Slovenija

Krvoločni ali zaščitniški?

Ljubljana, 16. 03. 2006 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Lastnica štirih psov, ki so napadli moškega, je pojasnila, da so psi najverjetneje ocenili, da je ogrožena.

Posledice napada psov
Posledice napada psov FOTO: Slovenske novice
Lastnica psov, ki so v sredo napadli mimoidočega Tržičana, je pojasnila, da so psi najverjetneje ocenili, da je lastnica ogrožena. Pred napadom, ko je lastnica v avtomobil spravila tri pse in se odpravila po četrtega, jo je Tržičan vprašal za dovoljenje, da bi slikal pse. V trenutku, ko je v vozilo spuščala četrtega psa, je moški stal za njo in slikal pse.

Sama ocenjuje, da so se psi ustrašili za njeno varnost, ker je moški dvignil nad njo roke. Mlajša psa, ki sta bila na zadnjih sedežih, sta skočila ven in pri tem strgala zaščitno mrežo med zadnjimi sedeži in prtljažnikom. Lastnica je poudarila, da so bili psi doslej povsem obvladljivi in da niso nikoli napadli. Policija ima sicer drugačne podatke, saj so lastnico v letih 2003 in 2004 dvakrat obravnavali zaradi napada psov.

Preiskava dogodka, ko so štirje psi v sredo v Ljubljani napadli 34-letnega Tržičana S.M., kažejo na sum, da je 52-letna lastnica psov Z.R. storila kaznivo dejanje splošne nevarnosti, je povedal vodja ljubljanskih kriminalistov Drago Menegalija. Tržičan, ki se zdravi v Kliničnem centru, je sicer zunaj življenjske nevarnosti, vendar ga bodo na intenzivnem oddelku zadržali še dan ali dva, je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica KC Blanka Šetinc. Moškega so v sredo po sprejemu v KC več ur operirali. Imel je več hudih ugrizov po vsem telesu, tudi po glavi, najhuje poškodovana pa je mišica desne roke.

Plastični kirurg dr. Dario Pogorelec je dejal, da je mišica na roki raztrgana in da moški roke v prihodnje ne bo mogel popolnoma normalno uporabljati, saj bo oteženo tudi gibanje komolca. Tržičana bodo v KC na intenzivni negi zadržali še dan ali dva.

Napad psov
Napad psov FOTO: Slovenske novice
Sredin napad omenjenih psov ni bil prvi, saj je policija zoper lastnico zaradi napada psov v zadnjih dveh letih že dvakrat predlagala obravnavo pred sodnikom za prekrške. Predloga sta bila podana zaradi kršitve zakona o zaščiti živali, ker lastnica ni ustrezno zagotovila varstva nevarne živali. V prvem primeru je pes ugriznil drugega psa, medtem ko je v drugem primeru pes napadel žensko in ji poškodoval nos.

Na koncu so streljali

V sredo popoldne so na Viču v Ljubljani štirje psi pasme bulmastif napadli mimoidočega moškega in ga ogrizli. 52-letni lastnici, ki ima odrasla samica in samico ter dva več kot leto dni stara samca, ni uspelo obvladati psov. Na kraj dogodka je prišla policija, ki je neuspešno skušala razgnati pse. Proti psom sprva policista nista mogla uporabiti strelnega orožja, ker so bili ob oškodovancu. Policiji je na pomoč priskočil nek občan, ki je s trobljenjem skušal razgnati pse, a tudi to je bilo brez uspeha. Občan se je nato nad pse 'spravil' z lestvijo. Psi so se za trenutek umaknili, a je eden med njimi zopet zgrabil žrtev. Ker so bili psi dovolj oddaljeni, sta policista uporabila strelno orožje. Enega so ubili, dva ranili, četrti pes pa se je zatekel v vozilo lastnice.

34-letni S.M. je na intenzivnem oddelku, kjer naj bi bil še dan ali dva
34-letni S.M. je na intenzivnem oddelku, kjer naj bi bil še dan ali dva FOTO: POP TV

Ranjena psa so odpeljali na oskrbo v bolnišnico Veterinarske fakultete. Policija pa bo veterinarski inšpekciji predlagala, naj izda odredbo za začasen odvzem nevarnih živali. Za četrtega psa, ki se je zatekel v avtomobil lastnice, pa je veterinarski inšpektor že izdal odredbo za začasen odvzem.

Eden od devetih nabojev, ki sta jih izstrelila policista, pa se je odbil od asfalta in prebila steklo okna stanovanja na Oražnovi ulici. Policija je zato pregledala tudi stanovanje. Lastnik je bil sicer v času streljanja v stanovanju, vendar na srečo ni bil poškodovan, medtem ko je na oknu nastala manjša gmotna škoda, je povedal prvi ljubljanski kriminalist.


Kakšni so bulmastifi

Psi pasme bulmastif veljajo za čuvaje. Visoki so med 61 do 67 centimetrov, težki pa med 50 in 60 kilogrami. Po značaju niso napadalni psi, vendar kot vsi psi čuvaji veljajo za zaščitniške.

Bulmastife poznavalci pasme priporočajo kot družinske pse, zato kinologe napad še dodatno preseneča
Bulmastife poznavalci pasme priporočajo kot družinske pse, zato kinologe napad še dodatno preseneča FOTO:

Kot je za 24ur.com povedala Nataša Šetinc Dolar, tajnica Slovenskega kluba za velike pasme in molose, bulmastifi med svojim 'sorodniki' neapeljskim mastifom in mastifov velja za najbolj nežnega in mirnega psa. Zato je kot pasma dobil dobre ocene in priporočila za družinskega psa, ki velja za zvestega spremljevalca. To ni pasma, ki bi veljala za napadalno. So psi čuvaji, ki vsiljivca ne pokončajo, vendar ga zbijejo in stražijo, je pojasnila Šetinc Dolarjeva.

Napad je presenetljiv

Šetinc Dolarjeva je bila nad dogodkom presenečena. Lastnica psov Z.R. in soprog imata v lasti samca in samico, stara med 6 in 7 leti, ter njuna mladiča, samca, ki sta stara okoli 14 ali 15 mesecev, kar pomeni, da sta v neke vrste pasji puberteti. Na vprašanje, kaj bi lahko pse razburilo, da so napadli človeka, je Šetinc Dolarjeva odgovorila, da bi to utegnilo biti dejstvo, da se je mimoidoči preveč približal vozilu, v katerem so bili psi. Kljub temu pa so preseneča tako buren odziv, ker so psi čuvaji in ne borbeni psi.

Šetinc Dolarjeva je pojasnila, da gre za dominantne pse, ki zahtevajo dosledno vzgojo, brez kakršne koli uporabe fizične sile, vendar da niso težko obvladljivi psi. Ob vsem skupaj, pa jo preseneča dejstvo, da se psi po prihodu policije in prvem izstreljenem strelu niso ustrašili in se umaknili, kar bi bila naravna reakcija.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kcook@email.si
18. 03. 2006 17.21
Prebiram komentarje vsak ima svoj prav.Mislim, da bi morala država z novo zakonodajo po hitrem postopku poskrbeti za kompletno ureditev zadev z psi,od vzreje,šolanja,higijene za njimi in ostalo.Ampak res po hitrem postopku ,da se ne bo prej zgodi kak Silvo Plut.l
Alteist
18. 03. 2006 16.04
lupo, se vidi, da nimaš blage veze o stvari. Zanimivo... Vsak dan smo v medijih in v živo priča raznovrstnemu kriminalu, katerega del so tudi mnogi napadi, ropi in še kaj. Pa je očitno to postalo nekaj vsakdanjega. Sedaj, ko pa je prišlo do napadov psov, se je pa sprožila cela gonja. Seveda največja s strani ljudi, ki psov ne marajo ter takih, ki še zase komaj vedo, kje je njihovo mesto. To, da sta policista v seriji strelov ubila enega izmed psov, se meni zdi neodgovorno in za to bi morala odgovarjati. In ne, to, da bi policisti imeli naboje za omamljanje, jih ne bi oviralo. V marsikateri državi jih imajo, a očitno je slovenska policija še daleč zadaj. Pes je bitje, ki čuti, dojema in reagira. Napad teh psov ni bil načrtovan, še manj voden. Se je pač zgodil. Na smolo napadenega. Ko se bo zgodil kak človeški napad, rop ali kaj tretjega, garant ne bo toliko pametovanja kvazi strokovnjakov...
nx56rt28kk290056
17. 03. 2006 19.07
Tudi če bi se mimoidoči pačil in krilil z rokami, bi morali biti psi na varni razdalji. PSI ne smejo ogrožat človeka na javnem mestu! Edini krivec je lastnik in kot tak mora POLNO ODGOVARJAT ZA NASTALO ŠKODO! Glede na avto in hišo... to ne bi smelo biti prevelik problem. Tista veterinarka pa ... glede na to, da je rekla, da imajo opravka z veliko psi iste pasme in da ima ta "stara a..." 4 pse .. jih z veliko gotovostjo vozi nos pucat glih na veterinarsko... torej.. so bili ti 4 psi njeni pacienti! LOGIČNO! In ste videli kdaj koga, ki bi čez svoje dobre stranke mel kaj za povedat? Logično da ne! Pse je potrebno imeti na povodcu in pod kontrolo. Zgovarjanje o tem, da je napadeni kriv, ker je kihnil oz. se ustrašil ter s tem oddal preveliko količino adrenalina je bedasto. Če bi pa policija morala imeti naboje za omamljanje s sabo, bi morali imeti tudi injekcije z adrenalinom, pomirjevalom, električno pištolo, napravo za oživljanje in potem bi zgledali kot pistolerosi... POLICIJA NE MORE NOSITI VSEGA S SEBOJ... Še dobro, da so imeli pištole, ker bi v nasprotnem primeru ti psi žrtev še bolj obgrizli... da ne rečem celo UMORILI!
Alteist
17. 03. 2006 16.20
Policija bi VEDNO morala imeti na voljo naboje za omamljanje. Tako bi se za napadanega ter za pse končalo najbolje možno. p.s.: Je ta moški šel "mirno" mimo ali je pred psi kaj krilil z rokami?
ssg
17. 03. 2006 16.16
Tega si res ne zaslužjo; sam zarad ene krave! Od kdaj je pes razumno bitje? (Čeprav je vedno bolj razumen od človeka!)
Alteist
17. 03. 2006 16.08
Upam, da psov ne bodo evtanizirali.
Jaka Cerkvenik
17. 03. 2006 12.58
pa spet je krivec žrtev.pa kaj je nalagala ženska včeraj na 24 ur, da so psi dobili občutek da jo žrtev ogroža in ga zato napadli. pa da jo ni sram.kridvo valiti na oškodovanca. oškodovanec ma da žensko toži in da ženska plača za svoje grehe in ošabnost.finance sigurno ima saj kje živi in kaj je po poklicu pa še pse ji ne bo treba hraniti saj morajo tako pod injekcijo če so napadli človeka brez razloga.zdravnica iz veterine pa ne vem kaj trobezlja kaj bi moral človek narediti ko ga napadejo zveri.me prav zanima, če bi napadli njo ali bi se zvila v klobčič in se delala da je mrtva.imam občutek da krivko že nekdo zagovarja.mogoče se pa poznajo.
irene_garlic@yahoo.com
17. 03. 2006 11.48
Mislim, da psi res niso nič krivi. Krivi so lastniki, če jih ne obvladajo, če ne zaščitijo drugih ljudi pred njimi, če jih ne šolajo, če za njimi ne pobiarjo iztrebkov. Pri nas v družini smo že vsi po večkrat stopili na kakšnega. Starejši sin pa je imel v nežnem otroštvu dve bližji srečanji s spuščenimi psi, tako da nikoli v življenju ne bo imel o psih več dobrega mnenja. Imam rada pse, a za njih treba poskrbeti pravilno. In tudi država bi morala narediti kaj za to, ne pa da ukrepa šele potem, ko se zgodi kaj tragičnega!
re.ka@email.si
17. 03. 2006 11.27
Strinjam se z odgovorom "petre.strus" , pametno napisano in nimam kaj dodati. Upajmo samo, da ta tragična izkušnja ne bo imela samo slabih posledic, temveč da bo tudi pripomogla k bolj ozaveščeni "pasji kulturi" tako lastnikov kot nelastnikov psov.
ssg
16. 03. 2006 23.19
Ja, petra.strus, rešitev je, da delamo na mladi generaciji, dokler ta generacija ne odraste, pa je tudi za kriminalce (brez narekovajev) treba imeti kazen (in tudi po tem, le da bi jih takrat bilo manj)!
petra.strus@gmail.com
16. 03. 2006 21.57
Mislim, da moramo gledati na primer celostno in upostevati obe strani. Vsekakor se strinjam, da od starejse, po mojih informacijah drobne lastnice, niti slucajno ni odgovorno, da ima stiri ogromne pse, ki jih niti v sanjah ne zmore obvladati...Problem nase drzave in lastnikov psov je v tem, da smo s "pasjo kulturo" se zelo zadaj...po mnenju veliko ljudi so psi namrec za na vrt ali celo verigo, ne poskrbijo za ustrezno socializacijo in tako ustvarijo primerne pogoje za to, da se take stvari kasneje dogajajo...glede na tako veliko in cedalje bolj narascajoce stevilo psov v nasih mestih, bi se bilo treba zavzeti za to, da psi v urbanih okoljih obiskujejo pasje sole in da se predvsem lastniki naucijo pravilnega ravnanja z njimi...kajti problem tu je v lastnikih, ne v psih!!! Zdi se mi zelo narobe, da po takih dogodkih ljudje potegnejo presplosne zakljucke v smislu, ces, da so vsi psi nevarni, da bi morali imeti vsi po vrsti nagobcnike, biti na povodcih...lastniki se morajo nauciti odgovornega ravnanja in vzreditelji morajo skrbeti za to, da pse oddajajo v odgovorne roke!!! Sama imam 2 psa-bernskega plansarja in kavalirko...oba sem solala v terapevtske namene in z njima obiskujem domove za starejse, bolnišnice...in ob tem vidim, koliko cudovitega in zdravilnega (sem namrec tudi zdravnica) lahko prinese stik z zivaljo...zato me jezi ta slovenska "zaplankanost" in generalizacija po dolgem in pocez....tudi meni je zal, da se morajo take stvari dogajati in ni to prav...pa vendar to ne pomeni, da je vsak pes napadalen in vsak lastnik neodgovoren...zal ostaja nazadnje vedno krivda na zivalih, ki so resda dosti bolj nagonske kot mi ljudje-in stirje psi so ze davno krdelo in tako tudi funkcionirajo... Prepricana sem, da v tem trenutkui tudi lastnici bulmastifov ni lahko oz.ji je ob tem zelo tezko in mislim, da bi morala obstajati tudi moznost pomoci njej...v smislu svetovanja za v bodoce, pogovora o tej njeni odlocitvi, da ima stiri velike pse, ki presegajo njene fizicne zmogljivosti...ce bi se to zgodilo ze prej, ob preteklih dveh manjsih pripetljajih, do vcerajsnjega dogodka morda niti ne bi prislo...a zal je v nasi drzavi za te stvari, podobno kot tudi za pomoc "kriminalcem" premalo poskrbljeno, prekomerno se ukvarjamo zgolj z zrtvami (ki seveda potrebujejo ogromno pomoci in suporta, vendar ob tem ne smemo pozabiti na tistega, ki je dejanje zagresil)... Mislim, da je resitev za vse skupaj to, da delamo na mladih generacijah in jih osvescamo v smislu odgovornega ravnanja z zivalmi in pravilnega obnasanja do psov...to tudi sama pocnem ob pomoci svojih psov, ko hodim po osnovnih solah in ustrezno kinolosko znanje podajam generacijam v prvih štirih razredih.... In se ena sklepna misel...sama imam na dolgih sprehodih oba svoja psa odvezana in veckrat se mi zgodi, da me kdo jezno pogleda in komentira, ces, zakaj psov nimam privezanih, ce ne vidim kaj se dogaja, da psi napadajo ljudi....pa sama pomislim-kako to, da se nihce ne ustrasi, da bi ga napadla jaz-nenazadnje je se vedno vec umorov, povzrocenih s strani cloveka, kot takih pasjih napadov????
zade@email.si
16. 03. 2006 19.02
Sem mama triletnega otroka in ne predstavljam si da bi se to zgodilo meni ali mojemu otoku. Ne vem, ali se v tej Sloveniji res mora nekaj krvavega zgoditi, da kdo kaj naredi. Menim , da bi vsi psi morali biti na povodcih in imeti nujno nagobčnike!!!! Drugo kar me moti so pasji iztrebki.Zadnjič sem se sprehajala ob cesti, ki vodi na Stari grad in na vsakih pol metra so bili pasji iztrebki kljub temu , da je v neposredni bližini stal koš za pasje iztrebke. Upam ,da bodo predstojni kaj naredili. Žensko teh psov pa je treba kazensko ovaditi oz. obsoditi na poskus umora. Napadenemu gospodu pa želim čimprejšnje okrevanje.
matejan21@volja.net
16. 03. 2006 18.43
Zdaj se moram pa še jaz malo oglasit na ves tale idiotizem, ki se dogaja v naši deželici. Tale ženska pravi, da je peljala pse tja, kjer jih je lahko spustila!!! Pa je bil to prostor na katerega ni mogel nihce drug? In ti psi ne z njega. Tudi jaz sem lastnica psa, 50-kilskega bernca, ki je znan po tem, da je čista maza, pa ni bil še nikoli brez povodca zunaj ograje. Ponavadi smo takšni ljudje deležni kritike kvazi pasjeljubcev, da se pes mora "razlaufat". Ja, saj se; prvi pogoj, da si kupiš psa je, da ima pes prostor, kjer se lahko giblje, da ne zdivja, ko pride ven, drugi pa, da si ga pripravljen trikrat na dan peljat na "špancir". Tale Jože pa ima, čeprav se bom komentarja o tem, ali si on sam zasluži naziv živo bitje, vzdržala, po eni strani prav kar se tiče pasjih kakcev. Se je tako težko sklont za svojim psom in pobrat tiste pet dek?!?!?! Po drugi strani pa vestno pobiram za svojim psom, tam na drugi strani ceste se mi pa en mulo reži, naredi zadnji požirk iz piksne in jo zabriše v najbližji grm. Lastniki psov bi morali bit obdavčeni, ker bi potem pse imeli samo tisti, ki si jih res želimo. Denar od tega davka pa bi moral iti SAMO in IZKLJUČNO za zavetišča. Ja, seveda, za tisto na Karibih ... pa smo spet tam.
zavjan@email.si
16. 03. 2006 17.21
Narobe obrnjen svet,storilec-ženska se prikazuje kot žrtev, nazadnje bo še poškodovanec moral plačati ženski oškodnino, ker se je pač nahajal v njeni bližini in bližini nevarnih psov.Popolnoma jasno je, da jih ne more nadzorovati, zato naj PLAČA v MILJONIH tolarjev oz. še boljše v evrih.Zalostno za to družbo in državo je to, da dovoljuje stvari, ki jih bi morala v kali zatreti in ne čakati da se stori kaj hujšega nato pa ukrepati.Poleg lastnice psov bi moral tožiti še državo, ki ni pravočasno ukrepala, čeprav bi lahko glede na pretekla dejanja lastnice psov, ki jih očitno ni morala krotiti. Oškodovanec vzemi si odvedniško družbo Čeferin ali Senica in TOŽI!!!!
HomeUser
16. 03. 2006 16.25
Bolj čitljivo: >Bulmastife poznavalci pasme priporočajo kot družinske >pse, zato kiniloge napad še dodatno preseneča ... Pri nas mili psi, v Nemčiji: "Gefährliche Hunde (dangerous dogs)" Nemčija: (poišči spodaj bullmastif) The new Dog Law There is a new law concerning the keeping of CERTAIN dog races On account of repeated attacks on humans by certain dangerous dogs, the Government has issued a new law. According to this new law, the dogs which are categorized as follows must be registered with the local "Ordnungsamt" (where you pay your dog tax) --- Kampfhunde (bred and trained to attack) such as: American-Staffordshire-Terrier, Pitbull-Terrier, Mastino-Napolitano etc. --- Gefährliche Hunde (dangerous dogs) such as: ****** Bullmastif ******, Dobermann, Mastiff, Rottweiler, etc. Dogs reaching a height (to shoulder) of 40 cm and more) or weighing 20 kg and more
zoran.artnak@hotmail.com
16. 03. 2006 16.24
Ali mora v Sloveniji res nekdo umreti, oziroma postati invalid, zato, da se naša zakonodajna veja oblasti zgane. Zmeraj poslušamo jokcanje, obtoževanje po dejanjih in kaj vse bi lahko storili, da bi nekaj preprečili. In po vrhu so nekateri še presenečeni kako so ti bogi psički, ki so tako miroljubni napadli, ko imajo pa vse najboljše ocene. Lepo vas prosim. Živalski nagon je nagon in tega ni mogoče zatreti. Sprašujem vas: Koliko je v Sloveniji psov kot razne doge, pa pitbuli in kaj ti ga vem kaj še vse, od katerih je marsikateri pri neodgovornih lastnikih in celo prosto tekajo okoli. Sicer pa, nekje sem prebral, da je pes odraz človeka. Če se s psi neodgovorno ravna ali celo pretepa, le ta nagonsko odreagira in se brani. Škoda vsakih izgovorov lastnice, kajti samovoljno je zapustila tri pse na kraju dejanja in odšla po četrtega. Torej brez nadzora. Upam, da bo kazen primerna in da ji bodo prisodili primerno kazeni da se bo iz te izkušnje nekaj naučila. Kar se policistov tiče, pa pohvalno, da je čeprav z malce neodgovorno uporabo strelnega orožja rešila človeku življenje. Me pa zanima ali za takšen primer ni usposobljenih policistov v ustrezni opremi z ustreznimi sredstvi za takojšnjo intervencijo. Recimo spreji za trenutno paralizo ali šokerji.
HomeUser
16. 03. 2006 16.19
>Bulmastife poznavalci pasme priporočajo kot družinske >pse, zato kiniloge napad še dodatno preseneča ... Pri nas mili psi, v Nemčiji: "Gefährliche Hunde (dangerous dogs)" Nemčija: (poišči spodaj bullmastif) The new Dog Law There is a new law concerning the keeping of CERTAIN dog races On account of repeated attacks on humans by certain dangerous dogs, the Government has issued a new law. According to this new law, the dogs which are categorized as follows must be registered with the local "Ordnungsamt" (where you pay your dog tax) Kampfhunde (bred and trained to attack) such as: American-Staffordshire-Terrier, Pitbull-Terrier, Mastino-Napolitano etc. Gefährliche Hunde (dangerous dogs) such as: ****** Bullmastif ******, Dobermann, Mastiff, Rottweiler, etc. Dogs reaching a height (to shoulder) of 40 cm and more) or weighing 20 kg and more For any further information, please get in touch with your local Ordnungsamt.
Rijad Proši?
16. 03. 2006 15.37
upam, da jo bo istožil za miljone odškodnine
abc123def456
16. 03. 2006 14.59
Občan se je nato nad pse 'spravil' z lestvijo. Dobro da ne pise: Obcan je zascitil policaje, ki so se drzali pistol in zato niso mogli takoj reagirati.
eva.razborsek@amis.net
16. 03. 2006 14.53
Psi so bili napadalni, tudi če si jih pustil pri miru. Če so bili na dvorišču za ograjo, ko sva šli s psičko mirno mimo, so noreli - renčali, lajali, tulili, se zaletavali - za ograjo, da sem se bala, da bodo prišli skozi. Če so bili v parkiranem lastničinem avtu in sva šli mimo, se jimje tudi popolnoma strgalo. Če sva jih srečali zunaj, ko jih je lastnica vodila na sprehod tri na enkrat, jih je komaj obvladala, da se niso zagnali v naju. Imeli sva srečo, da sva jo odnesli brez poškodb. Moji znanki so pred leti poškodovali psa, da so ga šivali. Groza me je, če pomislim, da bi bil na mestu napadenega odraslega moškega nebogljen otrok ali starejši človek!