Tujina

Kuba zadovoljna z umikom s terorističnega seznama

Washington, 15. 04. 2015 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Barack Obama umika Kubo s seznama držav podpornic terorizma. Havana je odločitev Obame, ki ni bila nepričakovana, že pozdravila. ZDA so Kubo na teroristični seznam uvrstile leta 1982 zaradi podpore levičarskim gverilskim skupinam po Latinski Ameriki.

Kuba
Kuba FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je obvestil kongres, da umika Kubo s seznama držav podpornic terorizma. "Kubanska vlada ni dala nobene podpore mednarodnemu terorizmu v zadnjih šestih mesecih in je zagotovila, da bo tako tudi naprej," je kongresu sporočil Obama.

Kongres ima na voljo 45 dni, da to prepreči, a bo Obama na to morebitno potezo dal veto. Nasprotnikov Kube v kongresu je premalo, da bi zbrali potrebno dvotretjinsko večino proti vetu predsednika.

Njegovo odločitev je kubansko zunanje ministrstvo že pozdravilo in ga označilo za pravo odločitev. "Kuba priznava pravično odločitev ameriškega predsednika, da jo umakne s seznama, na katerem sploh ne bi smela biti," je sporočila Josefina Vidal, glavna pogajalka Havane v procesu obnove diplomatskih odnosov z ZDA.

Le še vprašanja časa

Obamova odločitev je bila pričakovana in le še vprašanje časa, potem ko mu je to priporočil State Department. Washington in Havana sta decembra lani zakorakala na pot izboljšanja odnosov po izmenjavi zapornikov, obtoženih vohunstva, Kuba pa je izpustila iz zapora vse oporečnike.

Umik Kube s seznama je bil pričakovan že konec prejšnjega tedna, ko je potekalo zgodovinsko srečanje med Obamo in kubanskim predsednikom Raulom Castrom na vrhu Amerik v Panami. Kuba je umik zahtevala tako iz političnih kot tudi iz praktičnih razlogov, saj je zaradi uvrstitve na seznam težje prišla do mednarodnega denarja.

Castro in Obama
Castro in Obama FOTO: Reuters

ZDA naj bi z umikom s seznama zavlačevale, ker so hotele od Havane dobiti dogovor o prostem gibanju bodočih diplomatov po Kubi. Za zdaj ni jasno, ali so ZDA to dosegle. Proces izboljšanja odnosov se lahko nadaljuje in državi bosta kmalu odprli veleposlaništvi v Washingtonu in Havani.

Uvrstili so jih leta 1982

ZDA so Kubo na teroristični seznam uvrstile leta 1982 zaradi podpore levičarskim gverilskim skupinam po Latinski Ameriki. ZDA so sicer po drugi strani podpirale desničarske gverilce in diktatorje, če so zavračali komunizem.

Kuba je danes glavni sponzor pogajanj med kolumbijsko vlado in zadnjimi levičarskimi gverilci iz Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc).

Paranoja pred komunizmom v Latinski Ameriki se je v ZDA unesla po koncu hladne vojne in s tem je bilo tudi konec oboroženega intervencionizma na strani antilevičarjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bundy crocodile
16. 04. 2015 22.13
+1
Na desni pa klovn v svojem značilnem položaju disrespekta kot pri salutiranju s kofetom v roki... O tem nobelovcu za mir se bo snemal še film z naslovom American I diot #1, pa redkokdaj se zmotim ;)
alicante123
16. 04. 2015 08.48
+1
Rusija namerava odpreti vojaške baze na Kubi, Venezueli in Nikaragvi, pa je Američane majčkeno zaskrbelo.
nikhrast
16. 04. 2015 05.51
+0
Kuba je lahko socialistična, če ostane revna. Pa saj večina mladine sploh ne ve kam gredo ko laufajo na Karibe. Briga jih Kuba, večina se jih že napije prvi dan, all inclusive, pa ostale dni prespijo.
bundy crocodile
15. 04. 2015 20.30
+6
Sem velik podpornik Kube in zelo kmalu tudi njen prebivalec. Umik iz tega seznama pričakovan, če greš v Havano in ostala mesta in se malo razgledaš boš podoživel brezskrbne čase, ko je človek bil z malim zadovoljen, srečen, kulturen in predvsem sočlovek. Castro se z njihovo politiko ne ukvarja absolutno nič, Kubo bo financirala Kitajska in Šejki. Jaz jo imam rad takšno kot je zato ne želim videt amera tam nikoli, še manj nekih radikalnih sprememb. Respeto a Castro y Viva la Cuba!
Fredy Meserati
15. 04. 2015 20.03
+1
Jaz ne podpiram Kube, zato, ker bi menil, da je socializem dober... Ampak zato, ker me ta država ne ogroža... ZDA pa se vtikajo v vsakega...
hondica
15. 04. 2015 15.00
-4
Socializem je mrtev (kot, da kdaj ni bil).
Infraping
15. 04. 2015 12.11
+1
AtaAufbiks
15. 04. 2015 11.16
+15
Najbolj teroristična država na svetu so ZDA!
PonosenKomunist
15. 04. 2015 09.20
+10
Kdaj bodo pa umaknili Ameriko s seznama?
TheMafiaDon
15. 04. 2015 08.47
+3
od kdaj pa je Kubo zanimalo kaj misli Amerika? to so pravljice...
ginger 1
15. 04. 2015 08.28
-17
Kuba potrebuje ZDA,kot sahara vodo...koncno so spregledali,da jim Castrov utopicni socijalizem ne napolni posode na stedilniku...eksperiment,ki je trajal dolga desetletja se neustavljivo sesuva sam vase...skoda,ki ko je utrpela Kuba z dosedanjo politiko dolgo vec desetletij se meri v tisocih milijardah dolarjev...!!!