Slovenija

Kvote za vzpon na Triglav in 10 evrov vstopnine v Triglavski narodni park?

Bled, 21. 08. 2016 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izlet v Triglavski narodni park je še pred leti pomenil umik v mir, danes pa nas tudi tam pričaka gneča. Uprava zato razmišlja, kako naval na zaščiteno naravo vsaj malo umiriti. V igri so tudi vstopnine in, kot kaže, večina obiskovalcev ne bi imela nič proti, če bi jim za vstop na območje parka izstavili račun.

Bohinjsko jezero
Bohinjsko jezero FOTO: Thinkstock
Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) to poletje s pomočjo sodelavcev na terenu zbira podatke o obisku parka. Kot ugotavljajo, obiskovalci na vrhuncu sezone zaradi gneče marsikje ne najdejo iskanega miru. Ob tem razmišljajo, kakšne ukrepe bi lahko sprejeli, da bi bolje zaščitili naravo in hkrati ljudem omogočili boljše doživetje okolja.

"Vsak, ki se v teh dneh odpravi na Bled, Vršič, v Posočje ali Bohinj, ima verjetno kakšno neprijetno izkušnjo zaradi prometne gneče. Tej se tudi v hribih v tem času ni mogoče izogniti," je ocenila vodja informacijsko-izobraževalne službe v javnem zavodu TNP Majda Odar.

Bi plačali, da bi lahko v miru uživali ob lepotah reke Soče?
Bi plačali, da bi lahko v miru uživali ob lepotah reke Soče? FOTO: Thinkstock
Park naj bi letno obiskalo okoli 2,5 milijona ljudi, čeprav dejansko štetje dnevnih obiskovalcev ni mogoče, jasno pa je, da se število obiskovalcev povečuje. Še pred desetimi leti je bilo za marsikatero območje znotraj parka običajno, da obiskovalci tam lahko najdejo svoj mir, dandanes je ta zaradi gneče marsikje skaljen.

Želja javnega zavoda in drugih upravljavcev prostora je, da bi dosegli konsenz med koristmi za človeka in naravo ter vzpostavili trajnostni razvoj. "Ne gre za prepovedovanje ali omejevanje," je izpostavila Odarjeva in dodala, da želijo le vzpostaviti sistem, ki bi omogočil boljše varovanje narave, prijetnejša doživetja obiskovalcev in manj stresa domačinov.

Ena ključnih rešitev za težave je vzpostavljanje dobrega javnega prevoza, na katerega bi lahko usmerili glavnino prometa. Možnosti so tudi uvedba parkirnin, cestnin in vstopnin ter ob vrhuncih morda celo kvot. Anketarji obiskovalce med drugim sprašujejo prav o podpori tovrstnih ukrepov, odgovori pa so jih precej presenetili.

Plačali bi, če bi bile vključene tudi parkirnine in prevozi

Kot je pojasnil sodelavec TNP, ki opravlja ankete, Anže Krek, ga je presenetilo, da veliko ljudi ocenjuje, da je varovalni režim premalo strog in bi ga bilo treba okrepiti. Mnogi bi bili za vstop v park pripravljeni plačati deset evrov vstopnine, če bi bile v to ceno vključene parkirnine in prevoz. Tudi vprašanje o morebitni uvedbi kvot za obisk Triglava jih ne jezi, marsikdo se celo strinja, da bi bila to prava rešitev.

Odarjeva je prepričana, da bi si tudi tisti, ki so šli ta konec tedna na Triglav, zaželeli česa podobnega, saj je ob vrhuncu sezone gneča res velika in ne vpliva le na doživljanje narave temveč tudi na varnost. Kot je pojasnila, so kvote marsikje v tujini ustaljena praksa. Tako je na primer pri obisku vulkana na Tenerifih in v številnih ameriških parkih.

Planinarjenje
Planinarjenje FOTO: Thinkstock

Čeprav so tudi tam takšni ukrepi na začetku morda sprožili precej polemik, pa se je izkazalo, da dobro funkcionirajo. V TNP zaenkrat sicer še nimajo nikakršnega načrta za uvedbo kvot na Triglav. Če bi do tega kdaj prišlo, bi bila potrebna tudi sprememba zakona in ogromno delavnic z vsemi deležniki, je poudarila Odarjeva. Parkirnine in cestnine so na drugi strani v pristojnosti lokalnih skupnosti.

Anketiranje se bo nadaljevalo do konca avgusta, Odarjeva pa računa, da bodo na ta način zbrali podatke in mnenja več kot 500 anketirancev. Jeseni bo sledilo še anketiranje prek elektronske pošte, kjer prav tako pričakujejo najmanj 500 rešenih vprašalnikov. Zbrani podatki jim bodo v pomoč pri oblikovanju optimalnih odločitev na področju upravljanja in obiskovanja parka.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (477)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
22. 08. 2016 22.50
+16
Svinjsko drage vinjete,razkopane avtoceste,vstopnine na plaži,hinavski radarji,parkirnina v Bohinju,vstopnina na triglav,,vse to je slovenska gostoljubnost.
ONniON
22. 08. 2016 22.24
+3
sem bil na češkem ogledal njihove gradove bilo je čudovito kako lepo skrbijo za svojo dediščino zgledujte se po njih !
FesterAdams
22. 08. 2016 22.18
+14
Nespoštovani! Ni treba, da se strinjate z menoj, a v uradno demokratični državi imam tudi jaz osnovno pravico do svojega mnenja. In mimogrede..., zbrisali ste mi komentar DVAKRAT, čeprav sem ga napisal samo ENKRAT! Ali delate po normi in izbrise vrednotite večkratno? Zelo patetično! Izbrisan komentar: Za vstop v parke, ki so nacionalnega značaja, je vstopnina skrajno neprimerna. Mi to nekako tako vun pride, kot da bi po novem tam bili dobrodošli samo bogatejši sloji. Tisti, ki smo se borili za samostojno Slovenijo smo praviloma med revnimi in pred tem si ni treba zatiskati oči. Da mi sedaj več ne bi bili med dobrodošlimi??! Mater jim....! Je pač tako, da je na svetu 2X več ljudi, kot v komunističnih časih, zato je valjda tudi obisk 2X večji. Mi pa obrate dvignejo vedno nove in nove ideje nekih osebkov, kako nekaj kasirati, razloge za to pa se navaja popolnoma brez vsake logike in garancije za dosego željenega cilja. Za sigurno pa je vedno dosežen vselej enak efekt: plenjenje ljudstva.
ONniON
22. 08. 2016 22.18
+5
bravo bravo pa še davke nabiti do onemoglosti
BURGA
22. 08. 2016 18.50
-10
Vsekakor zaračunati, pa ne le 10 evrov, pa prepovedati s seboj vlačiti domače živali. Spodaj je nekdo omenil našo obalo, kjer bi morali dvigniti najmanj 100% dvigniti cene storitev in prav toliko izboljšati kvaliteto. Pa zelo obdavčiti lastnike psov, mačk in ostalih "ljubljenčkov". To so najnujnejši ukrepi za izboljšanje našega turizma.
ivan.z Doba
22. 08. 2016 19.29
+14
In z obdavčenjem psov se bo dvignil nivo slovenskega turizma? Bedak na kvadrat!
ivan.z Doba
22. 08. 2016 19.29
+7
No ja, saj nisi sam kriv. Narava tudi dela napake!
BURGA
22. 08. 2016 21.29
+3
Ivan morda boš manjkrat stopil v pasji drek. Mene zelo motijo ljudje, ki pripeljejo s seboj v lokal (na vrt ali teraso) svojega cucka in se takšnih lokalov izogibam. Na Lošinju v kamp Bučanje je prepovedano pripeljati psa, kar pozitivno vpliva na turiste.
korintos23
22. 08. 2016 18.45
+0
Saj tudi Bled ni dragi, pivo, neko avstrijsko, 5 evrov, vstopnina na grad 10 Evrov, to pa ni dosti, lahko bi bilo več! hahaha
puspan
22. 08. 2016 20.59
Seveda več. Nekako tako, da bo spet socializem po meri človeka.
Bavcb
22. 08. 2016 18.36
+4
Za naše morje so ugotovili ,da se vstopnina za plaže pobira nezakonito,tu si bodo pa nekateri spet mastili brke,pa nič naredili za denar katerega bodo dobili.
FesterAdams
22. 08. 2016 19.56
+3
vikendaš
22. 08. 2016 18.29
+13
Končno, predlagam še pristojbino za čisti zrak, ter vsak po euro, ki gre lulat v nov kontejner na obali Bohinjskega jezera ter 10 eur za čiščenje kanalizacije iz Kramarjeve gostilne. Kulturna dediščina kje si? Asfaltirano parkirišče za 100 avtomobilov, ko pa posameznik išče gradbeno dovoljenje pa ti predpišejo izven parka makadam, menda zato ker si na območju Bohinja. Butale.Tile javni uslužbenci naj grejo lubadarja v gozd pobirat, bohinj je že 30% rjav in ne zelen, ali bo potem park lubadarja.
FesterAdams
22. 08. 2016 19.58
+1
Toti bi morali plačevati državi odškodnine. In to po učinku (storjene škode!)....
FesterAdams
22. 08. 2016 21.44
+1
Vključno z Bimbičem, ki nas je zaradi nedela koštal čez 7 milijonov €. Potem so mu kobajagi plačo (ogromno plačo!!!) zmanjšali za petino, a ob prvi priložnosti bodo našli novih 7 milijonov razlogov, zakaj mu jo morajo povečati na prejšnjo raven in čez...
xyxyz
22. 08. 2016 17.47
+4
Ko bo sončno vreme, bo vstopnina 15ˇ€, če bo oblačno 10€ in če bo deževalo samo 7€ in pončo za enkratno uporabo.
relos
22. 08. 2016 16.43
+6
Plačevanje vstopa v park (torej hoje po naravi) ne pride v poštev. S tem bi se spremenile temeljne vrednote te države. Plačujejo pa naj se dostopne ceste, parkingi in infrastruktura. Vsi vemo, da problem ni v povečanem obisku tiskih nekaj lepih vikendov, saj težav s tem praktično ni. Problem je financiranje Zavoda TNP. Radi bi preprosto več denarja. Glede na to, da so dostopi povsod urejeni s parkingi in cestami, je potrebna le ustrezna metodologija zaračunavanja le teh in ustrezna delitev dobička med občinami in Zavodom TNP.
Mr.
22. 08. 2016 16.39
+23
Zanimivo kako se brišejo komentarji, še posebej če napišeš, da je TNP leglo lenuhov, da ne odločijo nič koristnega za to območje samo zato, da jim ni treba nič delati!!! Da ne znajo pregnat niti zastonjkarskih vzhodnjakov ki se po cele mesece nastanijo po bivakih itd... Če pogledamo samo Dolomite, ki so pod UNESCOovo zaščito.. lepo in usmerjeno se razvijajo in te lepote so dostopne vsem, ki si jih žele ogledati... a pri nas!??? ma poden od podna...
ivan.z Doba
22. 08. 2016 19.30
+2
zdrava.pamet
22. 08. 2016 15.49
+11
VERJETNO SO ANKETO DELALI SAMO PRI JAVNIH USLUŽBENCIH....
Skunk Works
22. 08. 2016 16.09
+5
stoodstotno...od tam takšne ideje in želje...
FesterAdams
22. 08. 2016 20.01
+2
MATER, STA NAIVNA. TO SI ENOSTAVNO KAR ZMISLIJO IN LANSIRAJO NA NACIONALKO. SAJ ZA LAŽI NE BODO ODGOVARJALI NIKOMUR, POSEBEJ PA NE LJUDSTVU, V ČIGAR IMENU PIŠEJO SODBE.
zdrava.pamet
22. 08. 2016 15.49
+18
V ljubljani je zmanjkalo denarja, in zdaj so se spravili nad planine, turiste, kmete...vsak čoln je treba zakasirati, na cesti je treba vsakemu, ki pelje pet km prehitro pobrati 250 evrov,davek na katasterski dohodek bojo povečali baje za stokrat...
ivan.z Doba
22. 08. 2016 19.31
zdrava.pamet
22. 08. 2016 15.45
+11
Ta anketa je šele za lase privlečena....pomenii to potem, da tisti, ki imajo manj denarja, recimo brezposelni, študentje ne bodo mogli v planine....torej bo planinski raj za bogataše
YourFriend
22. 08. 2016 14.40
+18
plačat ? ko bo vsak politik plačav za svoje grehe bom tudi jaz za OBISK NARAVE, ki mi je nima kdo PREPOVEDAT!. Že odnekdaj govorim, da je treba iz te države. Letos sm pa to dokočno odločen. Tako prodano državo, ki jo vodi elita je nerabimo!. SRAM VAS JE LAHKO DA SPLOH NAPIŠETE TAKO NOVICO IN JIH PODPIRATE.
Le vkup uboga gmajna
22. 08. 2016 15.16
-4
jakec1575
22. 08. 2016 13.30
+10
ne gre za privatizacijo. Gre za zmanjsanje obiska. Folk mece smeti kar po tleh. naj gre denar za ciscenje odpadkov, crnih odlagalisc, odstranjevanje crnih gradenj in na crno asfaltiranih cest. naj gre za resevalno sluzbo v julijcih. Sem za to, ce bo denar sel v 90% za park in ne za režijo, zupanovega prjatla in kvazi slovensko elito, ki si zeli delat vikende v parku. V zadnjih desetletjih smo pokazali, da ne razumemo pojma nacionalni park. Ljudje, ki zivijo v parku izsiljujejo, da hocejo enake reci, kot tisti zunaj. To ne gre fantje in dekleta. park je park. če ti kaj ni prav se preseli. Imas moznost ciklicnega eko gospodarstva. priloznosti je ogormno. zasluzek vecji kot v konvecionalnem gospodarstvu. jaz osebno bi vse črne vikende porusil, vse ceste, ki so brez razloga asfaltirane spremenil v makedam. Iz denarja za park pa vse to financiral. Park mora biti raj, ne pa se eno slovensko selo.
Principat
22. 08. 2016 12.51
+8
se absolutno strinjam , AMPAK - Triglavski Narodni Park bo moral najprej VRNITI CETIFIKAT od 400.000 tolarjev ker so mi ga pojedli ,, taka je to država in TNP , resnično tam pa vladajo tol pisti
Janez_53
22. 08. 2016 12.22
+12
Kje pa to "kaže, da večina ne bi imela nič proti, če bi jim za vstop na območje TNP izstavili račun"??? Poglejte anketo in presodite, katerih glasov je več! Potem morajo tudi prekmurci, štajerci, dolenjci itd pričeti razmišljati, da bodo Gorenjcem zaračunali pohajkovanje po ostalih delih države!!! Gorenjci očitno razmišljate le o tem, kje se še da kaj pokasirati! Blejci pa prednjačite pri teh idejah!
El Koronito
22. 08. 2016 12.27
+4
Da ne govorimo o tem, kdo steguje parklje po TNP ...
Skunk Works
22. 08. 2016 12.00
-6
Kapitalizem s prostotržnim gospodarstvom je do sedaj edini sistem, ki je omogočil v razmeroma kratkem času potegniti iz revščine široke mase ljudi, v državah, kjer so ga uvedli. Najbolj kričeč primer je kitajska, kjer so v slabih treh desetletjih iz starih biciklov postavili v sodobne avte na sodobnih avtocestah na stotine milijonov ljudi.....Seveda ima tudi pomanjkljivosti in to hude, ampak ne spravi v bedo večino državljanov, kot socializem......Kapitalizem torej in pika......za vse ostalo je tu Mastercard........
korintos23
22. 08. 2016 12.01
+1
Misliš na Brazilijo, Argentino, in tistih ubogih 50 milijonov amerikančekov?
El Koronito
22. 08. 2016 12.07
+3
V socializmu ni bilo niti približno toliko revščine kot danes. Ti to kaj pove? Verjetno je vse kar si podedoval bilo ustvarjeno v socializmu, še verjetneje pa je bil fotr član ZKJ. In taki ste najbolj glasni. Al pa tisti, ki so jim naši hrabri partizani nacionaliziral neupravičeno pridobljeno imetje.
El Koronito
22. 08. 2016 12.13
-1
Skunk Works
22. 08. 2016 12.14
+0
neupravičeno pridobljeno? To bi imeli v ameriki veliko dela, kjer je toliko bogatih, če bi recimo lahko, ane...neupravičeno......a partijski veljaki so bili pa potem z nakradenim upravičeno bogati?
Skunk Works
22. 08. 2016 12.16
-1
Nisem ti jaz kriva če delaš tukaj za samo 600 eur....če bi spustili sem kvalitetne kapitaliste, bi lahko delali za 2000 na mesec, za njih....seveda pa bi morali biti sposobni in pridni....tako je to v civiliziranem svetu...
El Koronito
22. 08. 2016 12.20
+1
600€ mam jest mobitela ... tak da ne bluzi brez veze. KrivA? ČE si ti ženska sem jaz z Marsa. Kapitalisti pa komaj čakajo, da bodo ljudem dajali po 2.000€ plače. Mislim, da jim bolj odgovarja 200$ po glavi mesečno za Kitajce.
El Koronito
22. 08. 2016 12.21
+0
Je pa zanimivo kje si se zataknil ... torej potomec denacionalizirancev. Se mi je kar zdelo.
El Koronito
22. 08. 2016 12.25
+8
In ja ... v Ameriki bi imeli zelo veliko dela, če bi morali razlagati kako so si neupravičeno pridobili zemljo od Indijancev. In še mnogo tega zraven. Da sužnjelastnišvo niti ne omenim ...
Skunk Works
22. 08. 2016 12.27
+2
saj ni treba klicati vročih linij, pa bo manj mobitela...torej imaš kar v redu standard, ki ga omogoča slovensko kapitalistično privat gospodarstvo, torej se lahko zahvališ spet - kapitalizmu....v jugi bi bile to sanje, razen za partijsko elito....
Skunk Works
22. 08. 2016 12.29
+4
Če imaš pa res 600 eur telefona, si pa podjetnik, ki posluje in potuje veliko po celem svetu..torej kapitalist s čudnimi prepričanji....
El Koronito
22. 08. 2016 12.36
+2
Duhovit vidim ... za vse kar imam se lahko zahvalim samo svoji pameti in spretnim rokam. Ne pa nekemu zgrešenemu neoliberalističnemu kapitalizmu ali kateremu koli drugemu družbenem sistemu.
zdrava.pamet
22. 08. 2016 15.53
+2
zanimivo, da vsi bežijo v EU, ameriko, kanado in avstralijo....PA NIHČE V BIVŠE SOCIALISTIČNE DRŽAVE....
BURGA
22. 08. 2016 21.33
+1
Če bi ti zdrava pamet delovala, bi vedel, da so socializem uničili kapitalisti, ki vodijo (beri: izkoriščajo) cel planet.
korintos23
22. 08. 2016 11.59
+8
Pojdite na avstrijski Grossglockner 50 km. pred njim je rampa in plačilo, pa nič ne cvilijo, ne domačini ne gostje.
relos
22. 08. 2016 12.53
+13
Ne ločiš razlike. Le za avte je plačilo gorske ceste in parkinga...za kolesa po cesti in peš na Klek (= vstop v park) pa je povsod zastonj!