbe o fiskalnem paktu ni treba vpisati v najvišji pravni akt države.

Vendar pa je po njegovih besedah treba počakati na strokovno stališče, ki ne bo pristransko. Ko bodo dobili to stališče in bo jasno, ali je pravilo nujno vpisati v ustavo ali ne, potem se bodo o tem spet odločali. Če Slovenija nima druge možnosti in bo SD lahko sodeloval pri pripravi izvedbenega zakona, po njegovih besedah obstaja možnost podpore.

Predsednik PS Zoran Janković pa je povedal, da so v stranki pri vnosu fiskalnega pravila v ustavo še vedno na stališču, da ga ne bodo podprli, dokler ne bo znana razvojna strategija Slovenije. Pri holdingu pa naj bi jim finančni minister Janez Šušteršič povedal, da so se s socialnimi partnerji uspeli dogovoriti o popravkih predloga zakona. Jankovič upa, da bo pri holdingu prevladal razum in da bodo šli popravki v smer, ki omogočajo nadzor in zaščito državnega premoženja.

Pri koaliciji je po njegovi oceni danes prevladal razum, saj glasov za vnos fiskalnega pravila v ustavo ne bi bilo, pri holdingu pa bi se skoraj gotovo zbirali podpisi za referendum. Prevladal je tako tudi predlog, da se v poletnih mesecih ne zganja "političnega cirkusa".

PS je koaliciji tudi predlagala, naj s petkovega dnevnega reda umakne še glasovanje o razrešitvi dveh članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, Marka Goloba in Danila Grašiča, saj do sprejema nove rešitve po njegovih besedah ni smiselno imenovati začasne uprave. Zaenkrat odgovora na to pobudo še nima.

Na vprašanje, če bi bil v primeru padca vlade pripravljen znova poskusiti z mandatarstvom, pa je odgovoril, da ne ve, zakaj bi moral na to hipotetično vprašanje odgovarjati. "Pustite Janši, naj s svojim znanjem in ekipo vodi vlado," je sklenil.

Preostali vodje strank izjav po sestanku niso dajali.

Lahko bi glasovali tudi o zaupnici vladi …

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

V preteklih dneh se je pojavila možnost, da bi Janša na sprejem fiskalnega pravila vezal zaupnico vladi, a se to ni uresničilo.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je menil, da obstaja velika verjetnost, da bo Janša podporo fiskalnemu pravilu vezal na zaupnico vladi. To bi po Erjavčevih besedah pomenilo, da bi se začel "uvod v politično krizo". Rešitev je videl v oblikovanju nove koalicije, o kateri naj bi se že pogovarjal s poslanci SD. Ti so zanikali, da bi se o tem pogovarjali. A nekateri mediji so poročali, da naj bi imeli v PS in SD že pripravljenega kandidata za novega premierja, in sicer predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa. Ta je za 24ur.com povedal, da je na dopustu in da informacije sploh ne bi komentiral.

Predsednik SLS in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav pa je še pred sestankom dejal, da se mu v primeru "črnega scenarija" (z vidika vladajoče koalicije) zdijo bolj verjetne predčasne volitve, ki bi bile po njegovem "katastrofa za državo". Tudi v NSi so bili pripravljeni na vse. A po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak v kakšno drugo koalicijo ne bi šli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2600)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
21. 07. 2012 10.01
+0
Janković je res en navaden hinavec. Prav želim si, da bi on prevzel oblast, pa da bo čimprej konc.
I G N O R A N T
20. 07. 2012 12.01
+5
Predlagam da se angazira Urska Cepin in ustvari srecen konec
Piranez
20. 07. 2012 11.59
+5
Ah, mi smo pa vsi res verjeli, da bo janša zahteval glasovanje o zlatem pravilu danes in vezal nanj še zaupnico, ker on res ni človek, ki bi se oblasti oklepal na vse pretege...
primitivec.jaka
20. 07. 2012 10.58
+4
Drugo dajanje: »Abramboslovenc in maneverski kanstrukt –panavljanje ta pruga...
primitivec.jaka
20. 07. 2012 11.02
+4
večno panavljajočega kanstrukta-abramba slovenske samovšečnosti....
santamaura
20. 07. 2012 10.50
+4
Sedaj bodo pa počakali do 21.12 2012, da bodo videli če bo morda res konec sveta
I_LL_BE_BACK
20. 07. 2012 11.36
-1
Srhljivo sovpadajo tile datumi. Upajmo da bo Tuerk uspel iti še na kakšno razkošno potovanje v Bosno do takrat.
santamaura
20. 07. 2012 11.47
+0
Menda bo tokrat potoval iz Portoroža proti Neumu z barko
santamaura
20. 07. 2012 11.49
+0
Menda bo tokrat potoval iz Portoroža proti Neumu z barko, ki se bo imenovala Noe. Žal pa njej ne bo živali, ker so njegovi ženi zmanjšali proračun
El Diablo 2013
20. 07. 2012 11.54
mogoče bo pa črtek še enkrat tako zbolu da bo treba boinga najet.....iz Avstraleje
santamaura
20. 07. 2012 12.09
Črtek bo šel z parijo ampak ne bo prišel daleč, ampak saj ni on kriv, da ima takšnega ateja
subisubiw
20. 07. 2012 10.47
+3
v španiji potekajo največji protestih vseh časov PROTI VARČEVALNIM UKREPOM, vi pa take "nepomembne novičke" pridno skrivate.... je bl pomemben prestop ibrahimoviča k drugemu klubu, a ne ?
skembo
20. 07. 2012 11.01
+4
sej jim bomo Slovenci dali denar...očitno ga je pri nas dovolj..Saj gre samo za 'pičlih' 175 milijonov evrov. Mi naj pa šparamo, a ne majer?
antraks
20. 07. 2012 10.42
+7
Ko sm slišu da bo lažnivi kljukec vezal svojo zaupnico, na "fijasko" pravilo, sm skor crk.nu od smeha, pa lepo vas prosm, on ne bi spustu oblasti iz rok, pa če bi moral folk lubje glodat.
dule100
20. 07. 2012 09.40
-2
Janez vas vozi ko karjolo ! Napenja vas ko fračo ! Sicer je pa res, da voziti nekoga, ki je kljub zmagi zakockal vladanje ni težko !
El Diablo 2013
20. 07. 2012 10.54
+5
ha,ha,ha....še tega ne razumeš, da tebe in tvojga kaplarja vozijo ''strici iz ozadja''....k šajtrgo
primitivec.jaka
20. 07. 2012 09.30
+7
Janša: Zmanjkuje nam manevrskega prostora - ima opozicija alternativo? Abramboslovenc, pasluši se...pa saj ja veš, iz lastnih maneverskih kanstruktov,da ima apazicija vedno alternativo: »rušenje pazicije!« .
Jaka Planinc
20. 07. 2012 09.23
-1
Ja Janez je ZVIT,ne popušča,NAPENJA LOK,prelaga,hoče zvabiti OPOZITE,SPELJATI JIH ŽEJNE čez LJUBLJANICO. JANŠI BO USPELO,ON JE BOREC,GRE DO KONCA,SE BORI DO ZADNJEGA DIHA,KAR JE KVALITETA PREDSEDNIKA. NE VRŽE PUŠKE V KORUZO IN HAJD V GOSTILNO,MI NI MAR ZA VAS,ON HOČE REŠITI SLOVENIJO(kot jo je pre JLA),NAREDITI SLOVENCEM LEPŠE IN MIRNEJŠE,BOGATEJŠE RAZMERE ZA ŽIVLJENJE
pesnitev
20. 07. 2012 09.55
+5
Ja že ful čutimo bogatejše življenje, tako finančno, kot ideološko nas stiska k tlom ta vladajoča koalicija JJ, stranka, v kateri imajo vsi oprane možgane, da jih ni sram, podrepnikov!
antraks
20. 07. 2012 10.43
+2
jz tud, ne vem če ne bom šel na bora bora za en mesec...
prašek
20. 07. 2012 09.12
+9
Dober dan . Naj ☼ sonček posveti na obe strani Rubikona . Sem že včeraj rekel , da Janša ne bo imel poguma !!!!
primitivec.jaka
20. 07. 2012 09.32
+5
I_LL_BE_BACK
20. 07. 2012 11.34
-1
skembo
20. 07. 2012 08.18
+9
Se je ustrašil, da bo potrebno na sodišče, če ne bo več na oblasti...
El Diablo 2013
20. 07. 2012 09.01
+6
še kakšen dokumentek je potrebno prej skup zlepit
delfin11
20. 07. 2012 08.12
+6
janša je dobil svoje,kar želel..ohranil je oblast...igra igro s katero želi na vsak način dobit večino,da lahko počne karkoli želi...pomebna mu je samo oblast...
bukefal
20. 07. 2012 07.39
-4
Če bi bilo Kučanu kaj za dobro Slovenije, bi se vsaj v času krize obnašal drugače. Ker pa je nadvse pohlepen in mu gre izključno za plen, je ustanovil Plenilsko Stranko z goljufivim balkanskim šerifom na čelu!!!
El Diablo 2013
20. 07. 2012 09.02
+6
a tako kot se je v času prejšnje vlade in krize ''omikano'' obnašal majerček in njegova demagoška stranka? a takšno obnašanje si mislu? aja....
I_LL_BE_BACK
20. 07. 2012 11.44
-1
Ta demagoška stranka kot ji praviš je že 20 let enaka Kućan pa za farbanje volilcev pred vsakimi volitvami ustanovi novo , ker se razni LDS-i in Zares-i pokvarijo Rok trajanja je pa vsakić krajši !
El Diablo 2013
20. 07. 2012 11.56
+1
ja, že 20 let izvajajo demagogijo za praznoglavce
bukefal
20. 07. 2012 07.25
-4
TA RUDEĆI, malo se umirite, saj ste že čisto zaripli v obraz!!!
El Diablo 2013
20. 07. 2012 09.03
+6
ha,ha,....gledam tvojga kalimerota in se sprašujem, kdo je upognjene glave in pogleda in zaripel v obraz
weinheim
20. 07. 2012 06.59
+1
Sicer pa.....portal 24.com......brišete citate,ki se nanašajo na strokovna gospodarska mnenja.....očitno imate rajši komentarje,ki so na nivoju.....zelo nizkem....ampak,saj takšne si želite,kajne?
El Diablo 2013
20. 07. 2012 09.04
+4
se oparvičuje v imenu portala 24 ur za izbris tako velecenjenega strokovnega gospodarskega mnenja....a boš zdej preživel, al boš jokcal kot tvoj kaplar
tri dva 1
20. 07. 2012 06.51
+2
čs je že biu da združjo moči in nekaj naredijo. ampak po počitncah. kriza bo že počakala.
Levji
20. 07. 2012 06.29
+6
Če pa se Janša kalimerovsko joče zaradi nepodprtja zlatega fiskalnega pravila, pa za to ni treba kriviti “Stricev iz ozadja”, ampak zgolj opozicijsko držo opozicijskih strank. SD in Pozitivna Slovenija zgolj zastopata tiste volivce, ki menimo da je uvedba Zlatega fiskalnega pravila nepotrebno. Katastrofično slikanje bodočnosti, če ne bo po Janševo je že passe. Na to finto ne bomo več padali.
luckyss
20. 07. 2012 05.09
+16
Dobro jutro Slovenija, dobro jutro ovce - leve in desne.....
TiTadeus
20. 07. 2012 03.32
+8
In kazalo je že, da bo posijalo sonce v Butalah. A so se na nebu zopet začeli zgrinjati črni oblaki, ki so postopoma popolnoma zakrili sonce. Ljudje gledajo v nebo z upanjem na kakšen sončni žarek, vsaj na preblisk. A tega ni. Zato se začnejo med seboj prepirati, prepir preraste v ravs in ravs v splošen pretep. Kako malo je potrebno, da se vsi dobro premikastijo. Medtem pa sosednja vas ustavi svojo peč, saj je predimila dovolj mesa za dolgo obdobje. Dim se razkadi in sonce posije. Kako zelo se Butale razveselijo sonca. Vsi se objemajo med seboj in iz sosednje vasi pripeljejo sveže dimljene krače. Vsi Butalci jih kupujejo in veselo zvečijo sočno meso. In sosednja vas bo morala zopet pognati svojo peč in z dimom zakriti sonce, kajti ti butalci so pojedli skoraj vse dimljeno meso.
pesnitev
20. 07. 2012 09.58