Slovenija

Sprejemamo ukrepe, ki se v tujini niso obnesli

Ljubljana, 07. 05. 2013 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
776

Medtem ko ekonomisti opozarjajo, da se dvigu DDV nikakor ne moremo izogniti, pa hkrati svarijo, da bosta dvig DDV in uvedba kriznega davka odnesla nekaj tisoč delovnih mest. Potrošnja bo padla, kar bo negativno vplivalo na gospodarsko rast. OZS opozarja na primere slabih praks na Madžarskem in Hrvaškem.

Koalicija se je poenotila in pripravila predlog ukrepov za stabilizacijo države, ki ga bo v sredo predstavila še opoziciji in Ekonomsko-socialnemu svetu, v četrtek pa bo premierka Alenka Bratušek sveženj kriznih ukrepov predstavila zaskrbljeni javnosti. Do petka namreč mora vse skupaj zapakirati in poslati v Bruselj, da pomiri njihove skrbi.

Sprememba stopnje DDV bi v veljavo stopila z januarjem prihodnje leto, medtem ko bi krizni davek stopil v veljavo že 1. julija letos.
Sprememba stopnje DDV bi v veljavo stopila z januarjem prihodnje leto, medtem ko bi krizni davek stopil v veljavo že 1. julija letos. FOTO: Thinkstock
Ljubljanski župan Zoran Janković je glede vladnih ukrepov dejal, da vseh predvidenih v osnutkih programa stabilnosti še ne pozna, je pa poudaril, da nasprotuje dvigu znižane stopnje DDV. Izpostavil je pomen reševanja perspektivnih podjetij in sanacije bank. Glede prodaje podjetij v državni lasti pa Janković meni, da bo eno moralo biti prodano, a transparentno in tistemu, ki bo zanj ponudil največ. Kot rešitev za izhod iz krize je Janković večkrat izpostavil nova delovna mesta.

Pregled osnutka in prve podrobnosti predlaganih ukrepov pa upravičeno skrbijo javnost. Dvig DDV, uvedba kriznega davka na prejemke, davek na nepremičnine, davek na loterijske srečke, sladke pijače ter omejitev nekaterih socialnih transferjev ne delujejo kot ukrepi za stabilizacijo slovenskega gospodarstva. Ekonomisti že dlje časa svarijo, da se bomo dvigu DDV težko izognili v tako slabi situaciji, v kateri smo se znašli, a jasno je, da si vlada od tega ukrepa obeta veliko več prihodkov, kot jih bo dejansko lahko iztržila. Prav tako pa bo dvig DDV na dolgi rok odnesel več kot 4000 delovnih mest, saj bo zvišal stroškovno obremenitev podjetij. Podoben učinek bo po mnenju ekonomistov imel krizni davek na prejemke, višje od 600 evrov neto.

Ljudje, ki jih je več let trajajoča kriza spravila na kolena, bodo še bolj oklestili potrošnjo. To pa zagotovo ni ukrep, ki bi pospešil gospodarsko rast, kar je eden od glavnih ciljev tega predloga.

Ekonomisti opozarjajo tudi na dejstvo, da je premalo ukrepov osredotočenih na odhodkovno stran. Predsednik SLS Franc Bogovič opozarja, da vlada nima poguma, da bi se spoprijela z javno porabo. Strokovnjaki opozarjajo, da je tema o izdatkih politično občutljiva, saj si vlada ne želi trenj v socialnem dialogu. Krizni davek prizadene dobri dve tretjini populacije, zato ga bo, kljub splošnemu nezadovoljstvu javnosti, veliko lažje uvesti, kot oklestiti plače v javnem sektorju.

GZS: Krizni davek bo najbolj jemal tistim z največ znanja

GZS izraža veliko razočaranje in hkrati veliko bojazen zaradi napovedanih novih visokih obremenitev delodajalcev in dela.
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so osnutek vladnih ukrepov pospremili z besedami, da z višjimi davki ne bomo odplačali posojil. "Če se zadolžujemo za tekoče poslovanje države, bi morali hkrati nujno poskrbeti za rast gospodarstva, predvsem izvoza, da bomo lahko odplačali posojila. Ne pa da namerava vlada dodatno obremeniti gospodarstvo z novimi davki, ki bodo cokla razvojnemu zagonu in lahko sprožijo novo spiralo varčevanja." GZS nasprotuje tako vsem selektivnih davkom in dajatvam kot tudi kriznemu davku, ki bo najbolj jemal ljudem z največ znanja.

"Že pred časom smo se strinjali, da kot skrajni, ampak začasni ukrep, vlada dvigne davek na dodano vrednost. Vendar smo hkrati pričakovali takojšnjo zdravstveno reformo, nadaljevanje reforme trga dela, predvsem pa občutnejšo racionalizacijo javnega sektorja in omejitev javne porabe," še dodajajo na GZS.

Se nismo nič naučili iz izkušenj naših sosed?

Napovedanemu dvigu DDV in uvedbi kriznega davka pa nasprotuje tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), saj bosta ukrepa po njihovem mnenju negativno vplivala na gospodarsko rast in konkurenčnost slovenskega gospodarstva, kar kažejo tudi analize in prakse sosednjih držav. "Če bi vlada skrbno proučila razlike v davčnih sistemih posameznih držav EU in analize o učinkih dviga DDV ter uvedbe višjih dajatev na plače v primerljivih državah EU in izven nje, smo prepričani, da se za predlaganje takšnih ukrepov ne bi nikoli odločila, saj bi pravočasno zaznala njihove negativne posledice," menijo v OZS.

Vsi ti ukrepi vlade peljejo v smer zvečanja proračunskih prilivov za vsako ceno, brez ustreznih primerjalnih analiz – zgolj na račun zaposlenih in malih poslovnih subjektov – in predvsem v dobro reševanja bank in s tem prikrivanja dejanskih dolžnikov. OZS poziva vlado, naj se strezni, dokler je še čas

Na OZS opozarjajo, da je vlada pred izdelavo predlogov davčnih ukrepov očitno spregledala dejstvo, da je Slovenija država z eno najvišjih stopenj dohodnine na plače, saj so že sorazmerno nizki dohodki fizičnih oseb (vključno s samostojnimi podjetniki) obdavčeni z zelo visoko stopnjo obdavčitve. Pri 18.500 evrih dohodninske osnove denimo že dosežemo 41-odstotno stopnjo obdavčitve. Ker je DDV davek, ki vpliva na cene blaga in storitev v končni potrošnji, študije in primeri slabih praks na Madžarskem in Hrvaškem kažejo, da se že v manj kot v letu dni od uvedbe višje stopnje DDV začnejo kazati negativni učinki – manjša potrošnja, posledično propad zlasti malih poslovnih subjektov, ki poslujejo s končnimi potrošniki, zapiranje podjetij, ukinjanje delovnih mest in vse večjo brezposelnost ter prehod v sivo (in črno) ekonomijo. Posledično se začnejo manjšati proračunski prilivi iz naslova DDV.

Prav tako opozarjajo, da je uvedba kakršnega koli davka, ki bi bremenil bruto plače zaposlenih, dolgoročno pokazala več negativnih kot pozitivnih učinkov. Z uvedbo davka, ki postane del bruto stroška dela ali pa z dvigom stopnje dohodnine (zlasti če so relativno nizki dohodki obdavčeni z nesorazmerno visoko stopnjo dohodnine kot v Sloveniji), se namreč hkrati poveča tudi lastna cena blaga, proizvodov in storitev, saj je strošek dela poleg stroškov materiala eden temeljnih elementov lastne cene teh produktov. Ker slovensko gospodarstvo višjih davkov ne more več pokriti v breme svojega dobička, to pomeni, da jih je prisiljeno pokriti z dvigom prodajnih cen blaga in storitev. Na Hrvaškem se že sprašujejo, kdo bo plačal ceno uvedbe ’harača’.

Antauer: Krizni davek se na Hrvaškem ni obnesel

Dvig DDV in uvedba kriznega davka bosta samo še bolj oslabila potrošnjo, opozarjajo strokovnjaki. Vlada trdi, da ne bo tako.
Dvig DDV in uvedba kriznega davka bosta samo še bolj oslabila potrošnjo, opozarjajo strokovnjaki. Vlada trdi, da ne bo tako. FOTO: Thinkstock
Bojim se, da spet delamo neki nabor želja, ki jih ne bomo pripravljeni izvesti. Igor Antauer o vladnem predlogu

Podobnega mnenja je Igor Antauer iz združenja delodajalcev obrti in podjetnikov, ki je v oddaji 24UR opozoril, da splošna potrošnja zadnja leta pada. Po podatkih trgovske zbornice naj bi lani padla kar za 17 odstotkov, kar je zelo zaskrbljujoče. "Ljudje bodo po teh vladnih ukrepih še manj investirali," poudarja Antauer, zato izplena v državno blagajno ne bo. S temi besedami je komentiral trditev, da bo skupni učinek državnega varčevanja leta 2014 okoli 160 milijonov evrov, kar milijardo evrov več pa bodo morali za potrebe javne porabe plačati gospodarstvo in državljani. Antauer opozarja, da trditev vlade, da dvig DDV ne bo vplival na potrošnjo, ne drži. "Logično je, da bo potrošnja še dodatno padla, saj gre tukaj tudi za psihološki učinek," pravi Antauer, ki je kritičen tudi do kriznega davka, saj bo vsaka obdavčitev dela zmanjšala konkurenčnost. Krizni davek so uvedli tudi na Hrvaškem, a se ni obnesel, opozarja Antauer in dodaja, da so ga oblasti hitro ukinile.

Smole: Krizni davek bo zmanjšal našo kupno moč

Po mnenju Smoleta je možnosti za prerazporeditev sredstev znotraj javnega sektorja še ogromno, kar v združenju tudi podpirajo.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je ocenil, da sta osnutka nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti nestrukturirana in da vsebujeta premalo podatkov in analiz, na podlagi katerih bi se lahko opredelili do predlaganih ukrepov. Pogreša tudi dovolj časa za usklajevanje s socialnimi partnerji. "Dokumenta sta pripravljena po navodilih in za Bruselj," je dejal Smole in ocenil, da sta zelo nestrukturirana. "Ogromno je splošnih opredelitev, ki jih je težko oceniti pozitivno ali negativno, predvsem zato, ker niso narejene analize, kaj to pomeni," je dejal.

Smole pogreša projekcije, kakšen bo vpliv načrtovanih ukrepov na kupno moč oz. zasebno potrošnjo. Kot primer je izpostavil omenjeni krizni davek na plače. "Za delodajalce bo strošek enak, za delavce pa bo to pomenilo nižji prejemek. Prišlo bo do znižanja kupne moči oz. zasebne potrošnje. Kakšni bodo vplivi? Mi tega ne poznamo," je opozoril.

Krizo bomo plačevali vsi

Številni menijo, da predlagani ukrepi niso usmerjeni v izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.
Številni menijo, da predlagani ukrepi niso usmerjeni v izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. FOTO: Thinkstock

Res je, da je stanje v državni blagajni porazno, a dejstvo je, da bomo posledice krize še naprej plačevali vsi. Tisti, ki so že zdaj komaj shajali iz meseca v mesec, bodo s temi ukrepi in novimi davki potisnjeni pod mejo preživetja. A ne računajte na socialno pomoč, saj vlada med ukrepi predlaga tudi klestenje socialnih transferjev. Katerih in za koliko, pa bo znano v četrtek, ko bosta premierka in finančni minister razkrila ukrepe, ki jih pošiljamo v Bruselj.

 Je rešitev v nadzornikih iz Bruslja?

Sloveniji primanjkuje predvsem znanja pri sanaciji bank in upravljanju slabih terjatev, opozarja ekonomist Jože Damijan.
Sloveniji primanjkuje predvsem znanja pri sanaciji bank in upravljanju slabih terjatev, opozarja ekonomist Jože Damijan. FOTO: POP TV

Ekonomist Jože Damijan pa v svojem blogu opozarja, da časnik Financial Times poroča, da v Bruslju razmišljajo o nekakšni prisilni upravi za Slovenijo. Kot navaja Damijan, ima Evropska komisija na voljo dve formalni možnosti. "Prva je, da za Slovenijo konec meseca uvede postopek t. i. ’excessive imbalances procedure’, ki omogoča kaznovanje države, ki ne izpolnjuje zahtev glede odprave presežnih neravnotežij. Druga oblika je t. i. ’intensive EU monitoring’, ki sicer komisiji ne omogoča, da bi zahtevala izvajanje določenih reform, ampak ji omogoča le bolj tesno spremljanje napredka države pri izvajanju reform," pojasnjuje Damijan in dodaja, da je ključni problem po mnenju komisije v nezadostnem sodelovanju med vlado in Banko Slovenije pri reševanju bančnega problema.

"Diagnoza stanja v Sloveniji glede nesposobnosti učinkovitega upravljanja je seveda točna," opozarja Damijan in dodaja, da napovedano tesnejše spremljanje izvajanja slovenskih reform iz Bruslja pomeni le prvi korak k discipliniranju Slovenije. Tak pritisk je, dokler Slovenija formalno še ni zaprosila za pomoč, po mnenju Damijana koristen, a ni zadosten. Sloveniji primanjkuje predvsem znanja pri sanaciji bank in upravljanju slabih terjatev. Po njegovem mnenju bi morala Evropska komisija poslati v Slovenijo stalno ekipo strokovnjakov, ki bi dnevno spremljala postopke sanacije bank.

Rehn: Niste še zunaj nevarnosti

Kot piše Bloomberg, Slovenija načrtuje sanacijo bank, z namenom znižanja proračunskega primanjkljaja pa zvišanje davkov.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je danes pohvalil slovenske ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Ob tem pa je namignil, da Slovenija še ni zunaj nevarnosti. Kot je povedal, je za napovedi, da se lahko država izogne mednarodni finančni pomoči, prezgodaj. "Slovenija intenzivno pripravlja nacionalni reformni program in program stabilnosti, s katerima se bo spopadla s težavami in obrnila negativni gospodarski trend," je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo Bloomberg povedal Rehn. Po njegovih besedah želijo v Bruslju oba programa, ki ju bodo prejeli čez nekaj dni, najprej analizirati, šele nato pa bodo dajali komentarje. Takoj ko ju bo Evropska komisija ocenila, bo podala analizo, je obljubil in dodal, da se bo to zgodilo v kratkem času.

Da bo Slovenija šesta država, ki bo prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč, tuji mediji špekulirajo že nekaj časa. Doslej so bile v evroobmočju to prisiljene storiti Grčija, Irska, Portugalska, Španija, ki je prejela zgolj posojilo za sanacijo bančnega sistema, in Ciper.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (776)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sidikat110
08. 05. 2013 07.34
+7
Vse kar so naši predniki gradili več desetletij, je naša političana elita s svojimi tajkuni uničla-radi bi še naprej tako živeli, mi pa naj to plačujemo. ZA TO DRŽAVO NI VEČ UPANJA! Čim prej bankrot, da lahko spet zaživimo normalno-pošteno!
bandit1
08. 05. 2013 06.04
+1
Se bodo požrešni trgovci odpovedali 2% marže pa smo na istem - kupci mislim ?????
Tanek_led
08. 05. 2013 02.05
+7
Še globje nas bodo potopili :((
yarrick
07. 05. 2013 23.49
+3
Imam občutek, da bo vse tole peljalo v grški scenarij( ne samo po politični poti, ampak tudi po življenski(cene hrane storitev izobrazbe)).Pa da me ne bo kdo narobe razumel: daleč od tega, da bi podpiral levico ali desnico, ker so mi vsi isti.Ampak naj mi nekdo pove, koliko boljše ukrepe je imel v planu majer? Ker glede na to, da je gospodarstvo tik ob njegovem "odhodu" bilo v * (sicer malo manj a še vedno dovolj, da se brez zadolžitve nebi mogli rešiti sploh), kaj bi on storil glede tega? Imel je dva mandata, v obeh je pokazal bore malo...Seveda pa se pojavi problem, ko prevzame oblast druga stran in mora reševati * v katerem smo.Bi janeza ravno tako *, če bi sprejemal take ukrepe ali je tu zgolj sovraštvo do levice? Pa LP
el che
08. 05. 2013 01.56
+5
Problem je v tem da je Janša trn v peti Kučana in obratno.Kot se ve so desni bili na vladi 5 let in levi 17.Ko si pa ti 17 let na oblasti in te nato eden izpodrine,začne drezat v osje gnezdo je to za staro oblast hud udarec.Sploh pa ta mjer so se delale velike transakcije denarja.Da to ne pride v javnost in levi ne ostanejo brez privilegijev pride pa do vstaje in zrušitve vlade.Povej mi ,kje so danes vstajniki ki so vpili Janša je lopov. Ni jih nikjer pa čeprav bomo višali davke,smo se zadolžili po največji obrestni meri ampak sedaj je vse vredu samo da so naši na oblasti pa makar propade cela država.
yarrick
08. 05. 2013 08.44
+1
Jaz sem zgolj spraševal, koliko boljše ukrepe bi janša sploh lahko izpeljal v dani situaciji...Kolikor je bil pač na oblasti ni pokazal NOBENEGA interesa da bi reševal DRŽAVNE probleme, zgolj svoje.Je pa res da je kučanov klan trdovraten in se ne bo kar tako pustil izriniti iz igre.mogoče je čas, da narod spregleda njihovo zavajanje in odj* oba pola: leve in desne.MOGOČE bo pa le potem kaj bolje, ko se ne bodo skoz kregali KDO je pokradel VEČ denarja...
mikumi
08. 05. 2013 08.45
el che @ in ti misliš da bi bilo kaj boljše če bi bil JJ na oblasti
el che
08. 05. 2013 10.04
+2
Glede nato kaj je sedajšna vlada naredila absolutno.Glej sedaj smo zapufani do grla.Janša se ni zapufal niti po nižji obrestni meri kajšele po takšni kot se je sedanja vlada.In to mu AB tudi očita.Ja fino je prevzeti oblast z polnimi vrečami denarja.Je pa res da v enem letu janša ni mogel narediti veliko.In sprašuješ če bi bilo pod janšem kaj bolje.Seveda bi bilo.A je tebi sedaj bolje ko si že tako obdavčen pa boš še bolj.
Roman Hren
07. 05. 2013 23.44
+6
Slovenija nima strokovnjakov za upravljanje slabih terjatev in sanacije bank? Za ustvarjanje slabih terjatev in uničevanje bank so pa pravi izvedenci!
Tbrlok
07. 05. 2013 23.06
+7
že tako tli, ta zadeva pa bo vulkan pognala. Podgane gor v parlamentu ne vedo, v kaj se spuščajo.
nsiirhilnil
07. 05. 2013 22.55
+5
JUTR GREM DT ODPOVED!!! dilam sam se na ćrno!!!
etul
07. 05. 2013 22.33
+3
levica nas bo dokončno pokopala to kar so se ti namenili naredit je kriminal
mikumi
08. 05. 2013 08.47
-1
Razumi ze enkrat da pri nas ni prave levice, so desni in malo manj desni
Pivojevoda
07. 05. 2013 21.24
+1
Ali plačevanje davkov pomeni, da je bila denacionalizacija poštena in se o tem ne moremo več niti pogovarjati, je res konec, a to bo zdaj to?
Pivojevoda
07. 05. 2013 21.25
+0
Vojne je zgleda konec, kdo je pa zmagal, a naši?
kaprikorno
07. 05. 2013 21.29
+10
Zmagali so redki VSI ostali smo poraženci! Veliki!
Pivojevoda
08. 05. 2013 03.04
-1
Da smo le zmagali. Mimogrede, mene šum v vaši glavi nič ne moti.
kaprikorno
07. 05. 2013 20.46
+14
Srebrni ko sem malo pregledal komentarje, vidim, da so se vsi najbolj goreči (goreči so sicer v RKC, ampak,tudi na drugi strani se pojavljajo) že umaknili. Mislim na Korintosa, Gurta, Che, M-teorija, Rien in podobne. Zakaj jih ni na forumu???? Kaj že jočejo, ko jim NJIHOVA vlada obeta višje davke, pa ...... Kaj ni ta vlada vseskozi zagotavljala, da bo dvig davkov res ZADNJA možnost!!! In kaj so naredili? Najprej dvig davka! Se pravi, da niso imeli NOBENE REŠITVE!!! Korintos, privoščim ti (in tebi podobnim), da se spreminjate v bobi palčke, ker govoril sem vam, da vas bomo čez nekaj časa hrustali, kot bobi palčke. Pustimo Gurta, ki je navaden čvekač, z veliko idejami, pa brez konkretnih rešitev. Pa teoretika M-teorija. naj gre predavat v S. Korejo!!!! Banda rdeča, ko se bomo Slovenci zbudil, vas bomo ganjali daleč, daleč! A veste, kaj pomeni daleč? DALEKO ODAVDE in še naprej. Kurbe, zdaj boste pa meni davek jemali, kot samohranilcu???? A to je pa pravično, če že prej ni bilo, ko so jemali priviligiranim upokojencem? Npr.- stanovniku, ki ga je že pred 20 leti povozil čas!!!!! BANDA!!!
snifff
07. 05. 2013 20.54
+1
@kaprikorno BANDA, ja to je kar ta prav izraz, čeravno bi jaz tele tvoja imena še podaljšal in jih pobral še iz zagovornikov desnice. Dečki dragi, počasi se bo nekaj spremenilo, tako da saj, no saj bo čas pokazal, kakor se je to tudi do sedaj merilo, pa naj se meri to tako še naprej .
Maxster
07. 05. 2013 21.04
+4
Edina domena komunistov po novem demokratičnih socialistov heh je bila zrušit Janševo vlado za vsako ceno ne glede na posledice. Ker če bi vlada ostala bi zapisali fiskalno pravilo, ustanovili slabo banko ter s trem posledično zarili nož v žrelo murgelske hobotnice... Ja rdečkoti, res, z virantovanjem vam je dokončno uspelo - potopiti Slovenijo
kaprikorno
07. 05. 2013 21.15
+7
NIKOLI nisem govoril, da so rešitve JJ vedno dobre in da ga zagovarjam. Rdeči bi rekli desnosučni, pa janšist, pa zaostal!!! Kot, da je prvi pravopis napisal Kardelj, mogoče Kidrič??? Levosučni, kaj je napisal Kardelj???? Debelo knjigo o TOZDIH in SOZDIH in OZDI in .... In kje so zdaj te teorije??? Pametnjakoviči!!!!! Hotel sem povedati eno staro KMEČKO (Korintos in ostali- KMEČKO pravilo): Ne menjuj sredi hriba konjev, ki vlečejo!!!! (četudi slabo) Naj vam razložim, ker se spoznate samo na fin život!!! ! Ko boš menjal konje, ti bo voz šel v maloro!!!!
srebrnibreg
07. 05. 2013 21.17
-5
kapri- Umaknili so se predvsem zaradi nekaterih desničarjev, kateri si ne zaslužijo vzdevek- človek. Celo tvoji desničarji se jih sramujejo. SDicer sem mnenja, gda je dvig davka bolj poštena poteza kot pa jemanje od plač in socialnih transferjev. V Sloveniji je morda največ sto samohranilcev vse drugo so pa bleferji, kateri živijo skupno življenje s partnerji vendar ne uradno, ker tako lažje molzejo državo. Če si med tistimi se mi sploh ne smiliš, ker si lažnivec in prevarant, če si pa res ostal tragično brez partnerke pa sem za to, da država za takšne otroke skrbi do konca njihovega šolanja. Pa, da ti bo jasno, sem čistokrvni slovenec brez prednikov z juga.
drdra
07. 05. 2013 21.25
+0
ne fiskalno pravilo, pobrati lopovom ki so okradli Slovenijo,to nas lahko reši, ne DDV in penzionisti. Po tolkih letih bi lahko že nehali s komunisti in drugimi.Kot vidiš smo res Janšev svetilnik v korupciji.
kaprikorno
07. 05. 2013 21.28
+7
srebrni sem pravi samohranilec! kar se pa ostalih tiče. A je tudi JJ kriv, da se ne poišče tistih, ki izkoriščajo? Moj sin (starejši) je že pred 15 leti vedel, da njegov sošolec (privatnikov sin) prejema vse najvišje prejemke. A je bil takrat JJ na vladi??? A je bil, te vprašam?? Ko sem vozil otroka v vrtec (mlajšega) od leta 1992 in naprej, a je bil JJ na vladi???? pa sem vrtec plačeval, ko so poznani privatniki imeli brezplačni vrtec. A je bil Janša bna vladi???? Povej!!!! In ko so med leti 1994 do 2004 kradli(elegantno) z bajpas podjetji in hčerinskimi firmami in .... Kje si bil takrat???? A se ne spomniš? fajn si živel al pa te še ni bilo!
kaprikorno
07. 05. 2013 21.38
+4
Moram se opravičiti vsem ostalim privatnikom, za katere verjamem, da so pošteno plačevali vse, kar smo ostali zaposleni. Imel sem v misli konkreten primer.
srebrnibreg
07. 05. 2013 21.43
-1
kapri- tudi sam sem proti vsemu temu. Ampak, ko je bil na vladi Janša je kaj spremenil? Zakaj niso hoteli obdavčiti luksuz, kot je dal predlog Pahor? Vsi bogatuni gledajo samo kako bodo živeli na račun malega človeka in dokler bodo takšni v parlamentu ne bo drugače. Ampak to smo hoteli leta 91, da bomo imeli demokracijo in kapitalizem. Živel sem že takrat in leta 92 sem trdil, da se bo naš ekonomski sistem v 10-15letih sesul pa mi niso verjeli.
kaprikorno
07. 05. 2013 22.22
+1
srebrni zanimivo. Tudi jaz sem samo enkrat, dvakrat pred 15-20 leti omenil, da bo prepozno, ko bomo Slovenci spoznali, kam nas vodi politika. Za malo čudnega so me takrat imeli, pa tega nisem več omenjal...
el che
08. 05. 2013 01.33
+0
srebrnibreg Zdaj mi pa ti nekaj odgovor.Zakaj ni nobena vlada pred Janšo in po Janši obdavčila luksuz.Kolker se jaz spomnem je tut Pahor bil na oblasti in če je dal predlog on zakaj ga potem ni sam obdalčil je mel lepo priliko.In sedaj je spet Janša kriv da luksuz ni obdavčen.
yarrick
08. 05. 2013 08.48
ne da je kriv, zgolj to, da NI hotel sprejeti ukrepa ko je imel možnost.
Maxster
07. 05. 2013 20.36
+7
Zakaj nič ne pišete o hrvaškem kriznem davku ali HARAČU ter posledicami dviga DDV na 25%? A vam je murgelčan prepovedal?. No samo za info. V njihovo blagajno je v prvih 4 mesecih letos priteklo za 5,35 miliarde KUn manj denarja kot pred tem davkom.In še rezultat narod je v še večji buli, kot je bil , Kupna moč jim je strahovito padla,prav tako standard. Edino kar jih še gor drži, je vstop v EU in veliko pričakovanje da bo jutri v EU bolje. Ampak sttreznitev šele prihaja...
bkaval
08. 05. 2013 04.32
+1
Ko propadaš, propadaj veličastno. Stečaj države se neusmiljeno bliža. Letalske karte so že pripravljene za pobeg v eksotične dežele, kjer te morebitno ne bodo več iskali.
tasa7
07. 05. 2013 20.31
+8
Ljudje....potrebno se po upreti ... ne bomo mi - "navadni" državljani tisti, ki bomo reševali krizo iz naših minimalnih prejemkov, medtem ko se nam oni, ki kradejo in si izplačujejo visoke plače smejijo.
ljubljanatv
07. 05. 2013 20.18
+10
Namesto da bi novinarji raztrgali domnevne predloge vlade jo pozvali naj że da vzdrżen program vidim da,jih ocenjujejo kot mati otroka. Ni najboljši je pa moj
Maxster
07. 05. 2013 20.08
+9
Nikjer do danes nisem zasledil poročila o Bratuškovi magisterski nalogi. Kaj ste zdaj vsi smrtno tiho, a je prepisala ali ne?
snifff
07. 05. 2013 20.13
+6
Šivilja zna vse o škarjah, platnu, gumbih, sicer pa se je pozanimala tudi kako se da najlažje pripeljat na kratek rok v blagajno nekaj malega denarja. Glede na njeno "prvotno" izobrazbo nima pojma niti o temu, tako da o kakšni višji izobrazbi, jo v sekundi čez palec ocenim negativno. Priznam, pa da je prava kurirka, to pa kapo dol, še iz lista zna brat.
stoik12
07. 05. 2013 20.14
+3
Seveda ni prepisovala, samo znašla se je. Če bi pa šli dosledno pregledati vse diplomske, magistrske in doktorske naloge, bi jih pa verjetno bilo samo kakih 10-20% 'čistih ko suza'. Vsak si vedno pri svojem delu izmisli nekatere ovinke in po potrebi bljižnice, problem pri diplomskih nalogah pa je, kje in kako postaviti mejo. . . .
želo
07. 05. 2013 20.15
+4
Zokić ima škarje in platno, on reže, Bratušićeva pa šiva in ukrepi so tu
snifff
07. 05. 2013 20.18
+6
No še nekaj me pri njej moti in sicer angleški jezik, ji je totalna ovira, kot da more preplavat reko v širokih škornjih popolnoma oblečena v plašč. Pa ne se hecat, sem v Mariboru hodil v šolo, angleščino obvladam brez težav, a kaj se je pa ona učila? Ruščino? Ne me hecat no...
ljubljanatv
07. 05. 2013 20.19
+1
Glede na vse je tud te neka mura beri mora
stoik12
07. 05. 2013 20.06
+4
EU bi morala najti način, kako nas prisiliti, da bi uredili naš javni sektor (ga optimizirali) in spravili število občin na neko razumno raven. In ne mi govorit o suverenosti. Eni bi seveda še naprej hoteli biti suvereni v svojih svinjakih, samo, da jim drugi nosimo krmo. Naj si suvereno služijo denar, ne pa da jim ga deli država, oziroma lokalne skupnosti in to za premetavanje papirjev, izumljanje novih obrazcev ter iskanje načinov, na kakšen način čimbolj poniževalno pokazati raji, kdo je na kateri strani okenca in kdo je torej veliki 'boss'.
mikumi
08. 05. 2013 08.55
želo
07. 05. 2013 20.04
+8
A ste od teh pričakovali ukrepe, ki bi se obnesli? Pa dajte no.
ljubljanatv
07. 05. 2013 20.21
+7
Ne bos verjel s podporo tega in temu podobmih portalov bodo naredili točno to da nas bod pripeljali na minimum oni pa veselo delili energetiko , telekom,pa ena banka jim bo ostala
Maxster
07. 05. 2013 19.59
+11
Ne razumem vas slovenceljni, Ko vas je hotel Janša rešit zagotovega propada, ste ga rušili z vsemi štirimi, pljuvali po njem, mu nastavljali vse mogoče afere in podtikanja,ga na koncu s preverjenimi udbaškimu prijemi tudi zrušili. Sedaj, ko pa vam nova total nesposobna, kriminalna temnordeča socialistična vlada pred očmi uničuje še to malega kar je bilo v redu pa ste tiho ko riti. Kje ste zdaj vstajniki - ZOMBIJI KJE STE ??? A zdaj pa vam je vseeno za državo, otroke, zanamce ??? Upam da se boste vsaj do naslednjih volitev le prebudili in začeli lustrirati te komunistične lopove...Sicer pa je trojka itak pred vrati in samo še čaka par bedastih potez plagiatorke in zokija.
drdra
07. 05. 2013 21.29
-3
ma daj kaj je rešil Janša , svoje in Črnačeve črne gradnje
Roman Hren
07. 05. 2013 23.35
-2
6. maja je bila Skupščina ljudstva, tudi vstaje bodo še! Tako kolega Janša kot kolega Pahor in vsi njuni kolegi, podporniki so nas pripeljali v popolno uničenje države, iz katere ni rešitve! Še tako sposobna vlada, ki bi imela enotno podporo znotraj politike in tudi med ljudmi, nas nebi na lahek način izpeljala iz krize! S temi koalicijskimi opozicijami pa nimamo nikakršnih možnosti! Kot že nekaj let, se namesto z gospodarstvom,ukvarjajo z reformami, varčevanjem na plečih najnižjega sloja državljanov, zdi se, da jim za rešitev države sploh ni! So le posredniki pri menjavi gospodarja!
Jasnovidec Cosmos
07. 05. 2013 19.48
+2
Ja saj to pri nas ni nič novega,ko smo vedno 100 let za drugimi državami.Tisto kar se nikjer ne obnese se nazadnje uveljavi pri nas tako,da še imajo možnost razni Jankoviči,Bratuški in podobni spet pokrasti tisto kar bi se nabralo iz tega sklada ker sedaj nimajo pokrasti več ničesar. Ja moramo jim dovoliti tale predlog in imeti razumevanje za njih,da imajo vsaj neko delo drugače jih preveč srbijo prsti,če si nekaj ne stlačijo v žepe.
snifff
07. 05. 2013 19.52
+4
Jankoviči in Bratuškove so vidni in le viden člen tistih ki z njimi upravljajo, to je mali kakec od realnosti, spodaj si preberi enega izmed glavnih igralcev, to je le en seveda.
p16f84
07. 05. 2013 19.30
+14
Takole vam povem banda pokvarjena - po vse, kar bo ceneje v Avstriji bom hodil kupovati v Avstrijo. (kot smo to delali pred tridesetimi leti z razliko, da sedaj ne bo potrebno švercat.
brother wolf
07. 05. 2013 19.40
-1
Ne bo ti treba dlje kot do prvega nakupovalnega centra. Po letu 91 so kar Avstrijci prišli k nam in nam ponudili "poceni" robo. Zaslužek gre tako ali tako že zadnjih 20 let k njim, zdaj boš pa samega sebe prikrajšal še za tisto mizerijo zaslužka od DDV ????
bedak24ur
07. 05. 2013 19.00
+13
Pri nas je edino podjetnišvo ki uspeva so rubežniki ki plenijo in ropajo čisto legalno po Sloveniji, naši vrli poslanci so legalizirali rop stoletja obubožanih Slovencev, ki zaradi kriz nimajo niti za račune. Rasprodajajo njihovo imetje za 1/3 realne vrednosti njihovega premoženja, kdo je to uzakonil je sam en velik lump, ki izkorišča ubogi narod. No kje ste junaki poslanci levi, desni in srednji ki boste ustavili ta rop državljanov, samo tako vam bomo verjeli da želite Slovenskemu narodu kaj dobrega. Saj sem zato da se računi poravnajo samo na pošten način in ne z plenjejem ljudi, da ne govorim o drugih ki se prisesajo na izterjave kot so odvetniki, sodišča, banke, izvršitelji. Komunalna podjetja (občine) polnijo in ropajo ljudi za odvoz smeti in stroški letijo v nebo, kljub temu da plače realno padajo in da občine iz tega denarja financirajo tudi druge projekte. Državna lopovščina ki ste jo uzakonili vi gospoda poslanci, ki vsem režete kolač samo sebi ne.