Slovenija

Kupujete slovensko?

Ljubljana, 01. 03. 2011 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kampanjo "Kupujem slovensko", ki spodbuja kupovanje živil domačih proizvajalcev, je podprlo že 64 podjetij. "Ko hodimo mimo polic in mečemo hrano v košare, se odločamo, ali bo naša živilska industrija obstala," pravijo poznavalci.

Slovenske trgovinske police svojim kupcem ponujajo širok izbor živil. Kljub temu da je naša živilska industrija zelo kakovostna in primerljiva z evropskimi standardi, se kupci največkrat odločajo za nakup izdelka glede na ceno.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je danes predstavila nadaljevanje kampanje Kupujem slovensko, s katero želi potrošnike spodbuditi, da pri nakupu izberejo živila slovenskih proizvajalcev in tako prispevajo k boljšim gospodarskim rezultatom, večji blaginji in zaposlenosti.

"Ko hodimo mimo polic in mečemo hrano v naše košare, se odločamo, ali bo naša živilska industrija obstala ali bo naš kmet obstal!“ pojasnjuje Marjan Simčič z biotehniške fakultete.

Sadje pogosto zori šele na poti v Slovenijo.
Sadje pogosto zori šele na poti v Slovenijo. FOTO:

Domači izdelki, predvsem sadje in zelenjava, ohranijo veliko več več vitaminov in mineralov, kot tisti, ki morajo do Slovenije prepotovati več 100 kilometrov. Sadje pogosto trgajo še zeleno, na poti pa potem zori. "Če utrgamo nekaj zjutraj in pojemo popoldne, kar recimo lahko v Sloveniji enostavno naredimo s sadjem in zelenjavo, je to tudi prehransko in kakovostno dosti boljše. Logično je, da moramo podpirati čim krajšo prehransko verigo,“ še dodaja Simčič.

Omenjeno kampanjo je od začetka v letu 2008 podprlo 64 kmetijskih in živilskih podjetij, na policah slovenskih trgovin pa je že več kot 500 izdelkov, označenih z napisom Kupujem slovensko.

'Naša prednost je v tem, da smo majhni'

Kot pojasnjuje Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je naša prednost v tem, da je Slovenija majhna in da so naši živilski proizvajalci prepoznavni. "Na nek način tako kot potrošniki poznajo nas, mi poznamo svoje dobavitelje. Kratka pot poznavanja svojih dobaviteljev, visok kakovostni in varnostni nadzor prispevajo k temu, da so naši izdelki res dobri in da jih je vredno kupovati," je povedala v oddaji 24UR OB ENIH.

Slovenski potrošnik gleda na poreklo v segmentu mesa, mleka in žit, manj pa na področju pijač in sladkega programa.
Slovenski potrošnik gleda na poreklo v segmentu mesa, mleka in žit, manj pa na področju pijač in sladkega programa. FOTO: Kanal A

Sodeč po rezultatih raziskav slovenski potrošnik gleda na poreklo v segmentu mesa, mleka in žit, manj pa na področju pijač in sladkega programa. "To se lahko še popravi. Naša največja živilska podjetja imajo tudi po 150 ali 170 inšpektorskih nadzorov na leto, kar je poleg njihovih standardov kakovosti in varnosti nedvomno znak, da je hrana, ki jo proizvajamo v Sloveniji, varna, nadzorovana in zaupanja vredna. Seveda se zavedamo, da smo vpeti v globalni prostor in da moramo tisto, kar uvozimo, res skrbno pregledovati. Mogoče je včasih kakšna afera pred vrati, a ravno s skrbnim nadzorom se jim lahko izognemo," pravi Zagorčeva.

'Ne delijo nas na prvo-in drugorazredne potrošnike'

Po njenih besedah se vsaj trije naši največji trgovci trudijo, da ohranjajo visok delež slovenskih izdelkov, malo manj pa so slovenski izdelki prisotni pri diskontarjih. "V zadnjem času narašča uvoz živilskih pridelanih izdelkov, zato so tovrstne kampanje pomembne – da nekako skušamo spomniti potrošnike na to, naj, kadar lahko, kupijo slovensko."

"V trikotniku cena – kakovost – zdravje lahko rečem, da slovenski proizvajalci proizvajajo izdelke za prvo kategorijo, torej ne delijo svojih potrošnikov na prvo in drugorazredne, tako kot si lahko privoščijo kakšne tuje družbe. Kajti veliko se govori o tem, da so izdelki, ki prihajajo na slovenski trg, pa proizvedeni za ta vzhodni del Evrope," pa je zaključila Zagorčeva.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

filipino
29. 05. 2012 15.33
+1
ko sem še živel v Sloveniji sem kupoval samo naše izdelke,zakaj zato ker sem podpiral našo proizvodnjo in z tem naše delavce,dan danes kupujete po raznih hoferjih Avstrijsko-Nemško robo.In kaj želim povedati! Imate strica,teto,brat sestro,vnuka,sestrično,bratranca,,,,,,,,ki so nezaposleni,zakaj,zato ker vi kupujjete neko tujo robo,ki ni nič boljjša od naše z tem pa,ko kupujete tuje naši izgubljajo delovna mesta.Bratje in sestre plačajte tudi več in naj bo Slovensko,pomagali boste tudi svojim,našim,raje vsak dan pojejte 10 do 20 % manj,kolikor je naša hrana dražja,prvo bo dobro za gospodarstvo,drugo pa za naše zdravje,da pazimo na tžo
tito-idol
02. 03. 2011 17.26
Naša hrana je strupena prav tako kot tuja in ne delajte si iluzij,da jeste zdravo!
volek
02. 03. 2011 16.29
slo_FBI, pa je ta kmet, pri kermu kupuješ dost velik da bi še vsaj pol Slovenije nafutrou? Ma pol pa ni problema, gremo vsi k njemu.
V3PI7D3
02. 03. 2011 16.27
+1
ne kupujte slovensko, ker je precenjeno!!!!!!!!!!!
siFBI
02. 03. 2011 15.42
tux187: Ko sem napisal, da kupim pri kmetu, mislim preverjenemu, ki fotra živino res samo z domačo mrvo in jih ima večino časa na paši. Seveda ga osebno poznam in poznam njege razmere ter način fotranja. Lahko bi rekel, da je BIO.
tux187
02. 03. 2011 15.27
ne ker eni kmetje nimajo primerne hrane za zivali, potem pa jih futrajo z neprimerno swinjarijo na koncu pa izjavijo, da ni za jest je pa za prodajo. Naj sami to pojedo. Boljse je jesti uvozno, saj je meso na nivoju in ga preverjajo vse pristojne inspekcijskega sluzbe medtem ko v sloveniji tega ni. Tu tudi ko se isce odgovornost pristojne sluzbe, si nato podajajo zogico vse do zastaranja zadeve.
siFBI
02. 03. 2011 14.44
Takole: Od mesa gledam, da ga kupim pri kmetu, jajca sosedova, perutnino od Ptuja, Puran od (H), ker druzga ni, Čistila in kozmetka uvožena, zdravila in čaji domača, luksus uvožen, pijača strogo slovenska (ne generika, ne trgovske znamke). oblačila od vse povsod (slovenskih itak ni več),šolanje otrok pa plačam Pahorju. Položnice plačam slovenskim monopolistom. In plača gre kod, da je sploh ni bilo.
Grazia Ursic
02. 03. 2011 14.25
Z vsem zgoraj navedenim se skoraj v celoti strinjam, samo ko hodim med policami me ne prepričajo predvsem cene.
Tonček Balonček
02. 03. 2011 13.30
Jaz kupüjem albansko /sorrx/ tiste kapce, kem, svinčnike in balončlke pa običajno naberem ob priliki volilnih kampanj! Pa nikoli mi ni bilo jasno, kaj naj na treh volitvah in referendunih počnemo, kot da bi me žena po čem spraševcala na vsake štiti leta, pa saj ni smisel demokracije v volitvah, gre za tekjopče probleme? Si predtsvlajte svopjega otroka ali partnerja, ki bi bi o svoji usodi, življenju itd. odločal tako, da bi na 4 leta obkrožil neko listo alui ime? To je popolnoma bolno in gre (jasno) za hujši problem, kot je bil komunizem!
svegel
02. 03. 2011 13.24
Spustite cene, ne da so domaci izdelki precej drazji od tujih. Nimamo denarja, da kupujemo drage izdelke za isto kvaliteto uvuzenih
Tonček Balonček
02. 03. 2011 13.06
Komunisti so vse uničili! Pod Peterletovo vlado je to potekalo drugače, Čadoničeva in Tovšakova sta bili sposobni, vso hrano smo imeli! Potem so pa Čebelarja napodili v Brusdečj, Špeličevo na VURS, Tovšakovo pa v posle v Vegrad. In nato je prišel še Pahor ter uničil vsa ta prizadevanja! Kasneje je vs eprevzel Janša, o ničemer ni bil obveščen, ni arhivov! In mi naj pa zdaj zaradi teh kavbojev kupujemo nekaj slovenskega? Pa kaj ima preživetje, hrana, cene in prehranjevalna veriga skupaj z narodno pripadnostjo? Naj kupim paradajz (ko bo) kar od Slovenke, ne pa od Romije, ker sem ponosen, da so moji predniki zavzeli (okupirali) to zemljo? In naj kupijem siciljanske bučke, ker je škof Rožman oboževal fašiste? IPa koga sploh zanima ta politika, menda ne bom zdaj kupoval kalifornijskega vinea, ker je Kopitarjev L.A. zmagal v kakšni hokejski tekmi! Pa saj to je še večja manipulacija od komunistične!!! Če bi te razmere gledal Kardelj, bi s ezjokal! Pa kaj smop naredili iz te deželice in naroda? Sa se zanima za Giannija Rijavca, Anistonovo, EMO in cene zelja na tržnicah, stanovanja ima mo pa vlažna ter temna, nekoliko boljša od romunskih in bolgarskih? Skrajni čas je, da nas ponovno vodi Janez Janša, popeljal nas bo na Škrlatico, vsi bomo srečni!
volek
02. 03. 2011 13.05
Predlagam, da čim manj hvalimo kako zdravo in okusno slovensko hrano kupujemo. Če zvedo za to, bodo italijanski in avstrijski kupci navalili na naše Mercatorje in Tuše. Bo bolj malo za nas ostalo.
Darko32
02. 03. 2011 12.31
Še ena prevara. V verigi so podjetja pozabila povedati, da preprodajajo tujo robo in jo označijo z svojimi oznakami in nato prodajo pod Slovensko blagovno znamko. JAz že vrsto let kopujem Slovenske izdelke. Vendar tukaj moramo biti pošteni in realni. Zelo dobro je bilo narejeno v preteklosti, ko so imela Slovenska podjetja, ki jih sami naredijo v prodaji v lastni industrijski trgovini. TAko si lahko pogledal njihove izdelke in jih preiskusil ter nato še kupil. Cene so bile primerne in je veriga preprodajalcev enostavno odpadla. Sedaj pa imamo celo pleado preprodajalcev in cena izdelka je visoka. TAko se po tej varjanti takoj samodejno blokira prodaja domačih izdelkov.
denisobala
02. 03. 2011 12.00
oPA NEKDO SE JE ZBUDIL, KO JE POGREZNU V RDEČE ŠTEVILKE IN NIMA VEČ KOMU POBIRATI. Gremo v trgovine, kopujmo na veliko, v torkih 3 pike, v sredah dobiš kosilo če zapraviš 50 evrov, tam prodajajo za 50% nižji toaletni papir, akcija, zamrznili smo cene, več za naš denar.... vrhunsko iz avstrije, menčije, italije, slovenke in slovenci kopujte..... plača dealvcev in delavk.... aja v nemčiji imajo še nižje plače kakor mi in kopujejo slovensko blago , ja no to je tam cenejše.... bravo.... plače plače dajte nam slovenskemu standardu plače.... dajte nam delo delo nam dajte..... kaj vam še ni jasno nehajte krast denar nehajte krasti denar..... kaj vam še ni jasno zdaj ko ste vi v težavah je uredu duh solidarnosti in skupnosti.... ne pali več....20 let ste nam prali možgane, vse med seboj skregali, zdaj kaj hočete..... lopovi .
Borut Kopina
02. 03. 2011 11.14
delam na posestvu ,kjer redimo pitavno govedo.VSE se proda v Italijo al pa Avstijo ,mi pa uvažamo iz juga.Kaka blesarija
faconi
02. 03. 2011 10.56
mamo slovensko hrano ,....to je zrak na področju slovenije !!!!!
Tonček Balonček
02. 03. 2011 10.42
Kupujem slovenski bencin, na Petrolu! Najbolj pa mi grena živce, da nam Hrvatje kradejo zemljo, Pahor se je prodal, za našo zemljo! Ko s eJanša vrne, bomo spet vs eurtedili, vse bo naše, slovensko!! Obiskovali bomo naše gore in smučali pri nas, iz peči bo zadišal kruh iz našpe moke, v cerkvah pa bomo molili po naše, pred njimi pa okušali potice naših aktivov kmečkih žena, spet bo tako, kot pod Francem Jožefom, to je naša luč!!
Tonček Balonček
02. 03. 2011 10.38
še tista moka, ki je "kao" slovenska, je tu le pakirana, poreklo je pa hrvaško, madžarsko, avstrijsko ali ameiškpo, argenstinsko... Če pač mešajo namensko moko, recimo krušno, si z našo nimajo kaj pomagati!! Le za polnilo!
brice
02. 03. 2011 10.33
lepo vas prosim, saj vsi vemo, da recimo slovensko mleko 70% izvažamo in ravno toliko uvažamo, ker je uvoženo ceneje. Naše alpsko mleko sploh ni naše ampak bog ve od kod. Če hočete piti naše mleko, ga morate iskat čez mejo. Tako je tudi z marsikaterim drugim našim artiklom. Vse skupaj je en velik nateg.....
volek
02. 03. 2011 10.25
umilave1, bodimo srečni da zahodnjaki ne vedo kako kvalitetno hrano imamo. Bi nam vse pokupili in ne bi nič za nas ostalo, hahaha.