Slovenija

Kupovali delnice sumljivih podjetij?

Ljubljana, 14. 11. 2011 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nepravilnosti, nezakonita ravnanja in zlorabe na Skladu za razgradnjo Nek naj bi se dogajale med ministrovanjem Andreja Vizjaka in vodenjem Janka Straška, trdijo v Zares. Zaradi slabih naložb in krize so poslovali z izgubo.

Na skladu proti Ksenji Žnideršič Planinc pripravljajo odškodninski zahtevek.

Nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić in nekdanji član nadzornega sveta Sklada za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Maks Lavrinc sta predstavila "pravo resnico oziroma dejstva o poslovanju sklada".

V zadnjih dneh se namreč pojavlja informacija o kriminalističnem pregledu poslovanja Sklada za razgradnjo Nek v zvezi z nakupom obveznic Dela Prodaje, ki naj bi ga izvedla tedanja v. d. direktorice Ksenja Žnidaršič Planinc. Ponavlja se izjava nekdanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, "s katero želi javnosti na vso silo umetno prikazati povezavo spornega posla s stranko Zares. Resnica je prav nasprotna. Do ugotovitev, ki so pri preiskavi pomagale Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU), je namreč prišlo prav zaradi revizije poslovanja sklada, ki jo je naročila takratna ministrica za gospodarstvo Radićeva. Ugotovitve iz revizije, ki so NPU vodile v hišne preiskave, so del širše revizije, ki ugotavlja velike nepravilnosti pri delovanju sklada že iz časa, ko je sklad vodil Janko Strašek in ko je bil minister za gospodarstvo sedanji poslanec SDS Vizjak," so sporočili iz Zares.

Po trditvah Zares težave glede delovanja Sklada za razgradnjo Nek segajo v obdobje, ko ga je vodil direktor Janko Strašek, torej v obdobje od leta 2006 do leta 2010.
Po trditvah Zares težave glede delovanja Sklada za razgradnjo Nek segajo v obdobje, ko ga je vodil direktor Janko Strašek, torej v obdobje od leta 2006 do leta 2010. FOTO: Damjan Žibert
Prepričani smo, da se bo NPU lotil tudi nepravilnosti iz celotnega revidiranega obdobja, torej tudi v času vodenja Janka Straška, ki imajo hude negativne posledice za sklad. Zares

Po trditvah Zares težave glede delovanja sklada segajo v obdobje od leta 2006 do 2010, ko so "posamezni člani upravnega in nadzornega odbora sklada opozarjali na nekatere očitne kršitve zakonskih in statutarnih določb pri izvajanju naložbene politike sklada, vendar so njihova opozorila naletela na gluha ušesa takratnega ministra Vizjaka". Šele po lanskem oblikovanju novega nadzornega odbora sklada se je začelo resno razčiščevanje zlorab in drugih nepravilnosti, ki so se dogajale med njegovim ministrovanjem, so dodali. Obenem je bila tudi naročena revizija poslovanja sklada pri Računskem sodišču. Ker je potekala prepočasi, je gospodarsko ministrstvo naročilo še revizijo poslovanja pri neodvisni družbi BDO.

Iz Zares so sporočili, da je revizija BDO pokazala vrsto nepravilnosti, nezakonitega ravnanja in zlorab. Sklad za razgradnjo Nek, ki upravlja več kot 150 milijonov evrov, je tako leta 2008 med Vizjakovim ministrovanjem prvič v zgodovini imel veliko izgubo pri poslovanju, so opozorili. Po njihovih podatkih je bil donos kar 11,38-odstotno negativen, in sicer "zaradi tvegane naložbene politike sklada, ki jo je odobril minister Vizjak, in zaradi nezakonitega poslovanja sklada pod vodstvom Straška. Naložbena politika je bila zgrešena, ker je sklad iz varnih, a manj donosnih depozitov v bankah in naložb v državne vrednostne papirje vse bolj usmerjal svoje naložbe v hedge sklade, indeksne sklade in v delnice sumljivih podjetij". Po Zaresovih trditvah je tako naložbeno politiko potrdila vlada na predlog ministra Vizjaka.

Z začetkom finančne krize je postala negativna donosnost skladovih naložb, opozarjajo v Zares. Po njihovih informacijah je sklad celo mimo na vladi odobrene naložbene politike vlagal v delnice podjetij iz držav zunaj evrskega in dolarskega območja, na primer v hrvaška podjetja, "kar je bilo v nasprotju s takratnim zakonom. Vse to je minister Vizjak mirno toleriral. Ni odveč poudariti, da je v tistem času sklad intenzivno posloval prek podjetij Darija Južne, ki je bil pogost obiskovalec Vizjaka na ministrstvu, pa tudi sicer njegov zasebni znanec. Znano je tudi, da je minister Vizjak pomemben del svojega premoženja v istem obdobju osebno nalagal v investicijske sklade Južne – v t. i. sklad SpecialOpportunities."

Korist imel posrednik?

Na nepravilnosti in na nevzdržno stanje v skladu je od svojega imenovanja za člana nadzornega odbora sklada pomladi leta 2010 opozarjal g. Maks Lavrinc, ki je marca zaradi nestrinjanja z ravnanjem v.d. direktorice Ksenje Žnideršič Planinc in zaradi zavračanja sprejema sprememb zakona, s katerim bi preprečili tovrstno ravnanje katerega koli direktorja, odstopil kot član nadzornega odbora sklada. Zares

Dodali so, da je sklad kupoval tudi delnice podjetij, ki sploh ne kotirajo na borzi. "Tako je iz ugotovitev revizije poslovanja Računskega sodišča razvidno, da je sklad kupoval delnice elektro podjetij, ki so za 97 do 163 odstotkov presegale takratne cene na trgu in bile za skoraj 66 odstotkov višje od njihove knjigovodske vrednosti. Sklad je v le nekaj dnevnih zamikih kupoval in nato prodajal delnice, pri čemer se nakupna in prodajna cena nista bistveno razlikovali." V Zares so pojasnili, da je lahko imel koristi od takšnega trgovanja le posrednik, ki je za tovrstne posle dobival provizijo. "In to ni motilo ne ministra Vizjaka ne predsednice upravnega odbora sklada Romane Jordan Cizelj, sicer podpredsednice SDS in kandidatke SDS na tokratnih volitvah."

Ministrstvo pod vodstvom Radićeve je skušalo stanje urediti z novim zakonom o skladu, ki bi podrobneje predpisal varno naložbeno politiko, a "sta se proti zakonu postavili tako SDS kot vladajoča SD. Vladni predlog zakona ni bil uvrščen niti na sejo matičnega odbora za gospodarstvo, ki ga vodi poslanec SD". Ugotavljajo, da bi spremembe zakona, v katerih je bilo predvideno, da se sklad preoblikuje v javni sklad, "pomenile konec igračkanja lokalnih lobijev iz Posavja s sredstvi sklada". Ko so se pojavili namigi o nepravilnostih pri poslovanju sklada za razgradnjo Nek pod taktirko Žnidaršič Planinčeve, je gospodarsko ministrstvo pod vodstvom Radićeve naročilo tudi revizijo poslovanja v času njenega vodenja. Res pa je bila NPU predana samo zadnja revizija, iz časa ministrovanja Vizjaka pa še ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
14. 11. 2011 18.17
vsi kradejo, je kaj to novega!
Buena Vita
14. 11. 2011 17.14
zakaj je šel denar
Buena Vita
14. 11. 2011 17.14
he,he,he zares so zareso pametni,kr na vizjaka bi vrgli krivdo malo drgače kažejo knjige,ko so zahtevali odstop evropske poslanke jordanove ,ker kot bajagio ne ustreza funkcija--dvojna-seve,,,ker za vse veljajo merila ,le za levake ne,,no in pravlčjica gre takole,ko je cizljeva imela kapo nad skladom je nivo rasel,ko je leva camarela prevzela sklad je denar poniknil le kam,a jar
big brother
14. 11. 2011 13.42
Ma dajte, sej ni samo ona kriva, to so vsi povezani, z Županom krškim vred, ter vodilnimi v NEK. Dajte pridte malo domačine vprašat. NAJVEČ DENARJA SE KRADE PREKO SKLADOV!
big brother
14. 11. 2011 13.32
Še gospoda Bogoviča naj kaj vprašajo, 65 miljonov ima občina proračun, kam gre ta dnar me zanima..??? Nobenga namreč ni nič ali vsaj obnovljenega.