Slovenija

FOTO: Kultura z vseh vetrov in okusi z vseh koncev

Ljubljana, 03. 12. 2017 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Ljubljani so na posebni tržnici, tržnici sveta, zbirali denar za otroke, ki trpijo zaradi avtizma ali izjemno težkih socialnih in finančnih razmer. Prireditev, ki jo pripravljajo žene veleposlanikov pri nas, je potekala že 24 leto zapored. Na Sila bazarju so bili na voljo tradicionalni izdelki in kulinarične specialitete iz 36 držav – od Brazilije do Irana.

24. tradicionalni dobrodelni bazar, ki ga pripravlja slovensko mednarodno združenje žensk Sila, je v Grand hotelu Union odprla varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Varuhinja je ob letošnji izvedbi poudarila pomen povezovanja kultur in dobrodelno noto dogodka.

Nussdorferjeva je povedala, da na bazarju, ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, države predstavijo svoje izdelke, ki marsikateremu posamezniki niso na voljo. Kot je poudarila je izjemnega pomena dobrodelna narava dogodka. "Z nakupom tudi prispevamo. Letos za otroke, ki trpijo zaradi avtizma ali izjemno težkih socialnih in finančnih razmer," je dejala varuhinja, ki je pohvalila tudi množično udeležbo.

Bazar je obiskalo veliko ljudi, ki so lahko uživali tudi v zanimivem programu.
Bazar je obiskalo veliko ljudi, ki so lahko uživali tudi v zanimivem programu. FOTO: POP TV

Predstavilo se je 36 držav

Z letošnjo udeležbo so zadovoljni tudi v slovenskem združenju žensk Sila, je dejala tiskovna predstavnica bazarja Olga Brezovar. Dodala je, da se je bazar, ki že dve desetletji povezuje mednarodno kulturno raznolikost in dobrodelnost pred dvema letoma preselil v Grand hotel Union, kjer je prostor manjši kot prej, vendar zelo prijeten.

Letos se na bazarju s svojimi izdelki predstavlja 36 držav, 15 držav pa tudi s svojimi kulinaričnimi posebnostmi. Gre za eno večjih udeležb držav, je še potrdila Brezovarjeva, ki je izpostavila tudi bogat kulturni program, namenjen predstavljanju držav.

V kulturnem programu so se predstavili zvoki Francije s skupino Oryon, argentinska skupina Laqueme, portugalska Mascara in ruska skupina Talisman. Ob tem so se zvrstili tudi plesi iz Ukrajine, Orienta, Španije, Irske ... V sodelovanju z Malo ulico so pripravili tudi kotiček za otroke. Tako otroci kot odrasli pa se bodo lahko zabavali na srečelovu z lepimi nagradami. Bazar je obiskal tudi pravi finski Božiček, ki mu bodo lahko obiskovalci oddali svoja pisma.

Kam bo šel izkupiček od prodaje?

Z zbranimi sredstvi na letošnjem bazarju so se po dolgem prijavnem postopku in tehtni izbiri na podlagi predlaganih projektov in skupaj z veleposlaniki sodelujočih držav odločili podpreti projekte Društva za avtistične otroke Školjka, Inštituta za avtistične in sorodne motnje, Inštituta za zaščito otrok Lunina vila in Društva Beli obroč Slovenije.

Združenje Sila je bilo ustanovljeno leta 1993 v Ljubljani s ciljem spodbujanja kulturnih in izobraževalnih izmenjav ter utrjevanja odnosov med članicami. Slednje so večinoma soproge diplomatskih in gospodarskih predstavnikov tujih držav ter mednarodnih organizacij v Sloveniji.

Prvi mednarodni dobrodelni bazar je združenje Sila pripravilo leta 1994 v poslovni stavbi na Trgu republike. Na njem je sodelovalo 12 držav, za Pediatrično kliniko v Ljubljani pa so zbrali več kot 11.000 evrov.

Doslej so na bazarjih zbrali več kot 1,3 milijona evrov, ki so jih namenili različnim slovenskim organizacijam in posameznikom, piše na spletni strani združenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
03. 12. 2017 21.20
+2
Full dobro je biti na takšnem eventu, še posebej pri futru.....njami
proofreader
03. 12. 2017 21.02
+6
Škoda, da so iz gospodarskega razstavišča prestavili v dvorano Union. Gneča je neznosna, najprej zunaj čakaš, potem pa se notri ne moreš niti premakniti.
DAEMONIUM
03. 12. 2017 19.51
-3
Pa kterega slovenca to sploh zanima??? Raje napisite da se renovira proga Beograd - Budimpesta po kateri bodo vozili vlaki vec kot 200 km/h mi pa za bednih 27 km referendume, miljarde vrednost skratka da bruhas od slovenske lopovscine in kako komunisti nategujejo ta zmesan slovenski narod!
HorstWiesel
03. 12. 2017 20.49
+4
proofreader
03. 12. 2017 20.54
+4
Železnice spadajo pod desnico, tako da se moraš na SDS obrniti glede hitrosti vlakov.
mackintosh
03. 12. 2017 20.59
+4
malimoz2012
03. 12. 2017 21.01
+2