Slovenija

Kupci pripravljeni na 'spopad'

Ljubljana, 25. 09. 2007 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sodnice in stečajna upraviteljica škodijo kupcem nepremičnin v Zbiljskem gaju, trdi odbor kupcev.

Stečaj nad družbo Mebles IMS, uveden junija 2003, vodi stečajni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani pod predsedstvom sodnice Darje Novak-Krajšek in sodnic Majde Čebulj in Magde Teppey, posle stečajne upraviteljice pa opravlja odvetnica Marta Kalpič-Zalar iz Ljubljane.

''Odbor oškodovanih kupcev nepremičnin v Zbiljskem gaju ves čas stečajnega postopka dokumentirano obvešča najvišje predstavnike države, ministrstva, institucije in novinarje o škodljivih početjih omenjenih gospa. Odbor kupcev ve, da gospe s svojimi početji škodijo Abanki Vipa in družbi Gradis skupina G ter da so ''uničile'' največjega kupca nepremičnin, to je družbo Movensa. Z ''uničenjem'' Movense pa so gospe posredno ''uničile'' tudi 34 kupcev nepremičnin, ki so jih ti kupili pri Movensi, saj imajo zaradi njih namesto končanih nepremičnin, propadajoče začete gradnje. Kupci - v glavnem starejši ljudje, ki so nekateri pod rušo, nekateri pa še vedno brez svoje strehe nad glavo - so si kupili varovana stanovanja tudi zaradi propagiranja nakupa s strani pristojnega ministrstva. Vedeti je potrebno, da so gospe s pomočjo Gradisa skupina G dokončale vse nepremičnine, ki so bile ob uvedbi stečaja še v gradnji, razen nepremičnin, ki jih je kupila Movensa. Obrazložitve gospa, zakaj tako, so družbeno nesprejemljive, ker temeljijo na lažeh, sprenevedanju, neenakopravnosti in diskriminaciji, kot izgovor vanje vpletajo celo njihov osebni pogled na ''izvenzakonsko skupnost'' tedanjega direktorja družbe Mebles IMS in tedanje direktorice družbe Movensa,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Medtem ko gradnja stoji, ovadbe dežujejo.
Medtem ko gradnja stoji, ovadbe dežujejo. FOTO: Dare Čekeliš

''Gospe imajo za svoja početja podporo gospoda Jerneja Potočarja, predsednika Višjega sodišča v Ljubljani, ki je že dvakrat zavrnil pobudo ministra za pravosodje gospoda Lovra Šturma, da naj uvede službeni nadzor nad izvajanjem sodniške službe v aferi Zbiljski gaj. Tako je preprečil pregled početij gospa, ki so profesionalno dolžne zagotavljati pravičnost in dosledno enakost. To pa je prav tisto, kar odbor očita gospem z vsemi posledicami, ki so jih povzročile v Zbiljskem gaju,'' so dodali.

Kupci trdijo, da je Okrožno sodišče v Ljubljani je 26. julija lani v časniku Delo v imenu gospa zavajajoče zapisalo nedopustni laži, da je Movensa kupila od Meblesa IMS le parcele, stanovanj in oziroma stanovanjskih hiš pa kupcem ni zgradila. ''Resnica je, da je Movensa od Mebles IMS s pogodbami kupila končana varovana stanovanja in stanovanjske hiše s parcelami. Tako nesporno piše v pogodbenih dokumentih in jih lahko razume vsaka funkcionalno pismena oseba, kaj šele sodnice in odvetnica,'' so poudarili v sporočilu za javnost.

Odbor kupcev oporeka tudi trditvi, da je Movensa parcele pridobila v last brez ustreznega vplačila kupnine v premoženje družbe Mebles IMS. Movensa je po njihovih trditvah plačala s pogodbami določeno kupnino družbi Mebles IMS za nepremičnine s parcelami, kar ''dokazuje tudi sodba Višjega sodišča v Ljubljani z dne 16. maja letos, s katero sta Republika Slovenija in stečajna upraviteljica zgubili skupno tožbo proti Abanki Vipa''. ''Sodba tako demantira tudi neresnično izjavo stečajne upraviteljice, da Mebles IMS ni prejel od kupca Movense niti tolarja iz naslova kupnine. Odbor je laži dokazano demantiral v Delu dne 2. avgusta 2006, vendar sodišče svojih lažnih navedb še do danes ni preklicalo in se opravičilo,'' so zapisali v javnem pismu.

''Stečajna upraviteljica je javno zavajala in lagala v Dnevniku dne 14. avgusta letos in navedla celo strokovno norost, češ, da je Movensa odstopila od pogodb, s katerimi bi ji moral prodajalec zgraditi kupljene nepremičnine. Odbor jo je dokazano demantiral v Dnevniku dne 24. avgusta, vendar gospa svojih laži do danes še ni preklicala in se opravičila,'' trdijo kupci. Odbor kupcev je še zapisal, da z delom gospa ni zadovoljen tudi Gradis skupina G, ki želi s tožbo razveljaviti pogodbo, s katero je stopil v projekt Zbiljski gaj in s katero prav tem gospem očita prevaro pri sklepanju pogodbe.

''Oškodovani kupci so pripravljeni na spopad. Zato javno pozivamo pristojne v državi, da takoj ustavijo nedopustno škodljivo početje teh gospa, ki zastopajo državo in ne kakšno sumljivo družbo, in da država povrne škodo, ki so jo povzročile njene zastopnice ter se za početja oškodovanim opraviči. Tudi svojcem že pokojnih kupcev,'' so še dodali v sporočilu za javnost.

Gora ovadb še čaka

Afera Zbiljski gaj je izbruhnila julija 2003. Odziv države je bil mlačen, ko pa je stečajna upraviteljica Meblesa IMS Marta Kalpič-Zalar jeseni 2003 dobila potrdilo s sodišča, da je načrt o dokončanju "nedokončane proizvodnje" v Zbiljskem gaju sprejemljiv, je bilo čutiti v javnosti pravo olajšanje.

Da gre resnično za reševanje upnikov v stečajnem postopku in da se izločijo iz stečajne mase kupci, ki so za svoje nepremičnine plačali kupnino in se že vselili. Pogodba med Meblesom IMS v stečaju, Abanko Vipa, Movenso in Gradisom inženiringom o dograditvi hiš se je zdela izvrstna, nekaj začudenja je bilo le zaradi gradbenega podjetja Gradis, ki je malo pred tem izšlo iz lastne prisilne poravnave, ob vstopu v projekt pa je vplačalo 119 milijonov tolarjev kupnine. Kakšne kalkulacije sta imela takratni vodstvi Abanke Vipe in Gradisa inženiringa, je vedela peščica ljudi, v podrobnostih jih ni poznala niti stečajna upraviteljica Meblesa IMS. Abanka Vipa se je kot posojilodajalka Meblesu močno izpostavila, zato ji je bilo v interesu, da se s projektom poplača, drugi namen, to je, da se kupci znebijo njenih hipotek, je bil menda zares drugi namen. Že prej nepregledni stečajni postopek se nadaljuje, gora tožb in kazenskih ovadb pa še čaka.

Javno pismo državi Sloveniji
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

K_K
25. 09. 2007 10.30
omemba ''gospoda Jerneja Potočarja, predsednika Višjega sodišča v Ljubljani'', pove vse. marsovci ščitijo svoje za vsako ceno !!!
krtkoen
25. 09. 2007 09.55
Starša - upokojenca sta želela uživati sadove minulega dela, kupila hišo ... in jo po letih nategovanja prodala ...