Slovenija

Kršitelji v šoli kaznovani

Mirna Peč, 17. 03. 2011 05.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Učenci se že v prvem razredu seznanijo s šolskim redom, ki ga morajo upoštevati. Kljub temu pravila kršijo. Zato je prav, da jih učitelji tudi kaznujejo.

 

učitelj pred tablo
učitelj pred tablo FOTO: iStockphoto

S kakšnimi pravili se že na začetku šolskega leta srečajo učenci, kakšni so ukrepi, če se jih ne držijo in kaj so vzgojni ukrepi, smo povprašali učiteljico Polono Zoran z Osnovne šole Mirna Peč.

Kot prvo – imeti morajo spoštljiv odnos drug do drugega, pa tudi do učiteljev. Negovati morajo prijateljske odnose, si pomagati, opozorijo jih na vljudno pozdravljanje, strogo so prepovedane kletvice in žaljivke. Eno izmed pravil je tudi, da se med branjem zgodb, pisanjem, podajanjem navodil ne moti učencev in učitelja, z dvigom roke sporočijo, da želijo nekaj vprašati. Vedno znova poudarjajo, da se po šoli ne teka, lovi ali kriči. Poseben poudarek je na kulturnem obnašanju v jedilnici, kjer se ne govori s polnimi usti, poskušajo jim vcepiti spoštljiv odnos do hrane.

In kako reagira učitelj, če učenec krši ta pravila? ''Če se učenec ne drži teh pravil, se z njim najprej pogovorim. S pomočjo pogovora ugotovim, zakaj je določeno pravilo kršil in skupaj ponoviva razredna pravila. Če učenec nadaljuje s kršenjem pravil, mu dodelim kazen (risanje razrednih pravil, prepoved igre, sedenje na stolu, šiljenje barvic, pospravljanje kotičkov),'' pojasnjuje Polona Zoran.

Starejši so učenci, hujše so kršitve pravil! Kako lahko učitelji, starši in ravnatelji zaustavijo otroke, ki postanejo nasilneži, izsiljevalci, tatovi, uničevalci ali celo spolni nadlegovalci?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Megx6
18. 03. 2011 11.08
Poj so ze kriminalci:D
1A_
17. 03. 2011 12.42
Pogovor ipd. pa resnično pripravi otroke do tega, da ne bodo več kršili pravil. Ravno zaradi takšnih neumnosti si mislijo, da lahko počno vse. Politika je lepo zafurala sistem, ki je deloval leta. 9-letka je največja neumnost v zgodovini šolstva in še leta se bo omenjeno poznalo v srednji šolah in fakultetah. Zdaj že na faksu pričakujejo, da jim bo profesor narekoval. Obup, skratka ...
SEBASTI
17. 03. 2011 12.22
+1
Včasih smo učenci imeli spoštovanje v šoli, pa ne zato, ker bi nas tepli ampak zato, ker smo že doma dobili vcepljeno v glavo, da je starejše treba spoštovat. Danes pa otroci nimajo spoštovanja niti do staršev kako bodo imeli do učiteljev in do šolskega sistema. Vzgoja se začne z rojstvom otroka in to doma ne pa v šoli. Učitelji so zato, da učijo ne pa vzgajajo in če so otroci podivjani so za to krivi starši.
-gorenjka-
17. 03. 2011 11.16
.....ko se bomo zavedali,da je otok majhen človek,ki ga je treba spoštovati iskreno in z vsem srcem ,potem ne bomo imeli nobenih problemov z vzgojo .....tudi učitelji ne......
Ramzess
17. 03. 2011 11.03
Bkmt002="5001="Ce moj otrok naredi kaj narobe se to pove meni in jaz doma uredim in se pogovorim z njim, in mu po potrebi dodelim kazen. Vse je pa odvisno kako in kdaj se otoci zacnejo uciti reda. Mi starsi smo njegovi ucitelji vedenja in obnasanja in nikoli ne bom dopustil da bo neka uciteljica z socialisticnim rezimom posedla mojega otroka na stol,ali poslala v kot klecat. To naj izvaja na svojih otrocih,seveda ce jih sploh ima." A si mogoče opazil koliko minusov si dobil? Sem oče dveh otrok in se nikakor ne morem strinjati s teboj, razen tega seveda tega, da se me obvesti kaj otrok narobe počne v šoli. Nisem pristaš fizičnega in psihičnega nasilja nad otroci, takšne kazni kot pa so tukaj opisane pa so čisto primerne." Niso važni minusi človek ima po svoje, žal večina očitno ne vidi dlje od svojega nosu, čisto prav je da šola obvesti sraše, in to pravočasno, ne šele potem, ko uredi teren sebi vprid, kar se prav tako dogaja, in če starši niso dosegljivi pa sorodnike, ki so navedeni kot alternativa s tel. številko (kar enkao velja za vrtce), za nujne in posebne primere, kaj če bi se staršem kaj zgodilo, kaj bi šola potem naredila z otrokom. Prav ima tudi v tem, da tudi učetlji marsikaj nerazčiščenega prinesejo s sabo, ... ter napačna prepričanja, ipd., zato lahko hitro prestopijo mejo dovoljenega in primernega. Tudi sam nisem pristaš fizičnega in psihičnega nasilja nad otroci, čeprav ne smemo pozabiti, da je omejen šolski sistem že sam po sebi dovolj velik pritisk na otroke, ki razmišljajo drugače, sploh otroke sedanjih generacij. Font tukaj opisanih kazni še zdaleč ni cel, sploh pa te veljajo kvečjemu za prvo triado OŠ (9 letka pri nas). Savinjka="kot se je hvalil Andrej P, ko pa vas že vse življenje od vrtca naprej vzgaja in uči tako nestrokoven kader, oziroma nestrokovne gospe iz pedagoške." Zanimivo, naj bi bili šolani pedagogi, pa zelo redko lahko vidimo učitelje, da bi pokazali kaj pedagoškega znanja, ki ne zajema zgolj poučevanja, oz. ga sploh ne, je vse prej kaj drugega kot to, po mojem prepričanju, saj mora dober pedagog pokrivati še druga področja, v katerih so pa žal (zelo) šibki. Podobno opažamo pri zdravnikih, ki se sicer najdlje izobražujejo, na koncu pa nimajo pravega znanja za pokazati skoraj nič, večina kar so jim vcepili v glave je konstrukt, ki je v interesu določenim akterjem, ... enako velja za šolski sistem in še mnoga druga področja. Koneckoncev vedno pridemo do izvora vse težav, tudi v šoli - sistema, globalnega sistema, ki na koncu ne more jamčiti niti pravilne percepcije in razlage težave, kaj šele rešitve ali pravične kazni za njo, ...
siFBI
17. 03. 2011 10.47
Poznam kar nekaj otrok in njihovih staršev, ki zatrjujejo moj otrok je kot bubica. Ja, doma že, ker se boji staršev. Vendar ko tak otrok pride v drugo okolje nap. šolo mu popustijo zavore in kultura. Otrok se popolnoma spremeni, kot da ni ista oseba kot doma. Pred prijatelji se postavlja in hoče biti v ospredju, ker je doma "zatiran" in potisjen v ozadje, ker mora delat tako kot mu velevajo starši. V šoli ni osebe, ki bi ga nadzirala in zato počne ravno tisto, česar doma ne sme pokazati. In ko so starši poklicani v šolo na razgovor zaradi neprimernega vedenja otrok temu ne verjemejo, ker je njihov otrok "zlat".
tinetone
17. 03. 2011 10.41
@5001 a župnik ti tudi pomaga pri vzgoji? pa dobra teta RKC...
Northwest
17. 03. 2011 10.40
Verjetno mi je 50 ali vec minusov namenila ista oseba katere otroci so se kako potrebni prevzgoje.
Ramzess
17. 03. 2011 10.39
"Učenci se že v prvem razredu seznanijo s šolskim redom, ki ga morajo upoštevati. Kljub temu pravila kršijo." Samo naivneži pričakujejo, da bodo otroci povsem spoštovali pravila, ... upoštevati je treba da ne gre vedno zanje, temveč tudi za šolski sistem kot tak, ... kot tudi, da ni prav vse na ramenih otrok, temveč tudi učiteljev, in šole, da ne postavljajo situacij ali otrok v situacije, zaradi katerih bi le ti kršili pravila, ali bili prisiljeni kršiti pravila, ... ki včasih, roko na srce, nimajo ne glave ne repa. Torej, kaj se želi reči, težava ni tako enostranska, kot se je želi prikazati in krivdo za vse zvaliti na otroke, ... kakor tudi, da ne gre vedno za simtome (posledice), temveč tudi vzrok, ... že tako je preveč otrok nepotrebno ožigosanih, zaradi zadev, ki namjo ničesar z vedenjem, ... biološke zadeve ali zadeve povezane z drugačnimi stanji zavesti, ki znajo biti v konfliktu z zastarelim šolskim sistemom. Vse lepo in prav, če le ne bi bilo tudi tukaj preveč sivih področij in zbrisanih meja, ... nekateri učitelji ne ločijo določenih zadev, pravi vzrok, ... včasih se daje ugled šole pred varnost otrok, idr.,... ni jasne meje kdaj obvestiti starše ali ne, tudi časovno, ... ni jasne meje med kaznovanjem med okvirjem šole, in policijskim pregonom in pregonom po drugih državnih institucijah, neke kršitve, ipd. ... in še kaj bi se našlo. Sama kaznovalna narava še ne bi bila tak problem, če ne bi bila težava percepcija kršitve ali težave pri odraslih, ki ne vidijo vedno tega kar bi res morali, ali vidijo in razumejo drugače (napak) kot bi morali, ali vidijo nekaj česra ni, ali ... iz muhe naredijo slona, in po nepotrebnem vpletejo zunanja instutiucije s policijo vred, in z omenjene muhe, ki je že sama tako večja, narede skupaj z vpletenimi še večjega slona, ... in spirala težav se samo še nadaljuje, in vsi vemo kako težko je potem priti iz nje. Resda sem kritičen, a žal ni vse tako enostavno kot se zdi, ...
Northwest
17. 03. 2011 10.24
Nekateri ne znajo brati niti med vrsticami,in to je vse vzgoja.
beligad
17. 03. 2011 10.08
Čudn, da ste nekateri sploh zlezli iz plenic, celo diplomirali, doktorirali, ste direktorji in s.pjevci, kot se je hvalil Andrej P, ko pa vas že vse življenje od vrtca naprej vzgaja in uči tako nestrokoven kader, oziroma nestrokovne gospe iz pedagoške.
85391
17. 03. 2011 10.01
EXPOST - AMEN TVOJEMU KOMENTARJU IN ŠE NEKATERIM TUKAJ GOR!!! TOČNO TAKO JE KOT STE NAPISALI - FACEBOOK GENERACIJA, MAMINA ČVEKALNICA, BIBALEZE, RINGARAJA IN DRUGI MAMA FORUMI... ZAČELO SE JE OBRAVNAVANJE OTROKA KOT DA JE CENTER VESOLJA, KJER SE MORA VSE VRTETI OKROG MAMINEGA OTROKA, BOGNEDAJ DA BI GA KDO GRDO POGLEDAL, PA ČETUDI JE TO VEČ KOT UPRAVIČENO! PODREJANJE CELOTNEGA ŽIVLJENJA OTROKU IN VSILJEVANJE MIŠLJENJA, DA MORA BITI TVOJ OTROK TUDI CENTER VESOLJA DRUGIH LJUDI!! DA MU JA NE BO KDO KAJ REKEL, DA GA NE BO KDO OKREGAL, KER TO LAHKO STORI SAMO NJEGOVA MAMICA NAREDI AL PA OČKA!! NI ČUDNO, DA SO VSI PODIVJANI IN DA JE PRIŠLO DO TEGA, DA 4 LETNIKI ŠE HODIT NE ZNAJO VEČ NORMALNO OB STARŠIH - DA SE JIH PREVAŽA V NAKUPOVALNIH VOZIČKIH, KER SICER BI SE JIM STRGALO IN BI V TRGOVINI ZAČELI NORET - PA KAM SMO PRIŠLI??? POPOLNO PODREJANJE STARŠEV NA RAČUN OTROKOVIH KAPRIC !!!!
pesjagraba
17. 03. 2011 09.45
5001 - Je ne prenesem.
m3f1
17. 03. 2011 09.44
@5001 govoriš kot Angelca Likovič
pesjagraba
17. 03. 2011 09.43
Po 37 letih dela z otroki vem, da niso težava otroci, ampak njihovi starši. Tukaj gre za zanemarjanje otrok, še hujši problem pa je pretirani protekcionizem. Predlagam delo Renate Salecl, Disciplina kot pogoj svobode.
Northwest
17. 03. 2011 09.37
Moji so v solo prisli ze vzgojeni,olikani in brez kletvic.Vse to sem moje naucil ze doma ker sem jim namenil veliko casa in pozornosti in semo se veliko pogovarjali.Ce pa nekateri otroci v solo pridejo pravi razbojniki bodo pa nekateri starsi prav veseli njihove prevzgoje.Aja pa se to dva od mojih sta ze diplomirala,in jih ne bo treba posedati na policijske stole,upam.
expost
17. 03. 2011 09.17
@5001 in podobnim: starši, ki svoje otroke vzgajate v duhu družbene neodgovornosti in nedotakljivosti iz njih delate prave socialne imbecile. Namesto, da bi jih naučili odgovornosti, se skrivate za demagogijo "krivičnega sveta" in jim dajete potuho. Seveda, potem se prepotentni fotr ali mati znese nad učiteljico nekako v stilu: "Moj sin pa tega ni naredil. A kako vem? Ker mi je povedal! To, da ga je kamera posnela ni pomembno... pomembno je, da jaz vem, da on tega ni naredil." Sinko pa se smehlja... in svoje početje ponavlja, starša pa se zgražata nad sistemom, kako krivičen je. Kaj pa, ko bo otrok zrasel (v 18 letnika) in povzročil prometno nesrečo? Namesto da bi se soočil s posledicami na kraju nesreče, bo stekel domov in se skril pred odgovornostjo... Tak vzorec mu boš vcepil(a) in v kritičnih trenutkih bo tako razmišljal zato, ker je to tvoj "red". Samo tvoja kazen bo "pravična"; vsi ostali so zarotniki. Družbena pravila presegajo družinska pravila in nimam nič proti, če ti otrok doma dela, kar želi sam. Ko pa s svojim ravnanjem ovira delo drugih oziroma jim posredno celo škoduje, takrat ga je potrebno sankcionirati. Tudi tebe verjetno tvoj šef kaznuje, če ne delaš dobro ali če pri delu motiš druge... ali greš k staršema po kazen? PS: Imam otroka, b.p.
beligad
17. 03. 2011 09.12
Andrej P Zarad takih kvazi direktorjev in podjetnikov, se NAM danes podira svet. Že po pisavi sodeč, se vidi, da si pri nekaterih predmetih res šprical. Kar pa se FB vzgoje otrok tiče, pa samo tole. Dragi FB starši. Da ne boste čez nekaj let skakali okrog psihilogov, psihiatrov in iskali pomoč na policiji, ko ne boste več sami obvladali svojih sončkov.
Northwest
17. 03. 2011 09.04
Nimam facebooka.Imam stiri otroke in vsi so prqv lepo vzojeni.Sem iz stare sole vzgoje in se se dobro spomnim kako so nas ucitelji v soli pretepali tudi za malenkosti.Lahko se zgodi da si bo kak ucitelj kazen razlagal po svoje.Vse za vzgojo,kajne.Nasilje rodi nasilje.
major1
17. 03. 2011 09.04
Inovativnost gospe učiteljice, ki ji manjka strokovnost - sicer pa gredo na pedagoško tiste gospe, ki so med slabšimi v srednji šoli. Starši bi se morali vprašati, kdo jim vzgaja in poučuje otroke.