Slovenija

Kučan: Vir zla je bil fašizem

Trst, 01. 05. 2008 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji predsednik Kučan je v govoru ob osvoboditvi Trsta dejal, da je boj proti okupatorju bil moralna dolžnost in junaško dejanje.

Upor proti fašizmu je najčistejša legitimacija, ki jo ima slovenski narod pred zgodovino, saj smo s tem Slovenci dobili pravico, da odločamo o lastni državi, ki smo jo uresničili ob razpadu Jugoslavije, je v sredo v Križu pri Trstu dejal prvi slovenski predsednik Milan Kučan v slavnostnem govoru ob 63. obletnici osvoboditve Trsta.

"Slovenci se v hudih in prelomnih časih strnemo okoli vrednot, kot so svobodoljubnost, zvestoba, ponos in čast," je dejal Kučan.
"Slovenci se v hudih in prelomnih časih strnemo okoli vrednot, kot so svobodoljubnost, zvestoba, ponos in čast," je dejal Kučan. FOTO: POP TV

Prvi maj 1945 je bil dan, ko so enote slovenskih partizanov in Jugoslovanske armade vkorakale v Trst ter osvobodile mesto in okoliške kraje, ob obletnici tega dogodka pa sta kriška sekcija Vsedržavnega združenja partizanov Italije in krajevno Slovensko kulturno društvo Vesna priredila proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik Milan Kučan.

Slednji je med drugim poudaril, da je slovenska država sad slovenskega uporništva, s katerim je pretkana vsa slovenska zgodovina. Slovenci se v hudih in prelomnih časih strnemo okoli vrednot, kot so svobodoljubnost, zvestoba, ponos in čast, zvestoba tem načelom pa je zahtevala upor in boj. Zato je bil boj proti okupatorju moralna dolžnost ter etično in junaško dejanje, pa tudi vprašanje časti in ne le preživetja, kajti "morda bi bilo mogoče preživeti tudi brez odpora, a to bi bilo preživetje s sklonjeno glavo in ponižanje pred lastno zgodovino in prihodnostjo", je dejal Kučan.

Fašizem je prapočelo zla

"Razumeti in priznati pa je treba, da je nedvomno vir vsega zla fašizem, ki je bil spočet v Italiji in v svoji brutalnosti preizkušen prav na Slovencih", je dejal Kučan.

Bivši predsednik republike je tudi opozoril, da je zelo dolgo trajalo, da je bil prispevek primorskih Slovencev v uporu in boju zoper fašizem prepoznan in priznan tudi v demokratični italijanski republiki, do pravnega priznanja slovenske manjšine ter zakonskega varovanja njenega položaja in pravic pa je prišlo po dolgih letih vztrajnih prizadevanj Slovencev, ki jih je v občestvo italijanske republike dokončno sprejela šele bivša levosredinska vlada Romana Prodija. Pri tem Kučan verjame, da bodo kljub nekaterim neugodnim znamenjem teh dni to spoštovali tudi sedanji desnosredinski upravitelji, ki so zmagali na nedavnih volitvah.

Sicer je bilo po Kučanovih besedah življenje na stičišču narodov vse prej kot prijazno in je bolj razdvajalo kot povezovalo ljudi. "Razumeti in priznati pa je treba, da je nedvomno vir vsega zla fašizem, ki je bil spočet v Italiji in v svoji brutalnosti preizkušen prav na Slovencih. Fašizem je prapočelo zla, ki je rodilo nacizem, vojno in strahotne zločine med njo, pa tudi povojna maščevanja, v katerih je bilo brez sodbe pobitih sto tisoče in preseljeno na milijone ljudi po vsej Evropi," je dejal Kučan.


Razmislek o skupni prihodnosti

Pri tem je dodal, da zdaj, ko Slovenci in Italijani živimo znotraj Evropske unije, zavezani istim vrednotam in ciljem, "imamo veliko priložnost, da to pot prehodimo in pošteno pogledamo na takratna dogajanja. Brez tega ne bo odrešenja, ne bo medsebojnega zaupanja in spoštovanja. To pa nam omogoča, da na medsebojna razmerja prenehamo gledati skozi prizmo preteklosti."

Dovolj je namreč razlogov, da se zdaj premisli o skupni prihodnosti, o tem, kaj jo lahko naredi bolj prijazno, kako se bo zavarovalo Jadransko morje, kako se bomo lotili okoljskih vprašanj, energetske oskrbe, transporta, migracij, "kako bomo znali razumeti, da tisto, kar je različno med nami, dela naše skupno življenje bogatejše, in bomo zato to znali spoštovati," je prepričan bivši slovenski predsednik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (520)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metronom
10. 08. 2008 22.50
prov gutov so bli partizani zasluzni zato ja pa kok uzemla smo zgubl k smo sli pod ruse in podobno. tale kucko se pa trese k arhive odpirajo in je biv proti za samostojno slovenijo
RADO62
10. 08. 2008 14.25
Milane Milane si mi ti ena prodana duša.... tudi o vašem komunizmu bi se dalo razpravljati v NEGATIVNEM SMISLU... marsikomu nedolžnemu je postregel po življenju... Tako da moramo obsoditi fašizem in tudi komunizem....
titovka
09. 05. 2008 19.14
DOMOBRANCI, MOJE ISKRENE ČESTITKE K ZMAGI...DANES JE VAŠ DAN, KO STE PONOSNO IN POKONČNO VKORAKALI V LJUBLJANO, KOT SVETOVNI ZMAGOVALCI......NAD FAŠIZMOM IN NACIZMOM!!!!!!!
Ranunculus
09. 05. 2008 07.59
titovka domobranci so se borili za domomovino! - očitno, ampak ne za to, da bodo "Na slovenskem mi gospodar". Za to jim je bilo dokaj vseeno, dokler se ne uveljavi komunizem... domobranci so osvobodili slovenijo in slovenski narod! - failed domobranci so zmagovalci !!!! failed domobranci bodo postali svetniki.... mogoče za časa papeža Gregorja MMMCMLXXII
titovka
08. 05. 2008 19.21
TI BOGCA.....SAMO RESNICA NE SKOZ, ZANIMIVO.....
titovka
08. 05. 2008 19.19
zanimama me, če bo to šlo skoz....???? domobranci so se borili za domomovino! domobranci so osvobodili slovenijo in slovenski narod! domobranci so zmagovalci !!!! domobranci bodo postali svetniki........
titovka
08. 05. 2008 19.16
zakaj nemorem komentirati???zakaj...zakaj.....
vinadap
08. 05. 2008 16.49
Ranunculus - je že vredu.
Ranunculus
08. 05. 2008 16.38
vinadap tvojo predlogo sem vzel, ker je tudi Tone Anžlovar izhajal iz nje z naslednjim citatom na koncu: "Če povzamem - razen povezave z versko oblastjo in obsedenost s seksizmom lahko rečemo, da je bila po teh kriterijih SFRJ skoraj popolna fašistična država. Razlog: komunistično vodstvo s Titom na čelu." In ker vem, da mu ZDA predstavljajo več kot bivša Juga sem točke apliciral tja vetlan Ja, se strinjam. Trenutno je precej tako, ker hoče biti premier najšametnejši. Saj tako je pri vseh, ki kažejo znake diktatorja/monarha - dober titov učenec. No, saj Drnovšek je bil tudi tak, ampak on je bil za moje pojme pameten in so bili zaradi tega tudi drugi lahko...
vinadap
08. 05. 2008 15.08
Ranunculus - kaj si mi pa plonkal?!
vetlan
08. 05. 2008 14.59
Ranunculus, pri nas 11.točka še kako drži.
Ranunculus
08. 05. 2008 11.53
Hopla, popravek. Pod točko 1 One nation Pod točko 7 NSA
Ranunculus
08. 05. 2008 11.53
Tone Anžlovar Da elemente najdemo tudi v demokratičnih državah, ki jih navajaš kot vzor nas pa nič ne moti? Je pač tako, da tisti ki išče najde. Vzemimo za primer ZDA: 1-Močno in stalno izražanje nacionalizma => so popravili šele v zadnjih 30 letih – do 70-ih in v 70-ih so v nekaterih južnih državh še vedno nekaznovani uboji afroameričanov, sedaj pa se stanje zopet naperja proti arabcem 2-Zavračanje pomembnosti spoštovanja človekovih pravic... heh... Guantanamo – dodamo še nespoštovanje mednarodnega prava 3-Prepoznavanje sovražnikov in "grešnih kozlov" v imenu poenotenja občestva – se dogaja, vendar z namenom naftnih dobičkov in koristi pri nabiranju volilnih glasov 4-Velik pomen vojske "požrešnost" vojaškega aparata – komentar ni potreben 5-Nebrzdan seksizem – v SFRJ definitivno huda prednost, saj je v »svobodnih državah« ženska smatrana za manj koristno, ker skrbi za otroka in ker ti jebe kadrovsko politiko v firmi zaradi porodnišk 6-Nadzorovanje medijev – v ZDA so pomembni mediji (beri kredibilni) v lasti politično korektnih, ali pa so zaradi odvisnosti od oglaševanja primorani pisati članke na način, ki omogoča, da se npr. časopis prodaja masovno in je tako zanimiv za oglaševalce 7-Obsedenost z nacoinalno varnostjo – One nation.... 8-Tesne zveze verskih in vladajočih elit – najmočnejši lobi v državi je židovski 9-Zaščita moči korporcij (velikih podjetij) – politika je v službi transnacionalk => zavračanje Kyotskega sporazuma 10-Zatiranje ali popolno zatrtje moči delavskega razreda – delavski razred ne odloča o ničemer, podjetja se zapirajo, proizvodnja se seli iz države 11-Preziranje in zatiranje intelektualcev in umetnikov – no, ta točka res ne drži, ker jih novačijo po svetu, da pridejo k njim 12-Obsedenost z zločini in kaznovanjem – zapori so zelo zasedeni, če si 2x povratnik dobiš 25 let, če ukradeš pizzo 13-Obširna korupcija in nepotizem – značilno za vse ureditve 14-Volilne prevare... Izvolitev Busha pred 8 leti
vetlan
08. 05. 2008 11.37
titovka, enako.
titovka
08. 05. 2008 11.19
očitno jim moj komentar ni všeč....
titovka
08. 05. 2008 10.32
ma nemorem poslati komentarja...????
vetlan
08. 05. 2008 10.27
Pardon...to pa je res kiksnil. Moral bi biti bolj dosleden na Dolenjskem.
vetlan
08. 05. 2008 10.24
Očitno jih je premalo poslal na Goli otok. To pa mu je res kiksnil.
Prvo Borec
08. 05. 2008 02.18
Nesposobne kokoši so zapustile Slovenijo in so svoje mednožje prodajale po 5 centov. Kolikokrat si morala dati "kakuš", da si si kupila comp ali so Ti kar "šenkavali" denar, samo da te ni bilo treba, ker jo imaš že strohnjeno.
Buena Vita
08. 05. 2008 02.08
ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha, pa saj ne morem končat se režaaat pri 23 letih si je kupil stanovanje,koliko jih je poslal v zapor na goli otok za to da ga je partija nagradila pa kaj misli PRVOBOREC DA SMO VSI PO ŽUPI PRIPLAVALI EHOJ,,pa kaj nismo živeli v ex-yugi če si na banki hotel kredit dvignit,si moral napisati datum kdaj si se vpisal v partijo,če nisi imel številke partijske knjižice,so te poslali domov,z lepo razlago da pridi čez kak mesec pogledat kako so se odločili,, ja ja ker nisi hotel drek mazat si banko zapustil za sabo,in se lepo zanesel nase in svoje hrbtenične zmogljivosti,, čeprav nisem kak navdušenec z evropo,,,sem EVROPI HVALEŽNA,KER NAM NE MOREJO VEČ SRAT PO GLAVAH,,,,KONČNO,KONČNO ,KONČNO SMO VETER,PROTI KATEREMU ŠČIJEJO,PA SE POŠČIJEJO FUJ,,FUJ