Slovenija

Čistejši energenti bi rešili težave zaradi strupenih emisij

Zagorje, 23. 03. 2011 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eko krog je Lafarge pozval, naj preide na čistejše energente, od vlade pa pričakuje, da bo pomagala cementarni pri ohranjanju rentabilnosti. V Eko krogu pričakujejo tudi, da bodo rezultati emisijskih meritev dostopni javnosti.

Okoljevarstveno društvo Eko krog iz Zagorja ob Savi je danes na Lafarge Cement in slovensko vlado naslovil javna poziva. Od Lafarge Cementa pričakujejo, da bo odstopil od vloge za sežig odpadkov, od vlade pa, da na javnih razpisih za gradbene projekte, ki se financirajo iz proračuna, zahteva uporabo okolju prijaznega cementa.

Uroš Macerl se bori za čisto Zasavje.
Uroš Macerl se bori za čisto Zasavje. FOTO: POP TV

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl je povedal, da skušajo z apeli prispevati k rešitvi mučnih razmer, v katerih so se znašli tako prebivalci Zasavja kot tudi Lafarge Cement in slovenska vlada.

Po njegovi oceni sežiganje odpadkov v zasavsko dolino ne sodi in ga tudi nočejo. "Želimo, da Lafarge še naprej dela cement, ampak z bolj sprejemljivimi energenti. Cementarna je 130 let proizvajala cement brez sežiganja odpadkov. V tem času je šla skozi mnoga težka obdobja, celo hujše, kot je trenutna kriza, pa je vseeno vseskozi poslovala zelo solidno tudi brez sežiga odpadkov. Ne vidimo nobenega razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi v bodoče," navajajo v Eko krogu.

S prehodom na čistejše energente, kot so kakovosten premog, mazut ali zemeljski plin, bi po Macerlovih besedah Lafarge Cement rešil probleme s strupenimi emisijami v zrak in v tej luči zadostil tudi evropski zakonodaji. Obenem pa cementarna ne bi bila več v konfliktu z okoliškim prebivalstvom.

Po mnenju Eko kroga delovanje Lafarge Cementa ne bi bilo sporno, če bi bilo prepovedano sežiganje odpadkov in petrolkoksa, če bi se emisije snovi iz cementarne omejile z mejnimi koncentracijami snovi ter omogočile trajne meritve emisijskih in imisijskih koncentracij vseh onesnaževalcev. V Eko krogu tudi pričakujejo, da bodo rezultati vseh emisijskih in imisijskih meritev neposredno dostopni javnosti, od okoljskega ministrstva pa pričakujejo, naj določi ukrepe ob izrednih dogodkih v Lafarge Cementu.

Ker Lafarge Cement trdi, da brez sežiganja nevarnih odpadkov ne bo konkurenčen ostalim cementarnam, je Eko krog apel naslovil tudi na vlado, od katere pričakuje, da pomaga trboveljski cementarni, da preide na okolju sprejemljivejša goriva in ohrani rentabilnost, prebivalcem Zasavja pa omogoči človeku dostojnejše življenje brez strahu za svoje zdravje in zdravje svojih otrok.

Protest Eko kroga pred francoskim veleposlaništvom.
Protest Eko kroga pred francoskim veleposlaništvom. FOTO: Miro Majcen

V Eko krogu poudarjajo, da vsebuje cement, narejen s sosežigom odpadkov, precejšnje količine nevarnega pepela in tako slabo vpliva tako na delavce v gradbeni industriji kot tudi na ljudi, ki v takšnih zgradbah bivajo. Prepričani so tudi, da je za državni proračun in davkoplačevalce vseeno bolje, da država plača več za cement pri javnih gradnjah, kot da se dodatno obremenjuje zdravstvena blagajna.

Aktivisti Eko kroga tudi izpostavljajo, da je sodobna Slovenija dobesedno zgrajena na zasavskem premogu in energiji. Sedaj, ko premoga ni več, pa so upali, da jim bo država začela vračati vsaj del tega, kar je Zasavju desetletja jemala. "V zahvalo pa smo postali smetišče nevarnih odpadkov. Umazana industrija bo seveda v te kraje privlekla še več okoljsko sporne industrije, okolju prijaznejše dejavnosti pa se bodo Zasavja v širokem krogu izogibale. Zasavje bo tako obsojeno na agonijo in životarjenje in še večji beg možganov," še menijo v Eko krogu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markojanezp
25. 03. 2011 19.33
če se gre Macerlu za čistejše zasavje bi kaj naredu decembra, januarja in pol februarja, ko Lafarge ni obratoval , dnevne emisije prašnih delcev in drugih stvari v Zagorju so bile pa skoraj vsako dnevno prekoračene.(avtomobili,individualna kurišča, tovarne) Tu se vidi da se mu gre le za lasten interes- za eko kmetijo ki je blizu dimnika Lafagra, za ostale pa mu ni mar. ŽAL!!! kdaj boste ljudje spregledali!!!
jurimuri1
24. 03. 2011 05.51
P.S. MARCEL , VSAKA TI ČAST, KLOBUK DOL!
jurimuri1
24. 03. 2011 05.49
JOK BRATE, FRANCOZI SO FABRIKO KUPLI , DA POTEGNEJO ČIM VEČ DOBIČKA, PA DA UNIČIJO KONKURENCO, NE PA DA BOJO NEKIM DOMORODCEM OKOLJE PUCALI, A STE VSI SKUPAJ PADLI IZ RODILNEGA ORGANA DIREKT NA PLOČNIK AL KAJ JE Z VAMI V PARIZU VAS GLEDAJO KOT UNE V BANTUSTANU (PRAVZAPRAV SEJ TUDI SMO V BANTUSTANU)
eiffel
23. 03. 2011 15.29
alibaba, kdo pa trdi, da je treba biti za Anhovo tiho?
alibaba
23. 03. 2011 14.19
kdo pa toliko oglašuje pri vas, da je prepovedano (žaljivo???) tukaj povedati, da je licemerje trditi za lafarge eno, za anhovo pa biti tiho, pa čeprav oboji počnejo isto???
alibaba
23. 03. 2011 14.14
če lafarge ubija, kot piše na sliki, a potem anhovo zdravi (kuri namreč prav isto!)? živela dvojna merila, gospod macerl! včasih so temu rekli licemerje.
Nr.1
23. 03. 2011 14.14
Tisti, ki bodo ostali brez službe pa k Macerlu na EKO kmetijo po solato, krompir in mleko.