Slovenija

Jaklič: Poročilo o Lekarnah Ljubljana sramotno za računsko sodišče

Ljubljana, 01. 08. 2013 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Lekarna Ljubljana naj bi v letu 2011, ko je bil na čelu družbe Marko Jaklič, kršila predpise o javnih naročilih, vrednih več kot sto milijonov evrov. Nepravilnosti so se dogajale tudi na drugih področjih, Jaklič pa trdi, da je poročilo sramotno in ščiti zdravstvene lobije.

Računsko sodišče
Računsko sodišče FOTO: Tomaž Ungar

Računsko sodišče je Lekarni Ljubljana izdalo negativno mnenje za poslovanje v letu 2011. Zavod je po ugotovitvah sodišča pri nabavi materiala kršil predpise o javnem naročanju v znesku najmanj 101.471.575 evrov.

V posameznih primerih je Lekarna Ljubljana nepravilno določila osnovno plačo, delovno uspešnost za povečan obseg dela in odpravnino. Poleg tega sta javna uslužbenca napredovala, preden sta izpolnila vse zahtevane pogoje, zato so v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za javni sektor javnim uslužbencem izplačali za najmanj 21.803 evrov previsoke plače in 144 evrov prenizke odpravnine.

Sodišče je izreklo mnenje s pridržkom glede računovodskih izkazov. V nekaterih primerih ni bilo obračunane amortizacije, zato so za leto 2011 izkazali za 734.145 evrov prenizko vrednost opredmetenih osnovnih sredstev, za 667.017 prenizek presežek prihodkov nad odhodki iz preteklih let ter za 67.128 evrov prenizek presežek prihodkov nad odhodki leta 2011.

31. decembra 2011 je bila tako vrednost osnovnih sredstev v glavni knjigi za 5973 evrov višja od vrednosti osnovnih sredstev v registru osnovnih sredstev. Dolgoročne finančne naložbe in obveznosti za dolgoročne finančne naložbe pa so bile previsoke za 7450 evrov, ker zavod ni pravilno določil zneska prevrednotenja finančne naložbe.

Zavod tudi ni pravilno razmejil nekaterih prihodkov in odhodkov na dejavnost javne službe in tržno dejavnost. Tako so izkazali presežek prihodkov nad odhodki za 356.239 evrov pri opravljanju tržne dejavnosti oz. toliko premalo pri dejavnosti javne službe.

Zaradi prenizko izkazanega presežka prihodkov nad odhodki iz pretekih in tudi za leto 2011 je Lekarna Ljubljana prenizko obračunala davek od dohodkov pravnih oseb po posameznih letih.

Ker Lekarna Ljubljana med revizijskim postopkom ni odpravila vseh ugotovljenih nepravilnosti, je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora zavod izkazati popravke za nepravilno obračunano amortizacijo ter ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač, so sporočili s sodišča.

Marko Jaklič je bil direktor Lekarn Ljubljana
Marko Jaklič je bil direktor Lekarn Ljubljana FOTO: POP TV

Jaklič: Sodišče odločalo v prid zdravstvenim lobijem

Na Mestni občini Ljubljana, ki je ustanoviteljica Lekarne Ljubljana, še niso seznanjeni z revizijskim poročilom računskega sodišča.

Marko Jaklič, ki je bil do aprila letos predsednik uprave Lekarne Ljubljana, je zapisal, da je poročilo "sramota za računsko sodišče in dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo". Pri tem dodaja, da se glavni očitki nanašajo na nabavo zdravil v višini več kot sto milijonov evrov, za katere je Lekarna Ljubljana pod njegovim vodenjem izvedla tri ali štiri javna naročila, na katera se ponudniki niso prijavili. Prepričan je, da so bili ponudniki dogovorjeni in je priti njim postopke uvedla tudi Agencija za varstvo konkurence (AVK).

V primeru Lekarne Ljubljana računsko sodišče po mnenju Jakliča ni upoštevalo načela gospodarnosti poslovanja in je v ščitenju lobijev odločalo birokratsko. Dodaja, da je Lekarna Ljubljana leta 2011 imela 5,3 milijona evrov dobička pred davki, hkrati pa se je uvrstila med sedem najboljših zaposlovalcev in bila med finalisti Zlate niti. "Poudarjam, negativno mnenje smo dobili samo zato, ker smo poslovali racionalno v dobro skupine Lekarne Ljubljana, mimo posrednikov," je še zapisal.

Sedanji direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej pa je zapisal, da glede na obsežnost in strokovno zahtevnost poročila danes ne morejo dati izjave. Sicer pa ga uradno niso niti še prejeli, trdijo. Bodo pa poročilo natančno proučili in v predpisanem roku pripravili odzivno poročilo. Rok je 90 dni po objavi poročila.

Sedej tudi pravi, da spoštujejo mnenje računskega sodišča, a se hkrati zavedajo, da je "na zakonodajnem področju kar nekaj nedorečenih zadev, ki jih je v praksi zelo težko realizirati".

Ministrstvo ni presenečeno

Po drugi strani pa ministrstvo za zdravje nad ugotovitvami računskega sodišča ni presenečeno, saj je tudi samo prišlo do podobnih ugotovitev v upravnem nadzoru, ki so ga izvedli lani.

Upravi nadzor je lani pokazal neskladje bilančnih podatkov med letoma 2007 in 2010 z vsemi prihodki. Lekarna je tako izkazovala višje prihodke pri izvajanju javne službe.

Med drugim je nadzor tudi pokazal, da je Lekarna Ljubljana z ustanovitvijo LL Grosista kršila zakona o javnih financah ter da ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih. Lekarna Ljubljana po ugotovitvah ministrstva kot svoj osrednji cilj poslovanja zasleduje povečevanje prodaje blaga, zaslužka in dobička.

SDS sprašuje Jankovića, ali je Jaklič zanj še prototip "izjemnega direktorja"

Iz SDS so sporočili, da so se potrdili njihovi sumi, da se v javnem zavodu posluje precej po domače. "Je pa omenjeno poročilo dobra novica za davkoplačevalce, saj bo vsaj v naslednjem polletju zavod verjetno posloval bolj previdno," so zapisali, dodajajo pa, da bi do podobnih ugotovitev prišli tudi v morebitni reviziji za leto 2012.

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa sprašujejo, kje se nahaja presežek prihodkov Lekarne Ljubljana, o katerih govori poročilo računskega sodišča v svojem negativnem mnenju o pravilnosti poslovanja v letu 2011. Zanima jih tudi, ali je Jaklič zanj še naprej prototip "izjemnega direktorja", kot je še konec leta 2012 zatrjeval v javnosti.

O poročilu bo razpravljal tudi svet Lekarne

Predsednik sveta Lekarne Ljubljana Sašo Rink bo sklical sejo sveta, na kateri bodo obravnavali poročilo računskega sodišča glede poslovanja Lekarne Ljubljana. Poročila podrobno še ne pozna, zato še ne more napovedati kakršnih koli ukrepov. Potrdil je, da ga je danes klical Sedej, s katerim sta govorila o poročilu.

Rink je dejal, da ne more napovedati kakršnih koli ukrepov zoper vodstvo Lekarne Ljubljana, saj tudi sam ni podrobno seznanjen z vsebino poročila, poleg tega mora takšne sklepe sprejeti svet zavoda. Datum seje še ni znan, Rink pa pravi, da sklic ni tako nujen, da bi morali člane klicati z dopusta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stjepans
03. 08. 2013 11.25
+1
Osebno mi g. Jaklič ni simpatičen, je pa v Lekarnah Ljubljana bil zelo uspešen. Verjetno premalo vem, toda ne razumem "kregarij" okoli LL Grosista: ko je bivša direktorica lekarn preko svojega podjetja dobro služila, je bilo vse OK, ko pa je za Lekarne (ne za privatni žep!) začel služiti LL Grosist, je naekrat vse narobe.
Olorin
06. 08. 2013 02.53
Zanimiv bi bil ponoven članek o grosistih ostalih lekarn, ter komentar "generalnih" grosistov v naši državi. Končne cene pri nas in drugje so znane, če vsi poslujejo z dobičkom (drugače bi zaprli) kam izgine dobiček in kje izgine ekstra dobiček?
bojan12375
02. 08. 2013 13.06
+1
dragi Jaklič, daj še men recept, da bom tud jaz obogatel.....
JE-BI-GA
02. 08. 2013 15.21
+0
Za njim je tiralica. Si je želiš tudi ti ????
BNAM2707
02. 08. 2013 12.50
+5
Mene bolj zanima kako to,da njegova ćrna gradnja še stoji,v bohinju pa so brez milosti rušili malo leseno hišico ene boge starke.....Je to za gospoda Jakliča tudi sramotno ali se mu zdi,da je ok.
Terezinka
02. 08. 2013 13.10
-1
V Bohinju rušijo hišico "uboge starke", ki po moje ni ravno uboga, da si je drznila nekoč tam graditi.
Terezinka
02. 08. 2013 12.43
+5
Mene zanima samo nekaj kar ne vem ali pa ne razumem. Zdravila imajo isto ceno v LLjubljana kot v kateri koli drugi lekarni. Sporni pa so samo ustvarjeni dobički v LLjubljana. Ta lekarna je v lasti mesta in mesto dobi "sporni" dobiček. Zakaj se ne vprašamo kje so dobički vseh ostalih lekarn? A je kaj narobe, če mestna lekarna dela z dobičkom? Kaj bi vse kar je Državno ali kar ni privat moralo delati zgubo? Zame je dobiček normalni in pravilni rezultat poslovanja Moti pa me večni zaključek, da je LLjubljana naredila milijone dobička za Zokija. Kaj je on osebno tudi lastnik te lekarne?
JE-BI-GA
02. 08. 2013 15.25
+3
opanković je z vsem namazan...............................
Stjepans
03. 08. 2013 11.29
+1
Terezinka: popolnoma soglašam z Vašim razmišljanjem.
MICLA
02. 08. 2013 09.03
+7
vi kar brišite pa saj so še drugi mediji kjer pošteno napišejo mnenja ljudi ,vidim da je janković vaš šef že vse kupil in pljunem na admina in ta 24 ur ki pišete in brišete kar vam janković naroči
MICLA
02. 08. 2013 08.57
+7
ta banda jankovićeva ki podpira tega lopova in ostale ,bohinjcem podirajo hiše in vikende tem lopovom pa ne in to je naš pošteni sodni sistem to so vsi skupaj korupcijska banda s kriminalisti tožilci in jankovićeva protikorupcijska komisija no pa saj je že vse skupaj že podkupil ali kupil, in mi slovenci to gledamo kako nam ta srb počasi prevzema in krade slovenijo ,vlado je že prevzel sedaj pa lahko dela in krade kakor hoče.KRIVI SMO PA SAMI ,namesto da jih pospravimo po hitrem postopku.
BNAM2707
02. 08. 2013 12.50
+1
dednidol
02. 08. 2013 08.37
+8
Pa sej ne morš da vrjameš. Pa kaj ta limel sploh še opleta v javnosti.
SMRDIsmrdiSMRDI
02. 08. 2013 07.14
+10
A so temu Pinokiju že porušl njegovo veliko, lepo črno gradnjo......ne?! in zakaj za vraga je ne pogoltnejo ognjeni zublji????!!!!
MICLA
02. 08. 2013 08.58
+2
bi videl kako bi hitro jankovičeva policija to hitro raziskala
MARK AUREL
02. 08. 2013 11.04
+3
Upam, da bo tudi z Jankovičem kmalu konec, no mislim, da bo družbo dobil na Dobu in to lažnjivo prase tudi.
totalkar1
02. 08. 2013 07.03
+5
Saj po eni strani ima prav. Poznam primer, ko v bolnici 10x preplačajo zdravila, kot so v lekarnah v Nemčiji ampak ker morajo biti javna naročila jih pač davkoplačevalci plačamo, posredniki nam pa serjejo na glavo.
morituri
02. 08. 2013 09.11
+1
Vsega so krive vse vlade, ki ne naredijo nič ampak nekateri med njimi celo imajo od tega korisT. NAROD PA STRADA, PODIRAJO IN PRODAJAJO NAM HIŠE IN ŠE KUP DRUGIH SVINJARIJ!!! NAROD MORA NUJNO NAREDITI TEM SVINJARIJAM KONEC!!!
peglezn
01. 08. 2013 21.38
+8
Kolk se pa na tole temo briše komentarje... To pa še nisem videl :)
linuxfan
01. 08. 2013 21.05
+10
Jaklič baraba na kvadrat ,si lahko predstavljaš da si na tebi Šoltes dela kariero ?
Stjepans
03. 08. 2013 11.33
odpisan2x
01. 08. 2013 20.30
+3
plačan oglas
mbslo
01. 08. 2013 20.20
+18
Sine Marko, mag Jaklić, ti si sramota za Slovenijo.
razocarani
01. 08. 2013 19.54
+9
ze dva komentarja so mi brisali . pa ni bilo grdih beded . a je zudi resnica za brisat .. res smo cudna dezla ko je resnica zlocin in zlocin nagrajenn
razocarani
01. 08. 2013 19.49
+14
ni kaj pripomniti ..JANKOVICEVA SOLA res bedno .. kaj si ta jaklic predstavlja da je . tudi jankovic se bo spotaknil in posledicno vsi njegovi podrepniki . bi napisal bol primerno besedo pa bi me brisali zal ..
Huey
01. 08. 2013 20.14
+2
trapo
01. 08. 2013 19.15
+20
Vsak direktor ki krade in ga dobijo blati tiste ki so ga ujeli in začuda mu ljudje še verjamejo. Res smo gnili do konca.
razocarani
01. 08. 2013 19.52
+5
to pa je slovenija kjer lopovi z drzavno pomocjo rovarijo kradejo in nic se jimne zgodi .. kdaj bo narodu dost tega izkoriscanja in maltretiranja te pokvarjen elite in njihovih podrepnikov .. smo res ze tako dalec da se pustimo domacim zlocinskim elitnikom tako izkoriscato . kdaj bo pocilo ,,komaj cakam,,,
razocarani
01. 08. 2013 19.54
+4
ni problem v ljudeh pas pa v neljudeh a je jankovic cloveh zame nikoli ni bil ..
bus303
01. 08. 2013 19.05
+15
Lopov na kvadrat bo sedaj tule poamteoval, marš!
Tonček Balonček
01. 08. 2013 19.04
+2
Nezaslišano, tudi JAklič ugotavljal, da so te razne nadzorne službe sami diletanti, njihovi izdelki pa zmazki. Janša je to ugotovil že za sodišče, tožilstvo in kriminaliste ter KPK, Jaklič pa še za Računsko sodišče. Skupaj sta močnejša! Nimata vesti in morale, da ne govorimo o vrednotah - totalna nula! Upajmo, da ju bo končno dosegla roka pravice in bosta delala družbo Kordežu in ostalim...
Huey
01. 08. 2013 18.40
+14
Me ne bi čudilo če bi tegale rdečeličnega japija noč vzela!
KopulacijskiO
01. 08. 2013 18.36
+27
Jaklič, sramotno je, da ti ne spoštuješ zakonov in ne porušiš sam svoje črnje gradnje!
razocarani
01. 08. 2013 20.00
+7