Slovenija

Kustec Lipicerjeva: Bilo bi neodgovorno, da bi zgodba med Cerarjem in Brglezom postala zgodba države

Ljubljana, 07. 02. 2017 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spor med premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem ter podpredsednikom Milanom Brglezom je zgodba med posameznikoma in bi bilo neodgovorno, da bi postala zgodba države, pravi vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Če bi Cerar njo kot podpredsednico pozval k odstopu, bi se pogovorila in po demokratičnih procesih šla v preverjanje zaupanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cerar in Brglez se še nista pogovorila
    02:06
    Iz SVETA: Cerar in Brglez se še nista pogovorila
  • Iz 24UR: V razklani SMC še vedno vre
    02:28
    Iz 24UR: V razklani SMC še vedno vre
  • 24UR: Cerar in Brglez danes skupaj na proslavi
    01:24
    24UR: Cerar in Brglez danes skupaj na proslavi
Bolj skrb zbujajoče bi bilo, če bi v podobnih situacijah obstajal težak mir, o sporu med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom, meni vodja poslanske skupine SMC.
Bolj skrb zbujajoče bi bilo, če bi v podobnih situacijah obstajal težak mir, o sporu med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom, meni vodja poslanske skupine SMC. FOTO: POP TV

Spor med premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem ter podpredsednikom Milanom Brglezom je zgodba med posameznikoma in bi bilo neodgovorno, da bi postala zgodba države, je prepričana vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer

Cerar je namreč pred tednom dni Brgleza, sicer tudi predsednika DZ, pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v stranki. Napetosti je pospešilo Brglezovo nasprotovanje sprejemu novele zakona o tujcih, o kateri poslanska skupina SMC ni bila soglasna.

Kot je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedala Kustec Lipicerjeva, morajo najti kompromisno rešitev, s katero bodo lahko vsi skupaj živeli. Poudarila pa je, da je poslanska skupina, ki je danes zasedala, enotna. Po njenih ocenah so takšna nesoglasja v strankah povsem običajna. Mnogo bolj skrb zbujajoče za demokracijo bi bilo, če bi v takšnih situacijah obstajal 'težak mir', tišina, je prepričana Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali so torej pozivi predsednika stranke k odstopu podpredsednika običajni, je odgovorila, da mora imeti vsakdo pravico do tega, da pove, kaj mu leži na duši, "ker je to začetek tega, da se lahko začnejo pogovarjati in da razčistijo stvari in gredo skupaj naprej".

Če bi njo kot podpredsednico Cerar pozval k odstopu, bi se, kot je povedala, pogovorila in "po vseh običajnih, demokratičnih procesih tudi šla v preverjanje zaupanja, ki ga imam".

Kustec Lipicerjeva: Nisem scenaristka, sem pa v prvi vrsti borka za demokracijo in dialog 

Ne želi se sicer odločati ne v Brglezovem imenu ne v imenu koga drugega, je pojasnila in s tem odgovorila na vprašanje, ali pričakuje, da bo to storil tudi Brglez. Po statutu SMC sicer podpredsednika in podpredsednico voli in razrešuje svet stranke.

Kustec Lipicerjeva verjame, da gre za modre ljudi, "ki natančno vedo, zakaj smo tukaj in kakšno je naše poslanstvo". "Nisem scenaristka, sem pa v prvi vrsti borka za demokracijo in dialog," je poudarila.

Poslanska skupina SMC se je danes po besedah vodje pogovarjala o svojem delu ter ocenila, da so zelo odgovorno in tam, kjer je bilo mogoče, usklajeno odločali o zakonodajnih postopkih in pobudah. Na tak način bodo z enakim ritmom, energijo ter odgovornostjo delali tudi naprej, tako kot se je SMC zavezala pred volitvami, je napovedala.

A kdor veliko in dobro dela, se tudi moti in poškoduje, je še dejala Kustec Lipicerjeva in s temi besedami odgovorila na vprašanje, ali je moč zaceliti rane v poslanski skupini. Ta je, kot zagotavlja, enotna. Po njenih besedah je pomembno, da se tudi iz napak "veliko naučimo, da jih ne ponavljamo in tudi na podlagi takih napak sprejmemo še boljšo odločitev, kot bi jo sicer".

Odgovorila je tudi na vprašanje glede zakona o tujcih, ki ga je sama podprla. Po njenih besedah je šlo za zelo zavestno politično odločitev, ki pa o tej zadevi ni nujno zadnja.

Premier Miro Cerar je Milana Brgleza pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v SMC.
Premier Miro Cerar je Milana Brgleza pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v SMC. FOTO: Aljoša Kravanja

Han: Čakamo, da se bo pojavil bel dim in bosta Brglez in Cerar zadevo rešila

Spomnila je še na poziv predsednika vlade ter Sveta za nacionalno varnost v primeru sprejemanja zakona, da je nekaj treba narediti. "In kar smo smo bili v danem trenutku očitno zmožni narediti, je bil ta predlog novele, ki se je v DZ še z dopolnili vsebinsko spremenil. Po določenih ocenah zadostno, po nekaterih ne dovolj," je pojasnila. Če bodo tisti, ki ocenjujejo, da novela ni ustrezna, to izpodbijali na ustavnem sodišču, bo slednje reklo zadnjo besedo, ki jo bodo po zagotovilih Kustec Lipicerjeve spoštovali.

Brglez, ki naj ne bi nameraval odstopiti z mesta podpredsednika SMC, je minuli teden napovedal, da se bosta s Cerarjem sestala in pogovorila ta teden. Cerar za zdaj molči, Brglez pa pričakuje njegovo vabilo na srečanje.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da za njun dogovor ne ve, si pa želi, da se čim prej pogovorita, saj čuti "pretirano nemirnost, predvsem v javnosti".

Tudi koalicijski partnerji računajo, da bosta zgladila spor. "Čakamo, da se bo pojavil bel dim in bosta Brglez in Cerar zadevo rešila," je danes malo v šali malo zares dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Prvak DeSUS Karl Erjavec je že minuli teden izrazil upanje, da imata Cerar in Brglez toliko modrosti, da bosta znala v korist države spor razrešiti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
08. 02. 2017 15.34
Po mojem mnenju samo igrata...da bi butalske slovenčke spet okoli prenesli....
Verbena
08. 02. 2017 09.40
+2
Pa kaj sedaj kvasi ta gospa , če kdo, potem naj se premje nauči kaj je to odgovornost, on je tisti, ki je problem med Brglezom in sabo javno izpostavil !!!....povsem neodgovorno dejanje...no, pa se tako ve, da ni edino !!!
Dragon_13
07. 02. 2017 21.16
+3
Naj si pač Brglez begunjski tok spelje v svojo hišo in naj jih preživlja s svojim denarjem in debata zaključena !!!
AntonMa
07. 02. 2017 21.09
+6
Ne smemo pozabiti, da je Cerar v tem zakonu o tujcih poslušal Janeza Janšo in sedaj morajo to nekako prikriti.
Netajkun
08. 02. 2017 15.17
Anton . . . glas ljudstva je poslušal , skoraj 80 % po anketah javnega mnenja ( ki jih v medijih seveda niso objavili )
AntonMa
07. 02. 2017 21.09
+6
Cerar javno poziva podpredsednika stranke k odstopu, ta tovarišica pa govori o nekem družinskem prepiru. Res, večjih klovnov kot jih ima SMC, ne najdeš zlepa.
ROMELS
07. 02. 2017 20.26
+5
Kustecova krši zakon, ker je na bolniški in dela.
ROMELS
07. 02. 2017 20.37
+4
Vrhovni
07. 02. 2017 20.12
+1
Dobro je zdaj ozmerjal politike v CD predsednik komisije PS, kar sivi so ratali od menekena, Brgleza do cmerkota.
.jest
07. 02. 2017 19.55
+0
Oba bi morali sterati. Samo kolobarijo. Hrbtenica pa na ravni štiriletnika. Seveda bo admin po par sekundah stisni minus. Mora, če hoče dobiti 3,9 eur na uro.
korintos23
07. 02. 2017 19.40
-4
Cerar ima veliko podporo SDS, ostali so proti njemu, tudi velik del SMC!
AntonMa
07. 02. 2017 21.06
-1
Malo si že zmeden od celodnevnega onaniranja na sliko Trumpa.
korintos23
07. 02. 2017 21.14
-2
Vrhovni
07. 02. 2017 19.30
+1
Predsednik vlade Miro Cerar si je na tradicionalnem srečanju tujih diplomatov na Brdu pri Kranju o odnosih s sosednjo državo Hrvaško in reševanjem mejnega vprašanja dovolil skrajno protidržavno izjavo, in sicer, “da bo Slovenija spoštovala vsakršno odločitev arbitražnega sodišča,” čeprav je državni zbor leta 2013 s 70 glasovi prepričljivo sprejel memorandum k arbitražnemu sporazumu, da v primeru neugodne odločitve, ki Sloveniji ne bo prinesla ozemeljskega stika teritorialnega morja z odprtim morjem, arbitraže ne bomo spoštovali.
Vrhovni
07. 02. 2017 19.30
+1
Memorandum je bil sprejet s ciljem, da je ohranjen vitalni interes države, to je stik Slovenije z odprtim morjem, kar je opredeljeno tudi v samem arbitražnem sporazumu. Poleg tega pa je bila odločitev sprejeta zaradi številnih pomislekov in nejasnosti v sporazumu. To, kar je Cerar dejal med vsemi tujimi diplomati, pa je v nasprotju s prizadevanji velike večine poslancev državnega zbora in politike, ki jo je v času sprejetja memoranduma vodil Janez Janša, ter je svojevrsten mednarodni in notranjepolitični škandal. Nikjer na svetu namreč ne boste videli, da bi premier deloval v nasprotju s sprejetimi sklepi in interesi države, še manj pa, da bi o tem odkrito govoril tujim diplomatov. Državni zbor je sprejel takratni sklep ravno zaradi razlogov, da Sloveniji ne bo treba spoštovati in sprejeti odločitve, ki bi bila slaba za državo in njen stik z odprtim morjem.
Vrhovni
07. 02. 2017 19.31
+2
Memorandum k arbitražnemu sporazumu določa: “Republika Slovenija bo kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ‘ultra vires’ (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča).”
korintos23
07. 02. 2017 19.37
-3
Odločitev arbitražnega sodišča se bo spoštovala, saj pa ne vlada SDS!
AntonMa
07. 02. 2017 21.07
-1
Korintos23, ko vsak levičar, zagovarja delovanje proti državi. Ali pa je preprosto nepismen.
Barbarezo
07. 02. 2017 19.22
-1
v drzavi bi moral biti samo predsednik in CAO!!!
equi value
07. 02. 2017 18.58
+1
Cmerar še za profesuro ni več dober. Pridigar bi pa še lahko bil. Stare mamce bi zadovoljeval.
pop greznica
07. 02. 2017 19.18
+0
ooResnicA
07. 02. 2017 18.55
+1
....kako je že rekel nekoč padalec jelenčič....dva profesorja pa pravnika.....
ONniON
07. 02. 2017 18.49
-2
slovenska demokratska stranka zelo dober program
ooResnicA
07. 02. 2017 18.52
-2
pop greznica
07. 02. 2017 19.17
+0
ONniON
07. 02. 2017 21.23
+0
staridida
07. 02. 2017 18.34
+9
Ves dosežek SMC v 4letnem mandatu bo zdravstvena reforma , ki je preložena na leto 2019...
ooResnicA
07. 02. 2017 18.52
+4
pop greznica
07. 02. 2017 18.29
+4
mene zanima kako si je tale Kustec-Lipicer zrihtala da jo po propadli politični karieri na FDV-ju čaka služba?
delfin11
07. 02. 2017 18.26
+2
eh,,,visi mi nekaj za ta dva ...
staridida
07. 02. 2017 18.18
-1
Niti Hitler ni imel tako mrk pogled, kod ga ima Brglez-ZATO NAJ TAKOJ ODSTOPI....
staridida
07. 02. 2017 18.26
-1
Da bi kura brcnila tistega, ki mi je dal minus....
gangsterist
07. 02. 2017 18.15
+0
nesposobneži zgrizite se med seboj, kaj me briga za vas
marker1
07. 02. 2017 18.15
-2
Stalnica te države so zgodbe o nezdružljivi levici in desnici. Levica stalno skrbi, da nikoli ne pride do soglasja. Do soglasja pride samo takrat, ko si oboji dvigajo plače. Nikomur ni mar za otroška nesoglasja v SMC.