Slovenija

Kronologija: zakon, ki razburja že osem let

Ljubljana, 28. 03. 2014 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zamisel o uvedbi davka na nepremičnine ima dolgo brado. Podlago zanj je leta 2006 postavila vlada Janeza Janše, Borut Pahor bi ga uveljavil že z letom 2011, zadnja pa je v to kislo jabolko zagrizla Alenka Bratušek. Ves ta čas zapletom ni bilo ne konca ne kraja.

Davek na nepremičnine je že pred osmimi leti začela uveljavljati vlada Janeza Janše.
Davek na nepremičnine je že pred osmimi leti začela uveljavljati vlada Janeza Janše. FOTO: Damjan Žibert

24. maj 2006 – Veljati je začel zakon o evidentiranju nepremičnin za vzpostavitev enotnega registra nepremičnin v državi. 31. 5. je bil uveljavljen še zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, podlaga za določanje posplošene tržne vrednosti nepremičnin. Na podlagi teh zakonov je nameravala takratna vlada Janeza Janše pripraviti predlog zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi po prvotnih načrtih že z letom 2007 nadomestil obstoječe nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, a so načrt potem opustili.

1. december 2006 – Začel se je večmesečni terenski popis nepremičnin. Lastniki so morali geodetski upravi posredovati podatke o neto tlorisni in uporabni površini prostorov, letu izgradnje stavbe, obnove strehe, fasade, oken in inštalacij ipd. Vsa stanovanja in poslovni prostori v večstanovanjskih stavbah in stavbah z več poslovnimi prostori so morali ob vhodnih vratih označiti z ustrezno nalepko.

31. avgust 2007 – S štirimesečno zamudo se je končal terenski popis nepremičnin; popisanih je bilo 1.698.941 enot oz. 91,36 odstotka vseh stavb in delov stavb v Sloveniji. Sledilo je množično vrednotenje nepremičnin; v ta namen so na Geodetski upravi RS (Gurs) vzpostavili poseben urad.

21. december 2007 – Gurs je zaključil sprejemanje podatkov v okviru popisa nepremičnin. Do tega dne so popisali 1.782.727 oz. 95,42 odstotka stavb in delov stavb v Sloveniji.

6. junij 2008 – Gurs je vzpostavil register nepremičnin, javno evidenco o okoli šestih milijonih nepremičnin v Sloveniji. Podatki v registru temeljijo na podatkih iz popisa nepremičnin ter iz zemljiškega katastra in katastra stavb.

Borut Pahor (oziroma njegova vlada) je nameraval zakon uveljaviti že z letom 2011.
Borut Pahor (oziroma njegova vlada) je nameraval zakon uveljaviti že z letom 2011. FOTO: Miro Majcen
15. julij 2010 – Ministrstvo za finance v takratni vladi Boruta Pahorja je objavilo osnutek predloga zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi začel veljati z letom 2011. Davek bi nadomestil obstoječe nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Po tem predlogu bi bil davek v celoti prihodek občin, ki bi morale najmanj 10 odstotkov iz tega vira nameniti za t.i. grajeno javno dobro.

29. september 2010 – Gurs je lastnikom nepremičnin začel pošiljati obvestila o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Zaradi številnih napačnih podatkov je med ljudmi zavrelo, vlada pa je oktobra vsaj do 25.1.2011 oz. do sprejetja ustrezne uredbe o vrednotenju podaljšala rok za posredovanje pripomb na model vrednotenja nepremičnin.

Marec 2011 – Računsko sodišče je v revizijskem poročilu opozorilo, da poslovanje ministrstva za okolje in prostor pri načrtovanju vzpostavitve registra nepremičnin ter pri spremljanju, nadzoru in sprejemanju korektivnih ukrepov ob njegovi vzpostavitvi ni bilo učinkovito, Gurs pa ni bil uspešen pri cilju, naj register odraža dejansko stanje nepremičnin v Sloveniji.

14. april 2011 – Vlada Boruta Pahorja je sprejela dopolnjen program stabilnosti, ki je predvideval tudi uvedbo davka na nepremičnine.

25. avgust 2011 – Vlada je razpravljala o predlogu zakona o davku na nepremičnine. Po predlogu, ki ga je nameravala poslati v državni zbor, je s tega naslova pričakovala za 309 milijonov evrov prilivov. Ker je vlada Boruta Pahorja padla in je prišlo do predčasnih volitev, davka potem ni uvedla.

14. november 2011 – V veljavo je stopila novela zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero so spremenili modele vrednotenja. Po novem da so ti vezani na rabo in ne več na vrsto nepremičnine.

27. december 2011 – Gurs je na portalu Prostor objavil posplošeno tržno vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji. Posplošena vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji je bila po takrat objavljenih podatkih okoli 140 milijard evrov.

31. maj 2012 – Veljati je začel zakon za uravnoteženje javnih financ, s katerim so bile med drugim posebej obdavčene vrednejše nepremičnine. Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 je nato določil, da bodo obdavčene nepremičnine enega lastnika, katerih skupna vrednost znaša najmanj 500.000 evrov.

Zadnja je v kislo jabolko, imenovano nepremičninski davek, zagrizla Alenka Bratušek.
Zadnja je v kislo jabolko, imenovano nepremičninski davek, zagrizla Alenka Bratušek. FOTO: Reuters

9. maj 2013 – Vlada Alenke Bratušek se je odločila, da bo v okviru ukrepov programa stabilnosti z letom 2014 uvedla davek na nepremičnine, ki bi nadomestil štiri obstoječe dajatve – nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, premoženjski davek, nadomestilo za uporabo gozdnih cest in davek na nepremičnine večje vrednosti. Prihodek s tega naslova naj bi delili med občine in državo v razmerju 50:50.

1. julij 2013 – Začela se je uporabljati evidenca trga nepremičnin in s tem obveznost poročanja o kupoprodajnih in najemnih poslih z nepremičninami.

19. september 2013 – Vlada je sprejela uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin. Z njo je leta 2011 izračunane vrednosti nepremičnin v registru geodetske uprave znižala za 10 do 30 odstotkov. Povprečno znižanje je znašalo 17 odstotkov. Gurs je znižane vrednosti objavil 14. 10.

17. oktober 2013 – Vlada je po številnih usklajevanjih sprejela predlog zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi začel veljati 1. 1. 2014, letno pa bi državi in občinam prinesel 400 milijonov evrov. Za različne vrste nepremičnin je predvidela različne stopnje obdavčitev. Precejšnja razlika je bila v predlaganem obdavčenju rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin. Davka vlada ni predvidela za kulturne spomenike, gasilske domove in sakralne objekte, namenjene izključno bogoslužju, ter neplodna zemljišča, varovane gozdove in gozdne rezervate. Neobdavčena bi mdr. ostala tudi gospodarska javna infrastruktura.

18. november 2013 – Državni zbor je po maratonski seji sprejel zakon o davku na nepremičnine, a je državni svet nanj izglasoval veto. Znova ga je državni zbor potrdil 29. 11. Davku so ostro nasprotovali predstavniki gospodarstva, kmetje, lokalne skupnosti in drugi, ki so v peticiji zbrali 89.000 podpisov. Na ustavno sodišče je nato romala vrsta zahtev za presojo ustavnosti zakona.

1. januar 2014 – Zakon o davku na nepremičnine je začel veljati, odmerjen naj bi bil na presečni datum 1. 4.

Gneča na Gursu
Gneča na Gursu FOTO: POP TV

20. januar 2014 – Potem ko so pisarne Gursa zasule množice občanov, ki so urejali oziroma spreminjali podatke o svojih nepremičninah, so z uprave sporočili, da bodo obvestila z informativnim izračunom davka na nepremičnine poslali do sredine februarja in ne do 1. 2., kot predpisuje zakon. Zamudo so pripisali obilici dodatnih podatkov in zahtevnosti obdelav.

7. februar 2014 – Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine v delu, ki zadeva izdajo davčnih odločb. Davčna uprava do končne odločitve ustavnega sodišča ni smela izdati odločb o davku na nepremičnine, ostale aktivnosti, ki jih predvideva zakon, pa so se lahko nadaljevale.

20. februar 2014 – Vlada je sprejela predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki med drugim predvideva možnost spremembe vrednosti nepremičnine v primeru izjemnih okoliščin, možnost ugovora na posplošeno tržno vrednost nepremičnine v primeru posebnih okoliščin, natančnejšo določitev, kaj je javno dobro pri nepremičninskem davku, ter določilo, da morajo občine opredelitev zemljišč za gradnjo javno razgrniti.

19. marec 2014 – Po vse hujšem ogorčenju, ki so ga zapleti z nepremičninskim davkom povzročili v javnosti in interesnih skupinah, je vlada sprejela predlog novele zakona o davku, ki za vse stanovanjske nepremičnine, ne glede na rezidenčnost, predvideva 0,15-odstotno obdavčitev. Presečni datum za odmero davka je premaknila na 1. 5., rok za izdajo davčnih odločb pa na 15. 7. Poslanci so novelo sprejeli 27.3.

Danes pa je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
29. 03. 2014 22.04
....no se bodo vsaj uredila lastniška razmerja, vpisi v zemljiško knjigo in končno bodo(mo) vedeli kaj je naše in kaj sosedovo....žal je veliko slovencljnov nevednih....zato pa je vse tako....kot je, tudi vse ostalo v državi...
FAUSTOS1
29. 03. 2014 20.50
KER IMAJO VSE DRŽAVE EVROPE TAK DAVEK TOREJ GA BOMO SLEJ ALI PREJ IMELI TUDI MI IN TO NEGLEDE NA VLADO ALI TA ALI NEKA DRUGA TO JE DEJSTVO
Eitipatapa
29. 03. 2014 19.22
+1
Vsem, ki so zaradi tega cirkusa delali kao nadure, naj se naslednji mesec ali dva zmanjša dohodek.
akaOO7
29. 03. 2014 12.31
+5
ja itak JJ janezek je za vse to postavil temelje od tajkunizacije drzave do kraje na veliko z vseh strani , ze od samega zacetka je zacl krasti posel z orozjem dvojne cene itd., tako da ma JJ najcec masla na glavi tudi po stazu je najdalj kradu samo se ducat ovcic ima za strizenje in vedno manj nesnage je !!!
rotekurbenhaus
28. 03. 2014 20.54
+6
za vse do sedaj povzročene stroške okoli tega cirkusa ne bo odgovarjal nihče - tudi to bo šlo na slabo banko !!
Roman Hren
28. 03. 2014 20.22
+12
Vlada ima na voljo kup strokovnjkov in svetovalcev pa pripravi protiustaven zakon, Državni zbor ima na voljo kup strokovnjakov in svetovalcev pa sprejme protiustaven zakon in nikomur se nič ne zgodi! Glede na razpravo v Državnem zboru se zakonski zmešnjavi ne moremo čuditi, čudimo se lahko, ker jim še omogočamo prejemanje visokih plač! Za slabo delo!
rotekurbenhaus
28. 03. 2014 20.52
+7
mi fsi smo sami sebi sramota , ker si to vse dovolimo in še plačujemo !!
Roman Hren
28. 03. 2014 20.16
+11
Naj Bratuškova odstopi? Nagnati bi morali vse, najmanj od leta 2006 naprej!
KRena3
28. 03. 2014 23.14
+4
Se v popolnosti strinjam. Nagnati prav vse, ki so tako ali drugače sodelovali pri sestavi le-tega nepremičninskega davka. Odstopijo naj prav vsi - prav vsi so odgovorni - vsi ki sedijo v parlamentu.
Terezinka
28. 03. 2014 13.36
+6
Takrat se je določila tudi davčna osnova in predv sem način določanja
batom@pinkponk.com
28. 03. 2014 13.32
+18
SLS in SDS stranki, ki sta zdaj najbolj glasni in papeški, sta v bistvu predlagateljici zakona in izvajalki ponesrečenega študentarskega popisa, ki je povzročil podatkovno zmedo. Toliko o "papeštvu" in integriteti...
Ksenofont
28. 03. 2014 19.48
+5
res je. Ampak saj veš, ofce pa bodo še vedno bee bee,..
Terezinka
28. 03. 2014 13.26
+1
Zadnja kronologija USTAVNO SODIŠČE JE UKREPALO IN ZAKON RAZVELJAVILO. Tudi nekoč so ukrepali in naredili veliko posledic, ki so nas drago stale. Zakon začel in zakon ustavil isti desni politični prostor pri vsem pomembnem glede nepremičninskega zakona so zmeraj isti. Da vidimo kakšen bo ta, ko bo zares uveljavljen
west ham
28. 03. 2014 12.49
+18
In sedaj ko je zakon razveljavljen bodo odgovornost prelagali drug na drugega... Čudi me, da se ljudjem še ni zmešalo in ne protestirajo na ulicah kot v drugih večjih evropskih mestih.
Von_Clausewitz
28. 03. 2014 13.03
+7
ti povem zakaj slovenci ne protestiramo, zato, ker večina jih živi lagodno življenje, če bi bili lačni bi protestirali v to bodi prepričan !
rotekurbenhaus
28. 03. 2014 20.57
+7
če bi bili ponosni kot narod bi protestirali, sedaj se pač pustimo nategovati in zavajati !!
alenexxx
28. 03. 2014 12.28
+9
in kaj nam to pove...da so tej eni in isti ljudje ki vodijo našo državo zadnje 20 let totalno nesposobni za povrh se majo pa za sposobne in ne vidijo problema tut če use zafurajo...dokler se bojo taki volil bom stagniral...upam da bojo končno ljude vidli da je treba izvolt nekoga novega ki bo sposoben kej nardit,ne pa samo kavico pit.
Terezinka
28. 03. 2014 12.09
+13
Najbolj žalostno pri vsej tej kronologiji pa je, da kljub vsemu videnemu ne more narod nič. Na volitvah bodo naredili vodje strank kandidatne liste na katere se bodo sami sebe spet kandidirali, ker nimajo morale in sramu. Volilci bomo volili in tudi če nočemo bomo izvolili iste, ker drugih niti ne bo na prvih vsaj 10 mestih na listah. Torej i po Titu Tito. Že 23 let so isti, kmalu bodo tako dolgo kot nekoč Kardelj, Tito in podobni. Veliko bi prišparali, če bi volitve preskočili
Von_Clausewitz
28. 03. 2014 11.36
+16
Itak, da ga je Janševa vlada predlagala, to smo vedeli že od prvega dne. Dejstvo, pa je, da je ta zakon totalna bedarija, tako kot njen ustanovitelj ! Vsi tisti, ki podpirate ta zakon, so ponavadi tisti, ki nimajo nepremičnine ali pa so dobili nepremičnino na lepe oči oz. Janševi slepi podporniki. Seveda tisti, ki jo nimajo pa si mislijo, če si ne morem privoščit nepremičnine, pa naj plačujejo tisti, ki jo imajo od zavisti. Država uvaja ene neumne davke na nepremičnine, davke na davke, namesto, da bi začela politika razmišljat o proizvodnji, ustvarjanju in razvoju turizma, športnega turizma, kjer se veliko denarja obrača. Ne, oni raje po žepu tistega, ko še službe nima. Zanima me s čim bodo plačevali tisti, ko nimajo niti za kruh ? Seveda, država bo zaplenila nepremičnino, tako kot najbolje zna. Ponavljam, socijalne države ne potrebujem, ker ta še zdaleč ni socijalna država, s temi zakoni nam vlade samo grozijo, ko se začne narod upirat stari garnituri, v stilu, "če ne bomo mi vladali, pa boste dobili kopico davkov za ceno našega odhoda" !! Še vedno sem mnenja, da folk pozablja, da ni problem v sami politiki, problem je v zakonih, ko politiki izkoriščajo za njihovo korist in pranje denarja ! Samo poglejte kateri politik je prišel na oblast z nekim kapitalom ? Nobeden ! Vsi pa so odšli iz politike bogatejši za kak milionček ! Jasno kot beli dan, da so na oblasti samo zaradi svoje koristi in zaslužka. Narod pa naj strada.
Terezinka
28. 03. 2014 11.52
+7
Tisto nazadnje, da so na oblast prišli bolj nagi in bosi ter zapufani je zelo resnična. Vsi so bili bolj "ljudski" ob prihodu, gospodje pa že v prvem mandatu. za ženske velja isto, poglejte si slike figure ob nastopu in kasneje. Za JJ pa so slike z Roške lep pogled napredka
Terezinka
28. 03. 2014 11.54
+9
Davek na nepremičnine pa bomo žal dobili, le v tem ni prav, da obdavčuje vse po nekem enotnem sistemu in ne upošteva progresije. To je spet tisto, da veliko majhnih lastnikov plača večino davka.
Terezinka
28. 03. 2014 11.56
+6
Stopnja davka je enaka za vilo in montažno hiško ali pa za nadstandardno stanovanje in tisto 50 let staro socialistično dediščino. V procesu vrednotenja pa opremljenost in luksuz skoraj nič ne velja. Tako je m2 skoraj enako vreden v istem kraju.
Terezinka
28. 03. 2014 11.57
+5
To pa so pripravili, popisali in ovrednotili v I. vladi JJ, ko se je vse začelo
Von_Clausewitz
28. 03. 2014 12.49
+7
Terezinka veš kdaj bom plačeval davek na nepremičnino, ko bom imel mesečno neto plačo 2000 eur ! Do takrat pa mi ne omenjaj davka, ker ga ne bom poprl niti mrtev !
Terezinka
28. 03. 2014 13.29
+5
Saj to ne boš odločil niti ti niti jaz. Vem pa, da bo narod sedaj več plačal kot bi plačal, če bi bil zakon pravilno zapisan in uveljavljen. V momentu, ko se je začelo iskati izjeme in ne progresijo je bilo vse jasno. Tak zakon ni imel veliko možnosti. Slabo začeto in slabo končano
rogerrabbit
28. 03. 2014 11.34
+13
In kdo sedaj najbolj obtožuje druge?????? TISTI, KI JE VSE SKUPAJ ZAKUHAL... :(
Terezinka
28. 03. 2014 11.37
+10
Jasno se ve kdo je začel in kdo je Bruslju obljubil
mafija leva drogeraška
28. 03. 2014 11.34
-8
hahaah, spet je janša kriv, pa to ne moreš verjet, eni ste res tako primitivni, oprani in prodani, da še je mene sram, ker sem vaš sodržavljan. ejte, pa baje ji je janša orožje meril v glavo in jo prisilil v višje davke in nepremičninskega, saj vemo, da je šiviljin plan bil sprva zagon gospodarstva, delovna mesta in podobni slovencem že skoraj nepoznani izrazi. vse to ji je janša preprečil s kljubovanjem.
Von_Clausewitz
28. 03. 2014 11.38
+13
meni pa mi ni jasno, kako lahko slovenec voli lopove neglede na njeno pripadnost, pa čeprav mu krpa bančne luknje za katere so odgovorni vsi povrsti od levega do desnega !?
Terezinka
28. 03. 2014 11.39
+8
In kako sedaj dokazuješ, da JJ ni začel uvajati ta zakon, da ni izvršil popisa in na osnovi njega ocenjevanje in potem v času II. vlade Bruslju obljubil določene postopke, ki se sedaj izvajajo? Drugo kaj pa ima sedaj Srb s tem zakonom? A je mogoče kdaj zanj dvignil roko ali ga za govornico parlamenta zagovarjal?
santamaura
28. 03. 2014 11.25
+5
Uvesti bi morali davek na neumnost, tako, da bi vsi volivci plačali davek na neumnost, ker so volili neuporabnega kandidata. To jih bi izučilo pa še proračun bi pokal po šivih od denarja
Terezinka
28. 03. 2014 11.31
+8
Malo bi bili takih, ki tega davka ne bi plačali. Mislim, da smo vsi že naredili napako pri volitvah, ker postanejo vsi počasi enaki. Zadnje čase pa volimo bolj ene in iste in potem obžalujemo, da smo sploh šli na volitve
sinhron
28. 03. 2014 11.12
+5
Kot ponavadi so vsi zakoni , ki jih je sprejela Janševa vlada nezakoniti ali proti ustavni s finančnimi bremeni za nekaj generacij naprej , tudi ta zakon je eden izmed tistih , vendar se ga Janševa vlada ni dočakala , da bi ga plsirala , to je storila ta vlada , ki krpa dolgove janševe in pahorjeve vladavine in je izbrala najmanjše zlo med finančnimi obremenitvami državljanov !
Terezinka
28. 03. 2014 11.18
+12
Tisti, ki so to zakuhali pa se kitijo z zdajšnjim nasprotovanjem njihovemu zakonu.
Terezinka
28. 03. 2014 11.20
+4
Poglejte narod kaj vam sedaj ta vlada dela, če bi bili mi še en čas bi vsega tega ne bilo,jaz pa pravim, verjetno res, ker bi to uvedli nadzorniki iz Bruslja veliko bolj striktno in glede na to, da o davčnih zadevah narod ne sme odločati bi bili vsi lahko le na ulicah
evergrin
28. 03. 2014 10.58
+7
A desnosučni ne znajo brati? Malo me skrbi, ker nič ne pluvajo čez novico o nepremičninskem davku. Davku, ki ga je že veliki JANŠA planiral. Če to napiše celo 24 UR.COM...je pa sigurno res.
Terezinka
28. 03. 2014 11.03
+2
Seveda ga je planiral in tudi vrednost se je ugotavljala tako kot je bilo takrat planirano.
veliki svizec
28. 03. 2014 11.42
+7
Če nebi bili banana država ga bi imeli že najmanj dvajset let.
Terezinka
28. 03. 2014 12.01
+2
Res je, že v socializmu se ga je pripravljalo, toda predlog je bil zavrnjen, ker bi več obdavčil večja in dražja stanovanja in hiše, več bi obdavčil tudi prevelike objekte in največ luksuz in vikende. Pripravljen je bil tudi zakon o obdavčitvi dragih avtov in drugega luksuza. Toda vse je šlo tako kot je šla vlada Šinigoja, ki je to pripravljala. Prišla je nova doba in sedaj je drugi pogled za obdavčitev, sedaj se bogatim postavi kapico, plača in pozlati pa narod
Terezinka
28. 03. 2014 12.04
+4
Sedaj je demokracija in lastnina (predvsem tista ta bogatih) je zaščitena. Sedaj ti demokratično delajo kar hočejo. Sedaj se še tisti, ki so se nekoč bali partije ne bojijo več ničesar in smejo kar hočejo. Nekoč so bili na oblasti dolgo, sedaj so več ali manj isti že 23 let. Še malo pa bodo kot nekoč doživljensko isti
Terezinka
28. 03. 2014 12.05
+3
Volitev niti ne rabimo, ker si volilne liste itak delajo sami sebe in se popolnoma jasno ve, da bodo prvi na listah izvoljeni, če jih narod hoče ali ne
SDS_je_poden
28. 03. 2014 10.57
+9
Kje pa je tisti rdeči Jež? Si je prebral ta članek? Včeraj se je hvalil, kako dobro da je največji demokrat in slovenec med slovenci ustavil ta davek, ki ga je sicer sam sprožil..... Razumi to kdor more.