Slovenija

'To, kar pravi Lafarge, je kmečka logika'

Ljubljana/Trbovlje, 26. 11. 2010 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./M.T./U.F./U.F.
Komentarji
41

Pred razkritjem poročila o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za obratovanje, v cementarni predsedniku društva Eko krog očitajo, da ga ne skrbi za okolje, moti ga le tuje vodstvo. Macerl to zanika, Žarnićeve ponudbe o neodvisnih strokovnjakih pa sploh ni prejel.

Danes je premier Borut Pahor v roke dobil novo poročilo o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za obratovanje, ki ga je zahteval po mirnem protestu občine Zagorje ob Savi, okoljevarstvenega društva Eko krog in Civilne iniciative Trbovlje pred vladnim poslopjem v Ljubljani v začetku meseca. Poročilo je pripravilo ministrstvo za okolje in prostor, ali je Pahor z njim zadovoljen, pa še ni znano. Vlada bo poročilo obravnavala na naslednji seji. Sicer pa naj bi poročilo pokazalo, da izpusti cementarne niso sporni, saj naj bi ustrezali zakonskim predpisom.

Pahor je v roke dobil novo poročilo o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za obratovanje.
Pahor je v roke dobil novo poročilo o tem, ali Lafarge Cement še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za obratovanje. FOTO: Reuters

Minister za okolje Roko Žarnić je že včeraj povedal, da Eko krog z njim najverjetneje ne bo zadovoljen. "Poročilo bo pokazalo, da zadeva glede na podatke, ki so jih predložile pooblaščene institucije, ni povsem takšna, kot je splošni vtis," je dejal Žarnić, ki predlaga, da v prihodnosti na sestanku skupaj pogledajo podatke in se dogovorijo, kdo jih bo neodvisno verificiral.

Zasavcem naj bi ponudil, da izberejo in predlagajo neodvisne strokovnjake bodisi iz Slovenije bodisi iz tujine, ki bodo po lastni presoji opravili revizijo vseh postopkov in dosedanjih meritev emisij ter tudi nekaj neodvisnih meritev in analiz obremenjevanja okolja v Zasavju in dejanskega vpliva cementarne na okolje. Strokovnjake in njihove neodvisne revizije je ministrstvo pripravljeno tudi plačati.

Lafarge pozdravlja pobudo ministra Žarnića

Iz Lafargea so sporočili, da ministrovo pobudo pozdravljajo, saj nimajo nobenega razloga, da bi dvomili o rezultatih. "Prepričani smo, da bi ti samo še dodatno potrdili argumente in dejstva, ki jih predstavljamo javnosti, in potrdili ugotovitve strokovnjakov, da cementarna obratuje popolnoma v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo ter z okoljskim dovoljenjem."

V Lafargeu pravijo, da bodo še naprej sodelovali z vsemi, ki se dejansko zavzemajo za čistejše okolje, in vedno odprli vrata vsakemu, ki se bo želel na lastne oči prepričati o njihovem delovanju.
V Lafargeu pravijo, da bodo še naprej sodelovali z vsemi, ki se dejansko zavzemajo za čistejše okolje, in vedno odprli vrata vsakemu, ki se bo želel na lastne oči prepričati o njihovem delovanju. FOTO: Vesna Meško

Kot pravijo, jih to, da je predsednik Eko kroga Uroš Macerl pobudo ministra zavrnil, ni presenetilo, saj je "omenjeni gospod v preteklosti zavračal tudi podobne ponudbe s strani cementarne". Pred leti je cementarna namreč že predlagala društvu Eko krog, da imenujejo pooblaščeno institucijo, ki je po njihovem mnenju dovolj kredibilna, da bi neodvisno opravljala trajni monitoring emisij v cementarni, vendar so to ponudbo zavrnili. "Z reakcijo gospoda Macerla smo torej dobili še eno potrditev, da samozvanim okoljevarstvenikom ni do ugotavljanja resničnih dejstev."

Rezultati neodvisne strokovne revizije ter analiz bi po njihovem mnenju namreč jasno pokazali vsa zavajanja in manipulacije s podatki, ki so jih zadnja leta uporabljali v društvu za dosego svojih ciljev, ki nimajo nobene zveze z varovanjem okolja in zdravja ljudi. "Obžalujemo dejstvo, da so s svojimi zavajanji in manipulacijami dejansko uspeli v prebivalce Zasavja zasaditi strah glede okolja, v katerem živijo. Predvsem pa ta razumljiv strah ljudi usmeriti na eno samo podjetje."

Kot zagotavljajo, bodo še naprej sodelovali z vsemi, ki se dejansko zavzemajo za čistejše okolje, in vedno odprli vrata vsakemu, ki se bo želel na lastne oči prepričati o njihovem delovanju. Macerlu pa očitajo še, da ga ne zanima zmanjševanje obremenjevanja okolja, ampak ga moti dejstvo, da je cementarno leta 2002 prevzelo tuje podjetje.

Macerl: Prejeli nismo nobene ponudbe

Žarnićeva ponudba o neodvisnih strokovnjakih Lafargeu ustreza, v društvu Eko krog pa pravijo, da je uradno sploh niso prejeli.
Žarnićeva ponudba o neodvisnih strokovnjakih Lafargeu ustreza, v društvu Eko krog pa pravijo, da je uradno sploh niso prejeli. FOTO: POP TV

Macerl pa je za 24ur.com povedal, da uradno sploh ni seznanjen z Žarnićevo ponudbo. “Zaenkrat od ministra nisem prejel nobenega pisma ali klica, nobenih zaključkov, študije ali poročil. Kar izvem, izvem iz medijev. To je komunikacija, ki jo minister ima in je popolnoma nesprejemljiva.” Minister bi moral po njegovem mnenju najprej narediti revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja, potem bo videl, da je on kot stranka v postopku zahteval sodne izvedence medicinske, okoljske in hidrometeorološke stroke, pa so mu vse zavrnili. “Zdaj pa mi velikodušno ponuja to, kar so mi že zavrnili. To je norost." Nenavadno se mu zdi, da Žarnić kot minister v finančni in gospodarski krizi, kakršno vlada ima, tako velikodušno razmetava z denarjem.

To, kar Lafarge piše o njihovi zavrnitvi, je po Macerlovem mnenju popolnoma razumljiva kmečka logika. “Lafarge bi si še sto let želel, da slovenski davkoplačevalci plačujemo študije, ki so bile že ne vem kolikokrat narejene in dokazujejo prekomerno umrljivost ter absolutno uničeno naravo, oni bodo pa medtem veselo kurili."

Na očitke, da ga moti tuje lastništvo tovarne, odgovarja, da niti najmanj. “Čisto vseeno mi je, kdo je lastnik. Tudi ko je bila cementarna še trboveljska, sem imel težave z njo, ker tukaj živim in sem se z njenim vodstvom moral boriti za normalno življenje, pa je bilo že takrat neznosno in je še zdaj. V taki okolici je nezmožno živeti. In ne samo meni, to se dogaja tisočem Zasavcem," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAUC001
26. 11. 2010 19.23
Dobro je to, da se ve kje so doma odgovorni za zastrupljanje Zasavcov. Bodo imeli dovolj časa, da se skrijejo pred posledicami ??
Jocka Sklanca
26. 11. 2010 16.58
@MRYOYO lepo povedano. Se popolnoma strinjam s teboj.
prehlad
26. 11. 2010 16.52
KAKŠNA KMEČKA LOGIKA . SAMO POGLEJTE KOLIKO MALIH KMETIJ JE ŠE OBDELANIH IN KOLIKO VELIKIH FIRM ZAPRTIH IN V BANKROTU IN KJE SO SEDAJ SEDAJ PAMETNJAKOVIČI KI SO ZAVOZILI POL SLOVENIJE.
davkoplacevalka
26. 11. 2010 16.43
Adolph@ zakaj si se pa odselil?
nikhrast
26. 11. 2010 16.16
Ne vem zakaj nekatere moti lastnina; Lafarge je internacionalna kompanija, ima lastnike po celem svetu, pa preko 500 tovarn po svetu. Tudi če nisi delničar, pa verjetno imaš nekaj njihovih delnic v kakšnem svojem skladu. Pa saj smo vsi skupaj v EU, vse to je naše. Samo ne vem zakaj takšen cirkus v Trbovljah, v Šoštanju pa prav obratno, gradi se termoelektrarna na premog, pa kje na svetu se to dela zdaj? Praviš, v Sloveniji.
LaStellaRossa
26. 11. 2010 14.44
SRAMOTA...pobijajo otroke v imenu profita željne Francoske firme in Slovenskih prisklednikov !
hrabrimisek40
26. 11. 2010 14.36
V Trbovljah ni problem samo Cementarna, folk zadnje čase kuri svašta jašta. Od plastike do gum, starega pohištva. Pa mene zanima kaj zaboga delajo inšpekcijske službe. Jaz crkujem na obroke tudi brez Cementarne, če mene kdo vpraša.
selector
26. 11. 2010 13.32
Žarnić se spreneveda! Zakaj je Slovenija dobila že drugi opomin glede prevzemanja Evropskih direktiv za ustreznost zraka? Verjetno čakajo, da potolčejo Zasavčane z neko kvazi analizo po starih kriterijih. Zakaj pa LaFarge ne kuri tega sranja v Franciji?!?
saintjozef
26. 11. 2010 13.14
@mastablasta živiš si sigurno v tuji hiši, na tujih plečih, da lahko tako lahkotno kaj takega izjaviš.
SAUC001
26. 11. 2010 13.11
Kdo si jemlje pravico, da bomo Zasavci živeli 10 let manj, kot ostali Slovenceljni ... ??? Življenska doba v Zasavju 65 let, plačevanje prispevkov za pokojnino do 65. leta .... ??? Pošteno bi bilo, da PAHOR ukine plačevanje pokojninskih prispevkov, saj v povprečju noben Zasavc nebo doživel pokojnine. Pa je tako, da se bo ta sistem enkrat že sesul. Trenutno 1/4 proračuna porabijo za doplačevanje pokojninske blagajne ( 1miljardo eurov ). Potem se sprašujejo kje je nastal tak zunanji dolg države ??? Ja Pahorček misli, da mu bomo Zasavci plačevali prispevke, čeprav nam neda čistega okolja in nas posledično zastruplja .... Naše prispevke bo delil pa zdravim Slovenceljnem izven Zasavja ... MALO MORGEN :) Cementarna se bo itak zaprla, ampak trenutno se jim to ne splača, ker imajo preveč starih delavcev za nedoločen čas zaposlenih. Ko bodo enkrat dobili možnost odpuščanja brez odpravnin bo Lafarge hitro šel iz Slovenije. (beri: ko bo dovolj mladih zaposlenih za DOLOČEN ČAS) Danes nemoreš kar tako zapreti podjetja, ki nosi dobiček je predrago za lastnike. Vsaj tako so ugotovili Nemci. :)
mastablasta
26. 11. 2010 13.06
v glavnem tip bi rad da tovarno zaprejo, ker ga očitno že vedno moti. pritožuje se da tam ni mogoče živeti. kdo ga pa sili? preseli se naj, pa bo.
saintjozef
26. 11. 2010 12.50
Najnovejše raziskave bodo pokazale, da bi Zasavci na čistem zraku zbolevali.
Adolph
26. 11. 2010 12.21
Jaz sem zivel v casu socialisticnega komunizma tocno pod velikim dimnikom cementarne, pa sem prezivel,sedaj izgleda narava spet lepo zelena, pa spet gobcate . .. . .
Penky84
26. 11. 2010 12.12
ksx 26.11.2010, 09:35 -11 Enostavno ne kupit Lafarge cementa ,saj lahko kupite Salonitovega oziroma Anhovskega! Pa še boljši je! kaj ma cement tuki zraven???
alibaba
26. 11. 2010 11.30
če se hočete v zasavju znebit benzena, pač zaprite ceste i n prepovejte individualna kurišča. pa sežiganje odpadkov lesne industrije v toplarni vam tudi ne pomaga. to je tistih 90% emisij benzena v zasavju.
kiss_my_ass.
26. 11. 2010 11.28
Ne vem ali sem edini. ki misli da je vsa ta leta nekaj zelo gnilega na MOP-u, neglede kdo ga vodi???
zima10
26. 11. 2010 11.10
Se mi ne da več pisat komentarjev, je blo pa včeraj zopet zelo zelo zelo težko dihat v Trbovljah-Zasavju. Za vse to pa itak vedo vsi, od cementarne pa vse do države.Zdaj pa samo komi čakam še sneg, da vse to pobeli vsaj za par ur.
ju1
26. 11. 2010 10.34
vse ki ne živite v okolici cementarne, bi povabil kakšno lepo nedeljo na kavo ,sam bi mogl maske zraven prnest,ker smrdi kot u greznici, kr nej zažigajo ,sam filter je treba taprav met, če se bojo pa tega lotili, bodo pa lahk prec zaprl cementarno, ker je filter predrag, ma lafarge postavlenga enga u austriji ,pa si ga pete mal pogledat,če je tak kukr u trbovlah lp
saintjozef
26. 11. 2010 10.29
Že to, da nam podtaknejo tak obrat, je podcenjujoče za Slovenijo. Očitno smo res na glasu, da se podkupi malo tam, malo tu, (Finci to tudi že vejo), pa gre skozi. Žarnič bi moral vsaj ZAHTEVAT najboljše čistilne naprave. V Nemčijo naj stopi pogledat, kako oni to delajo. Toda Francozi nočejo tega plačat, so prišli samo po dobiček, kar pa pomeni, da dolgoročno ne mislijo tu ostat. Toliko o delovnih mestih, prej bodo pa še par kreditov izsilili na ta račun, kot Revoz. MI pa bedaki.
alibaba
26. 11. 2010 10.27
bravo ksk. si dokazal za kaj gre pri zadevi! konkurenčni boj med dvema cementarnama. anhovo ima namreč popolnoma enaka dovoljenja kon trbovlje in prav tako kuri plastiko olja in gume. zanimivi so tile "okoljevarstveniki".