Slovenija

FOTO: Ladjice odnesle zimo in umetne luči, prihaja pomlad

Ljubljana, 11. 03. 2012 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potoke in reke so razsvetlile ladjice, simboli prihajajoče pomladi, ki so odnesle umetne luči. Na predvečer gregorjevega so številni otroci in odrasli obudili star običaj, ko so obrtniki v cokle položili sveče in jih spustili po reki.

Številne reke in potoki so dobili novo, svetlečo podobo. 11. marca se namreč vanje spusti luč, ki je do jeseni ne bomo več potrebovali. Običaj gorenjskih obrtnikov so že pred leti prevzeli tudi Ljubljančani, ki v Gradaščico spustijo gregorčke, razsvetljene ladjice, ki simbolizirajo začetek pomladi.

Ob Gradaščici so se na predvečer gregorjevega zbrali otroci in odrasli na otroški prireditvi Pozdrav pomladi, ki letos poteka že sedemnajstič. Otroci so pred tem izdelali ladjice, ki so jih na prireditvi spustili v vodo. S tem so obudili stari običaj, ko so obrtniki po dolgi temni zimi, ko so v poznih popoldanskih urah delo opravljali ob petrolejkah, 11. marca v lesene cokle položili sveče in jih spustili po reki.

Na današnji dan je namreč dan od noči krajši le 20 minut in spuščanje lučk po reki simbolizira poslavljanje od mesecev, ko je večji del dneva temno in je bilo treba več delati ob umetni svetlobi. Spuščanje lučk pa je tudi slovo od zime. Po starem julijanskem koledarju je namreč jutri prvi pomladni dan oziroma gregorjevo: dan, ko se ženijo ptički.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indal
12. 03. 2012 10.11
+7
Kolikor vidim so te ladjice/barčice,"splavi" narejeiz stiropora, plastike...to se meni zdi zelo sporna zadeva. Še več smeti plava po vodi! Niti papirnate niso za v reko/potok... Isti problem so sveče na pokopališčih...temu bi bilo potrebno narediti konec! Okolje preveč trpi zaradi takih zadev...koliko je pa še takih in veliko hujših zadev, ki ne spadajo v okolje in naravo!
Desktop.Messiah
11. 03. 2012 21.08
+2
Pohvale uredništvu za fotogalerijo otroških barčic. Posebej bi izpostavil sliko 10/21, ki še posebej pričara vzdušje Gregorjevega.