Slovenija

'Žival ni igračka ali predmet, da se ukvarjamo z njo, ko se nam zljubi'

Ljubljana, 04. 10. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Lastniki živali se morajo zavedati, da je žival njihova odgovornost," ob svetovnem dnevu živali opozarja članica društva Žverca. Vodja Zavetišča Horjul pa poziva lastnike, da poskrbijo za sterilizacijo in kastracijo svojih ljubljenčkov. Obe se strinjata, da bi bilo treba nadzor poostriti.

Vse od leta 1931, ko so na shodu ekologov v Firencah želeli opozoriti na zaskrbljujoč odnos do ogroženih vrst živali, je 4. oktober svetovni dan živali.  4. oktober je posvečen tudi spominu na svetega Frančiška Asiškega, ki je slovel tudi kot ljubitelj narave in zaščitnik živali.

Društva za varstvo in zaščito živali danes po vsem svetu prirejajo dogodke, katerih namen je opomniti ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju.

Na Zemlji je znanih približno 1,7 milijona živalskih vrst, po ocenah pa naj bi jih bilo od 12,5 do 100 milijonov. Za Slovenijo je kljub njeni majhnosti značilna velika pestrost živalskih vrst, ki je pogojena s pestrostjo okolja in vegetacije ter geološke preteklosti, pravijo na Agenciji za okolje (Arso).

Po ocenah iz leta 2000 naj bi na celini živelo okoli 19.000 živalskih vrst, medtem ko so morske živali so slabše raziskane. Podzemeljske živali so zanimive zaradi načina življenja in ne toliko pestrosti, znanih je namreč le nekaj 100 vrst, še dodajajo na Arsu.

Tudi živali so čuteča bitja.
Tudi živali so čuteča bitja. FOTO: Reuters

Na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) so ob svetovnem dnevu živali zapisali, da imamo na ta dan vsako leto priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. "Človek nikakor ne more živeti povsem izolirano od živali. Od nekdaj sobivamo in od nekdaj se učimo, kako lahko to sožitje izboljšamo. To je neprekinjen postopek, ki ga moramo prenesti tudi na naše otroke," so zapisali na Vursu.

V Društvu za zaščito živali pa na to odgovarjajo, da živali ne bi smele biti nikogaršnja last, "šele takrat se to skrunjenje in nepredstavljivo trpljenje za njih in nas lahko konča."  "Danes v tem času je naša skupna dolžnost in naloga narediti, vse kar je možno, da se živali počasi vrne v naravo, tja, od koder smo jih zasužnjili, kajti to bo izjemnega pomena za možnost njihovega in našega bivanja na zemlji," so še zapisali v društvu.

Bodite odgovoren lastnik

Vurs vse lastnike in skrbnike ob današnjem dnevu prosi, da se zavedajo, kako pomembno je biti odgovoren lastnik živali. Tudi Monika Koprivnikar, članica društva Žverca in oskrbnica v zavetišču, opozarja, da se morajo lastniki zavedati, da je žival njihova odgovornost in da je odvisna od njihove oskrbe. Predvsem pa meni, da lastniki ne bi smeli pozabiti, da so živali čuteča bitja.

Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul, pa ob svetovnem dnevu živali vse lastnike opozarja, da morajo poskrbeti za sterilizacijo in kastracijo svojih ljubljenčkov. Le tako se lahko izognejo nezaželenemu leglu. Pri svojem delu namreč opaža, da je to še vedno glavni problem, saj se ljudje raje znebijo nezaželenih mladičev, kot pa da bi poskrbeli za žival, ki jo imajo. Po njenem mnenju bi na ta način tudi rešili oziroma preprečili marsikateri primer mučenja in neprimernega ravnanja, saj bi se za živali odločili tisti ljudje, ki si jih želijo in so pripravljeni za njih skrbeti. Po podatkih Vursa namreč vsako leto odvzamejo približno 300 živali in izrečejo približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi.

Koprivnikarjeva dodaja, da se ljudje ne zavedajo, da imajo živali svoje pravice ter da čutijo bolečino in trpljenje. "Žival ni igračka ali predmet, da se ukvarjamo z njo, ko se nam zljubi," poudarja.

Živali imajo pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju.
Živali imajo pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. FOTO: Thinkstock

Spremembe na bolje, a posamezniki še vedno neodgovorni

Obe naši sogovornici se strinjata, da se kljub vsemu stvari na tem področju spreminjajo na bolje. Vodja zavetišča Horjul pravi, da delajo predvsem na ozaveščanju mladih. Veseli so, da jih je v zadnjem času obiskalo veliko šolarjev. Zgodilo se je celo, da je prišel na obisk cel razred, razlaga Samčeva.

Za vse živalske vrste je z zakonom določeno splošno varstvo. Nobene živalske vrste ni dovoljeno iztrebiti, namerno zniževati števila osebkov do te mere, da je vrsta ogrožena. Živali je prepovedano namerno, brez opravičljivega razloga ubijati, poškodovati, odvzeti iz narave ali vznemirjati. Zakon varuje tudi življenjski prostor vrst. Ne glede na to je dovoljen lov in ribolov vrst določenih z zakoni ter opravljanje kmetijske in gozdarske dejavnosti v skladu s predpisi. Arso

Kljub pozitivnim spremembam pa Koprivnikarjeva pojasnjuje, da se še vedno vsako poletje pojavi isti vzorec. V času dopustov je namreč še vedno ogromno zavrženih živali po celi Sloveniji. "Posamezniki so še vedno neodgovorni in kruti, a na splošno gre na bolje," dodaja sogovornica.

'Nikar ne glejte stran'

Če ljudje opazijo, da žival biva v neustreznih pogojih, morajo to prijaviti veterinarski inšpekciji, ki ima pristojnosti za ukrepanje. "Nikar ne glejte stran," poziva Samčeva. Lahko pa se obrnejo tudi na društva za pomoč živali, pravi Koprivnikarjeva.

Vodja Zavetišča Horjul opaža, da ljudje v večjem številu prijavljajo neustrezno ravnanje z živalmi kot prejšnja leta. Strinja se, da jih k temu spodbujajo tudi odmevni medijski primeri. Ko dobijo klic, pa morajo še vedno velikokrat preveriti, ali gre morda le za medsosedske spore ali dejanski primer zavrženja, pravi Samčeva.

Vsako leto odvzamejo približno 300 živali in izrečejo približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi.
Vsako leto odvzamejo približno 300 živali in izrečejo približno 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi. FOTO: Zavetišče Horjul

Živalska policija?

Tako Samčeva kot Koprivnikarjeva pa se strinjata, da bi bilo treba nadzor poostriti. Ideja o živalski policiji se jima ne zdi zgrešena. Samčeva sicer meni, da bi tudi v primeru sprejetja policije kar nekaj časa minilo, da bi uredili vse pristojnosti. V vmesnem času se ji zato zdi smiselno ustanoviti živalsko policijo v smislu ozaveščanja ljudi.

Koprivnikarjeva sicer meni, da smo od realizacije tega predloga še zelo daleč. "Ljudje bi se morali zavedati odgovornosti svojih dejanj," poudarja. "Če zavržejo žival, bi se morali zavedati, da kršijo zakon. Gre za pomanjkanje občutka za sobitja, ne samo za živali, ampak za ljudi,"  zaključi naša sogovornica.

Rjavi medved
Rjavi medved FOTO: Thinkstock

Poziv ministra, naj odredi strokovni nadzor

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice pa je na današnji dan na ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča že tretjič naslovilo pobudo, naj zaradi likvidacije mlade medvedje družine v Primožih pri Kočevski Reki uvede strokovni nadzor v Zavodu za gozdove Slovenije in Agenciji RS za okolje. V društvo pravijo, da je ironija, da je minister Bogovič na predvečer svetovnega dneva živali odobril odstrel 72 medvedov in 8 volkov, saj so predlog sestavili isti državni uradniki, ki so odgovorni za primer Primoži. "Pri tem velja poudariti, da je lov na volka popolnoma nesprejemljiv in zanj ni nobenega razumnega razloga. Ocena številčnosti rjavega medveda temelji na abstraktnem ugibanju in cenenem fantaziranju, saj so podatki o njihovi številčnosti stari že več kot pet let in so kot takšni neuporabni za zdajšnjo nakano lovskega lobija," še pravijo v društvu.

Ministra pozivajo, da umakne Pravilnik o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave. "Pravilnik pomeni zgolj izigravanje zakonodaje lastne države in mednarodnih paktov ter sprenevedav odnos do naravnih vrednot lastne domovine," pojasnjujejo v društvu.

Zagovorniki pravic živali pripravljajo shod

Zagovorniki pravic živali so danes ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani prikazali nekatere primere neodgovornega ravnanja z živalmi. Okoli velike oranžne pentlje, ki simbolizira svetovni dan živali, so razstavili slike žrtev industrij in aktivnosti, ki živali obravnavajo zgolj kot človeške objekte oz. lastnino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
05. 10. 2012 08.32
-7
Želim si, da bi tudi v slovenskih stanovanjskih enotah obstajala zakonodaja, kjer bi ne bilo dovoljeno imeti živali v stanovanju. Rad bi kupil stanovanje kjer bi ne bilo živali. Imam namreč alergijo na živalsko dlako v zaprtem prostoru.
Boštjan Bizjak 1
05. 10. 2012 08.38
+5
potem se pa odseli nekam kjer boš sam in ne bo nikogar zraven!"!Živali morajo imeti topel dom.Ali pa naredi tako da greš ti živeti na ulico živali pa v stanovanje in stvar je tako brez problema pošlihtana pa še alergije neboš imel!enostavno kot pasulj!!!!!!!!!!!!!!!1
ziva35
05. 10. 2012 08.44
+5
Kupi si veliko parcelo in si sezidaj hišo....simpl, ko pasulj;))
zzirafa
05. 10. 2012 08.45
+6
Če bi torej imel seneni nahod, bi zahteval zakonodajo, ki bi prepovedovala rastline?
mufic
05. 10. 2012 08.48
+0
Pr nas v bloku pa sosedov pes nonstop laja.
problem?
05. 10. 2012 09.25
-6
to da pes laja je dovoljeno in "humano", raje se ti odseli kot nadležen cucek saj veš da imajo živali več pravic kot ljudje, še posebej če vprašaš idi0te ki jim brišejo rit in kupujejo dražjo hrano kot za svoje otroke
geishha
05. 10. 2012 11.51
+1
A živali imajo pravice? Pri nas v Sloveniji? Ah daaaaaj no!
Boštjan Bizjak 1
05. 10. 2012 08.31
+9
Jaz imam živali neizmerno rad.Sploh svojega kužka.Rajši imam živali kot pa določene ljudi!Žival vsaj ni hinavska in kradljiva kot pa nekateri ljudje!
zalijanc
05. 10. 2012 08.37
-5
Ja, res sem opazil koliko energije in časa ljudje posvetijo živalim, do njih so vedno prijazni, razumevajoči, ljubeči, za njimi pospravljajo brez besed, skrbijo za redno prehrano, higieno, druženje, aktivnosti, prijatelje...jah in ta igra bo ostala samo želja vsakega moža...
nevica
05. 10. 2012 07.46
+6
In da bo vsa ta problematika še malo bolj pereča, ji bo naša država pomagala s povšanjem DDV na hrano za male živali... Ni vsak zapuščenček, ki ga ljudje vzamejo pod streho - luksus. Moja soseda je brezposelna, pa je vseeno s ceste posvojila kužka. Nima doma palače in jahte in pasemskega psa s katerim hodi na razstave... Itak je bilo od vedno tako, da bo kak revež za ubogo žival ali pa ubogega človeka bolje poskrbel od takega, ki ga zanima samo lastno dobro in bo sam živel še malo bolj revno. Naša država je začela reševati svojo *rit* na čuden način, saj jemlje tudi tam, kjer ni... Saj je res, da se vladi zdi, da rešuje Slovenijo, čudno, da se Slovencem ne zdi tako. Odrla nas bo pri živem telesu in nič ne bo naredila, da bi zaposlila nezaposlene in sredstva dobila tam, kamor mora dajati pomoč, čeprav vedno manjšo. Ampak za kaj takega je treba stisniti od sebe še kaj drugačnega od birokratskih zakonov, ki prestavljajo iz žepa v žep brez pozitivnega vpliva na BDP. Res imamo *seratorje* na oblasti, podrejajo se tistim v EU, ki iz žepa v žep prestavljajo bistveno več kot mi in jim predstavlja revščino človek, ki zasluži 800 EUR ali pa celo več na mesec. Pri nase nekateri živijo z 250 EURi. In sedaj bo še klošar moral pustiti psa na cesti, ko že sam ne more biti bolj na cesti kot je?! O mučiteljih pa raje ne bi, skoraj nagrajeni so z mesečim dopustom...Sramota za naš pravosodni sistem. In spet bodo preganjali 1 - 2 tajkuna za lepši videz, odvisno s katere strani izvira.... Včasih je politika metala pesek v oči, sedaj nam jih hoče zabetonirati.
HooplaToopla
04. 10. 2012 23.33
+10
V državi kjer se šteje za velik uspeh sodstva, da so doslej uspeli obsoditi na mesec dni zapora enega (1) mučitelja živali, se nam vsem, ne le živalim slabo piše.
problem?
04. 10. 2012 21.33
-19
ne se kregat z idioti oni bi tako ali tako narezali še svojega otroka svojemu cucku na krožnik, samo da jim cucek ne bi jokal ker ni dobil svojih dnevnih 30€ fensi posrane hrane
defacto
04. 10. 2012 19.45
+19
Zakaj je vsakemu tko težko dat cca 70 eur al koliko že pride sterilizacija in to 1x za xy let. Kolk šele stanejo froci pa jih ma verjetno večina od vas. je res, da to potegne za sabo tudi dosti slabih stvari, če se prosto parijo naokrog; bolezni, smrt na cesti, stradanje,... In je treba to tudi za dobro živali omejit. ampak po drugi strani zakaj se ne omeji frocov? kolk je kitajcof, indijcof, ciganof pa tudi vseh evropejcof (napake so namerne) in nasplošno vseh pa se še kr naprej gonmo in množimo in delamo sranja, medvedje, ki pa niso zaj.bali nobenega gospodarstva in niso nobenga okradli, nobenga peljali do stečaja pa morajo umirat zaradi tega, ker jih je kao preveč. Koji k... naša človečuljska rasa bi se mogla minimalno prepolovit ne pa da se gomazi zmeraj bolj!!!
problem?
04. 10. 2012 21.34
-2
patetično da mora vsak ki napiše resnico spremeniti polovico svojih besed da ne motijo "rdečega vprašanja" ki zaradi prejetih kuvert vztrajno briše vse kar so podmazani da pobrišejo
nevica
05. 10. 2012 07.50
+0
Problem?, tvoji jagnčki so obmolknili, upam, da boš našel ustrezno zdravljenje. Ne bi te rada srečala, da prosto hodiš naokoli.
URAWA
04. 10. 2012 18.53
+22
K MOJIM STARŠEM SE JE PRED 4MI LETI ZATEKLA POTEPUŠKA PSIČKA MEŠANKA..LUŠNA SRČKANA PRIJAZNA.. BI SKORAJ LAHKO REKEL ZELO HVALEŽNA KER STA JO VZELA....NO KAKORKOLI IMELA STA JO RADA IN ONA NJIH.....KAKORKOLI ŽE PREJŠNJI TEDEN JO JE NEKDO TAKO ZELO PRETEPEL DA JI NI BILO POMOČI....VETERINAR NI MOGEL VERJETI SVOJIM OČEM IN NI BILO DRUGEGA KOT DA JI DA INEKCIJO...PA PISMO DA IMA NEKDO SRCE KAJ TAKEGA NAREDITI NE MOREM VERJETI RES NEEEEE......*
J.A.
04. 10. 2012 21.06
-2
problem?
04. 10. 2012 21.35
-3
bb38150
04. 10. 2012 18.24
+17
Živali so živa bitja in zato ljudje vse prevečkrat pozabljajo, da je z njimi obveza in strošek. Če že vzameš žival ji nudi topel dom, nežnost, ljubezen ne da jo privežeš na verigo in naj tam životari. Sama sem imela 11 let psičko zaradi bolezni sem jo dala uspavat. Še danes po 6 letih mi je hudo
Jure Herer
04. 10. 2012 17.55
+37
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Raubšic
04. 10. 2012 15.45
+55
ŽIVAL JE VELIKA ODGOVORNOST, VELIKA SKRB, VELIK STROŠEK, NEPOPISNO VESELJE IN OBOJESTRANSKA LJUBEZEN IN KO PRIDE KONEC TUDI NEPOPISNA ŽALOST.
mv1
04. 10. 2012 17.13
+9
vicvic
04. 10. 2012 17.45
+12
Res je samo taka žival je leta dolgo pri eni hiši. Z dimačimi živi za veselje.
Pecikltigr
04. 10. 2012 15.36
-18
Res krasni ljubitelji živali: vse je treba sterilizirati in kastrirarti!
pkorosec
04. 10. 2012 15.38
+15
potepuske ze. Na dezeli skoraj nihce nima psa ali macke doma. Se razmnozujejo neomejeno. Posledica tega je, da jih je prevec, sirijo se bolezni ali pa koncajo pod kolesi. Kaj je torej boljse?
Raubšic
04. 10. 2012 15.53
+6
V kateri "deželi" si to videl? In ne divjaj po vaseh, da ne boš gazil živali !
Oleander
04. 10. 2012 23.18
V naši vasi , na primer. In takih vasi je na žalost mnogo.
santamaura
04. 10. 2012 12.14
-7
Naš kuža pa laja vesel, saj ve da bo eno drugo žival za kosilo imel
ce.ce.
04. 10. 2012 15.06
+0
Raubšic
04. 10. 2012 15.56
-5
santamaura, a ti hraniš psa z mesom? Za brikete še nisi slišal(a).
BaGr67
04. 10. 2012 16.45
+5
Raubšic s česa so briketi s trave al kaj?Ne verjam vsemu kar piše na embalaži.
Raubšic
04. 10. 2012 19.58
Na embalaži piše, da je notri koruza, riž, korenček, pesina pulpa, klavniški odpadki in podobno.
Kozorog65
04. 10. 2012 11.25
+35
Kdor ne mara živali, tudi ne mara ljudi in je neiskren prijatelj.
pkorosec
04. 10. 2012 15.41
+18
maram zivali, ne maram pa ljudi in jih iskreno preziram.
Raubšic
04. 10. 2012 15.57
-3
pkorosec, si potem pravi homo homini lupus?
Borut Pahor 1
04. 10. 2012 11.10
+36
od vseh živali smo ljudje k smo tut u bistvu živali(primati) edina vrsta ki je kruta in obstajajo taki k si niti naziva žival kaj šele človek ne zaslužijo!
anonimen1
04. 10. 2012 11.09
-1
Veste kako so zavetišča prevarantska, kužka dajo če se jim da 45€, in če ga ne bo nobeden hotel uzeti ga bodo usmrtili. To se mi je zgodilo, ko sem klical za enega kužka ki sem ga hotel uzet so mi tako rekli. In potem čš kao kuzek grize itd. Meni se to zdi prevara da zahtevajo 45€ ce ti hoces zivalco uzet in njih rešit bremena, njim pa je lažje dat 70€ za inekcijo in ga usmrtit kot pa da bi ga nekomu dali brezplacno. V glavnem s tem zavetiščem se ni dalo nič zmenit saj nisem imel dovolj kesa, in upam da ga je nekdo uzel da ga niso usmrtili.
ansev88
04. 10. 2012 11.25
+21
Ja pa kako si vi to predstavljate? Vse bi radi zastonj? Zavetišču plačaš tisto minimalno ceno za katero ti oni žival kastrirajo/sterilizirajo, jo očistijo zajedalcev, jo cepijo. Vzemi žival iz ceste pa vse to plačaj sam pa da vidim, kakšen znesek boš potem naračunal. Sicer pa če ti je škoda dat denar za veterinarja in hrano in ostale potrebe živali, ti priporočam, da je nimaš pa če si jo še tako želiš.
ansev88
04. 10. 2012 11.28
+5
anonimen1
04. 10. 2012 11.32
+7
Ma vs kaj se ne bom kregal lažje jim je dat 70€ za ubit psicka!!!! To je klavnica in nič drugega, in sem napisal da ce bi mel bi dal tist moment je pač pršlo tako da ti zmanka denarja in ce si ne pismen in ne znas brat, sm napisal tudi da se ni nic dalo z njimi zment!!!! In sm ze vzel zival iz ceste in jo spucal in oddal naprej brezplacno ker sem hotu da prezivi mucek ne pa da ga ubijejo. In to ni minimalna cena ker kuzek je bil cepljen in paperje ima vse samo lastniki niso mogli ga vec imet in so ga oddali. To je zame prodaja in služenje denarja na taki nacin.
anonimen1
04. 10. 2012 11.33
+2
J.A.
04. 10. 2012 11.40
+7
Meni se je pa ravno zdaj zgodilo, da sem našla bogega čisto majhnega mucka, 1 dan je bil še pri meni, grozno živahen, potem pa sem ga odpeljala v zavetišče v Vitovlje. No tam so mu dali cepivo proti razglistenju, potem pa čez en teden še eno cepivo in je revež umrl. Pa sem mu že našla novega lastnika, tam so ga pa ubili. Nikoli več ne pripeljem živali v zavetišče. *!
anonimen1
04. 10. 2012 11.41
+2
Imam jst kuzka in je preskrbljen bolje k ti, kuzek je tako hrano k jo rab in mu nic ne manka.
anonimen1
04. 10. 2012 11.49
+5
O temu zavetišču tudi jst govorim. Zavetišče Vitovlje, in vrjeten nisi edina k se ji je to zgodilo.
Neža Vižintin
04. 10. 2012 11.49
+12
Zelo različna so zavetišča po sloveniiji. Nekaj jih je res pokvarjenih ampak veliko jih in. Posvojnina pa je nekaj normalnega in je eden izmed filtrov, ki odganja neodgovorne posvojitelje. Če je nekomu težko dati tistih nekaj 10 € za posvojitev živali potem si je pač ne zasluži in nima do posvojitve pravega odnosa. Veliko ljudi si namreč narobe predstavlja, da živali v dobrih zavetiščih trpijo in da se jih iz njih rešuje. Seveda je boljši topel dom ampak vsak dom še zdaleč ni boljši od zavetišča kjer imajo živali vsaj toplo, sprehode, dobro hrano in veterinarsko oskrbo. Treba je razumeti, da zavetiščem
Neža Vižintin
04. 10. 2012 11.53
+8
Spet je odtrgalo pol komentarja :S ... Treba je razumeti, da obična plačuje zavetiščem oskrbo za živali samo za 30 dni (izjema so breje samice oz. samice z mladiči). Dobra zavetišča nato prevzamejo stroške za oskrbo živali dokler jim ne najdejo doma in del stroškov si povrnejo tudi s posvojninami (ki sploh niso visoke). Dobro zavetišče vloži v vsako žival tudi precej truda, ljubezni, denarja in volje ter je normalno, da je ne bodo dali kar vsakemu, ki pride mimo. Zato me zanima anonimni1, o katerem zavetišču govoriš? In ali so ti sami rekli, da bodo žival usmrtili oz. po čem sklepaš da jo bodo?
anonimen1
04. 10. 2012 12.06
Rekli so da ce je noben ne bo hotu jo bodo uspavali. In se mi ne zdi dat veliko 45€ lej samo pač mi je zmanjkalo, in če bi bilo 10€ posvojine tako kot ti praviš bi jo takoj vzel. Ni se dalo nič zmenit z njimi, in to je zavetišče Vitovlje.
anonimen1
04. 10. 2012 12.09
Aja pa še to oni so jo imeli celo samo 4-5dni, in zival je bila ze pred prihodom v zavetišče cepljena in papirje je imela. Ker je lastnica kuzka oddajala se po tem ko ga je oddala v zavetišče. In ona mi je to povedala.
J.A.
04. 10. 2012 12.24
+4
Mislim, da bi si Vitovlje zaslužili kakšno prijavo na Vurs.
Neža Vižintin
04. 10. 2012 12.39
+2
Psa se pred 30. dnem ne sme uspavati brez zdravstvenih razlogov tako da je šlo za nesporazum. In brez zamere ampak če si ne morete privoščiti posvojnine v višini 45 € ne vem kako bi prenesli ostale stroške (cepljenja, oprema, kvalitetna hrana, zdravljenja). Če je že to preveč živali pač ne imejte.
Neža Vižintin
04. 10. 2012 12.40
+2
Drugače pa tako kot pravi J. A., če sumite da počnejo kaj nelegalnega jih prijavite na VURS
kapuhs
04. 10. 2012 13.50
+4
Tlačenka, bodi srečna da ne veš kako je če niti 20 eur nimaš... Lahka tebi s polno guzo svat
Neža Vižintin
04. 10. 2012 15.14
+6
kaphus po tvoji logiki če človek še zase nima naj si omisli in strada zraven še eno žival? Kakšna logika pa je to? Saj ne gre za nič osebnega ampak žival je luksuz ne pravica in če zanjo človek ne more skrbeti naj je nima. Enako velja za karkoli bodisi otroka ali pa avto. Če nečesa ne moremo vzdrževati tega nimamo. Vsaj zdrava pamet tako narekuje.
Sugarbaby1
04. 10. 2012 15.30
+5
nehajte z debilnimi komentarji!!!! če nimaš 45e za posvojitev živali, je niti ne posvoji!! mene je moje pes v enem letu odkar ga imam, z nakupom vred, koštal vsaj 3000e !!!!!!! anonimen1, kaj bi se zgodilo, če bi žival zbolela?? komu bi jokal in stokal takrat, da so klinike predrage in samo služijo????? oskrba živali, kot jim jo nudi zavetišče, bi te na kliniki prišla preko 150e, samo toliko da veš! očitno je,da nimaš pojma o čem govoriš, in da nimaš pojma kaj pomeni ZAPRAVLJATI VELIKO DENARJA ZA ŽIVAL! hrana za psa, ki jo jaz kupujem (imam 40-kilskega psa!!), stane DVAKRAT TOLIKO, kot so v zavetišču, ki ga tako preklinjaš, hoteli od tebe. IN TO NA MESEC! utihni in pelji psa na sprehod, boš bolje zapravil svoj čas.
J.A.
04. 10. 2012 15.51
+6
Ja toliko te pa stane, če si nabaviš čistokrvnega. Ti bogi psi so že tako zdegenerirani, da lahko zaradi vseh bolezni, ki jih pestijo, res bankrotiraš. Mešančki te stanejo pa mogoče šele na stara leta, ko jih prizadane kakšen rak ali druge tegobe. Pa vem kaj govorim, imam pse že odkar sem se rodila, in vsi so doživeli visoko starost. Hrana za kužke pa tudi ne stane toliko. Mi našemu šele zdaj pri 15 letih res kvalitetno kupujemo, da bi ja ostal še dlje z nami. Prej smo mu pa pač ta najbolj oglaševane, ki se jih dobi povsod. Pa mu ni nič manjkalo.
mv1
04. 10. 2012 16.46
+1
Calypso ima popolnoma prav. Če nimaš niti 45 evrov, glej potem ne moreš imeti psa, ker bojo mesečni stroški skoraj višji. Tako da...
problem?
04. 10. 2012 17.29
-1
anonimen1, ne se kregat z idioti oni bi tako ali tako narezali še svojega otroka svojemu cucku na krožnik, samo da jim cucek ne bi jokal ker ni dobil svojih 30€ fensi posrane hrane
ziva35
05. 10. 2012 08.54
+1
Ne pretiravajte s cenami. Imam psa in me na mesec stane cca 60€ za hrano(15kg), in priboljški, ki so cca 3€. Cepljenje je 1x na leto in to je to. Res pa so stroški, če pes zboli in je potrebno zdravljenje, ampak, o tem razmišljati.....lahko le upaš, da bo pes zdrav. Pa saj tudi ljudje zbolevamo, mar ne?
roaddogg
04. 10. 2012 11.00
+6
Kekc, ko berem tvoje komentarje se spomnim svojega strica, ki mi je govoril: "Enemu bedaku niti 10 znanstvenikov ne more dogovorit"... Ma ne samo da ti ne morem odgovorit na vprašanja... Niti ene same besede se ne morem spomnit kaj nej ti napišem...tak primer si..
roaddogg
04. 10. 2012 10.55
+24
Men gre pa najbol na Q.. folk, ki jamra kako so živali drage , medtem ko svojo rit prevaža v luksuznem avtomobilu.. Jamra kok je kastracija draga, popoldne pa v gostilni da za rundo, ki je vredna približno pol kastracije enega mačka..
Abica
04. 10. 2012 11.08
+20
To je ful res. Pa denar za cigarete, isto. Za to pa je. Isto je v soli in vrtcu, ko nekateri starsi otroku ne privoscijo izleta za 10 evrov ali pa se manj, potem pa po roditeljskem takoj zavije v lokal in zapravi ta znesek.
santamaura
04. 10. 2012 11.43
+9
Naš pes je pa malo čuden, saj sit in zadovoljen ležii na vrtu in premišljuje kakšno srečo ima, da njegov gospodar, ki včasih tudi plača rundo v gostilni sedi poleg njega z pipo v roki in ga malo poboža in ne razmišlja o tem, da bi ga kastriral.
BaGr67
04. 10. 2012 16.47
-2
teddy_bear
04. 10. 2012 21.54
+1
santamaura: a če bi imel nesterilizirano psico, ki bi imela mladiče za mladiči bi enako mislil? Mislim da ne!
santamaura
04. 10. 2012 10.53
+12
Jaz pa mislim, da je tisti, ki mora kupiti otroku za igračo žival pač tako umsko in duhovno omejen, da je za svoje otroke tako nezanimiv, da bi se lahko igrali z njim
bonigard
04. 10. 2012 10.42
+5
Se popolnoma strinjam z -bonami2.Sterilizacije in kastracije so zelo predrage,katerih si ne moremo privoščiti vsi ljubitelji živali.To bi lahko veterine opravile za polovico stroškov manj.Kje pa so zdaj tiste akcije o katerih se večkrat govori.Če bi bile te storitve cenejše, bi bilo občutno manj zavrženih živali.
Neža Vižintin
04. 10. 2012 11.03
+6
Iskreno me zanima kako potem shajate z ostalimi stroški? Predvsem ostalimi veterinarskimi?
ansev88
04. 10. 2012 11.30
+10
Če si ne moreš privoščiti, potem nimaš živali. Enostavno kot pasulj. Če ti je pač škoda dat enkrat toliko denarja, potem nisi zrel za odgovornega lastnika.
defacto
04. 10. 2012 19.38
+1
Zakaj je vsakemu tko težko dat cca 70 eur al koliko že pride sterilizacija in to 1x za xy let. Kolk šele stanejo froci pa jih ma verjetno večina od vas.
Johana Mohor?i?
04. 10. 2012 22.45
poseg sterilizacije sam po sebi ni drag. Draga je anestezija in ker gre po kilaži. Prijateljica ima 52kg kužiko in je zanjo plačala veliko veliko kot pa samo 70e. In plačala je z veseljem. Sama imam tudi najbolj prikupno, scrkljano,ljubečo psičko, katero sem dobila preko društva Lajka in samo hvala jim lahko rečem, da je bila že sterilizirana, razglistena, in čipirana.
roaddogg
04. 10. 2012 10.41
+30
Prejšnji teden sem v gmajnicah posvojil mačko.. Toliko veselja , kot mi da ta žival, mi že dolgo časa ni dala nobena stvar ali oseba.... PS: V Gmajnicah zelo prijazni in strokovni, sem zelo zadovoljen z njihovim obnašanjem..