Slovenija

Krško energetsko najbolj učinkovita občina

Maribor, 15. 09. 2010 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krško je bilo izpostavljeno kot občina, ki je naredila največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije.

Tudi to je Krško.
Tudi to je Krško. FOTO: Reuters

Krško je energetsko najbolj učinkovita občina v Sloveniji. Med štirinajstimi sodelujočimi na natečaju, ki ga je organiziral portal Energetika.net, je bilo Krško izpostavljeno kot občina, ki je naredila največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije.

Kot je ob današnji razglasitvi rezultatov na izobraževalnem seminarju v Mariboru povedala Tatjana Šeneker iz Energetike.net, je bil namen natečaja, ki so ga letos prvič organizirali, spodbuditi slovenske občine k aktivnejšemu izvajanju projektov na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije.

Čeprav se je prijavilo le štirinajst občin, so z odzivom zadovoljni, saj se je po besedah predsednika ocenjevalne komisije Jureta Lebna iz vladne službe za podnebne spremembe pokazalo, da so občine na tem področju že zelo aktivne. "Če se bodo stvari na tak način razvijale tudi naprej, bomo lahko v zelo kratkem času rekli, da se v vsaki občini odvija projekt na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov," je dejal.

'Energija ne pozna občinskih meja'

Največje zanimanje so beležili pri občinah v Podravju. Vlasta Krmelj iz Energetske agencije za Podravje je pojasnila, da so takšni natečaji zelo dobrodošli, saj energija "ne pozna občinskih meja". "Ugotavljamo, da šele ko vidimo, kar delajo sosedje, začnemo to prenašati tudi k nam. Ustno izročilo pa je več vredno kot vsi drugi letaki, vse, kar napišemo," je menila.

S čim je prepričalo Krško?

Komisijo je najbolj prepričala občina Krško, ki izvaja aktivnosti v smeri učinkovite rabe in uvajanja obnovljivih virov energije na vseh področjih, od subvencioniranja javnega prevoza, energetske sanacije vseh občinskih objektov, javne razsvetljave, subvencioniranja izrabe sončne energije, spodbujanja energetske uporabe izrabljenega gospodinjskega olja do stalnega povečevanja občinskih sredstev v ta namen.

Selnica ob Dravi tudi z dobro oceno

Selnica ob Dravi
Selnica ob Dravi FOTO: Mia Media

Izbrali so tudi zmagovalce v posameznih kategorijah, kjer je bila med malimi občinami najbolje ocenjena Selnica ob Dravi, ki po mnenju komisije dokazuje, da lahko tudi majhne lokalne skupnosti z aktivno okoljsko in energetsko politiko zmanjšajo rabo energije in povečajo delež obnovljivih virov.

Kako so se odrezale druge občine?

Med srednjimi občinami je zmagala Vrhnika, ki je projekte na tem področju izpeljala v zelo kratkem času. Med tremi mestnimi občinami na natečaju pa je zmagalo Velenje z dosledno energetsko statistiko, zelo uspešnim črpanjem nepovratnih evropskih sredstev ter projektom daljinskega hlajenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
15. 09. 2010 22.07
A z nuklearko?
Jan Sekav?nik 1
15. 09. 2010 20.03
4592612 Od kod ti pa to?
Jan Sekav?nik 1
15. 09. 2010 19.57
4592612 Od kod ti pa to oz. zakaj?
big brother
15. 09. 2010 18.17
In tudi na prvem mestu po obolelosti za rakom. POP TV,bog ne daj za zbrišete ta komentar.